Wednesday 27 February 2008

Shake it

Σήμερα το πρωί, με το που άνοιξα τον υπολογιστή, με περίμενε ημέιλ από τον φίλο μου τον Κώστα στο οποίο με ρωτούσε αν κουνηθήκαμε και πώς αντέδρασε ο κόσμος στο Λονδίνο. Όπως διάβασα το μύνημα βιαστικά και καθότι το μάτι δεν είχε καλο-ανοίξει, νόμιζα ότι είχε γίνει σεισμός στην Ελλάδα. Όταν ξαναδιάβασα (τις δυο προτάσεις που είχε γράψει, γιατί είναι και λιγομίλητος) συνειδητοποίησα ότι μιλούσε για σεισμό στην Αγγλία. Περιττό να σας πω ότι δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα, παρόλο που έπεσα για ύπνο λίγο πριν τη 1 το πρωί, δηλαδή την ώρα που έγινε ο σεισμός θα πρέπει να ήμουν μισο-ξύπνια ακόμα. Όλα τα καλά τα χάνω ρε γμτ.

Κοίταξα στην ιστοσελίδα του BBC και έμαθα ότι ο σεισμός έγινε στο Lincolnshire, 250 χλμ βόρεια του Λονδίνου, είχε ένταση 5.2 στην κλίμακα Ρίχτερ, κράτησε 10 δευτερόλεπτα, και είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει στη Βρετανία από το 1984, που είχε κάνει ένα 5.4 στην Ουαλία. Όχι ο πρώτος, όπως νομίζουν πολλοί, γιατί κάνει σεισμούς αρκετά συχνά, απλά όχι τόσο συχνά όσο στην Ελλάδα, ούτε με τόσο μεγάλη ένταση. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε κάνει σεισμό 4.3 Ρίχτερ στη νότια Αγγλία. Oύτε κι αυτόν τον είχα καταλάβει.

Άνοιξα και τηλεόραση για να δω τι παίζει. Ο σεισμός είναι πρώτο θέμα σε όλα τα πρωινάδικα, αλλά δεν είδα ούτε παράθυρα ούτε μεγάλες εξάρσεις. Μάλιστα οι παρουσιάστριες ειδικά είναι με το χαμόγελο στα χείλη (μες τη χαρά που βρήκαν νέο θέμα). Δείχνουν κάτι πλάνα με κεραμίδια που έχουν πέσει στο πεζοδρόμιο, έναν νεαρό που ήταν ξύπνιος εκείνη την ώρα και κουνήθηκε λιγάκι και μια κυρία που τρόμαξε. Από ζημιές λίγα πράγματα, από τραυματισμούς το ίδιο. Στις ειδήσεις των 8:30 το θέμα εξαντλήθηκε μέσα σε 10 λεπτά και προχώρησαν στο επόμενο θέμα που ήταν η αύξηση στον αριθμό των ατόμων που πάνε στο νοσοκομείο με δαγκώματα σκύλων. Τώρα λένε για έναν 13χρονο που κάνει καταδύσεις και έχει τα φόντα να πάει στους Ολυμπιακούς του 2012, αλλά δεν του πληρώνει κανείς τα έξοδα για να προπονηθεί.

Απ' ό,τι διαπιστώνω από τον αριθμό μυνημάτων και τηλεφωνημάτων που δεν έχω λάβει, και από 2-3 συζητήσεις που είχα μέσω MSN, κανείς από τους γνωστούς και φίλους που μένουν στην Αγγλία δεν κατάλαβε τίποτα. Γενικώς, business as usual.

Καλημέρα σε όλους και ελπίζω να μην κουνηθείτε ούτε εσείς!

Ενημέρωση 27 Φεβρουαρίου 2008 στις 8:42 μμ

Στην εφημερίδα βρήκα το παρακάτω σχεδιάγραμμα που δείχνει ποιοι κουνήθηκαν και πόσο από τον χθεσινοβραδυνό σεισμό. Τελικά δεν είναι και τόσο περίεργο που δεν τον κατάλαβε κανείς από τους φίλους και γνωστούς στο Λονδίνο...


Διάβασα επίσης στην εφημερίδα ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 200 σεισμοί στη Βρετανία, αλλά μόνο το 15% γίνονται αντιληπτοί (μάλλον επειδή είναι πολύ μικρής διάρκειας και έντασης). Σεισμοί σαν τον χθεσινοβραδινό γίνονται κάθε 10-20 χρόνια.

46 comments:

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα!!!

Ούτε εγώ κατάλαβα τίποτα. Χαμπάρι.

Πάντως ήταν έκπληξη για μένα, γιατί είχα την εντύπωση οτι εδώ δε γίνονται σεισμοί. Βασικά δεν ήξερα αν η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται πάνω σε κάποιο ρήγμα.

Σοφία said...

Κι όμως, κι όμως...

Γκρινιάρης said...

Σεισμολόγοι βγήκαν στην TV; Ήταν ο κύριος σεισμός; Επίκειται μεγαλύτερος; Μη μου πεις οτι δεν είχε ντόρο η όλη υπόθεση! Τι ξενέρωμα! :)

Σοφία said...

Προσωπικά δεν είδα ούτε έναν τόσο δα σεισμολόγο! Μόνο έναν ανταποκριτή του ΒΒC στο Lincolnshire που είπε χαρακτηριστικά ότι ο σεισμός ήταν "very British" εννοώντας ότι δεν έγινε κάτι συνταρακτικό. Το ξέρουν κι αυτοί ότι είναι ξενέρωτοι, μόνο που το λένε stiff upper lip και το έχουν ως πρωτέρημα ;-)

Αλλά καλά, εδώ δεν χαμπαριάσανε με τις βόμβες στα τραίνα, θα φέρουν την καταστροφή για έναν σεισμούλη;

Adonios GK said...

Μου άρεσε η αναφορά σου στα εκεί πρωινάδικα! :)
Τελικά οι ειδήσεις είναι ίδιες παντού...
Βέβαια εδώ μπορεί να δεις και τίποτα τσιφτετέλια και παρελάσεις με μαγιώ, αλλά από άλλα θέματα... μια από τα ίδια!

Καλή σου μέρα Σοφία και μακριά από κουνήματα! :)

Adonios GK said...

Αν θες την επικαιρότητα για σήμερα στην Ελλάδα, δεν έχεις παρά να δεις αυτό!
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=877038

Σοφία said...

Χαχα ναι! Κι εδώ τα πρωϊνάδικα θεωρούνται υπο-κουλτούρα. Ας πούμε για τους περισσότερους, η μεγαλύτερη γκαντεμιά του να είσαι άρρωστος και να μην πας στη δουλειά είναι ότι αναγκαστικά βλέπεις "morning TV". Μουχλιάζει το μυαλό!

Maria Mikro Analogo said...

Πρώτη φορά ακούω για σεισμό στην Αγγλία! Τι έγινε ρε; Τα πάνω κάτω...
Φιλάκια :)

geokalp said...

δεν είναι κακό που δεν κουνήθηκες...
άλλωστε 250χλμ μακρυά έγραφε...

Laplace said...

Μάλιστα οι παρουσιάστριες ειδικά είναι με το χαμόγελο στα χείλη (μες τη χαρά που βρήκαν νέο θέμα)..

χαχαχαχαχα δεν παιζεσαι..

PN said...

Τι να πω είσαστε ξενέρωτοι εκεί στην Αγγλετέρα!!! Το θέμα με το σεισμό δεν είναι να το συζητάμε απλά, αλλά να γίνει τζέρτζελο. Αχχχχχ μακριά από το Ελλάδα έχετε χάσει το νόημα της ζωής....τι να πω....!!!!

patsiouri said...

Στο παιχνιδάκι σε καλώ εγώ, έλα από το μπλόγκ και κάνε copy paste!

NdN said...

Καλημέρα!!

Και εγώ τίποτα δενν κατάλαβα αν και ήμουνα ξύπνιος εκείνη την ώρα.

Τρομερή η δεύτερη είδηση, έτσι; Την άκουσα και εγώ στο ραδιόφωνο την ώρα που οδηγούσα (αυτήν με τα δαγκώματα σκύλων). Οφείλεται λέει στο ότι οι άνθρωποι αγοράζουν πλέον πιο άγρια σκυλιά, και το σχέδιο νόμου που θα τιμωρεί τους ιδιοκτήτες είναι έτοιμο Τρομερή ποιότητα και οι αγγλικές ειδήσεις :))

Anonymous said...

Πφφφφ.. Μέχρι και οι σεισμοί στην Αγγλία είναι φλώρικοι :P

Προσωπικά, σπάνια ασχολούμαι με τους σεισμούς που γίνονται, γιατί και να θέλω δεν παίζει να προλάβω να κάνω κάτι. Οπότε απλά βάζω το κινητό κάπου κοντά μου, ώστε αν επιζήσω από τους 3 ορόφους που θα πέσουν πάνω, να μπορώ να πω στους πυροσβέστες "φυγε από εκεί, πιέζεις το πόδι μου" :P

ΠιΕς. Αν γίνει μεγάλος σεισμός στην Κεντρική Ευρώπη, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε για τη συντέλεια του κόσμου.. Ο μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή εκεί, ήταν 2,5 Ρίχτερ :P

Chameleon_Dark said...

Πφφφφ.... σεισμοί είναι αυτοί μάτια μου? Πες τους να έρθουν καμιά βόλτα από ρήγμα του Κορινθιακού (όπου στις ακτές του μεγάλωσα...), οπου τα 4άρια είναι σχεδόν ρουτίνα, και έχουμε ξεσπιτωθεί και 3-4 φορές μέχρι να τελειώσουν οι μετασεισμοί!... :P

(Βέβαια, τι να πουν και οι Γιαπωνέζοι, αλλά τέλος πάντων...Πάντως για τους Βρετανούς...ήταν μια πρωτοτυπία, όσο να πείς... :D)

Poet1 said...

Σεισμος στην Αγγλια ; Αυτο και εαν ειναι ειδηση... ! Παντως ολα καλα,ε ; Zημιες και τα λοιπα οχι ; Αρα ολα ειναι οκ...! Την καλησπερα μου Σοφια_

ράγες said...

Και εγώ Σοφάκι δεν καταλαβαίνω ποτέ σεισμό! Όταν κοιμάμαι δεν καταλαβαίνω τίποτα. Και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω νιώσει και σεισμούς όταν είμαι ξύπνια! Χαίρομαι που το αντιμετωπίζετε εκεί ψύχραιμα! Φιλιά!!

ADERGHIL said...

london is shaken, not stirred grafoun oi times:p

An-Lu said...

Είμαστε κουνημένοι από μόνοι μας....δεν περιμένουμε τους σεισμούς!

Λακων said...

Όσο και να προσπαθήσετε στην Αγγλία τους δικούς μας τους σεισμούς φυσικά τους σεισμολόγους δεν θα τους έχετε:P

Σοφία said...

@ Μαρία: Είδες κάτι πράγματα;

@ Geokalp: Προφανώς δεν παίζει μόνο η απόσταση ρόλο, γιατί υπήρχαν άνθρωποι που μένουν πιο μακριά από μένα κι όμως τον κατάλαβαν. Ή μπορεί να είχαν πιει ένα ποτηράκι παραπάνω ;-)

@ Laplace78: Μα αφού άνοιξα την τηλεόραση να δω αν λέει για τον σεισμό και το πρώτο πράγμα που είδα ήταν το αστραφτερό χαμόγελο της παρουσιάστριας. Ούτε για τα Όσκαρ να μιλούσε!!

@ VK: Η αλήθεια είναι ότι είμαστε λίγο φλώροι. Ούτε μια καταστροφή δεν μπορούμε να φέρουμε...

@ Patsiouri: Thanks :-)

@ NdN: Άσε και ήταν σήμερα μία δίπλα μου στο σταθμό του τραίνου με έναν σκύλο αγριωπό και τα χρειάστηκα!!

Δ. Τζ. said...

Όπως λες Σοφία στην Αγγλία τα 5.2 ρίχτερ συζητήθηκαν για 10 λεπτά, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα συζητάμε περίπου μίση ώρα στα δελτία την... πρόβλεψη(!) σεισμού από μερίδα σεισμολόγων! Καλά, δε το συζητάμε αν -χτύπα ξύλο- γίνει σεισμός, θα ξεχαστεί πάραυτα η Ζαχοπουλειαδά και τα μονοθεματικά μας δελτία θα έχουν νέο θέμα, για τουλάχιστον δύο βδομάδες...

Σοφία said...

@ Deninho: Τι να πεις βρε παιδί μου... τελείως ξενέρωτοι αυτοί οι Βρετανοί :-p

@ Chameleon_Dark: Ό,τι μπορούμε κάνουμε, ο καθένας με τα μέσα που διαθέτει ;-)

@ Poet1: Ζημιές έχει αρκετές κοντά εκεί που έγινε ο σεισμός, αλλά σχετικά μικρές (κεραμίδια, σοβάδες, καμινάδες, τέτοια πράγματα). Οι ζημιές από τις εκάστοτε πλημμύρες είναι σίγουρα μεγαλύτερες.

@ Ράγες: Στην Ελλάδα έχω καταλάβει σεισμό αρκετές φορές. Στην Αγγλία ποτέ. Όχι ότι μου λείπει κιόλας...

@ BathTub Is/land: Βασικά γράφουν Britain shaken, but not too stirred ;-)

H London Lite στο εξώφυλλο είχε τίτλο DID THE EARTH MOVE FOR YOU?

Εμπνευσμένοι και οι δύο, δεν μπορείς να πεις!

@ An-Lu: Ο σεισμός όσο να 'ναι βοηθάει :-p

@ Λάκων: Eίμαστε αποτυχημένοιιιιιι :-(

Σοφία said...

@ Δ.Τζ: Καλά, η "ενημέρωση" στην Ελλάδα είναι τραγικό φαινόμενο. Αλλά νομίζω ότι έχει να κάνει και με τη δίψα που έχει το ελληνικό κοινό για σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, και γενικότερα o,τιδήποτε καταστροφικό. Ενώ εδώ αυτά δεν περνάνε, οπότε και η δημοσιογραφική κάλυψη είναι πιο μετριοπαθής και αρκετά πιο προσεγμένη, ιδιαίτερα στα ποιοτικά κανάλια όπως το BBC.

Dream_Rider said...

Είναι ο καιρός στην Αγγλία όπως είναι, άμα είχατε και σεισμούς... Πού πάτε βρε με 5,2;!;! Είστε μικροί ακόμα.. (Και σας εύχομαι να παραμείνετε!!!) Άμα δεν δεις και ένα σεισμολόγο την ημέρα μαζί με τον πρωινό καφέ να σου λέει για τα έγκατα της γης πώς θα ανοίξει το μάτι...

Σοφία said...

Καλά, δεν το συζητώ, εσείς παίζετε σε άλλο ταμπλώ. Εμείς είμαστε απλά πτωχοί συγγενείς ;-)

cortlinux said...

Δηλαδή από ότι κατάλαβα πιο πολύ στην Ελλάδα ανησυχήσανε για τον σεισμό στην Αγγλία.

Μάλιστα. Χμ. Να αρχίσω να ανησυχώ για το iq μας ως πολίτες;

Σοφία said...

Ναι, και μάλλον ;-)

ADERGHIL said...

i am impressed by your level of accuracy :p

Σοφία said...

Attention to detail is one of my stronger points ;-)

That, and being unable to let things go :-p

Giorgio said...

Aμάν πια με τους σεισμούς...Κάθε μέρα και άλλος!!!

Anonymous said...

Και στη Νορβηγία την προηγούμενη εβδομάδα κουνήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους! Αν θυμάμαι, καλά ήταν μεγέθους 5,4 και αποτελούσε ρεκόρ στην Ιστορία της χώρας!!!

Εγτώ πάλι, στον πέμπτο όροφο που μένω, μέχρι και τους σεισμούς στην Καλαμάτα καταλαβαίνω!!!

Shake it, που τραγουδούσε ο Sakis!

Λοιπόν, η Καλομοίρα θα πάει στη Eurovision!

ADERGHIL said...

could you elaborate more on that? i don't know if i got it right:p

Σοφία said...

@ Giorgio: Σας ζηλέψαμε φαίνεται ;-)

@ Penny: Σοβαρά; Κι έχω φίλους στη Νορβηγία, αλλά ούτε κιχ δεν έφτασε στα αυτιά μου!

Πολύ χαίρομαι για την Καλομοίρα :-)

@ BathTub Is/land: Piss off :-p

Anonymous said...

Σου δίνω τη σταθερή μου καλημέρα!

seaina said...

χαχα!
Τελικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι όπως εδώ τα μεσογειακά. Άκου 10 λεπτά ασχολήθηκαν με το θέμα και μετά τίποτα.
Τς τς τς, δεν ξέρετε να ζείτε τους σεισμούς!!
Καλημέρα!!

cinderella said...

Πέρασα για καλημέρες και πάω σφαίρα για διάβασμα!! :)))
Σου έχω πει πόσο φοβάμαι τους σεισμούς εγώ η φτωχή Μηχανικός; Στο ξαναλέω. Αφού δεν τον ένιωσες πάντως πάλι καλά!!
Πολλά φιλιά!!

Anonymous said...

Εμείς το κάνουμε μεγάλο θέμα, γιατί πολύ συχνά γίνονται στην Ελλάδα σεισμοί καταστροφικοί και θανατηφόροι.
Για αυτό τον λόγο έχουμε αυτήν την τρομολογία με τους σεισμούς.
Αν γινόταν ένας σεισμός σαν της Αθήνας, δεν ξέρω αν ασχολιόντουσαν μόνο 10 λεπτά.
Όταν έγινε το ατύχημα στο Paddington, θυμάμαι συζητούσαν για πολύ καιρό και δεν το πέρασαν στο 10λεπτο.

Εξύμνoς said...

shake it amore!!

μπα! πως το παθατε? Σεισμο εκει??
Και δεν καταλαβατε τιποτα... η πληρης αποτυχεια!! Τζαμπα σεισμος...
Λενε και για Αθηνα αλλα δεν τους πολυπιστευω...

καλημερα

cortlinux said...

για την σοβαρότητα του BBC συμφωνούμε. αυτό δεν είναι κανάλι (ή κανάλια) είναι ολόκληρος κόσμος.

ποιο υπέροχο κι απίστευτο είναι το κομμάτι του που λέγεται για learning english όποιος μπει θα δει ότι είναι προσεγμένο (κι όχι μόνο)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

Το 1999 είχε γίνει σεισμός 3,7 Ρίχτερ στο Κάρντιφ και ήταν πρώτο θέμα στο Ραδιόφωνο (BBC South)Εγώ γελούσα!!!

ΥΓ Σου άφησα μια πρόσκληση

? said...

μιλάμε για ρεπορτάζ..! :-)

Σοφία said...

@ Ηλιογράφος: Kαλησπέρα κι από μένα!

@ Seaina: Όντως, είμαστε πολύ πίσω :-p

@ Cinderella: Να σου πω, για μηχανικός καλό είναι να φοβάσαι τους σεισμούς. Ο φόβος φυλάει τα έρημα, έτσι δεν λένε;

@ Maroulakos: Δεν ξέρω για ποιο ατύχημα λες (έχουν γίνει αρκετά στο Paddington) αλλά και πάλι δε νομίζω ότι συγκρίνεται με την τρομολογία στην Ελλάδα, όπου γίνεται μέγα θέμα ακόμα και η φήμη ότι ίσως κάνει σεισμό!

Σοφία said...

@ Eximnos: Το θέμα είναι ότι δεν ξέρεις ποιος ξέρει τι λέει και ποιος όχι...

@ Cortlinux: Όπως το λες: ολόκληρος κόσμος.

@ _st_: Ευχαριστώ!

@ Nίκος: Ρεπορτάζ... όχι αστεία!

KitsosMitsos said...

Εδώ υπάρχει "εταιρία" που κάνει μαθήματα προστασίας απ'τους σεισμούς με το αντίστοιχο υψηλό αντίτιμο, φυσικά. Και εκεί μας λες ότι δεν κινήθηκε ρουθούνι.
Απλώς, ασχολίαστο.
Καλημέρα!

Σοφία said...

Mαθήματα προστασίας απ' τους σεισμούς, ε;

Δεν μου λες, δίπλωμα δίνουν; Γιατί χωρίς δίπλωμα τι να το κάνεις;