Monday 18 February 2008

Ο χορός του κινέζικου λιονταριού


Μια από τις παραδόσεις που συνδέονται με την Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι ο χορός του λιονταριού, ένας πολεμικός χορός που συνήθως εκτελείται από αθλητές του Kung Fu. Το λιοντάρι έχει δύο χορευτές και χωρίζεται σε δύο τμήματα, το κεφάλι και την ουρά. Το κεφάλι είναι φτιαγμένο από χαρτί με σκελετό από μπαμπού και έχει τρία κινητά μέρη, τα δύο αυτιά και το κάτω σαγόνι, που τα χειρίζεται ο χορευτής του κεφαλιού. Έχει μεγάλα μάτια, έναν καθρέφτη στο μέτωπο και ένα κέρατο στην κορυφή (τα σχόλια να λείπουν, είμαστε σοβαρό μπλογκ). Η ουρά χρησιμοποιείται από τον χορευτή της ουράς και αποτελείται από υφασμάτινες λωρίδες σε ένα ή περισσότερα χρώματα.

Την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, ομάδες Kung Fu συνηθίζεται να πηγαίνουν στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις της περιοχής τους για να "αρπάξουν το λάχανο" (choi chang). O κάθε μαγαζάτορας δένει ένα κόκκινο φάκελο με χρήματα πάνω σε ένα λάχανο που το κρεμάει στην είσοδο του μαγαζιού του. Το λιοντάρι πλησιάζει το λάχανο, το αρπάζει, πετάει τα φύλλα, αλλά κρατάει τα χρήματα. Η ρουτίνα του χορού αποτυπώνει τα τέσσερα στάδια από την ώρα που θα ξυπνήσει το λιοντάρι, θα αναζητήσει το φαγητό, θα φάει και θα ξεκουραστεί.

Η κάθε ομάδα αποτελείται από πολλά άτομα - τους χειριστές του τύμπανου, του γκόνγκ, των κυμβάλων και φυσικά τους χορευτές. Οι μουσικοί συνοδεύουν τις κινήσεις του λιονταριού με ρυθμικές κρούσεις των οργάνων, ενώ οι δύο ή περισσότεροι χορευτές (αναλόγως με τον αριθμό των λιονταριών) κινούν τα λιοντάρια τους κάνοντας συνδιαστικές φιγούρες. Σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, οι χοροί των λιονταριών εξορκίζουν τα κακά πνεύματα και φέρνουν καλή τύχη και ευημερία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επισκέπτονται.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το χορό του λιονταριού. Ένας από αυτούς λέει ότι υπήρχε ένα τέρας με μεγάλο κεφάλι, πεταχτά μάτια και δόντια, πράσινο πρόσωπο και ένα κέρατο στην κορυφή (σεμνάαααα) που εμφανιζόταν στα χωριά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κατάστρεφε τις καλλιέργειες. Οι χωρικοί για να το αναχαιτίσουν έφτιαξαν ένα ομοίωμά του, και βγήκαν στα χωράφια με συνοδεία τύμπανων, γκονγκ και κυμβάλων. Το τέρας τρόμαξε τόσο πολύ που δεν ξαναεμφανίστηκε, και από τότε συνηθίζεται η Πρωτοχρονιά να γιορτάζεται με τον ίδιο τρόπο.

Για να μην τρομάξει κανείς από τους γύρω σας, χαμηλώστε *τώρα* την ένταση στα ηχεία σας και απολαύστε αποσπάσματα από τον χορό του λιονταριού!

24 comments:

PN said...

Βρε παιδί μου δεν ξέρω, αλλά αυτά τα κινέζικα τα βαριέμαι αφόρητα. Αφού σκέπτομαι ότι φέτος στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών του Πεκίνου θα ρίξω κάτι ανελέητα χασμουρητά....!!!!!

Ottimista said...

Μαζί σου ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο , συνέχισε την καλή δουλειά .

Σοφία said...

@ VK: Άμα δεν αποκοιμήθηκες με την Björk στην Τελετή Έναρξης των δικών μας Ολυμπιακών, δεν έχεις ανάγκη :-p

@ Ottimista: Ευχαριστώ πολύ! Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.

DaNaH said...

Σοφία, όλα αυτά τα γνώριζες ή τα έψαξες εν όψει του ποστ; Μπράβο πάντως, κανονική εγκυκλοπαίδεια, όπως πάντα μας μαθαίνεις πραγματάκια! :)

Ωστόσο επιμένω πως ο ήχος είναι κανονική ηχορρύπανση! Αν τύχαινε να βρεθώ εκεί το πιθανότερο θα ήταν να αποχωρήσω με ημικρανίες! :-/

Anonymous said...

Τρόμαξα!! Πολύ ενδιαφέρον Post!! Τι μαθαίνει κανείς!!! Καλημέρα σοφάκι!!

cinderella said...

Να κάνω μια ερώτηση εγώ η μικρή και αδαής στη κινέζικη κουλτούρα cinderella? Κάθε χρόνο γίνεται αυτός ο χορός, ανεξαρτήτως ποιό έτος γιορτάζουν; Λογικά με βάση το μύθο που λες, οτι το έκαναν για τις καλλιέργειες ναι αλλά κάπως περίεργο μου φαίνεται. :)))
Καλημέρες!!

Anonymous said...

κόκκινες νύχτες, μέρες γεμάτες κόκκινο η καλύτερή σου! :)
Το αγαπημένο σου χρώμα που κάνει τις μέρες σου.....άσπρες!

PN said...

Λίγα λόγια για την Bjork... Επειλώ με αντίποινα, για αυτή την αναίσχυντη προσβολή στο προσωπό της...ΧΑΧΑΧΑΧΑ

Γιατί μωρέ εμένα μου άρεσε. Να το προσέξω γιατρέ μου;;;;

koulpa said...

χαχα..χαρά στο κέφι τους..:):)
..σωστή η επισίμανση για τον ήχο..!!!:):)
..μπένουμε σε αποκριάτικη ατμόσφαιρα..:):)
Καλησπερούδια:):)

Anonymous said...

αν και δεν τα απολαμβανω τα κινεζικα, εντουτοις η ιστορια ειναι πολυ ενδιαφερουσα!
ελπίζω βεβαια να εχουν τελειωσει οι κινεζικες εκδηλωσεις, διοτι καταφτανω κι εγω σταμερη σας, και θα παθω τιποτα απο τον πολυ κοσμο!

Perroula said...

Είναι υπέροχα να βλέπει κανείς εκδηλώσεις και έθιμα από άλλες κουλτούρες. Μακάρι σύντομα να δούμε κάτι τέτοιο και στην Αθήνα, στο κάτω κάτω τόσοι Κινέζοι ζουν εδώ πλέον

KitsosMitsos said...

Όντως αρκετά διαφορετικά από τα δικά μας ήθη και έθιμα. Καλό είναι να γνωρίζουμε τις πλευρές κάθε λαού.
Καλησπέρα.

mmexer said...

Εμένα πάλι όλα αυτά τα κινέζικα μου φαίνονται όλα τα ίδια! Λες κι έχουν ένα έθιμο και βασιζόμενοι σ' αυτό έφτιαξαν ένα πολιτισμό. Άσε που έχουν μουσική σινθεσάιζερ χαχα

Shadowface said...

Έχεις μια αγάπη προς την κίνα κ το κινέζικο φαγητό αλλά λογικό το βρίσκω μια κ στην αγγλία δεν τρώγεται κ τίποτα...:P

Σοφία said...

@ Δανάη: Τα περισσότερα τα γνώριζα, μερικά τα έψαξα (π.χ. την ιστορία με το τέρας και τους χωρικούς). Ο ήχος δεν είναι άσχημος - όλα είναι θέμα συνήθειας!

@ Laxanaki: Πού να ήταν και μαύρα τα λιοντάρια δηλαδή ;-)

@ Cinderella: Γίνεται κάθε χρόνο και όχι μόνο την πρωτοχρονιά, αλλά και σε γάμους, επιδείξεις, εγκαίνια και γενικότερα σε οποιαδήποτε γιορτή. Αυτό με το λάχανο όμως γίνεται μόνο την πρωτοχρονιά.

@ Ηλιογράφος: Τι να κάνω, αφού σε μας δεν χιόνισε, παρηγοριέμαι με πολύ κόκκινο :-)

@ VK: Γούστα είναι αυτά, τι να πεις :-p

Σοφία said...

@ Koulpa: Σωστά... άλλος γιορτάζει την πρωτοχρονιά, κι άλλος τις απόκριες :-)

@ Lifewhispers: Εντάξει, όλο και κάποια έρημη γωνίτσα θα καταφέρεις να βρεις ;-)

@ Perroula: Να το δω και να μην το πιστέψω!

@ Kitsosmitsos: Επιφανειακά διαφορετικά, αλλά στην ουσία υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. Π.χ. το πρωτοχρονιάτικο πέρασμα από σπίτι σε σπίτι που φέρνει καλοτυχία θυμίζει πολύ τα δικά μας κάλαντα (Σ΄ αυτό το σπίτι που ΄ρθαμε, πέτρα, πέτρα να μη ραγίσει κι ο νοικοκύρης του σπιτιού, χρόνια πολλά να ζήσει κ.λπ. κ.λπ.).

@ Mmexer: Φαντάζομαι κι αυτοί το ίδιο θα λένε για μας :-p

@ Shadowface: That's what you think hehe ;-)

island said...

Η bjork είναι όλα τα λεφτά αγαητή..τουλάχιστον για μένα...τα κινέζικα επίσης...Ειδικά τρελαίνομαι για κινέζους τυμπανιστές...Έχουν άλλο...διαφορετικό ήχο...

Φιλί...

Γκρινιάρης said...

Interesting indeed! Και πολύ πλούσιο σε πληροφορίες post!!! Και με το βιντεάκι, μια χαρά! Πλήρης κάλυψη! Δεν έχασα και τίποτα που δεν έφτασα στην Leicester sq τελικα! Χεχε!

Καληνύχτα!

Σοφία said...

@ Island: Είπαμε, γούστα είναι αυτά ;-)

@ Γκρινιάρης: Είδες τι ωραία που τα μοιράσαμε; Εσύ την Trafalgar Sq, εγώ την Chinatown - καλυφθήκαμε και οι δύο!

cortlinux said...

Και πάνω που τελείωνα το κείμενο σκεφτόμουν "κρίμα που δεν θα έχει βιντεάκι". Όμως βιάστηκα. Πολύ καλό το βίντεο.

Σαν καρτούν κινούνται τα λοντάρια.

με βλέπω του χρόνου να θέλω να δω κι εγώ την κινέζικη πρωτοχρονιά. τώρα σε τσάινα τάουν θα είναι; στην κίνα την ίδια;

με έχεις ψήσει.

άσε που μου αρέσει πολύ που είναι τόσο πολύχρωμα και με φόντο κόκκινο.

:-)

Σοφία said...

Ωωωωχ σου έκανα τέτοια ζημιά; Ωραία :-)

Tου χρόνου η κινέζικη πρωτοχρονιά πέφτει στις 26 Ιανουαρίου.

desa said...

πολυφυλετική πόλη το λονδίνο, θα εχουν δει τα μάτια σου...

An-Lu said...

Όμορφαααααααα!!!!!!!!!

Σοφία said...

@ Desa: Ούτε μπορείς να φανταστείς!

@ An-Lu: Ήταν πραγματικά πολύ όμορφα :-)