Thursday 4 September 2008

Διακοπές στην Ελαφόνησο


Φέτος, όπως και πέρσυ, κάναμε διακοπές στην Ελαφόνησο, ένα τοσοδούλικο νησάκι στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, απέναντι από τη Νεάπολη. Πρώτη φορά πήγαμε στην Ελαφόνησο πριν από 4 χρόνια. Μέχρι τότε πηγαίναμε στάνταρ Κυκλάδες, αλλά την συγκεκριμένη χρονιά είχε πολύ άστατο καιρό, οπότε προτιμήσαμε τη σιγουριά της ηπειρωτικής Ελλάδας αντί να ρισκάρουμε να ξεμείνουμε αμανάτι σε καμιά Πάρο (ή ακόμα χειρότερα στον Πειραιά)! Έχοντας δει κάποιες καταπληκτικές φωτογραφίες του αδερφού μου που είχε πάει Ελαφόνησο την προηγούμενη χρονιά, και προτιμώντας να αποφύγουμε τις στροφές της Αργολίδας, την καρμανιόλα Κορίνθου-Πατρών και την ταλαιπωρία της εκκολαπτόμενης (τότε και τώρα ακόμα) "εθνικής οδού" Τρίπολης-Καλαμάτας, η επιλογή ήταν στην ουσία μονόδρομος: όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην Ελαφόνησο.


Κυριολεκτικά όμως: από τη στιγμή που περνάς τη Σκάλα Λακωνίας, υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί δρόμοι σηματοδοτημένοι με ταμπέλες προς Νεάπολη, που δε νομίζω ότι τέσσερα χρόνια τώρα έχουμε ακολουθήσει ποτέ την ίδια διαδρομή για να πάμε στην Ελαφόνησο! Είναι κι αυτό ένα ατού, ειδικά για όσους βαριούνται εύκολα.

Η Ελαφόνησος έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, είναι νησί σε μικρογραφία. Κάνεις όλα όσα χρειάζεται για να πας σε νησί, αλλά με ελάχιστο κόπο, χρόνο και κόστος. Πας στο λιμάνι (λέμε τώρα) της Πούντας για να πάρεις το καράβι, το οποίο περνάει τουλάχιστον κάθε 1 ώρα, και αν τυχόν έχασες το προηγούμενο, μπορείς να περάσεις την ώρα σου κάνοντας μπάνιο στην διπλανή παραλία, μόλις 2 λεπτά περπάτημα πιο πέρα. Το ταξίδι (λέμε τώρα) κρατάει 12 λεπτά, άντε 30 με το φόρτωμα-ξεφόρτωμα, αν τύχει να μπεις πρώτος και να βγεις τελευταίος. Λεπτομέρεια: το εισιτήριο για 1 αυτοκίνητο & δύο επιβάτες έχει 12 ευρώ, 1 για κάθε λεπτό.


Το νησί έχει μόνο ένα χωριό, το οποίο απέχει περίπου 50 μέτρα από εκεί που σε αφήνει το καράβι, και δύο δρόμους που οδηγούν στις δύο παραλίες, τον Σίμο και την Παναγίτσα (3 και 4 χιλιόμετρα αντίστοιχα). Το χωριό είναι τόσο μικρό που μπορείς να το γυρίσεις σε 15 λεπτά. Τα περισσότερα μαγαζιά, ταβέρνες, καφετέριες κ.λπ. είναι κατά μήκος του λιμανιού. Για να πας από τη μια άκρη του λιμανιού στην άλλη με τα πόδια, θέλεις περίπου 5 λεπτά. Αν συνεχίσεις να περπατάς για άλλα 5 λεπτά, βγαίνεις έξω από το χωριό. Όλο-όλο το νησί έχει έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Μύκονος έχει έκταση 83 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Καταλαβαίνετε για τι λιλιπούτεια μεγέθη μιλάμε.


Δεύτερο πλεονέκτημα της Ελαφόνησου είναι ότι δεν έχει τίποτα να κάνεις. Σε μία ώρα με το αυτοκίνητο την έχεις δει όλη δυο φορές (και με στάσεις για φωτογραφίες). Δεν έχει αρχαία, δεν έχει μοναστήρια, δεν έχει σπηλιές. Έχει ένα τοσοδούλικο εκκλησάκι (με τέμπλο από πέτρα Μάλτας - πολύ εντυπωσιακό), τέσσερα μαγαζιά που πουλάνε σουβενίρ, 2 ζαχαροπλαστεία και 1 φαρμακείο. Δεν έχει κλαμπ, ντισκοτέκ, ξενυχτάδικα. Χρέη μπαρ εκτελούν κάποιες καφετέρειες που το βράδυ χαμηλώνουν τα φώτα και σερβίρουν ξηρούς καρπούς και μοχίτο. Μετά τα μεσάνυχτα η κίνηση κόβει. Στις δύο το πρωί δεν κυκλοφορεί ψυχή. Η απόλυτη χαλάρωση.


Τρίτο και κυριότερο πλεονέκτημα της Ελαφόνησου είναι οι παραλίες της, και ειδικά ο Σίμος στη νότια πλευρά του νησιού. Βασικά πρόκειται για δύο μεγάλες παραλίες (Φράγκος και Σαρακίνικο) που ενώνονται με λεπτό αμμουδερό διάδρομο που καταλήγει σε βουναλάκι. Δεν ξέρω ποιο είναι το συνολικό τους μήκος, πάντως για να περπατήσεις από την αρχή της μιας παραλίας στο τέλος της άλλης, θέλεις περισσότερο χρόνο απ' ό,τι να γυρίσεις το χωριό τέσσερις φορές. Στην παραλία έχει λεπτή χρυσή άμμο και μεγάλους αμμόλοφους όπου φυτρώνουν λευκά κρίνα της θάλασσας και θαλασσόκεδρα. Η θάλασσα είναι ρηχή για 50 μέτρα περίπου, μετά βαθαίνει. Στο βυθό έχει την ίδια άμμο που έχει και έξω. Ο συνδιασμός άμμου και χαμηλού βάθους δίνει στην θάλασσα χρώμα τυρκουάζ, σαν πισίνα. Νωρίς το πρωί, αλλά και αργότερα, τις μέρες που δεν φυσάει, το νερό είναι τόσο γαλάζιο και τόσο λείο, που πραγματικά νομίζεις ότι είσαι σε πισίνα. Άλλο να σας το περιγράφω και άλλο να το βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια!


Γενικά η Ελαφόνησος προσφέρεται για διακοπές απόλυτης χαλάρωσης: παραλία, μπάνιο, φαγητό, βολτίτσα και πάλι από την αρχή. Είναι από τα μέρη που παίρνεις μαζί σου μια κούτα βιβλία και περνάς όλη μέρα σε μια ξαπλώστρα δίπλα στη θάλασσα με ένα βιβλίο στο χέρι. Χωρίς φραπέ, γιατί δεν υπάρχει beach bar.

Στην παραλία έχει οργανωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες που νοικιάζονται προς 8€ την ημέρα, αλλά και πάρα πολύ χώρο για να στήσεις δικιά σου ομπρέλα χωρίς στριμωξίδι. Δίπλα στην παραλία υπάρχει ένα πολύ συμπαθητικό κάμπινγκ που διαθέτει σούπερ μάρκετ και εστιατόριο, για ώρα ανάγκης. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην γύρω περιοχή, μόνο άμμος και υπέροχο τυρκουάζ νερό. Τρεις μέρες διακοπές στην Ελαφόνησο και νιώθεις μια γαλήνη. Πέντε μέρες και γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Μια βδομάδα και ξεχνάς πώς είναι η ζωή στην Αθήνα. Φέτος γνωριστήκαμε με ένα ζευγάρι που είχαν μείνει 2 εβδομάδες και είχαν λιώσει (στην ξάπλα εννοείται).


Αν τυχόν βαρεθείτε να πηγαίνετε κάθε μέρα στην παραλία και ψάχνετε κάτι διαφορετικό, υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι προορισμοί στη στεριά, όπως η Νεάπολη (στην οποία μπορείτε να πάτε και με καραβάκι), η Μονεμβάσια και ο Αρχάγγελος, ένα γραφικό ψαροχώρι περίπου μισή ώρα από την Ελαφόνησο. Υπάρχουν βέβαια και τα Κύθηρα, για τα οποία μπορείτε να πάρετε καράβι από την Νεάπολη, αλλά δεν έχω καταφέρει να τα επισκευτώ μέχρι στιγμής, κι έτσι δεν έχω να σας δείξω ούτε μια φωτογραφία. Λένε πάντως ότι είναι ωραία, αν και κάπως κοιμήσικα. Προφανώς αυτοί που το λένε δεν έχουν πάει στην Ελαφόνησο!


Η Ελαφόνησος τραβάει πολλούς Πελοποννήσιους (Σπαρτιάτες, Τριπολίτες, Καλαματιανούς) και τα τελευταία χρόνια αρκετούς Αθηναίους, ζευγάρια, οικογένειες και παρέες όλων των ηλικιών. Κανονικά δεν έπρεπε να τη διαφημίζω γιατί τα τελευταία 2 χρόνια έχει παραγίνει δημοφιλής. Φέτος είδαμε κόσμο από Ναύπακτο, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή (αν είναι δυνατόν, τόση Χαλκιδική δεν τους φτάνει, ήθελα να 'ξερα)! Από ξένους έχει πάρα πολλούς Ιταλούς που οι περισσότεροι έρχονται με τροχόσπιτα και μένουν στο κάμπινγκ. Μερικοί κάνουν ηλιοθεραπεία τσίτσιδοι α λα σούπερ παραντάιζ (άσχετο αλλά σημαντικό για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων). Σπάνια βλέπεις Γερμανούς, Γάλλους ή Αμερικανούς. Άγγλους έχουμε συναντήσει μία φορά μόνο (χεχε).


Οι τιμές μου φάνηκαν αρκετά φυσιολογικές. Το κάμπινγκ άκουσα ότι κοστίζει 10 ευρώ το άτομο, ενώ μέσα στο χωριό οι τιμές των δωματίων κυμαίνονταν από 75 ευρώ για όσα έχουν θέα θάλασσα και πρωινό, έως 50 ευρώ χωρίς θέα και χωρίς πρωινό, αλλά αυτά συνήθως βλέπουν σε κήπους με μπουκαμβίλιες, ιβίσκους και ροδιές, που υπάρχουν πολλές στο χωριό.


Το φαγητό γενικά πολύ καλό, πολύ φρέσκο ψάρι και οι μερίδες μεγάλες. Εξαίρεση ένα μεζεδοπωλείο όπου στείλαμε πίσω τα καλαμαράκια και τις τηγανιτές πατάτες επειδή δεν τρώγονταν (ξύνισαν λίγο τα μούτρα τους αλλά τα πήραν πίσω και δεν μας χρέωσαν, οπότε όλα καλά). Οι τιμές που βρήκαμε στο φαγητό ήταν:

Χωριάτικη: 4,50 - 5 €
Καλαμαράκι/χταπόδι ψητό (μερίδα): 9 €
Μπαρμπούνια: 50 € το κιλό
Σουβλάκι (με πίτα κ.λπ): 2-2,20 €
Παγωτό μηχανής (περιποιημένο - σλρουπ): 2 €
Μπύρα μεγάλη: 2,50-3 €
Κόκα-κόλα: 1,50-3 €
Φραπέ: 2-2,50 €
Τυρόπιτα: 1,40 €
Τόστ: 2-2,50 €
Κρέπα (με μισό κιλό μερέντα - φτάνει άνετα για 2 άτομα): 4 €


Φέτος ακολούθησα την τακτική από το προηγούμενο ταξίδι μου και κατέγραφα κάθε μέρα όλα τα έξοδα. Θυμάμαι στις αρχές του καλοκαιριού ότι είχαμε μια συζήτηση σε κάποιο ιστολόγιο (δεν θυμάμαι σε ποιο όμως) για το αν οι διακοπές στην Ελλάδα έχουν ακριβίνει τόσο πολύ που συμφέρει να πας εξωτερικό. Για να είμαι ειλικρινής, από την αρχή είχα τις αμφιβολίες μου, αλλά οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. 5 μέρες Γαλλία-Ιταλία ξόδεψα 1.087 ευρώ. Πέντε μέρες στην ανατολική Λακωνία ξόδεψα 585 ευρώ. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνονται τα πάντα, από τα μεταφορικά ως τις τσίχλες. Οι τιμές σε κάποια πράγματα ήταν παρόμοιες, π.χ. 1,50 ευρώ είχε η κόκα κόλα στην καφετέρεια στην La Spezia, το ίδιο είχε και στην Ελαφόνησο. H Φάντα όμως είχε 80 λεπτά στο σούπερ μάρκετ στην Ελαφόνησο, ενώ στην Γαλλία τη βρήκα από 1,60 έως 2,50. Παρομοίως το νερό: το φθηνότερο που βρήκαμε στην Γαλλία ήταν 1 ευρώ για 1 λίτρο (στο σούπερ μάρκετ, γιατί έξω είχε 1,50 ευρώ το μικρό μπουκαλάκι) ενώ στην Ελαφόνησο με 2,50 ευρώ έπαιρνες 6 μεγάλα μπουκάλια.


Για να μην σας πω ότι θάλασσα και παραλία σαν της Ελαφόνησου δεν είδα πουθενά ούτε στη γαλλική ούτε στην ιταλική ριβιέρα, κι ας καμώνονται οι Γάλλοι ότι και καλά έχουν Κυανή Ακτή. Πφφφφ! Σιγά τα ωά. Ένα έχω να πω επ' αυτού: ELAFONISOS FOR EVER!

43 comments:

Matrix said...

Είναι σημαντικό να είναι ξεκούραστο το ταξίδι και χωρίς άγχος για τη διαδρομή, ειδικά η Αθηνών-Πατρών είναι κίνδυνος θάνατος.

Αλήθεια πόση ώρα είναι από Αθήνα η Ελαφόνησος σύνολο?

όσο για τις τιμές κανονικές φαίνονται.

Πολύ βασικό και το "Δεύτερο πλεονέκτημα της Ελαφόνησου είναι ότι δεν έχει τίποτα να κάνεις."
Ειδικά όταν πρόκειται για 3ήμερο ή 4ημερο.

Βρήκα και ένα μείον: το ΦΡΑΠΕ, αλλά οκ υπάρχουν και τα σεικερ :)

Σοφία said...

Χαχα για το φραπέ έχεις δίκιο, αν κι εγώ δεν πολυπίνω, οπότε δεν μου λείπει.

Από την Αθήνα είναι 1,5 ώρα μέχρι την Τρίπολη και από εκεί γύρω στις 3 ώρες για την Ελαφόνησο.

Dr_MAD said...

Ομορφα τοπία όντως, μόνο που μου κάνει κάτι σε Πήλιο. Ο πολιτισμένος σκυλομετανιώνει και ο βουνίσιος το περπατάει από τα μονοπάτια γύρω γύρω και δεν του φτάνει το 4ημερο.

PS. Γιατί τόσο πολύ ώρα από Τρίπολη?

lakis said...

Ένα πλήρες ρεπορτάζ:) Ακούγεται όμορφο το νησί. Μέρα καλή

Natassa said...

αυτο το δευτερο πλεονέκτημα μ αρεσε πολύ ...τι θέλω ο άνθρωπος? 3 μέρες κάνοντας τίποτα ...πάντως Σοφία έτσι όπως σε διαβάζω μου κάνει για παράδεισος η Ελαφόνισος ...καλημέρα και καλό σ/κ

Anonymous said...

πλήρη ξενάγηση - ενημέρωση. να είσαι καλά, και του χρόνου με υγεία

apos said...

Ξέρω ότι θα χαλάσω λίγο το κλίμα, αλλά για μένα η Ελαφόνησος είναι υπερεκτιμημένη. Ίσως έφταιγε το γεγονός ότι πήγα έχοντας ακούσει διθυράμβους. Και βρήκα ένα συμπαθητικό μέρος με μια ωραία παραλία, αλλά αρκετά τσιμπημένες τιμές (για αρχές Ιουλίου).
Επίσης, επειδή ήμουν ο οδηγός (τι πρωτότυπο!) θέλει αρκετή αρετή και τόλμη μέχρι να φτάσεις εκεί. Μετά την Τρίπολη, δρόμος μαύρο χάλι. Και φυσικά σε καμία περίπτωση να μην έχεις ξεχάσει να φουλάρεις το αυτοκίνητο. Εκτός και αν άνοιξε από το 2006 πρατήριο...

DaNaH said...

Ωραίο ποστ και ωραίες φωτογραφίες! Η χαλάρωση στο μεγαλείο της, ε;!

Πάντως από την περιγραφή σου δεν ξέρω αν θα ήταν από τα μέρη που θα επισκεφτόμουν ποτέ. Προσωπικά έχω την Χαλκιδική να χαλαρώνω όλο το καλοκαίρι. Θέλω πολύ σιγά-σιγά να πάω σε όσο το δυνατόν περισσότερα νησιά, αλλά να έχω κάτι αξιόλογο και διαφορετικό να δω. Πχ στη Σαντορίνη που πήγαμε πέρσι ήταν κάτι το μοναδικό. Έτσι θέλω τα μέρη στα οποία πηγαίνω να έχουν κάτι το χαρακτηριστικό.

Για σένα βέβαια που είσαι όλο το χρόνο στην Αγγλία είμαι σίγουρη πως ήταν μοναδικές διακοπές! :)

Να περνάς καλά και να μας χαρίζεις έτσι ωραίες εικόνες και περιγραφές διακοπών! :)

Φιλιά!

Anonymous said...

Αχ... η όμορφη Ελαφόνησος με τις υπέροχες παραλίες και τις φθηνές μπύρες!!

Σοφία said...

@ Mad: Και τι κακό έχει το Πήλιο δηλαδή; Πάντως η Ελαφόνησος δεν κάνει ούτε για τον πολιτισμένο, ούτε για τον βουνίσιο. Τόσα βουνά περνάς από την Κόρινθο και πέρα μέχρι να φτάσεις στην Ελαφόνησο, δεν μπορεί να μην βρεις κανένα καλύτερο!

Όσο για τη διαδρομή, δες το σχόλιο του Apos ;-)

@ Λάκης Φουρουκλάς: Ευχαριστώ και καλημέρα!

@ Natassa: Άμα ψάχνεις για την απόλυτη χαλάρωση, είναι το καλύτερο μέρος. Και ιδανικό για παιδιά, μιας και το χωριό είναι επίπεδο και η θάλασσα ρηχή ;-)

@ Evlahos: Ευχαριστώ, να 'σαι καλά κι εσύ.

@ Apos: Δεν το χαλάς καθόλου! Χρειαζόμαστε κι άλλους να λένε άσχημα λόγια για την Ελαφόνησο γιατί έχει παραγίνει γνωστή. Οι δρόμοι είναι όντως χάλια - μάλλον είναι φτιαγμένοι ειδικά για να κρατάνε σε απόσταση τους λιγότερο τολμηρούς. Πάντως πρατήριο βενζίνης αν θυμάμαι καλά έχει στο δρόμο της Παναγίτσας κοντά στο ξενοδοχείο Elafonisos Mare, και υπήρχε εκεί από πάντα (μόνο στην παραλία του Σίμου πήγατε βλέπω χαχα).

@ Δανάη: Αξιόλογο και διαφορετικό δεν πρόκειται να βρεις στην Ελαφόνησο, οπότε σίγουρα καλύτερα να πας Κυκλάδες. Εγώ πάλι είμαι το ακριβώς αντίθετο, στις διακοπές μου θέλω να δω όσο το δυνατόν λιγότερα, αρκεί να έχω θάλασσα, ζέστη και το βιβλίο μου (και ψητό χταποδάκι βεβαίως βεβαίως)!

@ Unclescrooge: Διακρίνω ότι έχεις πάει ή κάνω λάθος;

ΠΑΥΛΟΣ said...

Αν σου δοθεί η ευκαιρία ποτέ να πάς Ελαφόνησο τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Είναι μαγευτική.

Σοφία said...

Είμαι σίγουρη ότι είναι τέλεια, αλλά δυστυχώς τέτοια εποχή είμαι στάνταρ στην Αγγλία. Ποτέ δεν ξέρεις όμως, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να μου δωθεί η ευκαιρία :-)

ADERGHIL said...

loipon esi prepei na kaneis kariera se travel entipo!! i love the little details. well done :-)

Anonymous said...

αν και παρα ειναι χαλαρα για μενα, εντουτοις με ψηνουν πολυ οιπαραλιες!!! ηρεμησαμε βλεπω ε??

Crazy Tourists said...

Πήγα Ελαφόνησο πριν από μερικά χρόνια και ενθουσιάστηκα!! Υπέροχη θάλασσα, εξωτική, νόστιμα ψάρια, ευγενικός κόσμος!!
Έκανα και οτο-στοπ για πρώτη, δεύτερη και τελευταία φορά στη ζωή μου, χωρίς να αισθανθώ άγχος ή ανησυχία για το ποιος θα σταματήσει!!
Θέλω πολύ να ξαναπάω!! Τρελοτουρίστα ακούς; Και σε συνδυασμό με τα Κύθηρα, θεϊκές διακοπές!!
Φιλιά Σοφία!!

Τρελοτουρίστρια
ΥΓ. Υπέροχη ανάρτηση, όπως πάντα!!
Καλό φθινόπωρο!!

Anonymous said...

Η παραλία του Σίμου επειδή έχει λευκή άμμο αντανακλά τον ήλιο και μαυρίζεις γρήγορα.

Anonymous said...

Επίσης πρατήρια βενζίνης έχει αρκετά. Η απόσταση Σπάρτη Τρίπολη είναι μια ώρα. Στο ενδιάμεσο νομίζω ότι έχει μόνο ένα. Σπάρτη Πούντα είναι 2 ώρες κι έχει αρκετά πρατήρια. Πάντως δεν είναι μόνο οι ομορφιές του τοπίου που πρέπει ν κοιτάμε αλλά και τον κόσμο. Ο κόσμος στη Λακωνία δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός.

geokalp said...

με το προηγούμενο με ανέβασες, με αυτό με τσάκισες!!!
αχ...
τι ωραία που ήταν εκει;

p.s. τη περιοχή που θέλουν να φτιάξουν εργοστάσιο ρεύματος την πήρε το μάτι ή το αυτί σου;

Anonymous said...

Εκεί με βλέπω το επόμενο καλοκαίρι.Ήταν να πάμε το 2007 αλλά καταλήξαμε στην Πάρο.
Καλά έχουμε τη Χαλκιδική για τα σαββατοκύριακα αλλά θέλουμε να δούμε και κάτι άλλο.

Αλήθεια από την Ελαφόνησο, πόση ώρα δρόμος (και θάλασσα) είναι για Μονεμβασιά; και πόσο για Κύθηρα;

Και κάτι για τις τιμές. Στη Ρώμη ένα ποτήρι κόκα κολα το πληρώσαμε 4ευρω...

Anonymous said...

Για Μονεμβασία μια ώρα με δικό σου αυτοκίνητο και για Κύθηρα φεύγει καραβάκι από Νεάπολη, είναι δίπλα στην Ελαφόνησο, αλλά δεν ξέρω πόση ώρα κάνει πάντως δεν είναι μακριά.

Νομίζω ότι η Ελαφόνησος που θέλουν να κάνουν εργοστάσιο ρεύματος είναι μια περιοχή της Κρήτης.

Matrix said...

Μόλις διάβασα ότι θα αποχαρακτηριστεί από περιοχή Natura η παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο.

http://kourdistoportocali.blogspot.com/2008/09/natura.html

ZlatkoGR said...

Ελαφονησος ε; Μάλιστα. Και πάλι πολύ ενημερωτικό post. Το κακό είναι πως επειδή είναι τόσο μικρό νησί, τώρα νοιώθω πως το ξέρω όλο! :ο)

Όσο για τη Χαλκιδική, μάλλον θέλουν κάτι άλλο γιατί εδώ πια ο τόσος κόσμος δε παλεύεται...

Σοφία said...

@ BathTub Is/land: Thank you :-)

@ Lifewhispers: Πάαααρα πολύ! Και πού να μέναμε μερικές μερούλες ακόμα...

@ Τρελοτουρίστρια: Βλέπω πως με καταλαβαίνεις απόλυτα χεχε :-)

@ Anonymous: Σωστό αυτό. Και καίγεσαι εύκολα επίσης. Όσο για τα πρατήρια, νομίζω ότι ο Apos εννοούσε πάνω στο νησί.

@ Geokalp: Να βάλω φωτογραφίες από Μονεμβάσια να σε αποτελειώσω;;;

Για εργοστάσιο δεν είδα ούτε άκουσα τίποτα. Σε ιστολόγια μόνο έχω δει κάποιες αναφορές, αλλά στο νησί δεν άκουσα να το συζητάνε.

Σοφία said...

@ Despinak: Για Μονεμβασιά είναι μία ώρα, ίσως λίγο παραπάνω. Για Κύθηρα είναι 20 λεπτά μέχρι τη Νεάπολη και από εκεί μία ώρα με το πλοίο, αλλά για να βρεις πλοίο τη μέρα που το θες, πρέπει να έχεις μεγάλη τύχη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε καταφέρει να πάμε μέχρι στιγμής (άλλωστε το λέει και το άσμα: Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε)...

@ Matrix: Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα καν ότι είναι χαρακτηρισμένη! Φαντάζομαι ότι θα θέλουν να κτίσουν κοντά στη θάλασσα, εξού και η αλλαγή.

@ Zlatkogr: Κοίτα, και τίποτα να μην ήξερες, μετά από 1 ώρα θα τα είχες μάθει όλα, οπότε δεν σου έχω κάνει μεγάλη χαλάστρα ;-)

Anonymous said...

Αποχαρακτηρίζουν περιοχή Natura στη παραλία Σίμου, στην Ελαφόνησο!

NdN said...

Διάβαζα την ανάρτηση και έλεγα "να δεις που δεν θα πει τίποτα για το camping" και νατο! Εκεί προς το τέλος...

Καταπληκτικό το νησάκι και με πολύ όμορφες παραλίες!

Για τον φραπέ όπως τα είπες γι αυτό πήγαμε και πήραμε. Διακοπές άνευ φραπέ κάνω και στην Αγγλια!

Οσο γι αυτό που είπες για τη Χαλκιδική και τους Σαλονικιούς, επίτηδες το κάνουμε...για να καθόμαστε στην παραλία να μιλάμε στο κινητό και να λέμε "καλά είναι μωρε, αλλά σαν τη Χαλκιδική δεν είναι"!

Σοφία said...

@ Anonymous: Eυχαριστώ για το λινκ.

@ NdN: Για όλα είπα, δεν έχεις παράπονο ;-)

Μια φίλη μου Θεσσαλονικιά μου είχε πει ένα ανέκδοτο για Θεσσαλονικιούς που πάνε διακοπές στις Κυκλάδες αλλά δεν μπορώ να το θυμηθώ κι ας έχω σπάσει το κεφάλι μου! Μήπως ξέρεις ποιο εννοώ;

Crazy Tourists said...

Εννοείται!!
Έχω πάει και στα δύο νησιά ξεχωριστά αλλά πολύ θα ήθελα να κάνω μια συνδυασμένη εκδρομή!!
Φιλιά

Τρελοτουρίστρια
ΥΓ. Άκουσα στο ραδιόφωνο ότι δόθηκαν 4 στρέμματα στην παραλία του Σίμου για ανοικοδόμηση ή κάτι τέτοιο και συγχύστηκα!! Αηδία έχει καταντήσει πια...Μια χαρά παραλία, τι τους ενοχλεί έτσι όπως είναι;

Anonymous said...

ΠΟλύ χρήσιμη ανάρτηση! Για να συγκρίνεις τις τιμές σε Γαλλία+Ιταλία με Ελαφόνησο+κτλ θα πρέπει να έχεις ξοδέψει και για τα ίδια αντικείμενα και υπηρεσίες, υποθέτω.

Σοφία said...

@ Τρελοτουρίστρια: Δεν τους ενοχλεί... απλά σκέφτονται πόσα περισσότερα θα μπορέσουν να βγάλουν αν την "αξιοποιήσουν".

@ Penny: Λίγο-πολύ ναι. Γι' αυτό νομίζω ότι έχει αξία, γιατί όταν συγκρίνεις τι έδωσα εγώ π.χ. στην Γαλλία με το τι έδωσες εσύ π.χ. στην Ελαφόνησο, τη στιγμή που εμένα μου αρέσει να τρώω γιαουρτάκια κι εσένα να πηγαίνεις κάθε βράδυ για αστακομακαρονάδα, η σύγκριση είναι άτοπη.

cinderella said...

Θέλω κι εγώ Ελαφόνησο, camping και γαλάζια νερά!! Ζήλεψα!!!
Υπέροχο το μέρος, θα το επισκεφθώ σίγουρα!
Του χρόνου το νόυ σου! Θα είμαι στη διπλανή πετσέτα!! :))

Σοφία said...

Χαχα θα κοιτάζω μήπως σε πάρει το μάτι μου ;-)

fpboy said...

Εντάξει ,η Ελαφόνησος είναι το αγαπημένο μου μέρος !
Μακριά απο τον Αύγουστο όμως γιατί γίνεται χαμός και δεν λέει...
Και όντως Σοφία είναι το μέρος που 3-5 μέρες σου φαίνονται για 15....

KitsosMitsos said...

Στο τσακ γλύτωσε η Ελαφόνησος από τροπολογία που πήγανε να περάσουνε για άδειες οικοδόμησεις. Γκρρρ! Τις απέρριψε το ΣΤΕ.

Σοφία said...

@ Fpboy: Εμείς δεν έχουμε επιλογή, πάντα Αύγουστο πάμε, αλλά προς το τέλος. 1-20 Αυγούστου κανένα μέρος δεν λέει.

@ Kitsosmitsos: Πότε έγινε αυτό;;;

civil said...

προφανώς όταν λέμε ότι οι διακοπές στο εξωτερικό είναι φθηνότερες από την Ελλάδα, δεν έχουμε στο μυαλό μας την Ελαφόνησο! Μάλλον κάτι σε Μύκονο, Σαντορίνη κλπ θα έλεγα...

ΧριστίναΒ said...

Πήγα το 2007 τον Ιούλιο και μου φάνηκε παράδεισος.. Θα συμφωνήσω στο ότι το καλύτερο (εκτός της θάλασσας και των καταπληκτικών θαλασσινών που έφαγα) ήταν το ότι δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ να κάνεις!! Καταπληκτικό!! Για ένα άτομο που ζαλίζεται με τις πολλές επιλογές και θέλει να κάνει τα πάντα, όπως εγώ - και καταλήγω κουρασμένη στο τέλος των διακοπών - η Ελαφόνησος μου έδωσε τη λύση: δεν έχει επιλογές!! Καφές το πρωί, μπάνιο, ψάρι το μεσημέρι, ξάπλα, μπάνιο, ποτάκι, ξάπλα. Διάβασα και 6 βιβλία.. Αν και είμαστε από Θεσσαλονίκη (είναι κάπου 800 χλμ...) ετοιμαζόμαστε να πάμε κ φέτος.. Με μια ανησυχία όμως: μήπως παραέγινε γνωστή και βρούμε πολύ κόσμο (τέλη Αυγούστου);
Συγχαρητήρια και για την πολύ ωραία παρουσίαση (στο μυαλό μου μέσα είσαι)!

Giorgos said...

Tha paw fetos gia tin akriveia me travane oi filoi mou.10 xronia ypirksa proskopos sta paidika-efivika xronia kai kserw tis dyskolies tou camping,na koimasai me kounoupia kai na ksypnas stis 7.00 idrwmenos apo ton dynato ilio.Ekeinoi prwti fora se camping kai einai ligotero ypopsiasmenoi,pio poly milane me enthousiasmo gia ta mpironia pou tha pinoume kai ta ateleiwta mpania.Kateliksa o gkriniaris tis pareas(syn oti exw sto myalo mou kai ti diadromi afou tha eimai o odigos).Wstoso vrika auto to keimeno kai eniwsa mia mikri anakoufisi giati eida tis fwtografies,diavasa kai auta pou grafeis kai to omologw...Thelw poly na paw!

Makis.TV said...

Άργησα κάπως αλλά ετοιμάζομαι και εγώ για Ελαφόνησο.
Εδώ και πολλά καλοκαίρια ξοδεύω τις διακοπές μου στην Κεφαλλονιά προσπαθώντας να αποφύγω τα κύματα με τους τουρίστες που "μολύνουν" τον οπτικό και ηχητικό μου ορίζοντα(sic), φέτος θα κάνω μια μικρή παράκαμψη προς Λακωνία, ελπίζω μόνο να μην είμαστε πολλοί εκεί γιατί δε θα το αντέξω :D

ΥΓ: Πολύ καλό το άρθρο σου, πάω να διαβάσω και τα υπόλοιπα που έχεις ανεβάσει.

Σοφία said...

Έχω να πάω στην Ελαφόνησο από το καλοκαίρι του 2008 (που έκανα αυτή την ανάρτηση). Όσοι πάτε φέτος, αφήστε αν θέλετε σχόλιο να μας πείτε τι βρήκατε. Ελπίζω τα πράγματα να μην έχουν αλλάξει :-)

Makis.TV said...

Τελικά πήγα Πήλιο και δεν το μετάνιωσα ούτε μια στιγμή.
Το Πήλιο προτείνεται ανεπιφύλακτα και για καλοκαιρινές διακοπές.

Σοφία said...

Πολύ ωραίο και το Πήλιο! Όχι μόνο τα χωριά πάνω στο βουνό αλλά και οι παραλίες του, όπως σίγουρα ανακάλυψες :-)

Ναση said...

Μολις σε ανακαλυψα......ψαχνοντας πληροφοριες για την Ελαφονησο...εχω παει ηδη μια φορα για μια μερα και βιαστικα.....σα να λεμε περαστικη...τωρα λεμε να ξαναπαμε πιο ηρεμα σε συνδυασμο με ολη την περιοχη της Λακωνιας τριγυρω.......δεν ξερω αν θα παω ....αυτο που ξερω ειναι οτι σημερα πηγα με τη δικη σου βοηθεια....τα λες υπεροχα και τοσο μα τοσο ταξιδιαρικα που εμενα με ταξιδεψες....και να φανταστεις οτι κι εμεις για αλλου κινησαμε και μαλλον εκει θα βρεθουμε......καλα ταξιδια σου ευχομαι!!!!!