Tuesday 11 May 2010

Ένα παράδειγμα

Έχω πολύ καιρό να γράψω στο ιστολόγιο, πάνω από ενάμιση μήνα. Αρχικά διέκοψα λόγω Πάσχα, μετά μου έτυχαν διάφορα και δεν είχα χρόνο, και όταν με το καλό ξεμπέρδεψα από τις γιορτές και τα τρεχάματα, ήρθαν τα νέα από την Ελλάδα και με αποτελείωσαν.

Φυσικά έχω άποψη για όσα γίνονται, για το ΔΝΤ, τις πορείες, τις δολοφονίες-προβοκάτσιες, την κατάσταση της οικονομίας, τους δημοσίους υπαλλήλους. Αλλά έχω τόσα πολλά να πω που δεν ξέρω από πού να πρωταρχίσω. Και έτσι, προς το παρόν, σκέφτομαι αλλά δεν γράφω.

Διαβάζω όμως πολλά ιστολόγια, περισσότερα απ' όσα διάβαζα όταν έγραφα. Πριν λίγο διάβασα μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Προκόπη Δούκα στο ιστολόγιό του. Ο τίτλος την ανάρτησης είναι Μερικά παραδείγματα είπα απλώς... και τα παραδείγματα αφορούν στις αντιδράσεις μας απέναντι σε καταστάσεις που δεν μας αρέσουν. Αυτό που προτείνει ο Προκόπης είναι να προσπαθούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, μικρά ή μεγάλα, αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας σε ατομικό επίπεδο, αντί να περιμένουμε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να κάνουμε μαζικούς αγώνες. Απλό και ενδεχομένως πιο αποτελεσματικό από τις πορείες, τις φωνές και τους διαπληκτισμούς.

Ανακάλυψα πρόσφατα ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχει δυνατότητα να συγκρίνει κανείς τις τιμές των καυσίμων σε όλες τις περιοχές της χώρας, και όχι μόνο αυτό αλλά και να δει σε ποια πρατήρια έχουν επιβληθεί πρόστιμα για νοθεία καυσίμων. Δεν ξέρω πόσο καιρό λειτουργεί η εφαρμογή αυτή ή αν ο κόσμος γενικά γνωρίζει την ύπαρξή της. Εγώ δεν τη γνώριζα και σκέφτηκα πως μπορεί να είναι κι άλλοι που δεν έχουν ιδέα.


Θυμάμαι όταν έγινε η απελευθέρωση των τιμών των καυσίμων, αυτοί που ήταν υπέρ έλεγαν ότι έτσι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές γιατί οι καταναλωτές θα πηγαίνουν στο πρατήριο που πουλάει τη βενζίνη φτηνότερα, ενώ αυτοί που ήταν κατά έλεγαν ότι μέχρι να κάνεις βόλτα σε όλα τα πρατήρια για να δεις τι τιμές έχουν, θα έχεις σπαταλήσει πιο πολλά χρήματα απ' ό,τι αν πήγαινες στο πρώτο πρατήριο που θα έβρισκες μπροστά σου, κι ας ήταν το ακριβότερο.

Τότε βέβαια δεν είχαμε ίντερνετ. Τώρα όμως έχουμε και μπορούμε να κάνουμε τις συγκρίσεις μας ανά πάσα στιγμή, συνεπώς μπορούμε να φερθούμε με τρόπο συμφέροντα για την τσέπη μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να αποφύγουμε αυτούς που αποδεδειγμένα νοθεύουν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να συγκρίνετε τις τιμές των πρατηρίων που σας ενδιαφέρουν είναι να πάτε στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του ΥΠΑΝ και να πατήστε στην ταμπέλα των Καταναλωτών. Τα υπόλοιπα είναι αυτονόητα.

Ένα παράδειγμα είναι μόνο... του πώς μπορούμε να γίνουμε πιο σωστοί πολίτες και πιο ξύπνιοι καταναλωτές. Ελπίζω σε κάποιον να φανεί χρήσιμο.

22 comments:

fpboy said...

Γεια σου Σοφία !
Το ξέρω αυτό το συστηματάκι,
είναι μια χαρά !
Να'σαι καλά.

Anonymous said...

Kαλώς μας ήρθες κ πάλι Σοφία.
Sundy.

kat. said...

σοφία μου τα χειρότερα ακόμα δεν τα έχουμε δει!!!
υπομονή (για εμάς)!

apos said...

Η πιο προφανής απάντηση, που την έχω ακούσει: σιγά μην κάθομαι εγώ να ψάχνω on line βενζινάδικο...
Αρκεί πάντα (ή σχεδόν πάντα) να φταίει κάποιος άλλος και εμείς να γκρινιάζουμε...

Μανώλης said...

Πολύ σωστό αυτό για την αλλαγή συμπεριφοράς του καθενός μας, αλλά συνήθως περιμένουμε να αλλάξουν μόνο οι υπόλοιποι. Για την απελευθέρωση της αγοράς γενικώτερα, στην Ελλάδα ανθούν τα καρτέλ και τα μονοπώλια. Και για προστασία έναντι αυτών, σωθήκαμε...

Dimos El Grec said...

Welcome Back Σοφία!!!
Όντως είναι κάτι που μπορεί να κάνει πολύς κόσμος. Αλλά οι οδηγοί μπορούν να κάνουν πολύ έυκολα και οι ίδιοι έρευνα αγοράς στον δρόμο και να μην βάζουν από τους ακριβούς…
Όλα καλά αγγλία με τις εκλογές;;;

George said...

εγώ το μόνο που έχω να πω είναι να είναι πάντα ενημερωμένο.

Σοφία said...

@ FPboy: Εγώ πρόσφατα το ανακάλυψα, αλλά το βρίσκω πολύ χρήσιμο.

@ Sundy: Καλώς σας ξαναβρίσκω!

@ Kat: Έχω την εντύπωση ότι δεν φτάνει μόνο η υπομονή...

@ Apos: Η αλήθεια είναι ότι μερικοί δεν σώζονται με τίποτα. Τουλάχιστον εμείς οι υπόλοιποι ας πληρώνουμε λιγότερο τη βενζίνη ;-)

@ Μανώλης: Τα μονοπώλια και τα καρτέλ θα τα παλαίψουμε άλλη φορά. Προς το παρόν ζοριζόμαστε στα εύκολα (δες το σχόλιο του Αpos πιο πάνω).

@ Dimos El Grec: Όλα καλά. Never better :-p

Χωρίς πλάκα, τα νέα είναι πολύ φρέσκα. Ρώτα με σε 1-2 μήνες να σου πω πώς πάμε.

@ George: Το ενημερώνουν οι ίδιοι οι βενζινοπώλες. Έβαλα διάφορους νομούς στην τύχη για να το δοκιμάσω και σε κάθε περίπτωση έβρισκα ακόμα και σημερινές τιμές.

deninho said...

α. Welcome back :)

β. Περίπου από το 2004 υπάρχει αυτό το site, αλλά όσες φορές έτυχε να το χρειαστώ δεν είχε πρόσφατες τιμές για την περιοχή μου, οπότε μου ήταν άχρηστο, και σιγά σιγά το ξέχναγα :Ρ

γ. Τα sushi bars (!!!) είναι γεμάτα ακόμη. Το ίδιο και οι καφετέριες, οι ταβέρνες, και γενικότερα οι χώροι μαζικής εστίασης. Οι περισσότεροι συνομήλικοί μου ακόμα δεν έχουν καταλάβει [ή δε θέλουν] ότι λεφτά δεν υ-παρ-χουν, και ξοδεύουν αλόγιστα. Η αλλαγή νοοτροπίας αργεί να έρθει. Δυστυχώς.

Les and The City said...

που είσαι ρε Σοφία? κι αναρωτιόμουνα τόσο καιρό, αντε welcome buck μη χάνεσαι!

fvasileiou said...

Το Παρατηρητήριο για τα καύσιμα υπάρχει εδώ και χρόνια, αν δεν κάνω λάθος. Αλλά υπάρχει η νοοτροπία που περιγράφει ο apos. Και η πραγματικότητα: Σε πολλά μέρη -στα περισσότερα δηλαδή- οι βενζινοπώλες συνεννοούνται και έχουν την ίδια ή περίπου την ίδια τιμή (με διαφορές σε κλάσματα του λεπτού). Οπότε είναι δώρον άδωρον...

konstantinos said...

Καλώς ήλθες και στο σπιτικό σου!!
Κι εγώ το είχα ακούσει αυτό το site, αλλά χρησιμοποιώ μόνο αστικό και μόλις σήμερα αγόρασα το ποδήλατο που θα αντικαταστήσει εκείνο που μου είχαν κλέψει πριν μερικά χρόνια!!
Πάντως είναι σημαντικό να μπορείς να επιλέγεις αυτόν που δε σε φεσώνει τόσο πολύ! Γιατί όταν στον ίδιο δρόμο βλέπεις απόκλιση, είναι προκλητικό...

kiki said...

Ενδιαφέρον!
Κι εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε το συμφέρον μας. Με αυτό τον τρόπο αναγκάζεις και τους υπόλοιπους να κατεβάσουν τιμές...

Σοφία said...

@ Deninho: Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες. Τσέκαρα τουλάχιστον 10 διαφορετικές περιοχές στην τύχη και σε όλες τις περιπτώσεις βρήκα πρόσφατες ενημερώσεις. Η πιο παλιά ήταν πριν από 6 μέρες, ενώ οι περισσότερες ήταν χθεσινές και σημερινές. Προφανώς κάτι έχει αλλάξει....

Μάλιστα τηλεφώνησα και στη γραμμή εξυπηρέτησης από περιέργεια να δω αν όντως εξυπηρετεί, και μου απάντησε σχεδόν αμέσως μια συμπαθέστατη κοπέλα. Τόσο αμέσως που προς στιγμήν έχασα τα λόγια μου, γιατί είχα προετοιμαστεί για αναμονή!

Για τα sushi bars δεν σχολιάζω, γιατί θα ακουστώ σκληρή και δεν κάνει.

@ Axinos: Εδώ, εδώ!!

@ FVasileiou: Δεν ξέρω αν αυτό που περιγράφεις ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις ή όχι, πάντως εγώ βρήκα διαφορές μέχρι και 20 λεπτά στην 95άρα αμόλυβδη (1,455 με 1,660) που νομίζω ότι είναι σημαντικές στη χώρα των μονοπωλίων και των καρτέλ. Τα συγκεκριμένα πρατήρια είναι και τα δύο SHELL στον ίδιο δήμο, δεν χρειάζεται καν να πας μακριά ή να επιλέξεις ανάμεσα σε μάρκες. Δεν θα το έλεγα δώρον άδωρον, αλλά ακριβώς το αντίθετο!

@ Konstantinos: Κοίτα να δεις... εγώ δεν έχω καν δίπλωμα οδήγησης. Αλλά αν είχα και οδηγούσα αυτοκίνητο, θα προτιμούσα να μην με φεσώνουν.

@ Kiki: Σίγουρα! Μάλιστα πρέπει να το λέμε ότι βρήκαμε τις τιμές στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΝ και τους προτιμήσαμε γιατί ήταν φτηνότεροι, ώστε να ξέρουν ότι η προσπάθειά τους πιάνει τόπο.

gnostosagnostos said...

πολυ καλο αυτο αλλα δεν νομιζω ορτι ειμαστε μαθημενοι για κατι τετοια
ο καθενας μας μπαινει στο πρωτο ,που θα βρει και θα βαλει οσο και αν εχει η βενζινη
δεν ειμαστε καλοι καταναλωτες δυστηχως....

Estrella is little miss Greeky said...

Και είναι πολύ καλό παράδειγμα.

KitsosMitsos said...

Εννοείται ότι ψάχνουμε και ψαχνόμαστε. Στο φθηνό όπου πρέπει, στο ποιοτικό όπου αλλού επιβάλλεται, στο ελληνικό όταν υπάρχει η επιλογή.
Και πάνω απ'όλα όσα χρειαζόμαστε και όχι παραπάνω.
Καλό το παράδειγμα, όντως!

koulpa said...

καλώς τοοο :):)
δε ξέρω αν έχουμε καταλάβει ακόμα τι γίνεται.. τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν απωληθεί.. εγώ έτσι κι αλλιώς έχω τη δική μου κρίση.. που οφήλεται σε μένα.. και δε κατηγορώ κανέναν άλλο.. :):)
χρησημοποιώ πιά το αυτοκίνητο σπανιώτατα.. όταν δε μπορώ να μεταφέρω αυτά που χρηάζεται για τη δουλειά.. μια χαρά είναι το μετρό.. και σκέφτομαι μήπως πάρω κανα τρίκυκλο ποδηλατο με καρότσα.. προλάβατε τους γαλατάδες καιτους παγωτατζήδες;.. ίσως με βοηθητικό ηλεκτροκινητήτα για τις ανηφόρες.. :):)
καλσπερούδιαααα :):)

Marvin said...

Ασχετο το σχολιο το ξερω, αλλα δες εδω http://www.youtube.com/watch?v=KPd-1dSa-v4, κυριως στο 1,30. Κ ελεγα τι μου θυμιζει τι μου θυμιζει...

me said...

εγω παλι απ οτι βλεπω γυρω μου δε νομιζω οτι ο κοσμος εχει καταλαβει τι συμβαινει,γιατι συμβαινει κ που θα μας παει ολο αυτο.Τρανταχτο παραδειγμα,τα αψυχολογιτα ψωνια στο σουπερ μαρκετ που ειναι ακριβως οπως η ζωη μας εν Ελλαδι.Χωρις σχεδιο,χωρις οργανωση.Λιγο απο δω λιγο απο κει.
Προσωπικα,δεν ειναι οι κυβερνηση η τα μετρα που με απογοητευουν.Με απογοητευει κ με ανησυχει η σταση των απλων ανθρωπων.
Τα καραβια για Μυκονο βουλιαξαν κ παλι το τριημερο.Κ δε λεω ο κοσμος να μη διασκεδαζει ταξιδευει κλπ.Λεω οτι δεν αλλα δεν σκεφτονται.Πολυ ανησυχητικο.

PS-μηπως μπορεις να μου πεις που στο καλο θα βρω post στο Λονδινο ν αλλαξω ευρω?Προσπαθησα να βρω ακρη στο ιντερνετ αλλα δεν τα καταφερα.Ισως ψαχνω με λαθος τροπο.Ευχαριστω.

Σοφία said...

@ Γνωστός άγνωστος: Μαθημένοι μπορεί να μην είμαστε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

@ Estrella & Kitsos Mitsos: Έτσι! :-)

@ Koulpa: Εδώ είναι αρκετοί που χρησιμοποιούν ποδήλατο με καρότσα για μεταφορές. Δοκίμασέ το, δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Ειδικά για κοντινές μετακινήσεις νομίζω ότι ενδείκνυται.

@ Marvin: Αυτό το άβαταρ έχει κάψει καρδιές ;-)

@ Me: Τι εννοείς πού θα βρεις post; Αν εννοείς πού μπορείς να αλλάξεις ευρώ σε λίρες, τότε σε όλες τις τράπεζες, στα ταχυδρομεία και σε ανταλλακτήρια.

Penny said...

Συμφωνώ με όσα γράψατε. Θέλω να προσθέσω κάτι για το συνάλλαγμα στον / στη @me.

Εάν έχεις cashcard, γιατί δεν τραβάς λίρες από ένα ΑΤΜ?

(νεο account και νεα blogs: http://profiles.pathfinder.gr/view/pennybr)