Friday 30 November 2012

Πολλή βροχή λέμε!

Θα ακούσατε ίσως για τις βροχές που έπεσαν τις τελευταίες μέρες στη Βρετανία. Για να καταλάβετε ακριβώς για τι βροχές μιλάμε, σας δείχνω μερικές φωτογραφίες που έβγαλε η φίλη μου η Becca στο Έξετερ, μια πόλη 120.000 κατοίκων και πρωτεύουσα της κομητείας του Ντέβον στη ΝΔ Αγγλία. 


Το Έξετερ είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Exe, και η περιοχή είναι γνωστή για την τάση που έχει να πλημμυρίζει όταν βρέχει. Το 1960 η πόλη είχε πάθει τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες, με αποτέλεσμα να δαπανηθούν 8 εκατ. λίρες για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, συμπεριλαμβανόμενων και δύο καινούριων γεφυρών με ειδική αρχιτεκτονική ώστε να μην εμποδίζεται η ροή του νερού του ποταμού και να αποφεύγεται η υπερχείληση. Μία από αυτές τις γέφυρες μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία.


Η ποσότητα του νερού ξεπέρασε κάθε προσδοκία...


Οι δύο επόμενες φωτογραφίες είναι από το κέντρο της πόλης. Συγκρίνετε την δεύτερη φωτογραφία με αυτήν εδώ για να πάρετε μια ιδέα της καταστροφής.


Ανάλογες εικόνες από τις εξοχές γύρω από την πόλη. Σημειωτέον ότι η περιοχή του Έξετερ φημίζεται για την φυσική ομορφιά της. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η πόλη κατοικήθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων, παρά την επιρρέπεια σε φυσικές καταστροφές.


Και τέλος μία βραδυνή λήψη που δείχνει την ορμή του ποταμού. Σκεφτείτε ότι όλες αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μετά το τέλος της βροχής, όταν η στάθμη του νερού είχε ήδη αρχίσει να πέφτει.


Ευτυχώς εμείς στο Λονδίνο δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές. Το πρόβλημα το δικό μας είναι το πολικό ψύχος: αυτή τη στιγμή που σας γράφω η θερμοκρασία αγγίζει τους 0 βαθμούς και περιμένουμε χιονόνερο!

12 comments:

Meropi said...

Βροχές είχαμε κι εμείς εδώ, στην Αττική, αλλά, ευτυχώς όχι τέτοιας έντασης ώστε να έχουμε καταστροφικές πλημμύρες. Όσον αφορά δε τη θερμοκρασία, ακόμα διατηρείται σε ψηλά επίπεδα, ώστε να αποφεύγουμε τη θέρμανση, αλλά και ...τους καβγάδες μεταξύ των συγκατοίκων, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα.
Υ.Γ. Καιρό είχαμε να τα πούμε και μου έλειψες!

Crazy Tourists said...

Πω πω!!! Έτσι και είχε πέσει τέτοια βροχή εδώ όλοι θα μίλαγαν για βιβλικά φαινόμενα!!
Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι φωτογραφίες!!

Τρελοτουρίστρια

Σοφία said...

@ Meropi: Σε μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο - τα τιμολόγια πάνε προς τα πάνω και η κατανάλωση επίσης προς τα πάνω. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να είσαι σπίτι χωρίς θέρμανση, κάνει απίστευτο κρύο. Το μόνο καλό είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε πετρέλαιο.

Θα περάσω από το ιστολόγιό σου να τα πούμε :-)

@ Τρελοτουρίστρια: Καλά, στην Ελλάδα μπορεί να είχε έρθει και το τέλος του κόσμου ;-)

magda said...

Τρομερό Σοφία μου, πολύ λυπήθηκα.
Τι όμορφη πόλη, κρίμα...κρίμα.
Όσο για το Λονδίνο, πολύ νωρίς τόσο κρύο.
Να ντύνεσαι γερά και να προσέχεις.
Πολλά φιλάκια

Σοφία said...

Το κρίμα είναι που μετά τις βροχές ήρθε στο καπάκι πολικό ψύχος. Αυτά είναι τα άσχημα του βορρά...

Εμένα για να πω την αλήθεια το κρύο μου αρέσει, αλλά τη βροχή δεν την αντέχω.

DaNaH said...

Και εδώ από σήμερα άρχισαν οι ολοήμερες βροχές, και από αύριο πέφτει αισθητά η θερμοκρασία.

Όπως και να έχει, καλό μήνα να έχουμε (εξάλλου χειμώνας είναι, αν δεν κάνει και λίγο κρύο πώς θα καταλάβουμε τα Χριστούγεννα;) και καλές γιορτές σε όλους!

Σοφία said...

Ελπίζω να μην σας κάνει τέτοιες καταστροφές Δανάη! Καλός ο χειμώνας, αλλά με μέτρο.

laxanokitsos said...

Χαμός γίνεται!
Εδώ ευτυχώς κρατάει η ζέστη ακόμη, θέρμανση δεν έχουμε ανάψει. Οσονούπω.

KitsosMitsos said...

Όπου laxanokitsos στο προηγούμενο σχόλιο, γράψε kitsosmitsos :P

Σοφία said...

Όσο λιγότερη θέρμανση χρειάζεται, τόσο καλύτερο :-)

kiki said...

Κι εδώ έχουμε πολλή αλλά ευτυχώς όχι τόση!

Σοφία said...

Πού να δεις εδώ που συνεχίζει να ρίχνει!!