Friday 13 August 2010

Βραδινό καλοκαιρινό Λονδίνο

Ένα από τα πλεονεκτήματα των βόρειων τόπων είναι ότι το καλοκαιρινό λυκόφως είναι πιο έντονο και κρατάει πολύ περισσότερο απ' ό,τι στις νότιες μεσογειακές χώρες. Έτσι ο φωτογράφος έχει τη δυνατότητα να τραβήξει βραδινές φωτογραφίες με φωτεινούς ουρανούς, που είναι πραγματικά πολύ όμορφοι. Τις φωτογραφίες που ακολουθούν τις τράβηξα μεταξύ 8 και 9 μμ πριν από περίπου 10 μέρες. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ειδικά φίλτρα ή ρυθμίσεις στη μηχανή, ο ουρανός φαίνεται όπως ακριβώς ήταν.


Η βόλτα μου ξεκίνησε από την Oxford Street, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο του Λονδίνου. Η ώρα μόλις έχει πάει 8 μμ και τα μαγαζιά έχουν κλείσει. Έξω από τα πολυκαταστήματα τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα κόσμο με τσάντες. Εδώ βλέπετε το κατάστημα ρουχισμού Primark (Πράιμαρκ) που φημίζεται για τις χαμηλές τιμές και τα μοντέρνα σχέδιά του, συνεπώς είναι πάρα πολύ δημοφιλές στους ντόπιους αλλά και στους τουρίστες. Η περιοχή αυτή της Oxford Street είναι πολύ κοντά στην αραβική συνοικία, γι' αυτό βλέπετε τόσες γυναίκες με μαντήλες.


Προχωράμε κατά μήκος της Oxford Street. Είναι 8:15 μμ, τα μαγαζιά είναι πλέον κλειστά και ο κόσμος έχει λιγοστέψει αισθητά.


Αυτό το δρομάκι οδηγεί σε μια πολύ όμορφη πλατεία που λέγεται St Christopher's Place. Είναι ένα από τα "κρυμένα διαμαντάκια" (hidden gems) του κέντρου της πόλης.


Δεν πήγα στην πλατεία να τραβήξω φωτογραφίες (κρίμα, τώρα που το καλοσκέφτομαι) αλλά συνέχισα να περπατάω προς το Oxford Circus (Όξφορντ Σέρκους). Η φωτογραφία αυτή βγήκε κουνημένη αλλά μου αρέσει γιατί φαίνεται σαν να πέφτουν αστέρια από τον ουρανό - ή να κατεβαίνουν εξωγήινοι. Το ψηλό κτήριο στο βάθος, που φέρνει λίγο στον πύργο της Interamerican, λέγεται Centre Point, έχει ύψος 117 μέτρα και 32 ορόφους που στεγάζουν γραφεία.


Μια φωτογραφία για όσους (ή μάλλον όσες) ενδιαφέρονται να δουν τις καλοκαιρινές μόδες. Στο σημείο αυτό πήρα λεωφορείο γιατί κόντευε 8:30 μμ και ήθελα να προλάβω την πλατεία Trafalgar (Τραφάλγκαρ) με φως. Η βιτρίνα αυτή ήταν δίπλα στη στάση.


Το πρώτο πράγμα που είδα βγαίνοντας από το λεωφορείο ήταν η Στήλη του Νέλσονα στο κέντρο της πλατείας.


Το κτήριο που βλέπετε είναι η Εθνική Πινακοθήκη (National Gallery). Ο κόσμος είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους τουρίστες.


Γύρω από τη Στήλη υπάρχουν 4 αγάλματα λιονταριών που φυλάνε τη στήλη. Πολλοί τουρίστες σκαρφαλώνουν πάνω τους για να φωτογραφηθούν.


Αυτή είναι η βορειο-ανατολική πλευρά της πλατείας. Η εκκλησία που φαίνεται στα δεξιά λέγεται St-Martin-in-the-Fields. Το άγαλμα στο κέντρο της φωτογραφίας αναπαριστά τον βασιλιά Γεώργιο Δ (King George IV) που ήταν ένας από τους ιδρυτές της Εθνικής Πινακοθήκης.


Στροφή 180 μοιρών και φωτογράφιση της νοτιοδυτικής πλευράς της πλατείας. Το φωτισμένο κτήριο στο βάθος είναι το ξενοδοχείο Hilton Trafalga, το οποίο έχει ένα από τα καλύτερα μπαρ του Λονδίνου, το Rockwell.


Αυτή είναι η θέα προς το ποτάμι. Παρ' όλο που η φωτογραφία είναι λίγο κουνημένη, μου αρέσει γιατί έχει απ' όλα: Big Ben, λεωφορεία, φώτα, κόσμο, κίνηση. Βασικά, φωνάζει Λονδίνο!

Σήμερα λέει περιμένουμε καταιγίδα και πτώση της θερμοκρασίας, αλλά γράφοντας την ανάρτηση αυτή μου έφτιαξε το κέφι. Ελπίζω οι βροχές να είναι σύντομες και περαστικές. Σας εύχομαι καλό σαββατοκύριακο της Παναγίας με ένα μεγάλο χαμόγελο και επίσης χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν!

22 comments:

neli said...

Έχεις ένα τρόπο να περιγράφεις το Λονδίνο που πραγματικά ταξιδεύω μέσα στις φωτογραφίες σου.
Εδώ μας είπαν για καύσωνα με 40 βαθμούς το σαββατοκύριακο και να σου πω την αλήθεια νομίζω ότι άρχισα να νοσταλγώ λίγο τις βροχερές μέρες του χειμώνα.
Εύχομαι να περνάς καλά και περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη ανάρτηση σου!

Σοφία said...

Εμ βέβαια, έτσι εξηγούνται οι δικές μας βροχές, αφού οι καιροί μας είναι πάντα αντίθετοι. Άρα *εσείς* φταίτε που έβρεξε σήμερα χαχα!! Τι να πω, ελπίζω οι βροχές να έρχονται προς τα μέρη σας και τάχιστα. Εμάς βρέχει σχεδόν κάθε μέρα εδώ και μία εβδομάδα, τα γρασίδια κοντεύουν να ξαναπρασινίσουν. Αρκετά πια!

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια :-)

koulpa said...

xaxa ήλθα να δω αν απάντωησες στο πρωηγούμενο.. και βρήκα νέο φωτορεπορτάζ.. που δε πρόλαβε ο ρουφιάνος του sidebar.. :):)
αχ ωραία νυχτερινή ατμόσφαιρα.. χαχα τις μαντήλες τις είδα πριν τις αναφέρεις.. μμμμ μου είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές.. όπως με ενοχλούσε της γιαγιάς μου.. που δεν την είχα δει ποτέ ασκεπή.. σαν σύμβολο υποταγής κι όχι θρησκευτικό πολιτισμικό.. :):)
καλησπερούδιαααα και χρόνια πολλά σε εμάς τους εορτάζοντες μεθαύριο.. (με τα νικ δε ξέρεις ποτέ ποιος γιορτάζει.. :))

Σοφία said...

Χαχαχα σου απαντούσα στην άλλη ανάρτηση όσο έγραφες σχόλιο σε αυτή :-)

Οι μαντήλες ούτε εμένα μου αρέσουν, αλλά εφόσον δεν τις φοράω εγώ, δεν με χαλάνε κιόλας. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι είναι και βολικές αν βαριέσαι να λουστείς (που εγώ πάντα βαριέμαι)! Άσχετο βέβαια... ο καθένας με τον πόνο του.

Χρόνια σου πολλά!

DaNaH said...

Ωραίο ποστ Σοφία, μας δρόσισες λίγο καθώς αυτή τη στιγμή λιώνουμε από τη ζέστη και είμαστε ένα βήμα πριν την εξάτμιση χαχα! Η άπνοια δεν υποφέρεται και όσες βουτιές και αν κάνεις στη θάλασσα δεν αρκούν!

Για όσους διαμαρτύρονται για τη ζέστη να δηλώσω ότι έχω την Κυριακή, ανήμερα 15αύγουστου, να πάω σε γάμο και βαφτίσια μαζί που θα γίνει στις 5 το απόγευμα!!! Και όλοι λένε ότι το ΣΚ η θερμοκρασία θα ανεβεί ακόμα περισσότερο! Oh my god!

mirelen said...

Με ταξίδεψες πάλι!! Τέλεια!

!sweety! said...

Πάρα πολύ όμορφες όλες οι photos!!!!Περιγράφεις μοναδικά το Λονδίνο!!!
Καλημερα και have a wonderful weekend!

gnostosagnostos said...

φοβερες οι φωτο σου!
να δω ποτε θα αξιωθω να ανεβω πανω

Giannis said...

Σοφια τι γινεται? τρελαθηκε εντελως ο καιρος? δηλαδη σε σας στο νησι...

δεν βρεχει καθολου?

δηλαδη τερμα οι γκριζα ατμοσφαιρα και ολα τα σχετικα!

(οχι τιποτα αλλο αλλα να κανονισω να στειλω και κανα βιογραφικο για δουλεια :))

Meropi said...

Σοφάκι μου,
τώρα μου θύμισες, γιατί μου αρέσει πολύ το Λονδίνο!!!

kiki said...

Πολύ ωραια η virtual βόλτα! Και οι φωτό πολύ καλές. Ακόμα και αυτές που λες κουνημένες, όπως η τελευταία, μου αρέσει γιατί δεν είναι κουνημένη, αλλά έχει την κίνηση των ανθρώπων και είναι πολύ ωραία.

KitsosMitsos said...

Το είδα πέρσι και φέτος στις σκανδιναβικές χώρες και ομολογώ το ζήλεψα. Ωραίο πράγμα να έχεις πολύ μεγάλη μέρα!
Και μπορείς άνετα να κάνεις το φωτορεπορτάζ σου ;-)
Την καλησπέρα μου.

vicky said...

Καταπληκτικές οι φωτο σου και τα πεσσότερα από τα σχόλια.
Λατρεύω το Λονδίνο και σιχαίνομαι του Εγγλέζους. Τα τελαιτεύα 20 χρόνια είμαι εκεί τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για 10 μέρες. Αυτή η δήθεν ευγένειά τους με κανει τρελή. Η αποθέωση της υποκρισίας. Επίσης, νομίζω ότι στο Λονδίνο σε πατάνε και σε σπρώχνουν συνεχώς, πράγμα που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Ακόμη ανηπόφορη είναι και βρώμα στο tube. Αν και γενικώς είσαι ακριβής σε ό,τι γράφεις, νομίζω ότι είναι περισσότερο εξιδανικευμένο από ό,τι πράγματι συμβαίνει.Πάντως εγω προτιμώ το χειμωνιάτικο Λονδίνο. Το καλοκαίρι ή δεν είναι καιλοκαίρι ή η υγρασία είναι τόσο έντονη που ιδρώνεις, κολλάς και δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Και για όσους προτόθενται να επισκεφτούν το Λονδίνο, τα περισσότερα εστιατόρια στι κέντρο, σερβίρουν μέχρι αργά δηλ. 10.30 - 11 που τελειώνουν τα θέατρα.
Ευχαριστώ για το βήμα που μου πρόσφερες

Σοφία said...

Δε νομίζω ότι η οπτική μου είναι εξιδανικευμένη, αλλά είναι αλήθεια πως το Λονδίνο μου είχε αρέσει από το πρώτο κιόλας ταξίδι που είχα κάνει ως τουρίστρια και συνεχίζει να μου αρέσει μετά από 10+ χρόνια που μένω εδώ μόνιμα. Περί ορέξεως ουδείς λόγος. Απλά νομίζω ότι ο καθένας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και επίσης τα ερμηνεύει διαφορετικά. Π.χ. η αγγλική ευγένεια δεν είναι υποκρισία, είναι έκφραση της λατρείας που έχουν οι Άγγλοι για τους τύπους και τους κανόνες (συμπεριφοράς και όχι μόνο). Οι Έλληνες την ερμηνεύουμε ως υποκρισία γιατί τη συγκρίνουμε με τη δική μας έλλειψη ευγένειας που οφείλεται εν μέρει στην ντομπροσύνη μας.
Όσο για το σπρωξίδι, δεν θα έλεγα ότι οι Λονδρέζοι σπρώχνουν, κάθε άλλο. Εκείνοι που σίγουρα σπρώχνουν είναι οι τουρίστες και ειδικά οι Έλληνες, οι οποίοι μην όντας συνηθισμένοι να περιμένουν τη σειρά τους, όταν καταπατούνται από αυτούς που έχουν σειρά και των οποίων το δρόμο κλείνουν, διαμαρτύρονται ότι τους σπρώχνουν. Δεν ξέρω αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία Έλληνα, μιλάω καθαρά από προσωπική εμπειρία.
Βρώμα στο μετρό σίγουρα υπάρχει, ειδικά στις παλιές γραμμές που χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό επιβατών. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με το μετρό της Αθήνας, αλλά τουλάχιστον είναι σε καλύτερη κατάσταση από το Παρίσι :-)

Σοφία said...

@ Δανάη: Εμάς εδώ η θερμοκρασία όσο πάει και πέφτει. Έχει μέρες να πάει πάνω από 24 βαθμούς αν και σε συνδιασμό με την υγρασία, η αίσθηση είναι ότι κάνει περισσότερη ζέστη απ' όση δείχνει ο υδράργυρος. Αααχ.

@ Mirelen: Ευχαρίστησή μου :-)

@ Sweety: Να 'σαι καλά!

@ Γνωστός Άγνωστος: Εύχομαι σύντομα :-)

@ Giannis: Εντάξει, μην τρελαθείς κιόλας. Απλά φέτος το καλοκαίρι είμαστε σε καλύτερη μοίρα από εσάς. Όσο για τα σύννεφα, σήμερα η πρόβλεψη του καιρού ήταν "white cloud" (και έπεσαν μέσα). Για αύριο είναι "light rain" :-(

Σοφία said...

@ Meropi: Μα καλά, ξεχνιέται το Λονδίνο;;;

@ Kiki: Σ' ευχαριστώ πολύ!

@ KitsosMitsos: Είναι το όνειρό μου να πάω στην Σκανδιναβία μήνα Ιούνιο. Έχω μια τρέλα με τις μεγάλες μέρες :-)

vicky said...

Τι γίνεται στο μετρο του Παρισίου δεν ξέρω, διότι κάθε χρόνο λέω να πάω Παρίσι ή Ρώμη ή κάτι άλλο, αλλά πάντα όταν έρθει η ώρα να το οργανώσω πάλι στο Λονδίνο καταλήγω. Μιλάμε για λατρεία όλης της οικογένειας, εμένα του συζύγου μου (πρωτοπήγε το 1969)και των παιδιών μου. Επειδή πάντα πηγαίνω σε διάφορα αξιοθέατα τελείως άσχετες και νεκρές μέρες δεν έχει τύχει να περιμένω ποτέ σε ουρά.
Οι πωλητές στα καταστήματα και οι σερβιτόροι, είναι όντως πολύ ευγενικοί αλλά δεν είναι Εγγλέζοι.
Πραγματικά ευγενικούς Λονδρέζους συνάντησα τον τελευταίο καιρό στο Τσέλσυ και στο Χάμσταντ και ήταν όλοι μεγάλης ηλικίας. Πριν 15 - 20 χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Τότε οι Λονδρέζοι ήταν ευγενικοί χωρίς χιλάδες άσχετα sorry, thans κλπ, και κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Άλλωστε η πρώτη μου εμπειρία από το Λονδίνο ήταν ένας νεαρός Λονδρέζος γιάπις να με σπρώχνει και να με πατάει για να μπει πρώτος στο μετρό στις αποβάθρες του HEATHROW. Εγώ φορτωμένη με βαλίτσες εννοείται.
Για να πας απόγευμα ή βράδυ βόλτα στην Κάρναμπυ να δεις τι σπρωξιά θα εισπράξεις από νεαρά Λονδρέζικα βλαστάρια που κινούνται σε μπουλούκια και νομίζουν όλοι οι άλλοι
πρέπει να τους ανοίγουν το δρόμο.
Νομίζω ότι η μόνη διαφωνία μαζί σου είναι αυτή. Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα και χαίρομαι που ανακάλυψα το μπλόγκ σου και ταξιδεύω.
Thank you a lot

Natassa said...

εδώ είμαι και σας παρακολουθώ όλους αθόρυβα :-)

Μαρία said...

Πολύ πολύ ωραίο πόστ! Πώς περνάνε άραγε τα καλοκαιρινά βράδια τους οι Λονδρέζοι;

harryplusk said...

Πολύ ωραίες φωτο και ο ουρανός με πολύ βαθύ γαλάζιο...

Me:Moir said...

[sigh]

Σοφία said...

@ Vicky: Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα ή και σε τίποτα ακόμα :-) Στην Carnaby έχω πάει λιγότερες από 10 φορές τα τελευταία (γκουχ γκουχ) 17 χρόνια, οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν είμαι ακριβώς ο καλύτερος κριτής της περιοχής. Ξέρω όμως ότι τραβάει κυρίως νεαρόκοσμο και τουρίστες, το οποίο ίσως έχει να κάνει με το σπρωξίδι. Γενικά όπου έχει πολύ κίνηση φυσικά θα υπάρχει το ανάλογο στριμωξίδι και τα παρελκόμενά του. Όσο για αυτόν που σε έσπρωξε στο Heathrow Express, μήπως καθόσουν μπροστά στην πόρτα; Άλλη εξήγηση δεν έχω.

@ Natassa: Γιατί αθόρυβα;; Όλη η χαρά του μπλόγκιν είναι στα σχόλια (για μένα τουλάχιστον).

@ Μαρία: Για τις βραδινές καλοκαιρινές εξορμήσεις των Λονδρέζων, δες αυτό το παλιότερο ποστ. Όταν ο καιρός είναι καλός, το ποτάμι έχει την τιμητική του :-)

@ Harryplusk: Αυτό το βαθύ γαλάζιο είναι που με ξετρελαίνει!

@ Me:Moir: Homesick?