Sunday 10 February 2008

Τι κινέζικο φάγαμε σήμερα;


Την περασμένη Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου ήταν η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, μια γιορτή πολύ δημοφιλής στο Λονδίνο, μάλλον λόγω του μεγάλου αριθμού Κινέζων που ζουν στην πόλη. Μετά τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου, και γιορτάζεται από όλους, ανεξαρτήτως φυλής. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ κάποια πράγματα που είχα γράψει σχετικά πέρσυ τέτοιο καιρό.

Σήμερα ήταν οι επίσημοι εορτασμοί στο κέντρο, οι οποίοι ήταν λαμπρότεροι από κάθε άλλη φορά, όχι μόνο επειδή είχε καταπληκτικό καιρό (ούτε ένα τόσο δα συννεφάκι φτου φτου) αλλά και γιατί οι Κινέζοι προωθούν τη χώρα τους πολύ δυναμικά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Τόσα κόκκινα φανάρια δεν είχα ξαναματαδεί! Έχω βγάλει αρκετές φωτογραφίες και βιντεάκια που δεν προλαβαίνω να σας δείξω απόψε, γι' αυτό θα σας πω μόνο περί φαγητού.

Κατ' αρχήν να σας δείξω τι φάγαμε χθες το βράδυ που είχαμε οργανώσει πρωτοχρονιάτικο δείπνο.

Για ορεκτικά είχαμε σούπα με κοτόπουλο και λαζανάκια (chicken noodle soup) καθώς και διάφορες μπουκίτσες: sesame prawn toast, spring rolls και sweet & sour chicken balls. Εννοείται ότι το φαγητό ήταν πακέτο, μην τρελαθούμε.


Στη συνέχεια φάγαμε πίτες με πάπια (crispy aromatic duck with pancakes), οι οποίες σερβίρονται ως εξής:

Πρώτα κάνουμε την πάπια κοψίδια. Οι έμπειροι (π.χ. Κινέζοι) το κάνουν στο πι και φι χρησιμοποιώντας δύο πηρούνια. Οι αδαείς (π.χ. όλοι οι υπόλοιποι) πάνε αργά και βασανιστικά, με μαχαίρι και πηρούνι.

Μετά παίρνουμε μια πιτούλα και την βάζουμε στο πιάτο μας. Απλώνουμε Hoi Sin sauce στην μέση, βάζουμε λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο αγγούρι, και από πάνω το κρέας της πάπιας. Διπλώνουμε την πίτα σε σχήμα μπουρεκιού και απολαμβάνουμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι πιτούλες.


Μετά την πάπια, ακολούθησαν δύο ακόμα πιάτα με βάση τα κινέζικα λαζάνια.

Beef Fried Ho Fun with Green Pepper in Black Bean Sauce. Τα Ho Fun είναι σαν τα δικά μας λαζάνια, αλλά γίνονται από ρύζι.


Seafood Fried Vermicelli. Τα Vermicelli είναι σαν τον δικό μας φιδέ, αλλά και αυτά γίνονται με ρύζι.


Να μην σας τα πολυλογώ, σκάσαμε πάλι χθες!

Σήμερα το μεσημέρι φάγαμε στο πόδι γιατί γινόταν τέτοιος πανικός στην Chinatown (Κινέζικη Συνοικία) που για να βρεις τραπέζι έπρεπε να έχεις στηθεί από νωρίς και με τις ώρες. Ευτυχώς, πολλά εστιατόρια είχαν βγάλει πάγκους με φαγητά στο δρόμο.


Όμως και το ορθάδικο ήταν πολύ καλό (για να μην σας πω καλύτερο από το καθιστό που είχαμε φάει πάλι στην Chinatown ανήμερα της Πρωτοχρονιάς).


Τελικά την έκανα την παρασπονδία και τσάκισα ένα κινέζικο φεγγαρο-γλυκάκι, έτσι για το καλό της μέρας. Η μόνη μου δικαιολογία είναι ότι τα κινέζικα γλυκά είναι τόσο άγλυκα που κανονικά θα πρέπει να υπολογίζονται σαν φαγητό, όχι σαν γλυκό!


Άντε και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναφάμε :-)

27 comments:

Γκρινιάρης said...

Χα! Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται! Ταυτόχρονα ανεβάσαμε post για το ίδιο θέμα! Περίπου, γιατί εγώ δεν έγραψα για φαγητό!

Πάντως κι εγώ έφαγα chicken noodle soup χτες, αλλά homemade! Σχετικά πετυχημένη απόπειρα! Χεχε!
Αγόρασα και σαλτσούλες σήμερα από την Trafalgar για περισσότερες απόπειρες! Μια χαρά!

Το βρήκες το παραθυράκι για την παρασπονδία, ε; Άγλυκα γλυκά! :) Έεετσι!

Τέλειος ο καιρός, απλά τέλειος!!!

Σοφία said...

Χεχε τέτοια μέρα που είναι, για τι άλλο θα μπορούσαμε να γράψουμε;

Τα γλυκά τους είναι πραγματικά άγλυκα. Πώς λένε οι Έλληνες άγλυκα τα αγγλικά γλυκά; Καμία σχέση! Ο όρος cake στην κινέζικη κουζίνα είναι εντελώς παραπλανητικός. Γενικά τους αρέσουν τα αλμυρά και τα ξινά, όχι τα γλυκά. Τώρα με τη νηστεία μου έρχονται κουτί.

Ο καιρός όντως τέλειος, και μάλιστα δυο μέρες συνέχεια και απ' ό,τι λένε οι προβλέψεις έτσι θα είναι και αύριο! Αλκυονίδες μέρες :-)

Γκρινιάρης said...

Τώρα που το σκέφτομαι... έχω πάει τόοοοσες φορές σε κινέζικο αλλά ποτέ δεν έχω φάει γλυκό! Που να το χωρέσω το επιδόρπιο μετά από τόση μάσα; Αλλά εντάξει, δεν πειράζει, γιατί να κάνω τον κόπο για ένα γλυκό... άγλυκο;

Σοφία said...

Και ούτε να το επιδιώξεις. Μια φορά μας κάλεσαν κάτι φίλοι Κινέζοι για φαγητό στο σπίτι τους, και το επιδόρπιο ήταν μαγειρεμένο στην κατσαρόλα και έμοιαζε με λιωμένες πατάτες (δεν ήταν, αλλά έμοιαζε πολύ).

Στα περισσότερα κινέζικα εστιατόρια το μόνο επιδόρπιο που σερβίρουν (αν σερβίρουν) είναι banana fritters, άντε και κανένα fortune cookie.

Γκρινιάρης said...

Chocolate fudge και πάλι chocolate fudge εγώ λέω! Αλλά μη σε κολάζω, τέτοιες μέρες...!

PN said...

Την Βέφα, τι την έχεις????

Ανακάλυψα το blog σου τυχαία (μέσα από blog to blog procedure) και πρέπει να ομολογήσω ότι με ένα πρόχειρο διάβασμα κέρδισες μυα θέση στο Google Reader μου.

Χαιρετίσματα στο Λονδίνο και μέτρο στο φαϊ στο blog, γιατί ανοίγει και την όρεξη. Δεν σου φταίμε και εμείς σε τίποτα.

Keep in touch...Θα τα λέμε!!!!

roadartist said...

ωραίο...καλά περνάτε Σοφία μας στο Λονδίνο!!!!
Πολυπολιτισμική πόλη :)) Αν ερθω καποια στιγμη θα σου ζητησω info..

βασίλης said...

Μας άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί. Νόστιμα όλα. Μιαμ! Καλημέρα σου , φιλιά

moukelis said...

Ωραία φαίνονται,δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κινέζικο,αλλά τώρα που έχω έτοιμες τις οδηγίες για το φάγωμα της πίτας με πάπια θα το επιχειρήσω.Καλά έκανες κι έφαγες,άμα είναι άγλυκα συμφωνώ ότι δεν πιάνεται.Καλη εβδομάδα!

DaNaH said...

Yummiiiiiii!!! Ωραίο post Σοφία! Για να πω την αλήθεια πριν γνωρίσω το έτερον ήμισυ δεν έτρωγα καθόλου κινέζικο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχω γίνει και εγώ φαν. Φυσικά δεν τρώω όλες τις γεύσεις, αλλά όσα τρώω μου αρέσουν. Πιστεύω πως η κινέζικη μαγειρική είναι πολύ υγιεινής και τα φαγητά ελαφριά γιατί δεν είναι μαγειρεμένα με λίπη και έχουν ως βάση τα πολλά λαχανικά κλπ. Μπορείς να φας και να χορτάσεις χωρίς να νιώθεις βαρύς και σκασμένος.

Περιμένουμε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες! Το πρώτο δείγμα με τα αμέτρητα κόκκινα φαναράκια ήταν πολύ ωραίο! :)

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Γιατί, τέκνο μου, πιάνεις στο στόμα σου τα θεία;

@ VK: Τίποτα, απλή συνωνυμία ;-)

Kαλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες, αλλά οφείλω να σε προειδοποιήσω - ασχολούμαστε πολύ με το φαΐ (ενίοτε και το γλυκό) εδώ μέσα!

@ Roadartist: Είναι όντως πολύ πολυπολιτισμική, αυτό που στα αγγλικά λέγεται melting pot. Πληροφορίες δεν χρειάζεται να μου ζητήσεις, απλά ψάξε στα labels για Λονδίνο! Αλλά εννοείται αν θες κάτι συγκεκριμένο, εδώ είμαστε :-)

@ Βασίλη: Πού να σας είχα βάλει και τίποτα κρουασάν δηλαδή χεχε.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

Adonios GK said...

Βλέπω ότι είσαι σε μια πόλη που αντί να ταξιδεύεις για να δεις άλλες χώρες, έρχονται εκείνες και γιορτάζουν όπως θα ήταν στα μέρη τους! ;)

Καλή σου μέρα! ;)

Adonios GK said...

Ή μήπως να πω Καλή Χρονιά; χιχιχιχι

Σοφία said...

@ Moukelis: Δεν έχεις φάει ποτέ κινέζικο; Τσκ τσκ τσκ! Να φροντίσεις τάχιστα. Ένα καλό πιάτο για αρχή είναι το γλυκόξυνο κοτόπουλο (sweet & sour chicken). Αρέσει γενικώς στους ευρωπαίους και το σερβίρουν όλα μα όλα τα κινέζικα εστιατόρια.

@ Δανάη: Όντως έτσι είναι. Μπορείς να φας πολύ χωρίς να νιώσεις φουσκωμένος. Άσε που σε 2-3 ώρες θες πάλι να ξαναφάς!

Διευκρινιστικό υστερόγραφο: η πάπια με τις πίτες ανήκει στα *πολύ* βαριά πιάτα της κινέζικης κουζίνας.

Σοφία said...

@ Adonios: Α καλά, δεν το συζητώ! Φέτος μέχρι στιγμής είχαμε τους Ρώσους και τους Κινέζους, σε λίγο καιρό θα έρθουν οι Ιρλανδοί, μετά έχουν σειρά οι Άγγλοι, το καλοκαίρι οι Τζαμαϊκανοί και λοιποί της Καραϊβικής, τον Οκτώβριο οι Ινδοί... ίσως ξεχνάω και κανέναν, πάντως ξέρεις τι λεφτά έχω γλιτώσει από ταξίδια; Χεχεχε!

Μπορείς να πεις Kung Hei Fat Choi ;-)

Γκρινιάρης said...

Moukelis, το γλυκόξινο κοτόπουλο που λέει η Σοφία είναι must για αρχή. Είναι πολύ γευστικό και καθόλου καφτερό. Αν θες κάτι καφτερό θα προτείνω beef with black bean sauce.

Επίσης κάποιο dumbing για ορεκτικό, ή prawn crackers με chili sauce.

moukelis said...

Τς τς τς...Τι εξυπηρετικοί άνθρωποι,σκοτώνονται να με κατατοπίσουν!Ευχαριστώ παιδιά,μόλις δοκιμάσω (πρέπει να βρω πρώτα εδώ που είμαι),θα έχετε αποκλειστικό ποστ,αφιερωμένο!

cinderella said...

Νομίζω τελικά οτι οι Άγγλοι ψάχνουν πραγματικά αφορμές για γιορτές και πανηγύρια!! Οι λιχουδιές αν και ξενίζουν εν πρώτοις, φαίνονται πολύ γευστικές οπότε σίγουρα θα επιδιώξω να τις δοκιμάσω (εκεί φυσικα!!)
Φιλιά και καλή εβδομάδα!!

geokalp said...

άργησα να το δω αλλά είναι καταπληκτικό το κινέζικο!
ίσως το καλύτερο φαγητό (εκτός των δικών μας!)

KitsosMitsos said...

Γιαμ-γιαμ!
Το ρίξατε έξω, βλέπω. Εύγε!

Nisyrios said...

Διαβάζω το βλογ σου εδώ και κανένα 6μηνο και ομολογώ ότι με εντυπωσιάζεις! Οι περισσότεροι (Έλληνες) μετανάστες που γνωρίζω συνήθως περιορίζονται στο μικρόκοσμό τους και στην προσμονή της επιστροφής. Εσύ βλέπω ότι μαθαίνεις πάρα πολλά για την Αγγλική κουλτούρα (πράγματα που ίσως ούτε και οι Άγγλοι δε θα γνώριζαν) και προσπαθείς να δοκιμάζεις τα πάντα. Συγχαρητήρια!

Σοφία said...

@ Moukelis: Μα βρε παιδί μου έπρεπε να το πεις ότι δεν έχεις φάει ποτέ Κινέζικο τότε που ήρθατε στο Λονδίνο. Θα σε στέλναμε μιλημένη στα καλύτερα μαγαζιά!

@ Cinderella: Η αλήθεια είναι ότι στο Λονδίνο ειδικά, από γλέντια άλλο τίποτα. Όσο για τις περίεργες λιχουδιές, όλα είναι θέμα συνήθειας, οπότε μην το σκέφτεσαι καν :-)

@ Geokalp: Συμφωνώ, αν και έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στο ταϊλανδέζικο. Και το ινδικό μου αρέσει, αλλά είναι πιο βαρύ.

@ Kitsosmitsos: Ό,τι μπορούμε κάνουμε κι εμείς οι ξενητεμένοι ;-)

@ The Chemist: Σ' ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι ότι μ' αρέσει να γνωρίζω και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Από αυτή την άποψη απέχω αρκετά από τον μέσο Έλληνα. Ίσως φταίει και ότι δεν έχω την προσμονή της επιστροφής. Είμαι εδώ πάνω από 10 χρόνια, και είτε επιστρέψω στην Ελλάδα αύριο, είτε σε μια δεκαετία, η Αγγλία θα έχει πάντα μια θέση στην καρδιά μου.

Λίγο μελό βγήκε αυτό. Χμμμμ.

ekkremes said...

Καλα εγω προσπαθησα να παραγγειλω κινεζικα τη παραμονη και ηταν κλειστα! Αν ειναι δυνατον!

Μ'αρεσαν οι οδηγιες για την παπια χαχα

NdN said...

Καλησπέρα Σοφία,

Πράγματι την Κυριακή ήταν υπέροχα αν και αποχώρησα νωρίς από τους εορτασμούς.

Από τα κινέζικα φαγητά προτιμώ οτιδήποτε με prawn, τα διαφορετικά έίδη ρυζιού (πχ τηγανητο ρύζι με αυγό και beef with spicy black bean sauce.

πάντως αυτή την πάπια...ούτε να την δω! :)

Σοφία said...

@ Ekkremes: Βρε συ, γι' αυτούς η Πρωτοχρονιά είναι σαν τα δικά μας Χριστούγεννα-Πάσχα-Πρωτοχρονιά 3-σε-1. Τα κλείνουν τα μαγαζιά για να γιορτάσουν στο σπίτι με τις οικογένειές τους.

@ NdN: Κι εγώ γενικά δεν τρελαίνομαι για πάπια, αλλά η συγκεκριμένη αξίζει :-)

An-Lu said...

Μμμμμμ μου άνοιξες την όρεξηηηηηη ;-)

Σοφία said...

@ An-Lu: Πάπια ή noodles;