Monday 30 August 2010

Καρναβάλι ολέ!

Σήμερα ήταν αργία, όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, απλά στην Αγγλία έχουμε πάντα ένα τριήμερο στα τέλη του Αυγούστου. Το τριήμερο αυτό διοργανώνεται στο Λονδίνο το καρναβάλι του Notting Hill, στο οποίο ποτέ δεν είχα πάει, καθώς τέτοια εποχή είμαστε στάνταρ στην Ελλάδα για διακοπές. Φέτος τα προγράμματα έχουν αλλάξει και θα κάνουμε διακοπές το φθινόπωρο, οπότε σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να δούμε κι εμείς το φημισμένο αυτό καρναβάλι.


Για όσους αναρωτιούνται, σημειώνω εδώ ότι το καρναβάλι δεν γίνεται καλοκαίρι επειδή "οι Άγγλοι είναι ανάποδοι" όπως ισχυρίζεται ένας φίλος που τα ερμηνεύει όλα με γνώμονα την ανωτερότητα της (ελληνικής) φυλής, αλλά για καθαρά πρακτικούς λόγους. Το καρναβάλι του Notting Hill έχει τις ρίζες του σε διάφορες χειμερινές γιορτές που διοργάνωναν στα τέλη της δεκαετίας του 50 οι μετανάστες από την Καραϊβική, και οι οποίες με τα χρόνια έγιναν τόσο δημοφιλείς που δεν επαρκούσαν πια οι κλειστοί χώροι. Έτσι αποκτήσαμε καρναβάλι υπαίθριο και καλοκαιρινό.


Ξεκινήσαμε νωρίς τη Δευτέρα με αρκετές επιφυλάξεις για το τι θα δούμε, καθώς ξέραμε ότι το καρναβάλι προσελκύει μεγάλο αριθμό κόσμου και συχνά δημιουργούνται επεισόδια λόγω μέθης. Παλιότερα οι εορτασμοί κατέληγαν συχνά-πυκνά σε συμπλοκές με την αστυνομία, ενώ τώρα περισσότερο ακούει κανείς για διαπληκτισμούς και μαχαιρώματα. Βέβαια μιλάμε για πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τον τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων και θεατών, λόγω κυρίως της μεγάλης αστυνομικής δύναμης που επιστρατεύεται για τη διατήρηση της τάξης. Έτσι δεν μας έκανε καμία εντύπωση όταν είδαμε ότι είχε αποκλειστεί η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους των γύρω περιοχών αλλά και ότι όσα μαγαζιά ήταν κλειστά είχαν καλύψει τις προσόψεις τους με σανίδες από νοβοπάν για μετριασμό των ζημειών. Το ίδιο είχαμε δει και στο καρναβάλι της Κολωνίας στη Γερμανία.



Τα μαγαζιά που ήταν ανοιχτά ήταν κυρίως φαγάδικα, τα οποία είχαν βγάλει πάγκους στο πεζοδρόμιο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των περαστικών. Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπετε ενδεικτικά τους πάγκους έξω από τη βραζιλιάνικη ψησταριά Rodizio Rico και το ιταλικό καφέ Arancina.


Μπήκαμε στο χώρο του καρναβαλιού λίγο μετά τις 11 το πρωί και είπαμε να χαζέψουμε λίγο την παρέλαση πριν προχωρήσουμε στα βάθη του Notting Hill, εκεί που στήνονται τα μεγάλα ηχοσυστήματα και παίζουν μουσική διάφορα γκρουπ και DJ. Τελικά η παρέλαση μας άρεσε τόσο πολύ που μετακινηθήκαμε από τις θέσεις μας τέσσερις ώρες αργότερα! Τράβηξα πάρα πολλές φωτογραφίες και δεν ξέρω ποια να πρωτοδιαλέξω για να σας μεταφέρω την ατμόσφαιρα που επικρατούσε.


Δεν μπορώ να σας δείξω όλες τις ομάδες που πέρασαν από μπροστά μας, αλλά δεν μπορώ και να αφήσω έξω αυτές που είχαν αρχαιοελληνική έμπνευση! Στην πρώτη φωτογραφία, προσέξτε τους αμφορείς που στροβιλίζονται στο βάθος.


Τα άρματα ήταν λίγα και μικρά. Ανάμεσα στις πεζές ομάδες κυκλοφορούσαν λεωφορεία με μεγάφωνα και DJs που έπαιζαν μουσική τόσο εκκωφαντική που πολλοί από τους μασκαράδες φορούσαν ωτοασπίδες. Οι κοπέλες δεν ήταν DJ αλλά ήταν ωραίες και πάνω σε λεωφορείο.


Υπήρχαν και αρκετές μπάντες, κυρίως βραζιλιάνικες, όπως αυτή η μπάντα κρουστών.


Παρότι χθες ήταν η μέρα των ενηλίκων, είδαμε αρκετά παιδάκια ανάμεσα στους μασκαράδες, όπως αυτό το κοριτσάκι που πόζαρε πολύ χαριτωμένα σε όποιον κρατούσε μηχανή!


Μου έκανε εντύπωση ότι ελάχιστοι από τους θεατές είχαν έρθει μασκαρεμένοι. Η κοπέλα που φωτογραφίζει με το iPhone σίγουρα είναι μασκαρεμένη, για την άλλη δεν παίρνω όρκο. Μπορεί να είναι και το κανονικό της ντύσιμο.


Όλοι πάντως είχαν έρθει πλήρως προετοιμασμένοι με φωτογραφικές μηχανές, ενώ άλλοι είχαν έρθει εξοπλισμένοι με σφυρίχτρες και καραμούζες.


Οι μασκαρεμένοι ξεκικάνε να περιφέρονται στις 9 η ώρα το πρωί και βρίσκονται στους δρόμους μέχρι τις 9 το βράδυ. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι μια απλή παρέλαση. Μάθαμε μάλιστα ότι τα λεωφορεία με τους DJ που κυκλοφορούν μπροστά από κάθε γκρουπ εκτελλούν χρέη κυλικείου και τουαλέτας (όχι ταυτόχρονα) ώστε οι παρελαύοντες να εξυπηρετούνται καθ'οδόν. Έτσι είδαμε και κάτι καινούριο: μασκαράδες να παρελαύνουν τρώγοντας ή ταΐζοντας άλλους!


Ή ακόμα και καπνίζοντας αμέριμνα!


Από κάποιο σημείο και μετά το γλέντι άρχισε να δίνει τα σκήπτρα στη μέθη, και αποφασίσαμε ότι καλό ήταν να την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια, και όχι μόνο γιατί είχαν πιαστεί τα πόδια μας από την ορθοστασία.


Έξω από το χώρο του καρναβαλιού βρήκαμε πολλούς πάγκους με φαγητά και κόσμο που απολάμβανε τη λιακάδα καθισμένοι σε πεζούλια, πεζοδρόμια και τοιχάκια.


Γενικά το καρναβάλι ήταν μια ωραία εμπειρία. Δεν ξέρω αν θα μου άρεσε η περιοχή στο κέντρο του Notting Hill με την εκκωφαντική μουσική και την πολυκοσμία, αλλά η παρέλαση των μασκαρεμένων σίγουρα ήταν κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό. Στην Αγγλία δεν γιορτάζουμε τις Απόκριες και δεν έχουμε τα καρναβάλια του Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Περισσσότερο πάντως χαίρομαι που είχε καλό καιρό, γιατί την Κυριακή έβρεχε σχεδόν όλη μέρα και σίγουρα δεν θα υπήρχε το ίδιο κέφι στην παιδική παρέλαση.

Για το καρναβάλι του Notting Hill έχει γράψει παλιότερα στο ιστολόγιό του (με πολύ ωραίες φωτογραφίες) ο Γκρινιάρης. Εδώ θα βρείτε την ανάρτηση για το καρναβάλι των ενηλίκων και εδώ για το παιδικό.

9 comments:

Μαρία said...

Πολύ ωραία απόδοση της ατμόσφαιρας! Φαίνεται βέβαια λίγο "εκτός εποχής" για τα ελληνικά δεδομένα , αλλά τουλάχιστον είναι ένας ωραίος τρόπος να αποχαιρετήσεις το καλοκαίρι. Προσωπικά τα καρναβάλια γενικώς δεν τα πολυσυμπαθώ και δεν είμαι ιδιαίτερη φάν των Απόκρεων , όμως είναι σίγουρα κάτι διασκεδαστικό και διαφορετικό.

:)

neli said...

Εξω κοντευει τους 40 και νομιζω οτι αν δεν βραδιασει συντομα θα με βρουν λιωμενη πανω στο γραφειο οποτε ειμαι εκτος τοπου και χρονου και χωρις καρναβαλι :)))))))))))
Πολυ ομορφη περιγραφη παντως ....οπως παντα αλλωστε!!!

DaNaH said...

Ωραίο ποστ και ωραίες φωτογραφίες Σοφία! Μεταδίδεις πολύ παραστατικά την όλη ατμόσφαιρα! Μου έλειψαν τα ποστ σου για τα διάφορα events που λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο. :)

Σοφία said...

Σας ευχαριστώ όλες σας για τα καλά σας λόγια :-)

@ Mαρία: Για τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού έχουμε άλλη γιορτή, το Thames Festival, που γίνεται μέσα Σεπτεμβρίου. Βέβαια έτσι που είναι ο καιρός εδώ πάνω, άλλοτε αποχαιρετάμε το καλοκαίρι και άλλοτε καλωσορίζουμε τον χειμώνα, αλλά η πρόθεση είναι που μετράει ;-)

@ Neli: Αυτή τη στιγμή είναι 9:30 μμ και έχουμε 12 βαθμούς. Δεν θέλω να ακούω για 40άρια γιατί συγχίζομαι!!!!

@ Δανάη: Κι εμένα... αλλά παίρνουν πολύ χρόνο τα άτιμα...

VAD said...

Ειπα και γω,ακομα δεν ήρθε ο χειμώνας πότε μπήκαμε στο Τριώδιο;:))
Καλο μήνα...

Anastasios said...

Καλημέρα και Καλό Μήνα!

Καλή Σχολική, Ποδοσφαιρική κι Εκκλησιαστική χρονιά, γεμάτη επιτυχίες και πρόοδο.

Κι όπως λένε κι οι Άγγλοι: "September blow soft till the fruit's in the loft".

Σοφία said...

@ VAD: Χαχα άλλος θεός εδώ ;-)

@ Anastasios: Ευχαριστώ και αντεύχομαι!

Γκρινιάρης said...

Τι μου θύμισες...! Ωραία πράγματα! :)
Ευχαριστώ για τα links!

Σοφία said...

Ευχαρίστησή μου :-)