Sunday 6 December 2009

Χριστούγεννα και Μουντιάλ

Την Παρασκευή πέρασα από πλατεία Τραφάλγκαρ στο κέντρο του Λονδίνου για να δω το πρόσφατα αναρτημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και την φάτνη, και να τα φωτογραφίσω για το ιστολόγιο.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να βγάλω ακριβώς τις φωτογραφίες που είχα στο μυαλό μου γιατί στην πλατεία είχε στηθεί γιγαντο-οθόνη που μετέδιδε ζωντανά την ...κλήρωση για το Μουντιάλ του 2010! Έτσι αντί για τη φάτνη είδα την Charlize Theron. Τουλάχιστον μπόρεσα να φωτογραφίσω το δέντρο, έστω και από λάθος οπτική γωνία.


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λονδίνου είναι πραγματικό έλατο που δωρίζεται κάθε χρόνο από τη Νορβηγία ως αναγνώριση της βοήθειας που έλαβε η Νορβηγική κυβέρνηση από τους Βρετανούς κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Έχει ύψος πάνω από 20 μέτρα και στολίζεται με 500 λαμπιόνια (χαμηλής τάσης) που τοποθετούνται σε κάθετες γραμμές, όπως είναι η παράδοση στη Νορβηγία. Ο στολισμός είναι πάντα ο ίδιος και πάντα λιτός. Επίσης πάνω στην πλατεία δεν υπάρχει άλλος χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, ούτε φώτα, ούτε μουσικές.

Η μετατροπή της πλατείας σε υπαίθρια τηλεόραση είναι, ελπίζω, προσωρινή...

17 comments:

KitsosMitsos said...

Καλημέρα.
Να σου πω την αλήθεια, προτιμώ το λιτό. Νομίζω προσδίδει καλύτερα το κλίμα των ημερών παρά τα παραφορτωμένα λαμπιόνια, τους αγιοΒασίληδες που σκαρφαλώνουν κτλ κτλ.

ftylos said...

Ωραίο το δέντρο, ωραία η πλατεία, ωραία και η Theron..Πιστεύω όμως πως θα έχεις και άλλες ευκαρίες να το φωτογραφίσεις όπως εσύ θες...Την καλησπέρα μου

Natassa said...

αυτό που μ αρεσει στους Βόρειους γενικά, είναι οτι αναγνωρίζουν και θυμούνται τα καλά που μπορεί να τους έχει κάποιος ...μπράβο τους
....στην τραφαλγκαρ ε?.... αχ...

Natassa said...

Σοφία ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις πάει ποτέ στην εξοχή του Saouthamptonκαι πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Woodlands? αν ναι ποια είναι η εμπειρία σου?

koulpa said...

xaxa εμένα πιά μου αρέσουν και τα φορτωμένα και τα ξεφόρτωτα.. και κάθε ευκαιρία εορτής.. :):)
μμμμμ κάθε αναφορά σε άθλημα με οπαδούς με καταπιέζει κάπως.. αλλά με τη θερόν χρυσώνεται λίγο το χάπι.. :):)
καλημερούδιαααα :):)

Χάρης said...

Θά 'θελα να το δω (το δέντρο) και την ημέρα είναι η αλήθεια, γιατί στη νυχτερινή λήψη δεν μου γεμίζει και πολύ το μάτι...;)

Σοφία said...

@ KitsosMitsos: Προσωπικά μου αρέσουν τα δέντρα που που είναι στολισμένα αλλά καλόγουστα. Τα υπερβολικά λαμπιόνια δεν μου αρέσουν, αλλά και το νορβηγικό μοτίβο το βρίσκω λίγο σκέτο.

@ Ftylos: Κι εγώ το ελπίζω! Καλησπέρα :-)

@ Natassa: Δεν έχω πάει καθόλου προς Southampton. Έχω ακούσει όμως ότι είναι ωραία, ειδικά η περιοχή προς New Forest.

@ Koulpa: Χαχα γι' αυτό την έβαλαν μάλλον ;-)

@ Χάρης: Αν περάσω μέρα (που χλωμό το βλέπω) θα το φωτογραφίσω σίγουρα. Πάντως μην περιμένεις να δεις κάτι διαφορετικό. Ένα μεγάλο δέντρο είναι, χωρίς στολίδια.

fpboy said...

μια ψήφος απο μένα στα minimal πράγματα. δαγκωτό.

Σοφία said...

Με ή χωρίς Charlize Theron;

fvasileiou said...

Εντάξει, με ψιλοχάλασε που η οθόνη είναι πιο φωτεινή από το δέντρο, αλλά έχει και την πλάκα του να μαζεύεται όλη η πόλη (που λέει ο λόγος) στο κέντρο για να μάθει την κλήρωση του μουντιάλ.

Σοφία said...

Ή όλοι οι τουρίστες, για να είμαστε πιο ακριβείς ;-)

Giannis said...

den uparxoune ai basilides na fwtografizontai me tous touristes katw apo to dentro?

trelh mpizna einai :) :) :)

Yannis Kapnidis said...

Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να σας βγάλω φωτογραφιες από το Βατικανό. Κι εκεί κάθε χρόνο το δέντρο είναι δώρο από μία ξεχωριστή περιοχή! Γίνεται σφαγή για το ποιος θα το προσφέρει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Καλή σου μέρα!

kiki said...

Κι εγώ ελπίζω να φύγει η οθόνη!

Anonymous said...

Oreo doro :) kai pragmati exoun panemorfa elata stin Norbigia!

kat. said...

ναι. το έχεις το δίκιο σου! κάτι δεν μου αρέσει..

Crazy Tourists said...

E όχι! Δεν θα πηγαίνανε και όλοι οι τουρίστες!! ;)
Ελπίζω να ήταν προσωρινή και να μας δείξεις και την κανονική μορφή της πλατείας!!!
Καλημέρα!
CrazyTourist1