Sunday 9 March 2008

Τρεις ταινίες για όλα τα γούστα

Μιας που εμείς εδώ δεν έχουμε απόκριες, ούτε τριήμερο, ο καιρός δεν είναι για βόλτες, και στην ελληνική μπλογκόσφαιρα δεν κινούνται πολλά πράγματα, τις τελευταίες μέρες το έχω ρίξει στην ταινιοθέαση. Από τις κι εγώ δεν ξέρω πόσες ταινίες έχω δει, σας προτείνω τις παρακάτω ως τις πιο αξιόλογες στην κατηγορία τους:

THE PRINCE AND ME (Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ)


Ανάλαφρη κομεντί-παραμυθάκι με πρωταγωνίστρια την Julia Stiles στο ρόλο της Αμερικανίδας Paige, μιας πτωχής πλην τίμιας νέας που ερωτεύεται τον Πρίγκιπα της Δανίας Edvard (κατά κόσμο Luke Mably) όταν αυτός έρχεται να φοιτήσει ινκόγκνιτο στο πανεπιστήμιό της. Ωραία ταινιούλα, ιδανική για Κυριακάτικα απογεύματα ή για όποτε θέλετε να ξεφύγετε λίγο από την αντικειμενική πραγματικότητα. Προσφέρεται και για τα αγοράκια, αφού έχει αρκετές σκηνές με αγώνες αυτοκινήτων, τρακτέρ και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Από το imdb.com βλέπω ότι έχει γυριστεί και η συνέχειά της (The Prince and Me II: The Royal Wedding) χωρίς την Julia Stiles και με άλλη σκηνοθέτρια, αλλά δεν την έχω δει και δεν ξέρω αν αξίζει να ασχοληθείτε.

STARTER FOR 10 (O ΠΡΩΤΑΡΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ)


Βρετανική ταινία παραγωγής BBC με θέμα τις περιπέτειες ενός νεαρού φοιτητή που ονειρεύεται να συμμετέχει σε τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων με την ομάδα του πανεπιστημίου του. Πρωταγωνιστούν ο γλυκούλης James McAvoy με την Rebecca Hall και την Alice Eve. Την ομάδα συμπληρώνουν η Elaine Tan και ο εξαιρετικός Benedict Cumberbatch. Η ταινία είναι πρόσφατη (2006) αλλά τοποθετείται χρονικά στο 1985. Βλέπεται πολύ άνετα, χωρίς να είναι "ελαφριά". Περισσότερα για την πλοκή έχει πει η Δανάη σε δική της ανάρτηση. Πάντως όσοι έχετε περάσει από βρετανικό πανεπιστήμιο θα αναγνωρίσετε πολλά στοιχεία στην ταινία. Στα bonus του DVD υπάρχει και ένα πολύ πλακατζίδικο κουίζ γνώσεων για τη δεκαετία του 80. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

CHILDREN OF MEN (ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ)


Φουτουριστική ταινία από αυτές που σκοπό τους έχουν να μας προβληματίσουν για το μέλλον της ανθρωπότητας (τύπου V for Vendetta ή Fahrenheit 451). Βρετανική παραγωγή σε σκηνοθεσία του Μεξικάνου Alfonso Cuarón, που σκηνοθέτησε επίσης το μαύρο κι άραχνο Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Είμαστε στο 2027 και η ανθρωπότητα μαστίζεται από στειρότητα και ένα σωρό άλλες εφιαλτικές καταστάσεις (σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, βία, ανελευθερία, νοθεία κ.λπ.). Ένας πρώην ακτιβιστής (Clive Owen - πολύ μωρό αν σου αρέσουν οι σκληροί τύποι) θα γίνει απρόσμενα ήρωας της παγκόσμιας επιβίωσης προσπαθώντας να προστατεύσει από θανάσιμο κίνδυνο τη μία και μοναδική έγκυο γυναίκα του πλανήτη. Τον Owen πλαισιώνουν οι Julianne Moore, Michael Caine, Charlie Hunnam, Chiwetel Ejiofor και άλλοι περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί. Πολύ ενδιαφέρουσα η σκηνοθεσία, σε στυλ ρεπορτάζ με ανοιχτές γωνίες λήψης. Προσωπική μου γνώμη είναι πως δεν πρόκειται για την καλύτερη ταινία που έχω δει, αλλά ξέρω πολλούς που τους έχει εντυπωσιάσει. Δείτε τη και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Καλή ταινιοθέαση!

17 comments:

~~A~~ said...

Από τις 3 ταινίες που έχεις δώσει έχω δει μόνο την 3η και έχω σκοπό να δω κάποια στιγμή και την 2η από αυτές που αναφέρεις!

Για την 3η να πω ότι δε μου άρεσε.Ωραίο το νόημα και όλα αλλά δεν...

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

Μια απ' τα ίδια κι εγώ, μόνο την τρίτη έχω δει. Ωραίο story, καλούτσικα γυρισμένο, δεν τρελάθηκα αλλά την είδα ευχάριστα.

Για τις άλλες δύο δεν έχω άποψη.

ΠΑΥΛΟΣ said...

Εγώ πάλι έχω δει την πρώτη, μάλλον θα πρέπει να κοκκινίζω, λολ

Καλά κούλουμα

Σοφία said...

@~~a~~: Κι εμένα το Starter for 10 μου άρεσε περισσότερο από το Children of Men. Απλά δεν είχε την ίδια "βαρύτητα" ως ταινία.

@ Γκρινιάρης: Για να τη θεωρείς εσύ καλούτσικη, πάει να πει ότι είναι πολύ καλή ;-)

@ Pavlos: Μην κοκκινίζεις καθόλου! Μια χαρά ταινία είναι :-)

Καλά κούλουμα σε όλους!

Agobooks said...

Δεν έχω δει ταινία... :)
Καλά κούλουμα!

Unknown said...

nomoretrends.blogspot.com/2008/01/1.html

Κι εδώ ορισμένες ποτ προτείνω...

Το children of men καλό αν και πάσχει προς το τέλος που κάνει κοιλιά...

Σοφία said...

@ N.Ago: Επίσης!

@ Samael: Θα πάω να τσεκάρω και τις δικές σου προτάσεις. Για το Children of Men έχεις δίκιο, προς το τέλος κάνει λίγο κοιλιά. Αλλά αν σε έχει συνεπάρει η ιστορία, δεν σου φαίνεται τόσο.

geokalp said...

ευχαριστούμε για τις προτάσεις!
έβαλα στο μάτι την τρίτη..

Σοφία said...

Περιμένουμε εντυπώσεις όταν τη δεις :-)

geokalp said...

ίσως το ξέρεις ήδη: έχω ειδικό blog με τέτοιες

Σοφία said...

Όσα προλαβαίνω (από τα μπλογκ σου) τα παρακολουθώ :-)

DaNaH said...

Hiii!!

Την πρώτη δεν την έχω δει ακόμα, αλλά θέλω να την δω κάποια στιγμή που θα έχω όρεξη για κάτι ανάλαφρο.

Την δεύτερη όπως είπες και εσύ την είδα και μου άρεσε.

Την τρίτη την περίμενα πολύ διαφορετική και μπορώ να πω ότι με απογοήτευσε και δεν μου άρεσε.

Σοφία said...

Σου έπεσε βαριά η τρίτη;

Πάντως την πρώτη να τη δεις, θα σου αρέσει σίγουρα!

Stylianee said...

To Children of Men εμένα μου είχε φανεί πολύ δυνατό στο σινεμά. Είχε δυνατή σκηνοθεσία, μονοπλάνα, καλές γωνίες λήψης και άλλα τέτοια που δημιουργούσαν εντυπώσεις:)

Σοφία said...

Όντως, φαντάζομαι ότι στη μεγάλη οθόνη θα έδειχνε πολύ λόγω του τρόπου που έχει γυριστεί. Εγώ το είδα σε φορητό DVD και με εντυπωσίασαν τα πλάνα, σκέψου να το έβλεπα και στο σινεμά.

Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

Sou Lee said...

Ειχα καιρο να δω σεναριο με τοσο τετρημμενο θεμα να μεταμορφωνεται σε μια ακρως αληθινη ταινια απο ολες τισ αποψεις.Θες απο τις ερμηνιες που σε καθηλωνουν,Θες απο τη αψεγαδιαστη σκηνοθεσια που ομοια της ειλικρινα δεν εχω να τη συγκρινω με καμια αλλη.

Σοφία said...

Φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι στα Παιδιά των ανθρώπων, έτσι; Συμφωνώ απόλυτα για τη σκηνοθεσία, ήταν πραγματικά εξαιρετική.

Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.