Tuesday 19 August 2008

Σπάμε όλα τα ρεκόρ


Και δεν αναφέρομαι στην Team GB που μαζεύει μετάλλια στο Πεκίνο λες και είναι πεταλούδες στην απόχη, αλλά στον καιρό που για μια ακόμα φορά μας έχει αφήσει άφωνους. Σήμερα ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο φετινός Αύγουστος είναι ο βροχερότερος που έχει καταγραφεί στην Αγγλία από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν του 1992. Μας πήρε 16 χρόνια αλλά τα καταφέραμε.

Αν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε κάνει νέο ρεκόρ ως το βροχερότερο καλοκαίρι, καθώς μας λείπουν μόλις 17 χιλ. νερού. Στη βορειοανατολική Αγγλία έχουν βάλει τα δυνατά τους και έχουν ήδη σπάσει τα τοπικά ρεκόρ. Μας τα χαλάει λίγο η νότια και νοτιοδυτική Αγγλία όπου δυστυχώς δεν βρέχει συνέχεια και ασταμάτητα, αλλά με λίγη βοήθεια εξ εσπερίας (βλ. θύελλες στον Ατλαντικό) μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα τις επόμενες 12 μέρες και να κάνουμε τη διαφορά.

Στη Σκωτία επίσης το παλεύουν - στην περιοχή του Dundee έχουν πέσει 200 χιλ. νερού μέσα σε λιγότερο από 3 εβδομάδες, 3 φορές περισσότερο από το συνηθισμένο. Υπολογίζεται ότι τόσο νερό πέφτει μια φορά στα 1000 χρόνια.

Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, στην Αθήνα πέφτουν λιγότερα από 400 χιλ. βροχής συνολικά όλο το χρόνο. Στην Αγγλία μέχρι στιγμής έχουν πέσει κατά μέσο όρο 240 χιλ. μόνο από τον Ιούνιο και μετά. Αυτός είναι ο λόγος που η Αγγλία είναι καταπράσινη, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο (λέμε τώρα).


Και οι δύο φωτογραφίες είναι σημερινές. Μπορεί να μην βλέπουμε πολύ μπλε, αλλά πράσινο έχουμε μπόλικο!

31 comments:

aeriko said...

Αχ μπραβο Σοφια με τα στατιστικα σου.
Απο την μια εχω αρχισει να νοιωθω οτι ειμαι παπακι και απο την αλλη οτι ειμαι στην Μερα της Μαρμοτας (Bill Murray), ανοιγω τις κουρτινες το πρωι και...παλι βρεχει.

Καλη βδομαδα...(παω να πιασω λιγο ηλιο)

ADERGHIL said...

plisiazei i mera pou tha epistrepsw Londino and I'm so not looking forward to it.

toulaxiston glitwsa ton Augousto..

dr.SeenG said...

Θυμάμαι που μου είχες ξαναπεί πως η πρασινάδα της Βρετανίας οφείλεται στην συχνή βροχόπτωση της περιοχής. Δε μου λες Σοφία μου;
Οι βρετανοί υποθέτω πως το εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό ε; Δεν έχω ακούσει ποτέ πως εκεί έχουν έλλειψη νερού. Για δώσε τα φώτα σου.
Καλημερούδια και πολλά φιλιά! :)

Σοφία said...

@ Aeriko: Να το προσέξεις αυτό, αν αρχίσεις να κάνεις πα πα πα είναι αρκετά ανησυχητικό (υποδηλώνει αλλαγές στο DNA). Ευτυχώς που θα φύγεις για λίγο και θα προλάβεις να στεγνώσεις γιατί με το σεσουάρ δεν γίνεται τίποτα ;-)

@ BathTub Is/land: I so don't blame you. Αλλά όντως είναι μεγάλη επιτυχία ότι απέφυγες τον Αύγουστο. Εύγε!

@ Dr.SeenG: Όταν τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες ρίχνει σχεδόν όσο νερό ρίχνει στην Ελλάδα όλο το χρόνο, τι έλλειψη να υπάρχει; Βέβαια κάποια καλοκαίρια που έχουμε αναβροχές (κάθε 5-6 χρόνια που γίνεται αυτό το θαύμα) βάζουν περιορισμούς στην κατανάλωση νερού, αλλά γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα λεψυδρίας.

Γκρινιάρης said...

Ενδιαφέρον στοιχείο! Χεχε!

Αλλά δεν πειράζει, αφού ποτίζονται και τα πάρκα και δεν ξεραίνονται, χαλάλι! :) Ομπρελίτσα και αδιάβροχο και είμαστε κομπλε! Τουλάχιστον δεν κάνει - πολύ - κρύο. Αυτό θα με χαλούσε περισσότερο. Αλλά οι 18-22 είναι μια χαρά!

Καλημέρα!

Σοφία said...

Ναι, κι εγώ εκεί έχω καταλήξει, ότι το κρύο είναι περισσότερο ενοχλητικό. Πάντως παίζει να αναθεωρήσω, γιατί το καθημερινό πλίτσι πλίτσι τις τελευταίες μέρες (όπως και το να ξυπνάω το πρωί με καραμπινάτη συννεφιά) έχει αρχίσει να με κουράζει. Ουφ.

Me:Moir said...

Εγώ πάλι, γιατί ζηλεύω?

Σοφία said...

Τι να σου πω... μήπως ήσουν παπάκι στην προηγούμενη ζωή σου; Δεν εξηγείται αλλιώς!!

Roadartist said...

πο πο.. Δε μας στέλνετε λίγη βροχούλα και εμάς..Ηδη έχουμε (και θα εχουμε περισσοτερα) προβληματα λειψυδρίας στο μελλον..

itelli said...

Δεν ξέρω για το Dundee (which is up the road) αλλά οι αναφορές μου λένε ότι στο στρουμφοχωριό βλέπουν τις θύελλες να τους προσπερνούν. Απλά δεν βλέπουν ήλιο...

Dr Low said...

Παραπονιέσαι? Π-Α-Ρ-Α-Π-Ο-Ν-Ι-Ε-Σ-Α-Ι? Τί να πούμε εμεις που δεν πέφτει κάτω απο 35? Ε? Εεεεε? Αλλά έτσι είστε εσείς εκεί. Όλο γκρίνια. Καιόσον αφορά τα μετάλια...σιγά τα αυγά! Μάλλον δάκτιλος της αγγλίας ήταν το ντοπάρισμα της Φανίτσας. Να φανη-τε εσείς α-φανη-ζοντας αυτήν.
Καλημέρα μικρό γλυκό Σοφάκι !!!!

Σοφία said...

@ Roadartist: Μακάρι να μπορούσαμε να σας την στείλουμε όλη (θυσία γινόμαστε για το καλό της πατρίδας)!

@ Itelli: Μήπως τους προσπερνάνε on the way to Dundee;;;

@ El: Ε αφού παραπονιέστε εσείς που έχετε ζέστη και ήλιο το καλοκαίρι, να μην παραπονιόμαστε εμείς που έχουμε βροχή και κρύο 365 μέρες το χρόνο; Καλώς μας ξαναβρήκες El!

fvasileiou said...

Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι κι άσχημα: Στην Κύπρο πέρασαν τον πιο άνυδρο χειμώνα των τελευταίων 100 ετών και δεν έχουν σταγόνα νερό.

Anonymous said...

τον τελευταίο καιρό μου φαίνεται πως το νερό έχει γίνει σαν το χρήμα, αλλού δεν υπάρχει καθόλου και αλλού δεν ξέρουν τι να το κάνουν.....

Anonymous said...

και πηγα να ρωτησω αν τουλαχισοτν βρεχει και εχει και δροσια,αλλα μου ελυσε την απορια ο γκρινιαρης!!!

θα καταντησω πολυ βαρετη αν σου ζητησω να αλλαξουμε θεσεις;
χιχιχιχιχι
με το καλο να το σπασετε το ρεκορ!

Anonymous said...

Ωραίο ρεκόρ, τι να σου πω!! Πάλι καλά που έχετε το πράσινο :)

Σοφία said...

@ FVasileiou: Δυστυχώς αυτό δεν με παρηγορεί ιδιαίτερα, γιατί και οι δύο καταστάσεις είναι προβληματικές. Σκέψου κι εδώ πόσες περιουσίες έχουν καταστραφεί (και ζωές έχουν χαθεί) από τις πλημμύρες...

@ Ηλιογράφος: Πραγματικά αυτό ισχύει, και δεν είναι τυχαίο. Απ' ό,τι λένε οι ειδικοί, υπάρχουν κάποια καιρικά φαινόμενα που ο συνδιασμός τους φέρνει μεγάλες θερμοκρασίες και αναβροχιά στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στο ΒΔ άκρο. Με λίγα λόγια, όσο εμείς πνιγόμαστε, εσείς ψήνεστε - και το αντίθετο.

@ Lifewhispers: Τα ίδια μου έλεγαν και οι φίλες μου όσο ήταν στην Ελλάδα, αλλά όταν ήρθαν ταξιδάκι στην Αγγλία δεν τους άρεσε που φορούσαν το φλις ακόμα και μέσα στο σπίτι...

@ Unclescrooge: Άστα να πάνε. Παρηγοριά στον άρρωστο είναι το πράσινο.

~~A~~ said...

Όπως είδες οι περισσότεροι που είμαστε Ελλάδα σας ζηλεύουμε γιατί θέλουμε και την δροσιά σας αλλά και την βροχή γιατί κοντεύουμε να ξεχάσουμε τι είναι!

Σοφία said...

Έχω την εντύπωση ότι μας ζηλεύετε επειδή δεν έχετε ζήσει αγγλικό καλοκαίρι. Πριν λίγο μιλούσα με τη μητέρα μου. Της λέω, τι καιρό έχετε; Mου λέει, δροσιά! Ώπα. Τα χρειάστηκα. Δηλαδή της λέω, πόση δροσιά;;; Μου λέει, 28 βαθμούς. Μουχαχαχαχα! Εδώ τους 28 βαθμούς τους θεωρούμε καύσωνα και όταν λέμε δροσιά εννοούμε 16-17. Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά βλέπεις...

Δ. Τζ. said...

Καλοκαίρι χωρίς ήλιο και με (πολύ) βροχή, κάτι δε μου κολλάει. Απ' την άλλη, με τη ζέστη που έχουμε στην Αθήνα -και έχοντας ήδη κάνει 20 μπάνια- δε θα με χάλαγε καμιά βροχούλα. Έτσι για αλλαγή...

Σοφία said...

Χαχαχα κι εγώ για ...αλλαγή τον θέλω τον ήλιο (έχοντας κάνει 2.5 μπάνια τα τελευταία 12 χρόνια στην Αγγλία). Και είμαστε και νησί.

koulpa said...

χαχα κι εγώ παπακι θα ήμουν σε προηγούμενη ζωή.. τα 2 καλήτερα καλοκαίρια μου ήταν στην αγγλία.. ιδικά το πρώτο στην οξφόρδη που δεν έβρεξε μόνο μια μέρα..:):)
αλλά δε μπορούσα να μήνω ούτε σα φοιτητής (πολύ ακριβά) ούτε σαν εργαζόμενος (δεν είχα διασυνδέσεις)..:):)
στήλτε λίγο νερό ρε παιδιά που θα κορακιάσουμε σε λίγο..:):)
καληνυχτούδια:):)

NdN said...

Λέπια βγάλαμε γμτ! γκρρρρ!! :(

Σοφία said...

@ Koulpa: Να στείλουμε πολύ; Έχουμε περίσσευμα!

@ NdN: Εγώ ανησυχώ μήπως αρχίσουμε να βγάζουμε μεμβράνες ανάμεσα στα δάχτυλα! Και καλά εμείς, σκέψου αυτούς που είναι από Midlands και πάνω τι περνάνε...

ritsmas said...

Οι εικόνες είναι όμορφες, αλλά δεν ξέρω αν αντέχεται τόσο νερό και με τέτοια συχνότητα.Ομως αυτή είναι η Αγγλία, αυτή ειναι η Σκωτία και η Ουαλλία. Κι εκεί κρύβεται και η ομορφιά του τοπίου.
Νασαι καλά
ριτς

Σοφία said...

Έτσι είναι Ριτς. Κι εγώ αυτό σκέφτομαι σήμερα το πρωί που τα ρούχα που άπλωσα χθες (μέσα στο σπίτι εννοείται) δεν έχουν στεγνώσει ακόμα: τουλάχιστον είναι όμορφο το τοπίο :-)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

και η TEAM GR σπάει όλα τα ρεκορ της ντόπας...
τελος πάντων....

Φιλιά

Σοφία said...

Ο καθένας ό,τι μπορεί ;-)

Anonymous said...

Αλήθεια ξέρεις γιατί συμμετέχουν στους ολυμπιακούς ως Μ.Βρεταννία αντί ως Ην.βασίλειο;

http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/INF/GL/95A/GL0000000.shtml

;;;;;

Anonymous said...

Μανιτάρια στις γλάστρες, ε;

Εμένα δύο καλοκαίρια θρήνησα την καταστροφή όλων των φυτών μου, μολονότι τα φρόντιζα...

Πήρα λοιπόν την απόφαση ότι πλέον θα έχω μόνο εσωτερικού χωρου, γιατί στο μπαλκόνι (5ο όροφο) με τον ήλιο κατάφατσα, δεν θα επιβιώσει ούτε μαρούλι...

Καλώς μάς ήρθες!

Σοφία said...

@ Μανώλης: Γιατί υπάρχει από αμνημονεύτων μια συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών (Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας) που επιτρέπει στους βορειο-Ιρλανδούς αθλητές να επιλέξουν με ποια χώρα θέλουν να αγωνίζονται. Έτσι μερικοί πάνε με τη Μεγάλη Βρετανία (Team GB) ενώ άλλοι με την Ιρλανδία.

@ Penny: Εμένα τα εσωτερικού χώρου μου ξεραίνονται, ενώ όσα έχω στο μπαλκόνι τα φροντίζει ο καλός θεούλης!