Wednesday 14 March 2007

7 + 1 (κι άλλη 1) ταινίες


Με τάγκαραν οι: Seaina, Ανατολή, Red Hat Hacker, Lazinio, Alitovios και BathTub Is/land να γράψω τις 7 αγαπημένες μου ταινίες. Δυσκολεύτηκα λίγο μέχρι να αποφασίσω το κριτήριο επιλογής, γιατί τι να πρωτοδιαλέξεις; Αυτές που έχουν πάρει βραβεία; Αυτές που έχουν τους καλύτερους ηθοποιούς/σεναριογράφους/σκηνοθέτες; Αυτές που θα αντέξουν στο χρόνο; Αυτές που με συγκίνησαν πιο πολύ ή αυτές με τις οποίες γέλασα μέχρι δακρύων;

Τελικά αποφάσισα να επιλέξω ταινίες που απλά μου έχουν κάνει "κλικ". Δεν είναι οι καλύτερες ή εντυπωσιακότερες ή πιο αξιόλογες ταινίες που έχω δει, αλλά είναι αυτές που τις έχω δει περισσότερες από μία φορά και ευχαρίστως θα τις ξανάβλεπα.

Και ξεκινώ:

1. Flashdance Ταινία-σταθμός. Την πρώτη φορά που την είδα στο σινεμά μου άρεσε τόσο πολύ που στο τέλος της παράστασης δεν έφυγα, αλλά έμεινα και την είδα δεύτερη φορά στο καπάκι. Αυτή η ταινία με έχει σημαδέψει. Για χρόνια ονειρευόμουνα μεγαλώνοντας να γίνω σαν την Alex. Δεν έγινα φυσικά, αλλά το όνειρο παραμένει...

2. When Harry Met Sally Δεύτερη ταινία-σταθμός. Εκτός του ότι λέει φοβερά πράγματα για τον έρωτα και τη φιλία, έχει και την ΚΛΑΣΙΚΗ πλέον σκηνή στο εστιατόριο (I'll have what she's having χε χε). Για αυτή τη σκηνή και μόνο, αξίζει μια θέση στις "επτά".

3. The Joy Luck Club Κάθε φορά που τη βλέπω χύνω μαύρο δάκρυ. Η απόλυτη ταινία για τη σχέση μάνας-κόρης και όχι μόνο. Η μόνη ταινία βασισμένη σε βιβλίο (εκτός ίσως από τα Χάρυ Πόττερ) που είναι 100% πιστή στην αρχική ιστορία, ώστε βλέποντας την ταινία να νομίζεις ότι ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου το βιβλίο.

4. The Usual Suspects Η μοναδική φορά που στο τέλος μιας ταινίας έχω μείνει μαλάκας. Εντελώς όμως. Θα μου άρεσε ακόμα κι αν δεν έπαιζε ο Kevin Spacey.

5. Love Actually Η καλύτερη ρομαντική κομεντί των τελευταίων χρόνων. Συνδιάζει την αφρόκρεμα του βρετανικού εμπορικού σινεμά (Liam Neeson, Emma Thompson, Hugh Grant, Colin Firth, Keira Knightley, Rowan Atkinson, Martin Freeman, Alan Rickman κ.λπ.) με πολύ συναίσθημα, πολύ χιούμορ και χολυγουντιανή γκλαμουριά. Πήγα και την είδα 2 φορές στο σινεμά. Στο DVD έχω πάψει πλέον να τις μετράω.

6. Bride & Prejudice Η κλασική αγγλική λογοτεχνία συνδιάζεται με τη σύγχρονη βρετανική πραγματικότητα και αποδίδεται σε στυλ Bollywood. Από μόνο του το πείραμα έχει ενδιαφέρον, αλλά ο Martin Henderson το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό (πώς λέμε, φάτε μάτια ψάρια ;-)

7. Δεν μπορούσα να αποφασίσω μεταξύ American Pie και American Beauty. Bέβαια δεν έχουν καμία σχέση, αλλά και οι δύο αξίζουν μια θέση στο δικό μου Top Seven. Το American Pie γιατί πήγα να το δω στα γενέθλιά μου με τη σκέψη "πόσο χάλια μπορεί να είναι" και ξεσκίστηκα στο γέλιο, και το American Beauty γιατί είναι μια ταινία που πραγματικά αξίζει (και στην οποία παίζει ο Kevin Spacey).

Τώρα που είπα για γέλιο, μπορώ να προσθέσω και το The Full Monty; Κι αυτή πήγα να την δω χωρίς όρεξη, αλλά γέλασα πάρα πολύ - κι ακόμα γελάω όταν την θυμάμαι και κάθε φορά που την ξαναβλέπω.

Αυτά είναι τα δικά μου 7 (8/9) σινε-βραβεία. Ευχαριστώ αυτούς που μου πέταξαν το μπαλάκι, και ταγκάρω με τη σειρά μου τους: Χρίστο, Zaphod, Vatraxokoritso, Dark Tyler, και όσους άλλους δεν έχουν παίξει ακόμα.

Υ.Γ. Πολύ μου αρέσουν αυτές οι μπλογκοσκυταλοδρομίες. Μου θυμίζουν τότε που γράφαμε σε λευκώματα :-)

18 comments:

George said...

Η μία καλύτερη απο την άλλη.!

Anonymous said...

Θα συμφωνήσω για το Love Actually. Ωραία θα ήταν να είχε και η Ελλάδα Πρωθυπουργό τον Χιου Γραντ!

ADERGHIL said...

to Bride and Prejudice einai auto me tin panemorfi diasimi Indi ithopoio tou Bollywood?

Σοφία said...

@ George: Εγκρίνεις?

@ Red Hat Hacker: Πού τέτοια τύχη... Ούτε στα πιο τρελλά μας όνειρα!

@ BathTub Is/land: Ναι, αυτό είναι! Η ηθοποιός είναι η κουκλάρα Aishwarya Rai.

Κατουρημένη ποδιά said...

τι μου θύμησες τώρα..

Σοφία said...

Χαχαχαχαχαχαχα σε πήγα ταξίδι στα παλιά;
Καλημέρα!

Zaphod said...

Ψηφίζω Χάρι/Σάλλυ και american beauty δαγκωτό!!

Ετοιμάζεται ποστ-ογκόλιθος στην ιστορία της κινηματογραφικής τέχνης!!!

love&kisses
zaphod

philos said...

Typical female choices!
Ξέρεις πριν βάλω τα δικά μου ρώτησα έτσι για να δω τι σκέφτεται και την γυναίκα μου.
4/7 πέσατε στα ίδια.
Το πρώτο δε που της ήρθ στο μυαλό ήταν το flashdance! 2,5,7 τα υπόλοιπα!

Σοφία said...

@ Philos: Έτσι είμαι εγώ... typical female :-p

Πρέπει πάντως να πω ότι μου αρέσει πώς σκέφτεται η γυναίκα σου χε χε

@ Zaphod: Έρχομαι να τα πούμε στο δικό σου ιστολόγιο.

Πρασσάς K. said...

Μπορεί να μη με εκπλήσσει πια το usual suspects βλέποντάς το ξανά και ξανά, αλλά κάθε φορά απολαμβάνω την παταγώδη αποτυχία του αστυνομικού που ανέκρινε τον Spacey. Μου θυμίζει πως η έπαρση τυφλώνει... Κρίνοντας απ' όσες έχω δει και προτείνεις, αποφάσισα να δω και τις υπόλοιπες της λίστας σου.

Σοφία said...

Ποιες έχεις ήδη δει, και ποιες σου λείπουν;

Laplace said...

diafwnw me merikes...
to Love Actually to sixainomai..

Σοφία said...

Τι να κάνουμε... γούστα είναι αυτά ;-)

Laplace said...

ε ναι,εννοείται :)

seaina said...

Καλές επιλογές .. μου αρέσουν σχεδόν όλες!!
Καλό Σαββατοκύριακό!!

Σοφία said...

Seaina, δεν με παραξενεύει γιατί κι εμένα μου άρεσαν οι δικές σου :-)

Anonymous said...

Really beautiful movie !

Anonymous said...

Γεια σου Σοφία. Αν αγάπησες πραγματικά αυτές τις ταινίες ίσως πρέπει να ρίξεις μια ματιά στο Before Sunset και στο Before Sunrise. Είναι εκπληκτικές. Φυσικά η αναζήτηση για κάτι καλύτερο και ανώτερο δεν σταματάει ποτέ... Γι' αυτό και οι ποδηλάτισσες παίρνουν τα βουνά ψάχνοντας μια κορυφή για να κοιτάνε τον κόσμο από ψηλά...