Friday 27 April 2007

Περί αργιών και άλλων τινών

Στην Αγγλία δεν πολυγιορτάζεται η Πρωτομαγιά - ούτε η εργατική, ούτε η άλλη με τα λουλουδένια στεφάνια - και δεν υπάρχει η σχετική αργία. Ούτε καν οι εθνικές γιορτές είναι αργίες. Εδώ έχουμε άλλο σύστημα: άλλο γιορτή, σου λέει, άλλο αργία. Η γιορτή είναι για όποιον θέλει να γιορτάσει, ενώ η αργία είναι για ξεκούραση.

Οι επίσημες αργίες λέγονται bank holidays, γιατί από παλιά τις μέρες αυτές έκλειναν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Στην Αγγλία οι αργίες είναι πάντα 8: δύο τα Χριστούγεννα (25 & 26 Δεκεμβρίου), 1 ανήμερα την Πρωτοχρονιά, 2 το Πάσχα (Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα), και 3 Δευτέρες - η πρώτη και η τελευταία Δευτέρα του Μαΐου, και η τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου. Έτσι, οι περισσότερες αργίες είναι στην ουσία τριήμερα, και όσες τυχόν πέσουν σαββατοκύριακο (δηλαδή Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) μεταφέρονται πάντα σε Δευτέρα-Τρίτη για να γίνουν τριήμερο ή τετραήμερο. Βέβαια αν πέσουν Τρίτη-Τετάρτη ή Τετάρτη-Πέμπτη δεν μας σώζει τίποτα, αλλά όλοι οι άλλοι συνδιασμοί δίνουν τουλάχιστον τριήμερα.

Σύμφωνα με κάτι μελέτες που διάβαζα, η Αγγλία και η Ολλανδία έχουν τις λιγότερες αργίες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τις περισσότερες (12-14) τις έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η Ελλάδα έχει 10-12, οπότε πάλι πάνω από εμάς βγαίνει, και μάλιστα με διαφορά. Το μόνο καλό με το αγγλικό σύστημα είναι ότι έχεις γκαραντί τριήμερα και μάλιστα σε εποχή που ο καιρός είναι καλός και ευνοεί τις εκδρομές, αν και πολλοί προτιμούν να μην ταξιδεύουν τέτοιες μέρες, αλλά μένουν στα σπίτια τους και οργανώνουν μπάρμπεκιου ή επιδίδονται στο εθνικό σπορ των μαστορεμάτων. Μάλιστα επειδή τα μαγαζιά είναι ανοιχτά ΚΑΙ τις Κυριακές ΚΑΙ τις αργίες, συνηθίζεται τα μαγαζιά με είδη σπιτιού και κατασκευών (τύπου ΙΚΕΑ ή Praktiker) να κάνουν εκπτώσεις και προσφορές τα τριήμερα, ακόμα και τo τριήμερo των Χριστουγέννων, αφού πολλά από αυτά τα μαγαζιά ανοίγουν στις 26 Δεκεμβρίου. Πράγμα που σημαίνει ότι την εβδομάδα πριν το τριήμερο μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις για τις επερχόμενες σούπερ-προσφορές, ενώ στα μαγαζιά επικρατεί ένας πανικός ανάλογος με αυτόν που επικρατεί στις Εθνικές Οδούς τις μέρες που αδειάζει η Αθήνα.

Αυτά λοιπόν είχα να σας πω για την διαπολιτιστική σας ενημέρωση, αν και μάλλον θα τα δείτε από βδομάδα, γιατί μαθαίνω από το ιστολόγιο του Φίλου ότι την Δευτέρα είναι η ανεπίσημη αργία του Αγίου Ανάμεσα (μεγάλη η χάρη του). Εδώ που τα λέμε, τι αξία έχει να πας για δουλειά Δευτεριάτικα, ενώ μπορείς να κάνεις τετραήμερο; Κι εγώ το ίδιο θα έκανα αν ήμουν στην Ελλάδα - θα την άραζα σε καμιά παραλία και αν ο καιρός ήταν καλός θα έκανα το πρώτο μπάνιο του χρόνου.

Εδώ φυσικά τζίφος. Ούτε εκδρομές, ούτε παραλίες, ούτε μπάνια, ούτε μαγιάτικα στεφάνια, ούτε τίποτα. Αλλά τουλάχιστον θα έχουμε τριήμερο την επόμενη Δευτέρα. Κάτι είναι κι αυτό.

Καλή Πρωτομαγιά σε όλους σας!

21 comments:

Derek said...

εδώ την πρωτομαγιά έχουμε κάτι καλύτερο, το Vappu (προφέρετε Vap-pu) θα γράψω γι'αυτο αύριο!

Tf said...

10-12 αργίες στην Ελλάδα;

Εχμ... νομίζω ότι τις κάνουμε περισσότερες από μόνοι μας.

;-)

Σοφία said...

@ Derek: Ναι, ναι, γράψε να μάθουμε τι γίνεται κι αλλού :-)

@ TF: Αυτές υποτίθεται ότι είναι οι επίσημες. Σου φαίνονται πολλές; Για να είμαι ειλικρινής, δεν μέτρησα. Πάντως στην Αγγλία είναι σίγουρα 8 ακατέβατες.

itelli said...

Ε, θα το ξαναπώ (για τελευταία φορά): στην εθνογραφία παίρνεις άριστα.

philos said...

To ηξερα ότι θα σε ενέπνεε το post μου, φάνηκε από το σχόλιο σου!
Είσαι εκπληκτική για ακόμη μία φορά.
Red nights Wiki!
:))

snikolas said...

Ωραία αργία κάνουν οι πωλητές στα καταστήματα τύπου ikea! Δουλεύοντας!!!

Anonymous said...

Εσείς εκεί στην Αγγλία, δεν έχετε το Spring Break?

Φαίδρα said...

To Spring Break είναι μόνο για τους μαθητές/φοιτητές και δεν ξέρω τα ισχύοντα στην Αγγλία, αλλά εδώ που μένω (ΗΠΑ) εργάζομαι σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, και το μόνο που μας δώσανε ήταν να φεύγουμε στις 4:30 αντί 5, τη βδομάδα του Spring Break. Σα δεν ντρεεεεπονται (τουλάχιστον μας δώσανε το Winter Recess να κάνουμε γιορτές σαν άνθρωποι...)

Anonymous said...

@ Φαίδρα: Τι τραβάτε και 'σεις οι ξενιτεμένοι!

Dorotheos said...

Το ελληνικό συστημα αργιών είναι επιεικώς βλακώδες. Τι να τις κάνει κάποιος 10-12 αργίες όταν οι μισές πέφτουν στη μέση της βδομάδας; Αλλά άντε τώρα να τα βάλεις με την Εκκλησία και το Εθνος και να τους πείς να μετακινήσουν ιερές και εθνικές ημερομηνίες, ώστε να εξυπηρετηθεί ο εργαζόμενος. Καταλήγουμε δηλαδή με τις αργίες να κοροϊδεύουμε είτε εαυτούς (να δουλεύουμε Δευτέρα με Τρίτη αργία), είτε αλλήλους (με κοπάνες και άδειες από τη σημαία).

Το Αγγλικό σύστημα είναι ορθολογικό, παρά τις λιγότερες αργίες, και για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη και σου επιτρέπει να προγραμματίσεις τις διακοπές σου και τον ελεύθερο σου χρόνο.

ADERGHIL said...

I remember those April and May bank holidays! highlights of the year! recommended kai gia short trips to paris or brussels or wherever. ti mou thimises twra:p

prophet81 said...

Όταν μιλάμε για ξεκούραση και μη εργασία ο Έλληνας φυσικά είναι πάντα πρώτος!! Αλλού μας τα χαλάει αλλά δεν πειράζει χαλάλι του.
Το κορυφαίο όσον αφορά τον τομέα της εργασίας γίνεται στην Κίνα, όπου όταν οι εργάτες δηλώνουν ότι κάνουν απεργία, πηγαίνουν στις δουλειές τους κανονικά σύμφωνα με το ωράριο, απλά κατά την διάρκεια αυτή φοράνε ένα μαύρο περιβραχιόνιο στο μπράτσο, το οποίο είναι και το μόνο που δείχνει ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος "απεργεί". Κατά τα άλλα η παραγωγή κινείται κανονικά...

Σοφία said...

@ Itelli: Σ' ευχαριστώ πολύ. Να το ξαναπείς όσες φορές θέλεις, μ' αρέσουν τα κοπλιμέντα :-)

@ Philos: Όντως, από το δικό σου post πήρα την έμπνευση. Αν έγραφα βιβλίο θα σου έβαζα ευχαριστήριο μύνημα στην αρχή. Τώρα πρέπει να βολευτείς μ' έναν απλό υπερσύνδεσμο ;-)

@ Snikolas: Δεν είναι μόνο οι πωλητές του ΙΚΕΑ, όλα τα καταστήματα δουλεύουν τις Κυριακές και τις αργίες - και τα σούπερ μάρκετ, και τα πολυκαταστήματα, και τα μαγαζιά που πουλάνε ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά κ.λπ. Απλά, εκ παραδόσεως, τα μαγαζιά με είδη σπιτιού έχουν περισσότερη κίνηση όταν είναι τριήμερο.

@ Redhathacker: Το spring break είναι στην Αμερική και νομίζω ότι ισχύει μόνο στα σχολεία, οπότε εμάς δεν θα μας έπιανε έτσι κι αλλιώς. Εδώ η αντίστοιχη αργία λέγεται Easter break και πέφτει γύρω στο Πάσχα, αν και τελευταία λένε να την αλλάξουν και το κάθε σχολείο να έχει 2 εβδομάδες διακοπές όποτε θέλει (πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το Πάσχα) για να μην κλείνουν όλα τα σχολεία μαζί. Αγγλικές καινοτομίες.

@ Φαίδρα: Γενναιόδωρους τους βρίσκω τους δικούς σου :-p

@ Rebel: Το Αγγλικό είναι όντως πιο ορθολογικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερο. Εκτός του ότι οι αργίες είναι λιγότερες (αχ βαχ), είναι λίγο μίζερο για μια χώρα να μην γιορτάζει εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, γιατί βέβαια άμα δουλεύεις, είτε είναι εθνική γιορτή είτε όχι, είτε είναι Πάσχα είτε όχι, το ίδιο και το αυτό είναι για σένα. Άσε που από τον πολύ ορθολογισμό θα αρχίσουν όπως φαίνεται και τα σχολεία να βάζουν τις αργίες στην τύχη, οπότε θα "αργεί" ο καθένας μόνος του και ίσως ούτε καν ταυτόχρονα με την οικογένειά του.

@ Bathtub is/land: Ε-ε-έρχεται (το πρώτο τριήμερο ;-)

@ Prophet81: Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα κάθεσαι πιο εύκολα και πιο αναπαυτικά...

Nobody said...

Θυμάμαι μία μέρα (11/11) πριν 3 χρόνια, είχαμε μπει στην τάξη και περιμέναμε τον καθηγητή να έρθει. Ξαφνικά άνει μία συμφοιτήτρια "Oops it is 11 o'clock. Let's be quiet for 1 minute!!"
Οπότε όλοι το βούλωσαν κι εγώ έμεινα παξιμάδι. Όταν τους πέρασε,
ρώτησα...και μου είπαν ότι το κάνουν για νατιμήσουν τους πεσόντες του Β παγκοσμίου!! Και εγώ γέλασα και τους είπα...γιατί δεν κάνετε καμιά αργία, τί βλακείες είναι αυτές?!
Δε μου ξαναμίλησαν!!Ουουουουουουου

Σοφία said...

Τώρα κατάλαβες όμως, ε? ;-)

Zaphod said...

Μου άρεσε πάρα πολύ η ονομασία ενός αγίου που όλοι τιμούμε αλλά χωρίς να ξέρουμε πως το λένε!
Άγιος Ανάμεσα, Μεγαληχάρητου :-)

iSixtir said...

Κόκκινες νύχτες...

Κόκκινες νύχτες είχα στην Αγγλία, 12-4 που δεν ήθελα να κοιμηθώ γιατί ονειρευόμουνα ξύπνιος.Κοιτούσα τον ουρανό και ήταν κατακόκκινος. Ποτέ δεν μπόρεσα να το εξηγήσω. Ο ουρανός ήταν κόκκινος τις νύχτες τουλάχιστον σε 3 διαφορετικές πόλεις της Αγγλίας, γιατί αρχικά πίστευα ότι ήταν μόνο εκεί που έμενα. Όμορφος ουρανός, μακάρι να είχα πάρει φωτογραφίες τότε.

Βεβαία εσύ μπορεί να εννοείς άλλες κόκκινες νύχτες. Όπως και να έχει γράφεις πολύ ανάλαφρα και ευχάριστα. :)

Ασκαρδαμυκτί said...

Άκουσα πως ούτε και οι Ελβετοί έχουν αργία την Πρωτομαγιά!

Σοφία said...

@ Where is my happiness: Η μόνη εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ για τις κόκκινες νύχτες που έζησες είναι ...light pollution! Ή μήπως ήσουν Αγγλία τους καλοκαιρινούς μήνες; Όπως και να' χει, καλώς ήρθες στις δικές μου Κόκκινες Νύχτες και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αν σε ενδιαφέρει, η εξήγηση για την επιλογή του τίτλου είναι πίσω-πίσω, στο πρώτο/δεύτερο ποστ.

@ Ασκαρδαμυκτί: Νομίζω ότι έχεις δίκιο, αν και μίλησα με μια φίλη μου στην Ελβετία σήμερα και την βρήκα στο σπίτι...

the BluElephant said...

καλώς ήρθες στην αγγλοσαξονική πραγματικότητα. εσύ είσαι φοιτήτρια... μερικοί ελέφαντες ώμος δουλεύουνε εδώ και ούτε που καταλάβανε τι ήτανε σήμερα. κόκκινη η' πολύχρωμη η πρωτομαγιά... όπως και να έχει καλό μας μηνά...και μια που έφτιαξε ο καιρός ας ευχαριστηθούμε λίγο και τα τεραστία πάρκα... !

:)

Σοφία said...

Μακάρι να ήμουν φοιτήτρια, όμως πού τέτοια τύχη. Κι εγώ δουλεύω...