Saturday 18 August 2007

Περί Νορβηγίας γενικώς


Μερικά πράγματα που (ίσως) δεν ξέρετε για τη Νορβηγία.

Έχει πληθυσμό μόλις 4.5 εκατομμύρια. 475,000 ζουν στο Όσλο.

Η πιο εντυπωσιακή πόλη της είναι, κατά κοινή ομολογία, η Bergen. Το τραίνο από το Όσλο για την Bergen κάνει 6.5 ώρες.

Έχει 50.000 νησιά και ακτογραμμή μήκους 22.000 χιλιομέτρων, που αποτελείται κυρίως από φιόρδ (η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι περίπου 15.000 χλμ).

Η οικονομία της βασίζεται στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα ναυπηγεία, το ψάρεμα, τα μεταλεύματα και ό,τι παράγεται από ξύλο (από ξυλεία μέχρι χαρτί και οδοντογλυφίδες).

Ανεξαρτητοποιήθηκε το 1905. Στο παρελθόν υπαγόταν εναλλάξ στη Σουηδία και τη Δανία.

Προσπάθησε να διατηρήσει ουδετερότητα κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων, αλλά μετά την κατοχή της από τη Γερμανία στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, προσχώρησε τελικά στο ΝΑΤΟ. Είναι μέλος της Schengen, ωστόστο αρνείται πεισματικά να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μπουυυυυυυ).

Ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που "ασπάστηκαν" το διαδίκτυο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρίας comScore, 70% των Νορβηγών ηλικίας άνω των 15 έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο μέσος όρος για την Ευρώπη είναι 40%.

Οι Νορβηγοί έχουν αδυναμία στη φύση και έντονη περιβαλλοντική συνείδηση. Είναι λαός που αγαπάει το έξω και τα σπορ, όχι μόνο ό,τι έχει σχέση με σκι, αλλά και κάθε είδους δραστηριότητα στο νερό ή στο βουνό.

Οι Νορβηγοί πιστεύουν στη δύναμη της ατομικής συμβολής για το γενικό καλό. Η λέξη dugnad, που σημαίνει σύμπραξη, εφαρμόζεται πρακτικά κάθε φορά που χρειάζεται να γίνει μια συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη κοινωνικών, πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών στόχων π.χ. ανακαίνηση ενός σχολείου, καθαρισμός δασικών περιοχών κ.λπ. Αν και ζουν σε ένα πλέον ευκατάστατο κράτος, δεν έχουν την απαίτηση να τους λύσει όλα τα προβλήματα η κυβέρνηση...

Σε πρόσφατη έρευνα της Unicef για την ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες, η Νορβηγία πήρε την 7η θέση (η Ελλάδα την 13η και η Βρετανία την 21η).

Κάθε Δεκέμβριο από το 1947 και μετά, η Νορβηγία στέλνει στο Λονδίνο ένα τεράστιο έλατο, ως δώρο για την βοήθεια που της πρόσφερε η Βρετανία κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το δέντρο στολίζεται με άσπρα φώτα και τοποθετείται στην κεντρική πλατεία του Λονδίνου, την Trafalgar Square.

Το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη απονέμεται σε τελετή που πραγματοποιείται στο Δημαρχείο του Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του (Σουηδού) Άλφρεντ Νόμπελ. Τα υπόλοιπα βραβεία Νόμπελ (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής, Λογοτεχνίας και Οικονομίας) απονέμονται στην Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης την ίδια μέρα.

Φημισμένοι Νορβηγοί: οι Βίκινγκς (και ειδικά ο Έρικ ο Ερυθρός που ανακάλυψε τη Γροιλανδία), ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος Έντβαρντ Μουνκ (αυτός με την Κραυγή), το μουσικό συγκρότημα A-Ha (αυτοί με το Take on me, Take me on), ο θεατρικός συγγραφέας Χένρικ Ίψεν (αυτός με τους Βρικόλακες), ο εξερευνητής Θωρ Χάγερνταλ (αυτός με το Kon-Tiki).

20 comments:

ADERGHIL said...

episis oi norvigoi thewroun apolita fisiologiko to 'allilokarfwma'. ti ennow: an prosexeis mesa stous dromous iparxoun pantou pinakides tou stil 'an deis kapoio odigo na ipervainei to orio taxititas, pare s'auton ton arithmo kai katiggeile ton'.

a norwegian told me this incident: a couple invited to their house another couple for dinner, and the man had a bit too much to drink during dinner but it was all fine they had a good time, and then they left to go home but they got pulled over by the police on their way home......their friends(the host couple) had denounced them! and it's very socially accepable!

Σοφία said...

Να σου πω την αλήθεια για το αλληλοκάρφωμα δεν το ήξερα, αλλά εξηγεί 1-2 περιστατικά που έχουν γίνει με φίλους μου Νορβηγούς. Γενικώς είναι πολύ ευθείς άνθρωποι - τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη - και έχουν έντονο το αίσθημα του ότι "αφού το σωστό είναι έτσι, πρέπει όλοι να κάνουμε το σωστό".

Δεν ξέρω αν θα μου άρεσε να ζω με αυτές τις αρχές 24/7, αλλά ξέρω ότι με ενοχλεί η τάση που έχουμε στην Ελλάδα να θεωρούμε τη μαγκιά, την πονηριά και την κλεψιά ως δείγμα εξυπνάδας. Οπότε μάλλον προτιμώ το Νορβηγικό μοντέλο.

the BluElephant said...

όλα καλά και όλα ωραία...

αλλά τι κώλυμα έχεις φάει με τους σκανδιναβούς?

Σοφία said...

Τι να σου πω... είχα από παλιά ένα ενδιαφέρον για τους Σκανδιναβούς. Υποψιάζομαι ότι στην προηγούμενη ζωή μου ήμουν Σουηδέζα :-p

alienlover said...

πολύ ενδιαφέροντα αυτά που έγραψες και οι φώτο του προηγούμενου ποστ επίσης.
κρα΄τησα σημειώσεις, για ενδεχόμενο ταξίδι στη Νορβηγία.
φιλιά!!

philos said...

Να ευχαριστήσω και τον bathtub για τις πολυ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Συνήθως εγώ δίνω έμφαση σε τέτοιες λεπτομέρειες γιατί είναι από αυτές που περιγράφουν καλύτερα ένα λαό.

Εγω θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζεις ή αν πρόσεξες Σοφία αν και εκεί υπάρχει έντονο πρόβλημα αλκοολισμού όπως πχ στην Φινλανδία ή την Αγγλία.

Anonymous said...

Έχω κι εγώ τεράστια εκτίμηση τους Σκανδιναβιούς για όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προάγουν το επίπεδο ενός λαού και μιας ευνονούμενης κοινωνίας(χαρακτηριστικά που εκλέιπουν από εμάς).Έχουν και τα αρνητικά τους αλλά αλοίμονο να είχαν μόνο θετικά.
Y.Γ. Εγώ πάντως δεν θεωρώ ότι στη προηγούμενη ζωή ήμουν σκανδιναβός γιατι δε πιστεύω σε προηγούμενες ζωές :P

Ασκαρδαμυκτί said...

Στην Αγγλία στέλνουν έλατο... σε μας δεν πρέπει να μας στείλουν κάτι που φροντίζουμε κάθε καλοκαίρι στα νησιά μας να ... ξεχαρμανιάσουμε τις γυναίκες και τις κόρες τους;

Σοφία said...

@ Alienlover: Αν σου δωθεί η ευκαιρία, να πας. Αξίζει.

@ Philos: God is in the detail ;-)
Όσο για το αλκοόλ, αν κρίνω από την ποικιλία των ποτών και λικέρ που διαθέτουν στα duty free, τους μεθυσμένους που κυκλοφορούν κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό (βλ. Πλατεία Βάθης) τα βράδυα, και τους περιορισμούς που υπάρχουν στην πώληση αλκοολούχων ποτών, θα έλεγα μάλλον ναι.

@ Cursed: Όλοι οι λαοί έχουν θετικά και αρνητικά. Ουδείς τέλειος.
Υ.Γ. Ούτε κι εγώ πιστεύω σε προηγούμενες ζωές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ;-)

@ Άσκαρ: Σε σας στέλνουν το παράσημο της ανοιχτής παλάμης.

Anonymous said...

Παραθέτω την έρευνα της unicef περί δυστυχισμένων παιδιών.Απ ότι μπορεί να δει κανείς ,2 πλούσιες χώρες φαίνεται να αγνοούν αυτόν τον τομέα μιας και καταλαμβάνουν τις 2 τελευταλιες θέσεις:
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1. Ολλανδία, 2. Σουηδία, 3. Δανία, 4. Φινλανδία, 5. Ισπανία, 6. Ελβετία, 7. Νορβηγία, 8. Ιταλία, 9. Ιρλανδία, 10. Βέλγιο, 11. Γερμανία, 12. Καναδάς, 13. Ελλάδα, 14. Πολωνία, 15. Τσεχία, 16. Γαλλία, 17. Πορτογαλία, 18. Αυστρία, 19. Ουγγαρία, 20. ΗΠΑ, 21. Βρετανία.

Epikouros said...

Προσωπικά από τους Σκανδιναβούς προτιμώ τους Ισλανδούς (θα τους επισκεφτώ κάποια μέρα, πού θα μου πάνε). Ίσως να φταίνει 2-3 ταινίες τους που έχω δει. Όσο για τους Νορβηγούς, πες και κανένα στραβό τους (π.χ. για τις φάλαινες)

the BluElephant said...

για αυτήν την ζωή έχεις επιλέξει την φύση της ελληνιδας?... ή παρασύρεσαι ακόμα από το υποσυνείδητο σου? :P

αναμένω το Viva la France :]..

Σοφία said...

@ Cursed: Είδες τι γίνεται στον κόσμο...

@ Epikouros: Ισλανδούς δεν έχει τύχει να γνωρίσω, αλλά θέλω πολύ να επισκεφτώ τη χώρα. Για τις φάλαινες δεν ξέρω τίποτα :-(

@ Bluelephant: Εξαρτάται. Ποιά είναι η φύση της Ελληνίδας;

the BluElephant said...

συνειδητοποιημένη και ψαγμένη με διαφορά πράγματα, δραστήρια και θερμό άτομο...
.. πάντως όχι ξανθιά bimbo τύπου μενεγάκη

the BluElephant said...

...και προσθέτω για μην δημιουργηθεί λάθος εντύπωση. φυσικά και δεν εννοώ ούτι οι σκανδιναβές είναι ξανθές bimbo... απλά είναι ναι πολύ συγκρατημένες λόγο νοοτροπίας που μερικές φορές άθελα τους βγάζουν μια κρυάδα...

Σοφία said...

"συνειδητοποιημένη και ψαγμένη με διαφορά πράγματα, δραστήρια και θερμό άτομο..."

Είσαι σίγουρος ότι μιλάς για την Ελληνίδα; Γιατί οι μισές και πλέον Ελληνίδες που ξέρω, από όλα αυτά, μόνο τη θερμότητα έχουν.

Τέσπαν... ξανθιά bimbo τύπου Μενεγάκη σίγουρα ΔΕΝ είμαι. Τα άλλα παίζονται ;-)

DaNaH said...

Μπράβο Σοφία! Πολύ ενδιαφέρον το post σου, όπως πάντα! Ούτε κινητή εγκυκλοπαίδεια να ήσουν! Και μάλιστα τα γράφεις με όμορφο τρόπο και διαβάζονται ευχάριστα! :)

Bolek said...

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ COMMENTS ΜΠΗΚΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΕΚΕΙ. ΕΖΗΣΑ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ERASMUS ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1999 ΕΩΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΡΙΟ ΤΟΥ 2000. ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕ ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟ ΟΣΛΟ ΜΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΠΩΣ ΟΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ. ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΠΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΛΚΟΟΛ!!!ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΕΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟ ΟΣΛΟ ΤΥΠΟΥΣ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΦΩΣΦΟΡΟΥΧΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ...

Σοφία said...

@ Δανάη: Ευχαριστώ κοριτσάκι :-)

@ Bolek: Ο Χριστός και η Παναγία!!

Bolek said...

thanks for the link!