Sunday 17 February 2008

Kung Hei Fat Choi!


Μιας που δεν έχω να σας δείξω φωτογραφίες με χιονισμένα τοπία (ούτε μια τόση δα νυφαδούλα δεν έχουμε δει φέτος!), είπα να κάνω μια ανάρτηση για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά ή όπως λέγεται στην Κίνα, Γιορτή της Άνοιξης. Το Λονδίνο έχει περισσότερους Κινέζους από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ευρώπης, και η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του χρόνου. H Κινέζικη συνοικία στολίζεται με εκατοντάδες κόκκινα φανάρια, η πόλη γεμίζει (ακόμα περισσότερους) Κινέζους και οι εορτασμοί κορυφώνονται με τις εκδηλώσεις του δήμου την πρώτη Κυριακή μετά την Πρωτοχρονιά, που φέτος ήταν στις 10 Φεβρουαρίου και ήταν ιδιαίτερα λαμπρές, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Για χάρη των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν παρέλαση, παραστάσεις, ομιλίες και παζάρια, κλείνουν όλοι οι δρόμοι γύρω από την Trafalgar Square και την Chinatown - μέτρο απαραίτητο για να κινηθεί ελεύθερα ο κόσμος, αφού υπολογίζεται ότι την μέρα εκείνη κατεβαίνουν στο κέντρο πάνω από 200.000 άτομα μέσα σε 6 ώρες.

Περισσότερα για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά έχει πει ο Γκρινιάρης στο ιστολόγιό του. Εγώ θα αρκεστώ στο να σας δείξω μερικές φωτογραφίες.

Λιοντάρια και δράκοι στην παρέλαση...



Πολλά, πάρα πολλά, κόκκινα φανάρια και γενικά πολύ κόκκινο παντού (η χαρά της Σοφίας)...


Χάρτινοι δράκοι και λιοντάρια που χορεύουν στους δρόμους...


Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό μου στο Flickr. Επίσης βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό αφιέρωμα εδώ όπου μπορείτε να δείτε και τέσσερις από τις 5 μασκώτ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.


Οι πέντε μασκώτ, μία για κάθε Ολυμπιακό κύκλο, είναι οι εξής: Beibei - το ψάρι, Jingjing - το πάντα, Huanhuan - η Ολυμπιακή Φλόγα, Yingying - η αντιλόπη και Nini - το χελιδόνι. Τα ονόματά τους στη σειρά Bei-Jing-Huan-Ying-Ni σχηματίζουν τη φράση "Καλώς ήρθατε στο Πεκίνο".


Η μασκώτ των Παραολυμπιακών του Πεκίνου είναι μια συμπαθέσταση και πολύχρωμη αγελαδίτσα που λέγεται Lele, δηλαδή "ευτυχία".

26 comments:

geokalp said...

τα πάντα κάνουν οι Κινέζοι για τους ΟΑ08

Σοφία said...

Όντως, τους προωθούν πάρα πολύ. Στο Λονδίνο ειδικά έχουν ξεσκιστεί, έφεραν και τον Πήλινο Στρατό από την Κίνα και τα εισιτήρια έχουν γίνει ανάρπαστα.

Όχι σαν εμάς που τους δικούς μας τους χαραμίσαμε...

Anonymous said...

Ε όχι και τους χαραμίσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας.. Τόσοι πολιτικοί, εργολάβοι, και επιχειρηματίες φάγανε :P

Πολύ ωραίες φωτογραφίες Σοφία :) Θέλω όμως μια συμβουλή. Τι κάνεις και όταν φωτογραφίζεις ανθρώπους σου χαμογελάνε; Εμένα στην αρχή με κοιτάνε χαζεμένοι, και μετά με στραβοκοιτάνε. Τι κάνω λάθος; :P

Τις χιονισμένες καλησπέρες μου :)

Σοφία said...

Έλα ντε... αυτό πού το πας;

Τους χαμογελάω πρώτη εγώ :-)

Laplace said...

ωχ οι μασκοτ παντως ειναι πανασχημες..
ΜΠΑΖΑ ΜΑΣΚΟΤ..
καλυτερες τοι δικες μας,τα αναποδα προφυλαχτικα,ο φοιβος κ η αλλη δεν την θυμαμαι..

cortlinux said...

Δεν ήξερα ότι έχει Κινέζικη συνοικία το Λονδίνο, όπως δεν ήξερα ότι η Κινέζικη Πρωτοχρονια είναι την Άνοιξη.

Αν δεν είχαμε τα χιόνια εδώ θα έλεγα ότι ζηλεύω εντελώς το τόσο χρώμα και μάλιστα κόκκινο. Μετά από τόσο λευκό με ζέσταναν αμέσως :-)

Πολύ όμορφες φωτογραφίες. Θα ξεχώριζα το πορτρέτο της κινεζούλας κοπέλας.

Σοφία said...

@ Laplace78: Γιατί καλέ πανάσχημες; Εγώ τις βρήσκω πολύ γλυκούλες :-)

Η "άλλη" ήταν η Αθηνά.

@ Cortlinux: Έχει και μάλιστα αρκετά μεγάλη. Αν δεις τις φωτογραφίες στο Flickr, έχω βγάλει τις ταμπέλες με τα ονόματα των δρόμων γραμμένα σε δύο γλώσσες.

Το πορτρέτο της κινεζούλας είναι και μένα από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες :-)

Λακων said...

Όμορφες οι εικόνες, blogger του κόσμου Σοφία.
Συμπαθούσα κάποτε τους Κινέζους έχοντας επηρεαστεί από ταινίες, την ανατολική φιλοσοφία κτλ.
Γνωρίζοντας τους όμως καλά στους δικούς μας Ολυμπιακούς ο μύθος κατέρρευσε πλήρως.
Όπως και να έχει ωραία η ανάρτηση σου.

seaina said...

Θα συμφωνήσω πως οι μασκότ είναι πολύ γλυκούλες!! Πρόσφατα είχε πάει η μητέρα μου με την αδερφή μου και μου έφεραν ένα κουκλάκι από αυτά, την Yingying!

Σοφία said...

Χαχα αυτά παθαίνεις όταν εξιδανικεύεις έναν ολόκληρο λαό ;-)

Έχω ζήσει αρκετούς Κινέζους από κοντά και έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πως είναι πολύ διαφορετικοί από εμάς τους "δυτικούς" ως προς τον τρόπο σκέψης. Δηλαδή μιλάμε για χάσμα, όχι διαφορετικοί όπως νομίζουν οι Έλληνες ότι είναι διαφορετικοί από τους Άγγλους ή οι Γάλλοι από τους Τούρκους κ.λπ. Οι Κινέζοι είναι σε άλλο μήκος κύμματος εντελώς. Και δεν αναφέρομαι καν στην πολιτική.

@ Seaina: Άλλα τέσσερα σου λείπουν για να φτιάξεις σετ :-)

KitsosMitsos said...

Πάλι ταξιδιάρικες οι φωτογραφίες... Γιατί οι Αθηναίοι Κινέζοι δεν κάνουν κάτι αντίστοιχο; Δεν είδα πουθενά, ενώ κυκλοφορώ στο κέντρο αρκετά.
Λευκή καλημέρα!

? said...

θα συμφωνήσω με @kitsomitso..θα είχε άλλο χρώμα η Αθήνα! καλημέρα!

Anonymous said...

Καλή βδομάδα, Σοφία μου!

DaNaH said...

Πολύ έξυπνο αυτό που η κάθε πρώτη συλλαβή από τα μασκότ δημιουργεί αυτήν την φράση. Τα μασκότ δεν με τρέλαναν, αλλά σίγουρα θυμίζουν κινέζινα καρτούν και για αυτό θεωρώ πως θα έχουν επιτυχία. Τα δικά μας από την άλλη δεν μου άρεσαν από την πρώτη στιγμή και ακόμα και τώρα αν τύχει να δω πουθενά με πιάνει αηδία! Απορώ και αναρρωτιέμαι ποιο αρρωστημένο μυαλό κατασκεύασε αυτές τις αηδίες!

Όσον αφορά τις φωτογραφίες σου τώρα, είναι πολύ ωραίες και ξεχώρισα και εγώ την Κινεζούλα με το καπέλο! Φοβερή photo!

Εγώ επαφή με Κινέζους δεν είχα ποτέ, παρά μόνο με μια Κινεζούλα όταν έκανα το master στην Γαλλία και αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι πως είπε πως δεν έχει θρησκεία. Έχοντας ακούσει τόσα για την φιλοσοφία της ανατολής περίμενα διαφορετική απάντηση όταν αναφερθήκαμε στο θέμα αυτό. Άλλο να μην πιστεύεις σε θεούς και να είσαι αγνωστικιστής και άλλο να μην έχεις καθόλου θρησκεία!

cinderella said...

Υπόσχομαι στον εαυτό μου του χρόνου να την απολαύσω από κοντά! Τόσο μεγάληε ντύπωση μου έχει κάνει!!
Καλημέρες Σοφάκι και Καλή εβδομάδα από την παγωμένη πλέον Αθήνα!! :))

Γκρινιάρης said...

Πολύ ωραία! Το βίντεο από το Lion Dance που είναι;;;; :)

Καλή εβδομάδα!

Anonymous said...

Ωχ, πρέπει κι εγώ να χαμογελάω στα υποψήφια μοντέλα μου, δηλαδή; Θα με παρεξηγήσουν :P :P

Roadartist said...

Ωραιοι...

Anonymous said...

..Δεν γνώριζα για το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά τώρα το έμαθα...Ωραίες οι φωτογραφίες:)

Σοφία said...

@ Kitsosmitsos & Νίκος: Εντάξει, κι εδώ δεν γιορτάζουν μόνοι τους οι Κινέζοι... οι παρελάσεις και τα νταβαντούρια διοργανώνονται από το δήμο. Αλλά νομίζω η απάντηση είναι στους αριθμούς: στο Λονδίνο ζουν μόνιμα πάνω από 170.000 Κινέζοι, χώρια πόσοι είναι φοιτητές ή περιστασιακοί. Στην Αθήνα ζήτημα να είναι 10-15.000 Κινέζοι όλοι κι όλοι (και πολλούς λέω).

@ N.Ago: Επίσης!

@ Δανάη: Και μένα μου άρεσε αυτό με τις συλλαβές. Πραγματικά πολύ έξυπνο. Μου άρεσε και που έχουν μία μασκώτ για τον κάθε Ολυμπιακό κύκλο :-)

Όσο για τον Φοίβο και την Αθηνά, δεν τους σκέφτηκε κανένα αρρωστημένο μυαλό, είναι απλά αντιγραφές αρχαιοελληνικής κούκλας - γιατί μια αρχαιολατρεία την έχουμε βεβαίως βεβαίως. Ούτε κι εμένα μου άρεσαν, ενώ ο Πρωτέας των Παραολυμπιακών ήταν πολύ γλυκούλης.

Α! και μιας και το θυμήθηκα, η μασκώτ των Παραολυμπιακών του Πεκίνου είναι μια συμπαθέστατη αγελαδίτσα.

Σοφία said...

@ Cinderella: Του χρόνου αν δεν κάνω λάθος η Κινέζικη Πρωτοχρονιά πέφτει πιο νωρίς, στα τέλη Ιανουαρίου. Σου το λέω για να ετοιμάζεσαι ;-)

@ Γκρινιάρης: Καλομελέτα κι έρχεται!

@ Deninho: Εξαρτάται από το πώς χαμογελάς. Καλύτερα με κλειστό το στόμα και χωρίς να σου τρέχουν σάλια :-p

@ Roadartist: :-)

@ Akon: Ευχαριστώ και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

Δ. Τζ. said...

Κάτι σε απόκριες με... γεύση δράκου μου θυμίζει το όλο σκηνικό. Πάντως πολύ χρώμα και όπως ειπώθηκε... πολύ promotion. Είναι γάτες τελικά οι κινέζοι και ουχί δράκοι :)

Anonymous said...

ΦΟΒΕΡΗ Η ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ... Α, ΡΕ ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ... :) ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΟΦΗΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ-ΕΧΟΥΣΑ -5 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ..

Σοφία said...

@ Δ. Τζ: Γάτες δεν λες τίποτα. Με πέταλα!

@ Doremi: Κρύο κι εκεί; Εδώ είμαστε λίγο πάνω από το 0.

Giorgio said...

Ωραίοι ήταν και οι δικοί μας Αγώνες!!!Συγγνώμη αυτά τα κουκλάκια είναι καλύτερα απ' τον Φοίβο και την Νανά???

Το κουκλάκι για τους παραολυμπιακούς μου άρεσε ιδιαίτερα!

Τρελό promo παίζει στο Λονδίνο εν όψει Αγώνων...?

Σοφία said...

To Νανά είναι χαϊδευτικό της Αθηνάς φαντάζομαι :-p

Προσωπικά θεωρώ ότι ο Φοίβος και η Αθηνά ήταν ότι χειρότερο έχει κυκλοφορήσει σε μασκώτ. Πραγματικά απαίσια! Ενώ το logo με το στεφάνι και ο Πρωτέας των Παραολυμπιακών ήταν πολύ όμορφα.

Παίζει όντως τρελό promo. Μετά το Πεκίνο είναι η σειρά του Λονδίνου, που είναι κι ένας λόγος παραπάνω για την πρώθηση των Ολυμπιακών.