Saturday 22 August 2009

Το καλύτερο μπάρμπεκιου της χρονιάς

Και το μοναδικό βεβαίως βεβαίως καθότι το φετινό καλοκαίρι, παρόλο που ήταν καλύτερο από το περσινό, ήταν αρκετά βροχερό και η θερμοκρασία σπάνια πέρασε πάνω από τους 22-23 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας (για τη νύχτα δεν σας λέω καν, είναι πονεμένη ιστορία). Ο Ιούλιος ειδικά ήταν ιδιαίτερα μίζερος. Ευτυχώς ο Αύγουστος έφερε λίγη ξηρασία και την πιο ζεστή μέρα του χρόνου - την Τετάρτη ο υδράργυρος άγγιξε τους 30 βαθμούς. Μεγαλεία, όχι αστεία.

Την περασμένη Κυριακή, που ήταν ηλιόλουστη και ζεστή, μας κάλεσαν σε μπάρμπεκιου για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι. Οι οικοδεσπότες ήταν τρεις φίλοι που συγκατοικούν. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα πολλή περιποίηση από 3 άντρες. Φαντάστηκα ότι θα ψήνανε κανένα λουκάνικο, και αν είμασταν τυχεροί θα είχαν πάρει και ψωμάκια για να φτιάξουμε σάντουιτς. Η πραγματικότητα όμως με διέψευσε. Το μενού περιλάμβανε διάφορες σαλάτες και ψαρικά όπως λαβράκι, μπακαλιάρο, σαρδέλες και άλλα που δεν ξέρω τα ονόματά τους.

Ιδού και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του ψησίματος. Κατ' αρχήν βάζουμε φωτιά σε μια σακούλα κάρβουνα:


Μέχρι να γίνει η φωτιά, ετοιμάζουμε τα ψαρικά μας (προσέξτε την πατέντα με τη μίνι τσογκράνα για τη μεταφορά της σχάρας).


Περιμένουμε να καταλαγιάσουν οι φλόγες...


...και τοποθετούμε τη σχάρα πάνω από τα ζεστά κάρβουνα.


Στο μεταξύ μεταφέρουμε τα τηγανισμένα ψάρια και τις σαλάτες στον κήπο.


Αυτές είναι παναρισμένες σαρδέλες, ειδικότητα ενός εκ των τριών σεφ. Προσέξτε ότι έχουν μέχρι και μαϊντανό γαρνιτούρα. Πίσω τους διακρίνονται τα ραπανάκια για την όρεξη.


Σαλάτα με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό.


Το ψάρι είναι έτοιμο για φάγωμα!


Ο σεφ επί τω έργω. Το ποτό που μοιάζει με ούζο είναι ρακί.


Το λαβράκι ήταν λουκούμι.


Για επιδόρπιο είχαμε πεπόνι και μια πολύ περιποιημένη ποικιλία τυριών με στίλτον (μπλε τυρί σαν το ροκφόρ), δανέζικο Jarlsberg, ισπανικό Μanchego και άλλα τέτοια ευρωπαϊκά. Δεν τα έβγαλα φωτογραφία και το μετάνιωσα, γιατί είναι η πρώτη φορά που είχα δει να σερβίρουν τυριά μετά από μπάρμπεκιου. Το συμπέρασμα είναι ότι μπορείς να φας καλά ακόμα κι όταν δεν υπάρχει νοικοκυρά στο σπίτι.

Εννοείται ότι καταναλώθηκαν σημαντικές ποσότητες μπύρας, 2 κρασιά, 1 ρακί και ένα μπουκαλάκι τζαμαϊκανό ρούμι που μύριζε σαν καθαρό οινόπνευμα. Δεν είναι κι άσχημα για 8 άτομα που είμασταν.

Αν σταθούμε τυχεροί και ξανάρθει καλοκαίρι, σίγουρα θα το επαναλάβουμε. Κι αν όχι, τουλάχιστον το φετινό καλοκαίρι δεν πήγε στράφι όπως το περσινό και το προπέρσινο...

18 comments:

Anonymous said...

μπα , καμία διάθεση για μπάρμπεκιου όταν καρβουνιάζει η χώρα

Anonymous said...

Νομίζω ότι ο τίτλος του ποστ σου δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρος και πιο σκληρά πραγματικός.. :(

Anastasios said...

Οι εν Ελλάδι ίσως έχουν αλλού το μυαλό τους αυτές τις ημέρες με τις φωτιές και το BBQ να μην τους κάθεται καλά, όπως άλλωστε δείχνουν και τα 2 προηγηθέντα σχόλια.

Για εμάς όμως στο Λονδίνο το BBQ είναι αποτέλεσμα και απόδειξη καλού καιρού, ο οποίος τελευταία ως είδος σπανίζει στη Γηραία Αλβιώνα.

Πέρα από το ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύ ψυχρές με τον κακό καιρό. Έτσι, η καλοκαιρία φέρνει "άνοιγμα", στο παράθυρο, την πόρτα, το πουκάμισο, την ψυχή.

Όμως αυτό που γίνεται αυτή την στιγμή στην Πατρίδα είναι σχέτη παραφροσύνη...

Σοφία said...

@ Anonymous: Εσείς ίσως όχι, εμείς είμαστε λίγο μακριά...

@ Writersblokc: Ήταν εντελώς τυχαίος, γιατί όταν έγραψα την ανάρτηση δεν ήξερα τι γίνεται στην Αττική.

@ Anastasios: Πολύ σωστό αυτό για το άνοιγμα που φέρνει ο καλός καιρός... και πολύ σημαντικό για όλους μας.

DaNaH said...

Λατρεύω τα μπάρμπεκιου, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε κήπους για να μπορούμε να κάνουμε συχνά! Μόνο σε κανένα εξοχικό κι αν!

Πολύ ωραία φαίνονται όλα! Άλλη νοστιμιά το ψάρι στα κάρβουνα, ζήλεψα χεχε! ;)

me said...

το σημαντικο ειναι που περασατε καλα!

Σοφία said...

@ Δανάη: Στην Ελλάδα έχει και πιο πολλή ζέστη. Άλλο πράγμα να κάνεις μπάρμπεκιου με 25 βαθμούς και άλλο με 35+. Στην Αγγλία οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές αρκεί να μην βρέχει. Έχω κάνει δύο μπάρμπεκιου με βροχή και η αίσθηση είναι εντελώς άλλη...

@ Me: Σίγουρα!

Vassilis said...

Ωραία παρέα και ωραίο ψήσιμο.
Αν το οργανώσετε πάλι αλλά δεν έχετε κάρβουνα don't worry, πλέον έχουμε άφθονα στην Αττική από φρεσκοκαμένα δεντράκια Διονύσου, Πεντέλης (παλιά έβγαζαν μάρμαρα, τώρα κάρβουνα), Γραμματικού, Μαραθώνα, Παλλήνης κλπ.

#FN$# said...

Λατρεύω το bbq -όχι όμως κ τα ψάρια!- αν κ διαβάζοντας τον τίτλο του post από το rss πραγματικά "τσίμπησα" κ νόμιζα πως αναφερόσουν στο τωρινό χάος...

Σοφία said...

@ Vassilis: Ελπίζω αν ξανακάνουμε μπάρμπεκιου, να *μην* έχετε
κάρβουνα να μας στείλετε!

@ #FΝ$#: Για να είμαι ειλικρινής, ούτε καν μου πέρασε από το μυαλό να κάνω τέτοιο αστείο...

kiki said...

Βλέποντας τη λέξη μπάρμπεκιου, κι εγώ σκέφτηκα ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένα απέραντο μπάρμπεκιου. Η Ζάκυνθος δε, τι να σου πω...
Αλλά ας γυρίσω στο νόστιμο ποστ σου. Το ζήλεψα το ένα και μοναδικό μπάρμπεκιού σας. Τα ψαράκια φαίνονται τέλεια και οι σαλάτες καταπληκτικές. Εύχομαι μόνο τέτοια μπάρμπεκιου να χαιρόμαστε...

George said...

ωραίο μπάρμεκιου που γίνεται ακόμα πιο ωραίο αν απλά το απολαμβάνεις ή το φωτογραφίζεις. Τους τρεις σεφ πρέπει να ρωτήσουμε αν το επαναλαμβάνουν. Αν και αν ήταν καλή η παρέα σίγουρα θα το ξανάκαναν.
Πάντως με όλες αυτές τις νοστιμιές και καθώς είμαστε πια στο μεσημέρι με έκανες να πεινάσω.
Άντε καλό μεσημέρι για μένα και για σένα σε λίγο που θα έρθει.

NdN said...

Πράγματι τις τελευταίες 2 εβδομάδες ο καιρός μας κάνει τα χατήρια και το ΣΚ που μας πέρασε ήταν ιδανικό για BBQ. Εσείς από ότι βλέπω το γλεντήσατε δεόντως. Εμείς λέμε για το επόμενο 3ημερο που είναι και bank holiday.

Μανώλης said...

Αυτά τα θηρία σαρδέλες είναι; Σαν τσιπούρες...

Σοφία said...

@ Kiki: Από το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί!

@ George: Πιστεύω να το επαναλάβουν και να μας καλέσουν, ώστε την επόμενη φορά να βγάλω φωτογραφίες και τα επιδόρπια ;-)

@ NdN: Μακάρι να συνεχίσει να κάνει καλό καιρό μέχρι και το τριήμερο, αν κι εμείς θα βρισκόμαστε σε πιο εύκρατα κλίματα χεχε :-)

@ Μανώλης: Είναι σαρδέλες Ατλαντικού μέγεθος XXL.

The Gasbird Familly said...

Σοφία μου , καλά κάνετε και τον απολαμβάνετε τον καλό καιρό και τις ευκαιρίες για ευχάριστη παρέα!
Εμείς ,λίγο η επιστροφή από τις διακοπές , λίγο η "καμμένη γη" που βρήκαμε ,έχουμε καψαλισμένη διάθεση !
Φιλιά πολλά !

Besixdouze said...

πω πω λιχουδιές...! Μας αποτέλειωσες βρε Σοφία!!

Marina said...

BBQ στην Αγγλία δεν πολυσυνηθίζεται..δεν έχουν και πολλές ζέστες οι άμοιροι. Πάντως απο τις φωτογραφίες αν κρίνω, την κάνατε ταράτσα. Και το ψήσιμο του ψαριού στα κάρβουνα είναι άτιμο, θέλει μαεστρία να ψηθεί απέξω χωρίς να χάσει τα υγρά του απομέσα..
Εντύπωση μου έκανε (πέρα απο το ψάρι) και οι ντομάτες με μοτσαρέλα.
Εφευρετικοί οι μάγειροι, για συγχαρητήρια