Tuesday 3 April 2012

Γευστικές αναπολήσεις μέρος 1ο

Η εβδομάδα που μας πέρασε (και η προηγούμενη επίσης) ήταν μια νότα καλοκαιριού στα τέλη του χειμώνα. Τα τέλη τρόπος του λέγειν δηλαδή, αφού στη Σκωτία περιμένουν χιόνι και δεν ξέρω μήπως βρεθούμε κι εμείς οι νότιοι προ εκπλήξεως. Σήμερα είδαμε για πρώτη φορά σύννεφο και λίγη βροχή ενώ η θερμοκρασία έπεσε αισθητά. Ανάψαμε και καλοριφέρ γιατί το πρωί είχε ψυχρούλα. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πέμπτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-9 βαθμούς, κοινώς πάνε οι διψήφιες χαρές που ζήσαμε τον περασμένο μήνα! Τα κεφάλια μέσα.

Το μόνο που μας μένει πλέον είναι να αναπολούμε τις ωραίες μέρες του Μαρτίου, όταν ο υδράργυρος χτύπαγε 20άρια. Και φυσικά τι έκαναν οι περήφανοι Αγγλοσάξωνες τότε που ο ήλιος έλαμπε στον ασυννέφιαστο ουρανό; Μα φυσικά επισκέπτονταν όσες παμπ έχουν ταμπελίτσα "στο βάθος κήπος" και απολάμβαναν τη ζέστη και το φως με συνοδεία μπύρας και εδεσμάτων. Σε μία από αυτές τις εξορμήσεις την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος είχα πάρει μαζί τη μηχανούλα μου. Ιδού λοιπόν τι φάγαμε:

Η πιο κλασική επιλογή: fish and chips, αλλιώς τηγανιτό ψάρι με πατάτες, σερβιρισμένο με tartare sauce (σως μαγιονέζας) και mushy peas (πουρέ αρακά).

Η αμερικανική επιλογή - ένα ζουμερό χάμπουργκερ σερβιρισμένο με πατάτες και κέτσαπ. 

Άλλη μία κλασσική επιλογή, το τιμημένο bangers and mash, δηλαδή λουκάνικα με πουρέ πατάτας περιχυμένα με σως από καραμελωμένα κρεμμύδια.

Η λάιτ επιλογή, τηγανιτά θαλασσινά (καλαμάρια και γαρίδες) σερβιρισμένα με δύο σως (μαγιονέζας και καυτερή) και ανάμεικτες πρασινάδες. Λάιτ μόνο στην ποσότητα, γιατί η τιμή ήταν ιδιαιτέρως τσουχτερή. Αυτό το πιατάκι με τα 4 καλαμαράκια και τις 5 γαριδούλες κόστιζε 9.5 λίρες, ήτοι σχεδόν 12 ευρώ. Και ήταν και καταψυγμένα εννοείται...

Και το αποτελείωμα: steak and ale pie (πίτα με μοσχάρι και μπύρα) σερβιρισμένη με καρότα, κόκκινο λάχανο και πουρέ πατάτας.  

Το τουτού ουδεμία σχέση είχε με το φαγοπότι μας, απλά το είδα στο δρόμο και μου θύμισε γαλάζιο κουφετάκι. Άρα ταιριάζει με το γευστικό θέμα της ανάρτησης αυτής!

16 comments:

koulpa said...

παπα μου άνοιξες την όρεξη.. να φταίνε οι φωτογραφίες.. να φταίει η πέινα μου;.. να φτιάξω κάτι γιατί εδώ το φαί έξω πρέπει να το ξεχάσουμε.. μμμμ ωραία.. λουκάνικα μανιάτικα με αυγά δικάμας και λίγο ρύζι.. :) :)
καληνύχτες :):)

Magda | My Little Expat Kitchen said...

Πω πω ναι! Σαν γαλάζιο κουφετάκι είναι το αυτοκίνητο, όντως.

Σε καταλαβίνω με τον καιρό. Κι εδώ στην Ολλανδία άρχισε πάλι λίγο το κρύο ενώ πριν κανα-δυο εβδομάδες είχαμε ένα μίνι καύσωνα.

Το χάμπουργκερ το λιμπίζομαι! Όπως και τα fish and chips!
Καλό βράδυ!

Marina said...

Αν εξαιρέσουμε το πουρέ απο αρακά (μπλιάξ) όλα τ' αλλα είναι μούρλια..

Σοφία said...

@ Koulpa: Βαλτός είσαι παιδί μου;;; Άκου λουκάνικα μανιάτικα! Και έχω μια πείνα αυτή τη στιγμή, θα τα τσάκιζα σε χρόνο dt!

@ Magda: Τον ίδιο καιρό έχουμε νομίζω...

@ Marina: Πουρέ αρακά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Μπορεί να είναι και νόστιμος (λέω εγώ τώρα).

paraxeno pirouni said...

Με το μάτι μου -που νομίζω κόβει σ' αυτά :D- καλά φαίνονται για τυπικό αγγλικό φαγητό! Ειδικά αυτή η steak and ale pie μου έκανε κλικ :)
Μπύρες δε βλέπω πολλές όμως, εκτός από τις "κοινές" σαν την π.χ. Amstel, έχουν και άλλες αξιόλογες (έχω διαβάσει) λέει τώρα τελευταία!

kalo paidi alla... said...

πεινάωωω! Όταν πηγαίνω αγγλία οι προτεραιότητές μου είναι 1) χάμπουργκερ 2) fish n chips 3) banges and mash. Αν δεν τα φαω και τα 3 θεωρώ πως το ταξίδι δεν ήταν επιτυχημένο! :Ρ

Σοφία said...

@ The Dark Chef: Ήταν όντως πάρα πολύ ωραία (απ' ό,τι είπαν οι συνδαιτυμόνες, δεν τα δοκίμασα όλα προσωπικά) εκτός από τα υποτιθέμενα καλαμαράκια... καμία έκπληξη!

@ Kalo paidi alla: Μα εσένα σου έπεσε κουτί η ανάρτηση αυτή :-)

Υ.Γ. Το γούστο σου εγκρίνεται!

Σοφία said...

@ The Dark Chef: Ξέχασα να σου απαντήσω για τις μπύρες. Έχουν πάρα πολλές μπύρες, τις κλασικές του εμπορίου αλλά και μπύρες από μικρές ζυθοποιίες, και διαφόρων ειδών, ξανθές, σκούρες κ.λπ. Amstel είναι λίγο δύσκολο να βρεις, δεν ξέρω γιατί!

negentropist said...

Juicy stuff !

:)

Crazy Tourists said...

Βρε Σοφία, τα σάλια μου τρέχουν!!! Ειδικά αυτά τα λουκάνικα...πω πω πω!!!

Τρελοτουρίστρια

DaNaH said...

Ωραία πράγματα!!! Φιλιά πολλά Σοφία μου, χαίρομαι που επέστρεψες με πιο μεγάλα ποστ! ;)

Θα χαρώ να σε πετύχω κάποια στιγμή και στο gmail chat να τα πούμε και irt! :)

fpboy said...

χμ, γουστάρω βαριά Αγγλική κουζίνα !
Έχω φάει στο Hornesea ( βόρεια Αγγλία, κοντά στο Ηull), το πιο τέλειο fish & chips.
Aκόμα το θυμάμαι !

Σοφία said...

@ Negentropist: It was :-)

@ Τρελοτουρίστρια: Τα λουκάνικα ήταν δικά μου και ήταν μούρλια!

Σοφία said...

@ Δανάη: Ευχαριστώ! Κι εγώ σε έχω ψάξει αρκετές φορές αλλά δεν σε έχω πετύχει.

@ Fpboy: Fish & chips σε παραθαλάσσιο μέρος είναι όλα τα λεφτά!

magda said...

Τι νοστιμιές είναι αυτές Σοφία μου;
Όποτε ήμουν στην Αγγλία, έτρωγα επί καθημερινής βάσεως fish and chips!!!
Το αγαπημένο μου!!!
Αλλά και τα άλλα, φαίνονται υπέροχα!
Κι εδώ, βροχή, κρύο και καλοριφέρ.
Καλό Πάσχα, όπου κι αν πας!
Καλημέρα!
Πολλά φιλιά

Σοφία said...

@ Magda: Ό,τι μπορούμε κάνουμε... :-)