Friday 26 March 2010

Σκι στην Αυστρία: το ταξίδι της ταλαιπωρίας

Η γνωριμία μου με τον κόσμο του σκι έγινε στο Τιρόλο και συγκεκριμένα στο Ischgl (Ισγκλ), ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Αυστρίας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ελβετία.

Η επιλογή του προορισμού προέκυψε από σπόντα, απλά και μόνο γιατί ένας από την παρέα των ορεσίβιων δουλεύει στο Τιρόλο και μέχρι τελευταία στιγμή δεν ήξερε αν θα μπορούσε να πάρει άδεια ή όχι. Σύμφωνα με το γνωστό απόφθευγμα, όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στον Μωάμεθ, έτσι κι εμείς πήγαμε για σκι στο Τιρόλο. Όχι ότι μας χάλασε. Η περιοχή έχει πολλές και καλές πίστες, και οι σκιέρ της παρέας έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι. Το μόνο μειονέκτημα ήταν ότι όπως σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς, οι τιμές ήταν τσιμπημένες.

Για τους υπόλοιπους της παρέας που είχαν ξαναπάει για σκι, η προετοιμασία για το ταξίδι ήταν σχετικά απλή υπόθεση: άνοιγμα ντουλάπας, εντοπισμός ρούχων σκι, τοποθέτηση ρούχων σκι στη βαλίτσα και έτοιμοι για αναχώρηση. Εγώ που δεν κάνω χειμερινά σπορ, χρειάστηκε να πάρω ειδική γκαρνταρόμπα, γιατί οι -25°C δεν αντιμετωπίζονται με ένα μπουφάν κι ένα κασκώλ. Αν ενδιαφέρεστε, αφήστε ένα σχόλιο και θα κάνω χωριστό ποστ για τον εξοπλισμό που χρειάζεται ένας πρωτάρης.

Μεταφορικά εισιτήρια κλείσαμε με την εταιρία Thomas Cook Airlines, μια από τις μεγαλύτερες βρετανικές αεροπορικές εταιρίες που ειδικεύεται στη σαρδελοποίηση του επιβατικού κοινού. Έχω μπει σε πολλά αεροπλάνα, αλλά τέτοιο πράγμα, να κάθεσαι στητός στη θέση σου και τα γόνατά σου να ακουμπάνε τη θέση του μπροστινού, δεν έχω ξαναδεί. Την προτιμήσαμε γιατί ήταν η φτηνότερη με τις πιο βολικές ώρες αναχώρησης και επειδή η πτήση από Λονδίνο για Ίνσμπρουκ είναι μόνο 1.5 ώρα.

Βέβαια όλα αυτά είναι σχετικά. Η φτηνή τιμή γίνεται ακριβότερη όταν συμπεριλάβεις όλες τις έξτρα πληρωμές - για να πάρεις μαζί αποσκευές, για να καθίσεις μαζί με τους συνταξιδιώτες σου, για να φας και να πιεις κατά τη διάρκεια της πτήσης κ.λπ. Οι βολικές ώρες αναχώρησης είναι επίσης σχετικές όταν η πτήση σου έχει 4 ώρες καθυστέρηση και τελικά σε πάνε στο Σάλτσμπουργκ με αεροπλάνο και από εκεί στο Ίνσμπρουκ με λεωφορείο, μια διαδρομή 178 χλμ που μας πήρε σχεδόν 3 ώρες γιατί χιόνιζε και η κατάσταση που επικρατούσε στον αυτοκινητόδρομο ήταν σαν να είχαν κάνει μπλόκα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μαζί. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, όταν τελικά φτάσαμε στο Ίνσμπρουκ ανακαλύψαμε ότι το ταξί-βανάκι (γιατί είμασταν και 7 άτομα) που είχαμε κλείσει εδώ και μια εβδομάδα να μας περιμένει στο αεροδρόμιο δεν είχε έρθει γιατί ήταν ήδη μεσάνυχτα και οι οδηγοί της συγκεκριμένης εταιρίας ταξί φαίνεται ότι πάνε νωρίς για ύπνο. Έτσι αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύο κανονικά ταξί από το αεροδρόμιο και πληρώσαμε τα διπλάσια λεφτά για περισσότερη ταλαιπωρία.

Αρκεί να σας πω ότι είχαμε φύγει από το σπίτι στο Λονδίνο στις 9:00 το πρωί και μπήκαμε στο δωμάτιό μας στο Τιρόλο λίγο μετά τις 1:00 το επόμενο πρωί. Συνολική διάρκεια ταξιδιού 15 ώρες - και τα νεύρα τσαντάλια. Μόνο τα δικά μου βέβαια, γιατί υπόλοιποι της παρέας είναι λίγο πιο εξοικιωμένοι με τις δυσκολίες τέτοιων ταξιδιών και ήταν πιο χαλαροί.

Για τη διαμονή μας είχαμε κλείσει δύο δωμάτια σε μια πανσιόν στο Mathon (Ματόν) ένα κοιμισμένο χωριουδάκι κοντά στο Ischgl. Αρχικά είχαμε σκεφτεί την ιδιαιτέρως βολική λύση του ξενοδοχείου, την οποία απορρίψαμε όταν είδαμε τις τιμές. Έτσι καταλήξαμε σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ώστε να μπορούμε να μαγειρεύουμε τα βράδυα. Οκτώ άτομα, δύο διαμερίσματα, 5 υπνοδωμάτια, 1 καναπές στο σαλόνι, 1 μπαλκόνι, 2 κουζίνες, 3 μπανιέρες, 2 τουαλέτες, 5 νιπτήρες. Μπορεί για την τουαλέτα να παίρναμε σειρά, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε λεπτό για να πλύνουμε χέρια ή να κοιταχτούμε σε καθρεύτη. Συνολικό κόστος για 1 εβδομάδα: 3500 ευρώ. Τζάμπα πράγμα.

Η έκπληξη που μας περίμενε όταν επιτέλους φτάσαμε στο Mathon ήταν ότι είχε γίνει λάθος στην κράτηση και αντί να βρούμε δύο διαμερίσματα να μας περιμένουν, βρήκαμε ένα. Είχαμε κάνει κράτηση μέσω της ιστοσελίδας booking.com με πιστωτική κάρτα, είχαμε πάρει επιβεβαίωση και (νομίζαμε) όλα καλά. Εκείνο που δεν ξέραμε είναι ότι το ίντερνετ στην Αυστρία κινείται ως επι τω πλείστον στην σφαίρα του ιδεατού, και η κράτησή μας από το booking.com πήγε στην ιδιοκτήτρια της πανσιόν μέσω φαξ. Επειδή όμως το φαξ ήταν δισέλιδο και από τις δύο σελίδες η δεύτερη χάθηκε στο υπερπέραν, η πανσιόν κράτησε μόνο ένα διαμέρισμα και όχι δύο. Αυτά τα ανακάλυψε ο όγδοος της παρέας που έφτασε πολύ πριν από εμάς στην πανσιόν, καθότι ήταν ήδη στο Τιρόλο. Ευτυχώς μιλάει γερμανικά και κατάφερε να συνεννοηθεί με την ιδιοκτήτρια, η οποία δεν μιλούσε λέξη αγγλικά. Μετά από διαβουλεύσεις και πολλές συγγνώμες, το πρόβλημα λύθηκε με έναν πρωτότυπο τρόπο: το πρώτο βράδυ η μισή παρέα φιλοξενήθηκε σε ένα διαμέρισμα που ανήκε στο προσωπικό ή σε κάποιον συγγενή και το οποίο καθαρίστηκε και ετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ. Έτσι 5 κοιμήθηκαν σε κανονικά κρεβάτια, 1 σε καναπέ, 1 σε παιδική κουκέτα και 1 σε μονό κρεβάτι πίσω από ένα χώρισμα με κουρτίνα. Πάλι καλά που δεν μας ετοίμασαν στρωματσάδα. Την επόμενη μέρα μας έδωσαν κανονικό διαμέρισμα.

Αυτή ήταν η πρώτη μέρα της υπέρτατης ταλαιπωρίας, η οποία ξεχάστηκε με τη μία το επόμενο πρωί όταν ξυπνήσαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι περιτριγυριζόμασταν από χιονισμένα βουνά. Αυτή ήταν η θέα από το παράθυρό μας:


Δεν μπορώ να πω, άξιζε τον κόπο!

38 comments:

gnostosagnostos said...

πολυ ομορφα...
αν δεν τα περνας αυτα δεν λεει βρε.........
παντως το τοπιο ολα τα λεφτα..

The Dark Chef said...

Υπέροχα τα χιονισμένα τοπία, ειδικά όταν είναι και φωτεινά, όπως στη φωτογραφία σου!
Μερικές φορές, ο προορισμός αξίζει πολύ περισσότερο από το ταξίδι!

Natassa said...

xa! μάλλον δεν έχεις ταξιδέψει πρόσφατα με την air france κανονικούς ναύλους και extra-sardella sto kouti .....

ευτυχώς πάντως που παρ ολα αυτά απ οτι φαίνεται το τοπίο σε αποζημίωσε !

DonnaBella said...

xmm, me auta pou les de me polykovw gia typo tou ski..

Vassilis said...

Σίγουρα η θέα και το τοπίο άξιζε τον κόπο! Εκτός και αν η ταλαιπωρία συνεχίστηκε τις υπόλοιπες ημέρες...

neli said...

Μπορεί να ταλαιπωρηθήκατε αλλά το τοπίο σας αποζημίωσε.
Αν οι υπόλοιπες μέρες κύλησαν χωρίς προβλήματα νομίζω ότι άξιζε τον κόπο αν και εγώ είμαι παιδί των εποχών : άνοιξη - καλοκαίρι!!!

Σοφία said...

@ Γνωστός Άγνωστος: Χωρίς αμφιβολία, η θέα μας αποζημείωσε με το παραπάνω :-)

@ The Dark Chef: Ο προορισμός πάντα αξίζει περισσότερο από το ταξίδι. Προσωπικά μισώ τα ταξίδια, αλλά λατρεύω τους προορισμούς.

@ Natassa: Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ταξιδέψει ποτέ με Air France, αλλά δε νομίζω ότι είναι δυνατόν να βάλεις καθίσματα σε μικρότερη απόσταση απ' ό,τι η Thomas Cook.

@ DonnaBella: Ούτε κι εγώ είμαι. Το υποπτευόμουν από χρόνια, αλλά μετά το ταξίδι αυτό βεβαιώθηκα!

@ Vassilis: Ευτυχώς τις υπόλοιπες μέρες (και στο ταξίδι της επιστροφής) όλα πήγαν ρολόι.

@ Neli: Κι εγώ το ίδιο! Αλλά μ' αρέσει και το χιόνι :-)

Anonymous said...

Αν και θα πρέπει να απολαμβάνουμε κάθε δευτερόλεπτο από τη στιγμη που αφήνουμε το σπίτι μας για κάτι τετοιο, όλο και μια αναποδιά θα μας τα χαλάσει. 99% συμβαίνει, αλλα τα ξεχνάμε όλα από την επόμενη μέρα.

Σοφία said...

Έτσι είναι. Ας όψεται η αισιοδοξία της μνήμης ;-)

Giannis said...

Την ςπομενη φορα που θα ερθεις προς τα μερη μας !!!!

απλα στειλε prv. Θα σε στειλω στα καλυτερα μερη και θα σου προτεινω απιστευτες αναβασεις!

να ρωτησω αν κανετε και λιγο country ski με διανικτερευση σε καταφυγιο ?

kiki said...

Την αεροπορικη εταιρια θα την προτιμήσουμε!!! Χαχα! Και την πανσιον επισης! Πάντως από θέα...σκίζει!
Καλό Πάσχα!

Anastasios said...

Ανέστη ο Κύριος όντως!

me said...

Ααααααχχχχχχχχχχχχ!Τι μου θυμησες τωρααααααα..

Anonymous said...

λοιπον,επειδη εχω κολλημα με την Αμερικη,προτεινω το Aspen του Colorado!!

αυτες οι διακοπες αξιζουν,στο Αμερικα,που μου πηγαινετε στην Ευρωπη για σκι..τςτςτς...

Crazy Tourists said...

Η θέα είναι πανέμορφη! Δεν έχω λόγια! Η ταλαιπωρία όμως...
Άξιζε τουλάχιστον; Για πες!!
Χρόνια πολλά!

Τρελοτουρίστρια

Estrella is little miss Greeky said...

Μπράβο, πρέπει να ήταν τέλεια. Δεν έχω κάνει ποτέ σκι. Είναι κάτι όμως που σίγουρα θα κάνω με το καλό του χρόνου το χειμώνα. Και αν μας γράψεις περισσότερες πληροφορίες ίσως επισκεφτούμε και την Αυστρία...

The Dark Chef said...

Καλημέρα! Στο blog μου σε περιμένει μια έκπληξη! Φιλιά!

VAD said...

Α,μη διαμαρτύρεσαι,τα γούστα πληρώνονται:)

Χρόνια Πολλά..

hackaday said...

Τυχερούλα. Να 'ξερες πόσο σε ζηλεύω... Με την καλή έννοια.

ftylos said...

Και νόμιζα πως μόνο εγώ ήμουνα γκαντέμης...

!sweety! said...

Hello,hello!Χρόνια πολλά,Χριστός Ανέστη!!!Δεν πειράζει,κάθε ταξιδάκι έχεις τις ταλαιπωρίες και τα απρόοπτά του...
Super οι photos!
Καλό μεσημεράκι απ' την cloudy Θεσσαλονίκη!

KitsosMitsos said...

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, τελικά!
Δεν πτοούμαστε όμως, στα επόμενα ταξίδια!

Anonymous said...

πολύ ησυχία έπεσε. που είσαι βρε σοφάκι; μας γλύκανες με τα χιόνια κι έφυγες :-)

Crazy Tourists said...

Ε, άξιζε τον κόπο πιστεύω! Η θέα είναι εντυπωσιακή! Περιμένουμε και τη συνέχεια να εμπνευστούμε!
Φιλιά!
CrazyTourist1

Yannis Kapnidis said...

Σε ότι αφορά το ιντερνετ στην Αυστρία, τώρα καταλαβαίνω γιατί οι Γερμανοί λένε τους Αυστριακούς "αγελαδάρηδες"... κακία δε λέω, προς θεού, μια πληροφορία μεταφέρω!

Βλέποντας τη φωτογραφία πάντως, θα συμφωνήσω μαζί σου, άξιζε τον κόπο!

Yannis Kapnidis said...

Χριστός Ανέστη και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνεις!

kat. said...

είδα φωτογραφίες από ταξίδι..
και πάλι θυμήθηκα πως πρέπει να οργανώσω το περίφημο ταξίδι που θέλω να κάνω στο παρίσι!!!!

έλεος όμως!

Βίκυ said...

Χαζεύω αρκετή ώρα το blog σου -πολύ ενδιαφέρον και γράφεις ωραία.

Επειδή δεν βλέπω το mail σου και θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι, μπορείς να μου το στείλεις στο vicky_positive@yahoo.gr ;
Εννοείται αν δεν είναι πρόβλημα.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,
Βίκυ από Αθήνα

konstantinos said...

It's been a month already!...Ελπίζω όλα να είναι καλά...

Anonymous said...

Καλησπέρα,
έχω λιγότερο από ένα μήνα που σε διαβάζω,μου αρέσει πάρα πολύ το ύφος γραφής κ το περιεχόμενο του μπλογκ σου ενώ σε έχω συμπαθήσει πολύ μέσω αυτού.
Όμως βλέπω ότι έχεις καίρο να γράψεις κ βασικά σου γράφω τώρα γιατί εχω ανησυχήσει.
Ελπίζω να είσαι καλά κ να έχουμε νέα σου πολύ σύντομα.
SUNDY.

Dream_Rider said...

Ελπίζω αυτή η "διακοπή" να μην οφείλεται σε κάτι πολύ σοβαρό και σε ξαναδιαβάσουμε σύντομα!

Δέσποινα said...

Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα!
Έχουμε καιρό να τα πούμε... εύχομαι εσύ και οι δικοί σου να είστε καλά!!!

Marina said...

Καλημέρα Σοφία. Αποφάσισα να κλείσω το μπλόγκ μου (εχω γράψει σχετικά) και πέρασα να σε ευχαριστήσω προσωπικά.

Δεν σε γνωρίζω, ούτε σε είδα και ποτε, όμως απο όλα τα γραφτά σου αυτών των ετών που σε διαβάζω, σε αντιλαμβάνομαι κάτι σαν ξεναγό. Στον εικονικό κόσμο της μπλογκόσφαιρας, οι πιλότοι είναι εκείνοι που καθοδηγούν το σκάφος, που δίνουν τη γραμμη.

Στις άπειρες ξεναγήσεις που προσφέρεις στο μπλόγκ αυτό, ξεπέρασες κάθε προσδοκία. Σαν να ξαναζώ στην πολυαγαπημένη μου Αγγλία, μιά χώρα που μου πήγαινε γάντι σαν τοπίο. Και οι Εγγλέζοι καλοί είναι (μερικοί μάλιστα quite sexy), το φαγητό τους σκέτα μιαμια, αλλά κάνουν προσπάθεια με τον Jamie Oliver. Τώρα μάλιστα κύτταγα αυτό το άρθρο σου για τη πρώτη σου φασολάδα. Δεν ξέρω να φτιάχνω φασολάδα γιατί δεν την τρώω, αλλά που ξέρεις..ίσως στο μέλλον να το κάνω και αυτό.

Ετσι λοιπόν, σε αποχαιρετώ προσωπικά και σε ευχαριστώ για τα τόσα όμορφα εκπαιδευτικά ταξείδια που μου προσέφερες

Πίκος Απίκος said...

Eίμαι σίγουρος ότι όλο και κάποια θεία Ινγκριντ και Άνχελα θα ήταν stand by για στρωματσάδα,σε περίπτωση που εμφανίζονταν 2-3 ακόμα από την παρέα αργότερα:). Aπό τη δεύτερη ειδικά ευτυχώς γλιτώσατε, βάζει από το φθηνό μαλακτικό (της έχουμε κι εμείς οι Έλληνες όμως μια αδυναμία, μα μια αδυναμία, άλλο πράγμα όμως,LOL). Παρεπιπτόντως υπέροχη θέα!

!sweety! said...

Σοφία is everything alright?Πού έχεις χαθεί;Ελπίζω να είσαι καλά!

Σοφία said...

Εδώ είμαι... είμαι καλά... θα επιστρέψω σύντομα!

koulpa said...

xaxa εγώ έκανα μια φορά 14 ώρες να έλθω αθήνα από θεσσαλονίκη.. και η θέα δεν ήταν και τόσο όμορφη στην κατάληξη.. :):)
καλημερούδιαααα :):)

Anonymous said...

Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές