Friday 8 August 2008

Σαν σήμερα, 4 χρόνια πριν


Περίπου σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια έγινε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η σημαδιακή αυτή μέρα μας βρήκε στο Portsmouth, μια παραλιακή πόλη της νότιας Αγγλίας, όπου μένει μια πολύ καλή φίλη μου με τον άντρα της. Για να γιορτάσουμε το γεγονός, είχαμε κρεμάσει την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού και είχαμε προμηθευτεί μηχανή προβολής, την οποία συνδέσαμε με την τηλεόραση και προβάλαμε την τελετή έναρξης σε μια μεγάλη οθόνη στον τοίχο του καθιστικού τους. Θυμάμαι ότι συγκεντρώσαμε μεζεδάκια, πατατάκια, πίτσες, μπύρες και γλυκά, στρωθήκαμε σε δύο μεγάλους καναπέδες και είδαμε την τελετή έναρξης από την αρχή ως το τέλος πλέοντας σε πελάγη εθνικής υπερηφάνειας. Στην πρώτη από τις δύο φωτογραφίες φαίνεται η οθόνη και τα μπράτσα των καναπέδων (για να καταλάβετε για τι μέγεθος μιλάμε).


Φέτος η τελετή έγινε Παρασκευή μεσημέρι (με τη δικιά μας ώρα) και φυσικά δεν μπόρεσα να τη δω ζωντανή γιατί ήμουν στη δουλειά. Είδα την περίληψη του BBC στις 7 μμ και οφείλω να πω ότι εντυπωσιάστηκα από το σόου. Ειδικά εκεί που οι τυμπανιστές χτυπούσαν τα νούμερα για την αντίστροφη μέτρηση, έπαθα πλάκα! Μου άρεσε και ο ιπτάμενος λαμπαδηδρόμος, αν και για μένα τους Βαρκελωνέζους δεν τους ξεπερνάει κανείς! Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν ο Πίθηκος. Κάθε φορά που εμφανίζεται στην τηλεόραση μου έρχεται να κάνω τον σταυρό μου!


Δεν έδειξαν όλες τις παραστάσεις, ούτε όλες τις ομάδες, αλλά φυσικά έδειξαν την Ελλάδα και μου φανήκαμε πολύ ικανοποιητικοί με τις άσπρες στολές, και ο Ηλιάδης πολύ καμαρωτός. Είδαμε και φάτσα-μπάτσα τον Γλύξμπουργκ μετά της συζύγου να χαιρετάει χαμογελαστός τους αθλητές (ή τέλος πάντων να κουνάει τα χέρια του προς κάποια κατεύθυνση - στους αγώνες της Αθήνας θυμάμαι που τον είχαμε μουτζώσει όλοι μαζί και εντελώς αυθόρμητα). Η παρουσιάστρια έκανε κάποιο σχόλιο για τη Θάνου, ότι δεν έχει ανακοινωθεί αν θα συμμετέχει ή όχι, αλλά τίποτα άλλο. Τους Ολυμπιακούς της Αθήνας τους ανέφεραν μια-δυο φορές μόνο, με επαινετικά σχόλια για τη διοργάνωση. Είπαν και για τη σχέση της Ελλάδας με τους Αγώνες. Και για τους Κινέζους έλεγαν πολύ καλά λόγια, για τα στάδια, το Ολυμπιακό χωριό, την τελετή έναρξης και γενικώς.


Στο τέλος της εκπομπής, η οποία ήταν σε απευθείας μετάδοση, παρότι τα πλάνα από την τελετή έναρξης ήταν βιντεοσκοπημένα, διάβασαν μια ανακοίνωση της ελληνικής αθλητικής ομοσπονδίας ότι αποσύρρεται ένας από τους αθλητές της ελληνικής αποστολής επειδή βρέθηκε ντοπαρισμένος. Όνομα δεν είπαν (μπορεί να ήταν και αθλήτρια) και δεν έγινε κανένας περαιτέρω σχολιασμός. Ρεζιλίκι όμως...


Με την ευκαιρία, και παρότι δεν έχει σχέση με τους Ολυμπιακούς, σας βάζω και μερικές φωτογραφίες από το λιμάνι του Portsmouth. Το ψηλό μαρκούτσι που βλέπετε στην τελευταία φωτογραφία λέγεται Spinnaker Tower και είναι ένας πύργος ύψους 170 μέτρων που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι. Η θέα από την κορυφή είναι καταπληκτική!


Το καλοκαίρι του 2004 ο πύργος ήταν ακόμα υπό κατασκευή, παρότι κανονικά θα έπρεπε να είχε τελειώσει από το 1999, πριν αλλάξει η χιλιετία. Μάλιστα αρχικά είχε αποφασιστεί ότι θα ονομαζόταν Portsmouth Millennium Tower, αλλά αφού τελείωσε το ...2005, χρειάστηκε να τον ξαναβαφτίσουν. Τελικά του έδωσαν το όνομα Spinnaker, που είναι ένα είδος τριγωνικού βοηθητικού ιστίου. Όπως βλέπετε δεν χρειάστηκε πολύ φαντασία για να βρεθεί το νέο όνομα!


Να σημειώσω εδώ ότι ο καιρός πριν από 4 χρόνια και ο καιρός σήμερα, ουδεμία ομοιότητα φέρουν. Πριν από 4 χρόνια ήταν καλοκαίρι.

30 comments:

Laplace said...

πολυ καλη αναρτηση σοφακι,ολυμπιακους επρεπε να ειχες κανει τα παντα να ησουν εδω..ΕΧΑΣΕΣ...

οσο για γλυξμπουργκ κ ερτ:ΞΕΝΕΡΩΣΑ,ΑΗΔΙΑΣΑ,ΣΙΧΑΘΗΚΑ ..

Σοφία said...

Να σου πω την αλήθεια είχα ακούσει τόσο αρνητικά σχόλια από Έλληνες (φίλους, γνωστούς, δημοσιογράφους κ.λπ.) για το πόσο δεν θα είναι έτοιμα τα στάδια και πόσο χάλια θα είναι όλα, που προτίμησα να μην το διακινδυνεύσω, και το ίδιο συνέστησα σε όλους όσους με ρωτούσαν εδώ. Στο τέλος βέβαια με έπαιρναν όλοι τηλέφωνο αρχές Αυγούστου και μου έλεγαν πόσο τέλεια θα είναι και να κανονίσω να έρθω, αλλά τότε πλέον είχε πετάξει το πουλάκι...

tzonakos said...

Ωραίο θεμα. Εγραψα κι εγω κατι φέτος εδώ και πέρισι ειχα γράψει τις αναμνήσεις απο τους Ολυμπιακούς της Αθήνας εδω.
Αναμνήσεις και νοσταλγία.
Θα χαρώ να διαβάσεις τα θέματά μου.
Οι Κινέζοι τα πήγαν καλά στο σόου και τωρα μένει να δούμε Αγώνες.
Δεν μου αρεσε η περιγραφή απο τους δημοσιογράφους τους ίδιους που κακοποιούν και άλλες αθλητικές εκπομπές. Απαράδεκτοι.
Ειναι τόσα πολλά τα αθλήματα που όλη την ωρα θα δείχνει κάτι στην τηλεόραση.
Βλέποντας θα θυμηθώ οσα ειδα απο κοντά το 2004 και αναπόφευκτα θα κανω συγκρίσεις.

Καλο ΣΚ :)

tzonakos said...

Ξέχασα να αναφέρω οτι στην Βαρκελώνη υπήρξε απάτη.
Κάμερα ιδιώτη έξω απο το γήπεδο, αποθανάτισε το βέλος να βγαίνει εκτός σταδίου.
Ο τοξοβόλος αστόχησε, οπότε το άναμμα έγινε με κουμπάκι και φυσικά όχι με την αυθεντική φλόγα !

Anonymous said...

Ο αθλητής είναι ο 200άρης Τάσος Γκούσης, ανακοινώθηκε και επισήμως.

Εμένα η τελετή με κούρασε. Πολλά χρώματα, πολλά φώτα, πολύ εντυπωσιακάλλά κάτι μου φάνηκε ότι κάτι έλειπε...

Πάντως όλα αυτά τα χρώματα προσέφεραν καταπληκτικές φωτογραφίες.

Εάν θες μπες στο αφιέρωμά μας να δεις. Σκοπεύω να κρατήσω μερικές για desktop.

http://og.in.gr/Gallery.aspx

Όπως καταλαβαίνεις αυτή η εποχή είναι η καλύτερή μου!!!

Crazy Tourists said...

Υπέροχη η τελετή των Κινέζων!! Οι τυμπανιστές και ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος όλα τα λεφτά!!
Βέβαια κατά τη γνώμη μου, το ποιο εντυπωσιακό άναμα της δάδας έγινε στο Σίδνεϊ!!!
Φιλιά πολλά Σοφία!!

Τρελοτουρίστρια

Σοφία said...

@ Tzonakos: Θα τα διαβάσω και θα σχολιάσω. Για τους δημοσιογράφους συμφωνώ - ειδικά τους Έλληνες συχνά τους βρίσκω πολύ ενοχλητικούς γιατί μιλάνε συνέχεια. Αυτό για τον τοξοβόλο της Βαρκελώνης δεν το έχω ξανακούσει, ήξερα όμως ότι υπήρχε εναλλακτική λύση (κουμπάκι) για την περίπτωση που αστοχούσε. Όπως και να 'χει πάντως θεωρώ το τόξο πιο εντυπωσιακό από έναν που κάνει ότι πετάει κρεμασμένος με σχοινιά. Και στα δύο υπάρχει απάτη, το θέμα είναι ποια απάτη σου κόβει την ανάσα ;-)

@ Penny: Kοίτα, είναι θέμα γούστου. Εμένα μου αρέσουν αυτά τα έντονα χρώματα των Κινέζων, ίσως γιατί έχουν πολύ κόκκινο! Πάντως ο κάθε λαός στην τελετή του δίνει το στίγμα του, και από αυτή την άποψη όλες οι τελετές είναι όμορφες και μοναδικές. Ανυπομονώ να δω τι θα παρουσιάσουν οι Βρετανοί το 2012.

@ Τρελοτουρίστρια: Ωραίο ήταν και το Σίδνεϋ, πολύ εντυπωσιακό αλλά και πολύ τεχνητό. Ενώ στο άναμα της φλόγας στη Βαρκελώνη, θυμάμαι ότι μου είχε κοπεί η ανάσα από την αγωνία!

Chameleon_Dark said...

Ας μου συγχωρεθεί το σχόλιο, αλλά για λόγους συνείδησης και μόνο, αδιαφορώ πλήρως για αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες που,αν και το συνηθίζουν το τελευταίο μισό του αιώνα, αυτή τη φορά, ξεπέρασαν κάθε όριο ξετσιπωσιάς! Μια χώρα που κάνει ότι περνάει από το χέρι της να φανεί "σύγχρονη","πολιτισμένη",γιατί όχι, μέχρι και "φιλελεύθερη", ενώ με το που θα σβήσουν τα φώτα της γιορτής, θα επανέλθει με το πραγματικό της βάναυσο τρόπο,εξαθλιώνοντας πληθυσμούς,συνεχίζοντας την γενοκτονία στο Θιβέτ και πετόντας στον κάλαθο των αχρήστων κάθε έννοια ελευθερίας και αξιοπρέπειας...
Και αν στην Αθήνα ντράπηκα μόνο για την ανικανότητά μας να κρατήσουμε τουλάχιστον το "κούτελό μας καθαρό" όσον αφορά το ντόπιγκ, με το Πεκίνο ντράπηκα που σαν χώρα που γέννησε την δημοκρατία και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού (θεός 'σχωρέστα) δεχτήκαμε να λάβουμε μέρος στο πανηγύρι-κολυμπήθρα του Σιλωάμ...

Συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά μου βγήκε πολύ αυθόρμητα το παράπονο...

itelli said...

Να μια ιδέα για ένα βροχερό Σ/Κ.

(δεν ξέρω αν επιτρέπεται πρόσβαση στους εκτός Μ. Βρετανίας)

Anonymous said...

Κοίτα, μπορεί να μην ξετρελάθηκα, αλλά την είδα δύο φορές (είδα και τη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση).

Αλλωστε είναι γνωστό ότι μου αρέσουν τα θεάματα! Επίσης μου αρέσει να προσέχω και τις στολές με τις οποίες παρελαύνουν οι αποστολές!

Σοφία said...

@ Chameleon_Dark: Προσωπικά δεν συμμερίζομαι αυτή την εχθρότητα κατά της Κίνας, ούτε συμφωνώ να αποσυρρόμαστε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε φορά που η διοργανώτρια χώρα δεν είναι της αρεσκείας μας, πάντως όλες οι απόψεις δεκτές.

@ Itelli: Tέλεια ιδέα! :-)

@ Penny: Για πες λοιπόν, πώς σου φάνηκε ο Ναδάλ με κόκκινο παπουτσάκι;;;

tzonakos said...

Σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου.
:)

Natassa said...

επιτέλους ! μέρες τώρα προσπαθώ να μπω στο μπλογκ σου αλλά όλο ενα σφαλμα εβγαινε .... παω να διαβάσω και τις προηγούμενες αναρτήσεις και επανέρχομαι ...(τώρα παίζει Ελλάδα Ισπανία μπάσκετ)
Καλημέρα :)

NdN said...

Στο Portsmouth δεν έχω πάει και αν θέλω να συνεχίσω να έχω συγκάτοικο δεν θα πάω! Είναι από το Southampton και καταλαβαίνεις ότι το απαγορεύει. Επειδή είναι και λιμάνι του πολεμικού ναυτικού τους κοσμεί και με πολλά επίθετα!

Η τελετή έναρξης την παρακολούθησα ολόκληρη! Μην ρωτάς...δεν δούλευα! :)
Νομίζω πως η ελληνική ήταν καλύτερη!

Για τον Γλυξμπουργκ δεν θα ήθελα να σχολιάσω πολλά, αλλά το θεωρώ ατυχέστατη στιγμή που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Natassa said...

εγώ λοιπόν είδα όλη την τελετή και μ αρεσε και μένα παααρα πολύ η αντίστροφη μέτρηση, επίσης και εγώ θεωρώ αξεπέραστο τον τοξοβόλο της Βαρκελώνης. Ευτυχώς για μένα κατάφερα και πήγα και παρακολούθησα 2 μέρες Ολυμπιακούς στην Αθήνα (αν και ήμουν τότε έγκυος στον στον δεύτερο ΄μήνα και έπρεπε΄να σουπερ προσέχω). Στον στίβο, που αγοράσαμε τα εισιτήρια απο κάτι αμερικάνους στην πανεπιστημίου για 20 ευρώ φθηνότερα δεν μπορω να πω ότι μου άρεσε γιατί έκανε ένα απίστευτο κρύο και γενικά είχα ψιλοφοβηθεί στην φάση που ήμουν, αλλά την επομενη μέρα το χάρηκα τρελλά, είχαμε πάει να δούμε ενόργανη αν περνούσε τότε ο Μαρας θα τον βλέπαμε, αλλά δεν πειράζει βγαλαμε το αχτι μας τότε με τον Νεμοφ στην τελευταία του εμφανιση, όπου και άλλαξαν οι κριτές την βαθμολογία που έδωσαν για τον Νεμοφ μετά από΄ένα απίστευτο γιουχάρισμα. Ούτε σε ματς Παν-Ολυ δεν έχω ξεδώσει τόσο...
Αλλά αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η ατμόσφαιρα στην Αθήνα, τόση χαρά ... είχε προηγηθεί και το euro ...πραγματικά ήταν καταπληκτικά και ο κόσμος πολύ χαρούμενος!
ε για τον τεως τι να πω? τα παν όλα παραπάνω!!! αλλά σήμερα κάπου διάβασα ΄΄οτι ο σκηνοθέτης ήταν ισπανός..λες να??
και ένα σχόλιο στο σχόλιο σου...δεν πίστεψες ότι θα τα καταφέρναμε τέλεια την τελευταία στιγμή? εγώ ήμουν σίγουρη άλλωστε είμαι και γω της τελ.στιγμής ποτέ μα ποτέ στην ζωή μου δεν θυμάμαι να έχω κάνει κάτι εγκαίρως ...αλλά στο τέλος μια χαρά τα καταφέρνω !

Σοφία said...

@ Tzonakos: Δεν κάνει τίποτα :-)

@ NdN: Δεν γίνεται να πας χωρίς να του το πεις; (χεχε) Southampton δεν έχει φτάσει η χάρη μου, αλλά το Portsmouth λέει πολύ!

@ Natassa: Καλέ ποιος σκηνοθέτης ήταν Ισπανός; Έχει η ΕΡΤ Ισπανούς σκηνοθέτες; Και καλά ο σκηνοθέτης, και ο μοντέρ Ισπανός ήταν; Γιατί αυτό είναι καθαρά θέμα μοντάζ.

Όσο για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, όχι δεν πίστεψα, γιατί ήταν όλοι πάρα πολύ αρνητικοί και κανένας δεν έλεγε καλή κουβέντα. Και όταν σκέφτεσαι να δώσεις 1000 ευρώ μόνο για τα εισιτήρια, πρέπει να πιστεύεις πάρα πολύ για να το ρισκάρεις. Στην τελική, θα ήθελα να είχα έρθει, αλλά δεν πειράζει, θα πάω στου Λονδίνου ;-)

ZlatkoGR said...

Εμένα πάλι δε μου άρεσε και θα συμφωνήσω με την Penny, πολύ χρώμα, ζαλιστικό. Εντυπωσιακό κυρίως λόγω αριθμών (όπως στη φάση με τα κουπιά πχ) παρά λόγω ποιότητας.

Είμαι λίγο Olympics-junkie γενικά και συνολικά βρίσκω καλύτερη τη δική μας. Για τη φλόγα, ήταν η χειρότερη από το 1988 με τα περιστέρια φλαμπέ! (http://www.youtube.com/watch?v=8J5nqxy0CW8)

Ακούγομαι πολύ κακός ε; :ο)

Natassa said...

Ο σκηνοθέτης των αγώνων στην κάλυψη της τελ. έναρξης ήταν Ισπανός. Οπως επισήμως ο σκηνοθέτης στην Αρση βαρών θα είναι Ελληνας. Δεν ξέρω την εγκυρότητα των πληροφοριών στον Αlpha και στο Alter τα ακουσα. (σε εφημερίδα νομίζω πως ήταν ο ελ,τύπος διάβασα πως ήταν κινέζος ο σκηνοθέτης...τι ναπω) Η εικονα της τελετης εναρξης μία ίδια ήταν σε όλο τον κόσμο. Δεν έδειξαν σε μας τεως και σε σας Ντόρα. Η εικονα είναι μια απο την κινεζική τηλεόραση. Οι κινέζοι λοιπόν έχουν προσλάβει σκηνοθέτες απο όλο τον κόσμο με εμπειρία σε τέτοιες οργανώσεις για να αντεπεξέλθουν. Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα δεν ξέρω...

Σοφία said...

Ναι, αλλά το θέμα είναι ότι τον τέως τον δείχνουν κάθε φορά σε μας στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα τον έκοβαν (οι μοντέρ της ΕΡΤ φαντάζομαι). Τι άλλαξε φέτος και δεν τον έκοψαν;

Agobooks said...

Τρομεροί οι κινέζοι! Εδώ ήμουν μέσα ως εθελοντής!

Σοφία said...

@ Zlatkogr: Ακούγεσαι πολύ Έλληνας ;-)

ZlatkoGR said...

Φτου! Οι Κινέζοι με κάνανε εθνικιστή! :P

Σοφία said...

@ Zlatkogr: Χαχαχα! Ναι, ρίχτα στους Κινέζους τώρα!!!

@ N.Ago: Φαντάζομαι ότι το ευχαριστιέσαι αλλιώς όταν είσαι απέξω.

ZlatkoGR said...

Ε, ξέρεις τώρα, "δεν είμαι εγώ ρατσιστής, αυτοί είναι Κινέζοι" και τέτοια. :P

(Νομίζω πως για τον αηδιαστικό πρώην και τα λοιπά, έχει αξία αυτό εδώ.)

Natassa said...

μονο στο λαιβ τον εδειξαν ... τεςπα πολύ ασχοληθήκαμε μαζί του ...

fisherman said...

Δεν μπορώ οτι μου άρεσε η τελετή ... μάλλον γιατί έχω συνδυάσει την Κίνα με καθεστώς και δικτατορία οπότε όλα μου φάνηκαν γιαλατζί και άτονα. Αυτό που χάρηκα ήταν το γεγονός οτι παρά τεράστια προσπάθεια που έχουν κάνει οι κομμουνιστές και απαξιώσουν το παρελθόν δεν μπόρεσαν να το αποφύγουν ... Η ιστορία είναι πάντα μεγαλύτερη και ποιό τρανή από τα καπρίτσια του κάθε Μαο ...

Ανδρέας Κ said...

καλησπερα!

ένα πράγμα ήθελα να σχολιάσω, το γεγονός ότι η αισθητική και γενικότερα η εικόνα των Ολυμπιακών του Πεκίνου απέχει ελάχιστα από εκείνη των αγώνων της Αθήνας. Η σκηνοθεσία, ο τρόπος κάλυψης, τα χρώματα που επικρατούν στο background ακόμη και το στύλ των ρούχων των ανθρώπων της οργάνωσης θυμίζουν λίγο απο Αθήνα 2004; Είναι ιδέα μου;
Όσο για τον τέως, όντως πολύ ασχοληθήκαμε μαζί του, φτάνει.

ΥΓ Πολύ ωραία ποστ ανεβάζεις!

geokalp said...

κι εμείς αντίστοιχα πολύ καλή μέρα είχαμε τότε στη Χαλκιδική, οι επόμενες μέρες δεν ήταν καλές...
τα θυμήθηκα κι εγώ

KitsosMitsos said...

Οπότε αναμένουμε ανταπόκριση από Λονδίνο για τους επόμενους Ολυμπιακούς...Σωστά;

Σοφία said...

Εννοείται :-)