Saturday 15 December 2007

Notes on London - retail therapy

Τους περισσότερους Έλληνες στο Λονδίνο τους βρίσκεις στην Oxford Street, τον κεντρικό δρόμο με τα μαγαζιά, ενώ τους περισσότερους Ιταλούς τους βρίσκεις στα μουσεία - τι να σημαίνει άραγε αυτό; Χμμμμ...

Δεν είναι επί του παρόντος να το αναλύσουμε, αλλά δεδομένης της τάσης που έχουμε ως λαός στην κατανάλωση, σκέφτηκα ότι αξίζει να αφιερώσω μια ανάρτηση ειδικά στα ψώνια. Τα γνωστά τα έχουμε ξαναπεί: το Selfridges είναι θεσμός, ενώ δίπλα του στην Oxford Street θα βρείτε το κεντρικό παράρτημα του Marks & Spencer - 4 τεράστιοι όροφοι, ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, και πουλάει τα πάντα, από λουλούδια μέχρι έπιπλα.

Άλλα μαγαζιά που αξίζει να βάλετε στην λίστα σας είναι το Boots για καλλυντικά, το Topshop για νεανικά ρούχα, το Hobbs για ρούχα και παπούτσια πιο κλασικά αλλά ντιζαϊνάτα, το πολυκατάστημα Debenhams, και το Next που έχει *πολύ* ωραία (και σχετικά οικονομικά) παιδικά ρούχα. Στη γωνία Oxford Street & Regent Street (Oxford Circus) οι αθλητικοί τύποι θα ενθουσιαστείτε με το πρωτότυπο Niketown. H Regent Street είναι ο παράδεισος των γκατζετάκηδων, αφού εκεί είναι τα μαγαζιά της Apple και της Bose, ενώ σύντομα θα ανοίξει και υπερ-κατάστημα της Nokia. Πιο κάτω βρίσκεται το παιχνιδάδικο Hamley's, το μαγαζί με τα σαπούνια Lush και η σοκολατερί Godiva.

Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα μαγαζιά που δεν τα θυμάμαι τώρα. Σας συστήνω την ιστοσελίδα Street Sensation όπου μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά απεικονιστικές περιγραφές όλων των περιοχών που είναι γνωστές για τα μαγαζιά τους, όχι μόνο την Oxford Street και την Regent Street, αλλά και την Bond Street, το Covent Garden, το Knightsbridge (εκεί που είναι τα Harrods), το Notting Hill και άλλες.

Τα καλά νέα για όσους ταξιδέψουν στο Λονδίνο στο πολύ εγγύς μέλλον είναι ότι εκτός από τις κλασικές προσφορές "3 for 2" (στα 3 το 1 δώρο) έχουν ήδη ξεκινήσει οι χειμερινές εκπτώσεις, που συνήθως αρχίζουν στις 27 Δεκεμβρίου, και πολλά μαγαζιά έχουν προσφορές σε ρούχα και παπούτσια μέχρι και μισοτιμής.


Όσοι διαβάζετε άνετα στα Αγγλικά, δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε κάποιο από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Waterstones ή Books Etc) στην Οxford Street ή στην Charing Cross Road (Foyles). Τέτοια εποχή, τα βιβλιοπωλεία έχουν την τιμητική τους (και πάρα πολλές προσφορές), αφού το βιβλίο είναι κλασικό χριστουγεννιάτικο δώρο για τους Άγγλους. Επίσης στην Αγγλία τα βιβλία (όπως και τα παιδικά ρούχα και παπούτσια) δεν έχουν ΦΠΑ, που σημαίνει ότι είναι φθηνότερα απ' όσο θα περίμενε κανείς.


Για τους πολύ σκληροπυρηνικούς, υπάρχει και το εμπορικό κέντρο Bluewater λίγο έξω από το Λονδίνο, με 330 μαγαζιά σε δύο όροφους. Ο μόνος τρόπος να πάτε στο Bluewater είναι με τρένο από τον σταθμό Charing Cross (δίπλα στην Trafalgar Square). Η διαδρομή είναι 50 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 7 λίρες (10 ευρώ) μετ' επιστροφής.

Εκτός από τα μαγαζιά, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, στο Λονδίνο υπάρχουν και 19 διαφορετικές υπαίθριες αγορές (markets). Μην τις φανταστείτε σαν λαϊκές με λαχανικά και φρούτα, αλλά σαν μόνιμα παζάρια που ειδικεύονται σε διαφορετικά προϊόντα, φαγώσιμα και μη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα Street Sensation.

Τα μαγαζιά στην Αγγλία είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, από τις 12 μμ έως τις 6 μμ. Τις υπόλοιπες μέρες είναι ανοιχτά συνήθως από τις 9 πμ έως τις 6 μμ (ή 7 μμ στο κέντρο του Λονδίνου), ενώ τα μεγάλα σούπερ μάρκετ μένουν ανοιχτά επί 24ωρου βάσεως από Δευτέρα έως Σάββατο, και τις Κυριακές από 10 πμ έως 4 μμ ή από 11 πμ έως 5 μμ. Το ωράριο είναι συνεχές. Αν σας ενδιαφέρει κάποιο συγκεκριμένο μαγαζί, στην ιστοσελίδα του θα δίνει σίγουρα πληροφορίες για τις ώρες που είναι ανοιχτό.

2 comments:

Anonymous said...

Επίσης μην παραλείψετε τα River Island για πολύ όμορφα ρούχα, και τα Clarks για αθάνατα παπούτσια (στην κυριολεξία, έχω ζευγάρι που έχω ξεχάσει πότε τα αγόρασα).
Επίσης μην ξεχάσετε τα Burton για ανδρικό ντύσιμο.
Και για πιο εναλλακτικό (αγγλικό) ντύσιμο η Carnaby Street είναι η κατάλληλη λύση.
Κατά τα άλλα Αν επισκεφθείτε την Oxford Street θα έχετε δει το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων αγαθών στο Λονδίνο.

Σοφία said...

Συμφωνώ κι επαυξάνω!