Monday 31 December 2012

Οι απόκριες τα Χριστούγεννα - μέρος 1ο

Μια άλλη αγγλική παράδοση που πάει χέρι-χέρι με τους φωτισμένους δρόμους είναι οι στολισμένες βιτρίνες των μαγαζιών. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα κάνουν πραγματικές υπερπαραγωγές και συναγωνίζονται το ένα το άλλο για το ποιο θα κερδίσει τις εντυπώσεις.


Συνήθως σας δείχνω τις βιτρίνες του Selfridges επειδή είναι το αγαπημένο μαγαζί των Λονδρέζων και το δικό μου προσωπικά (και επειδή μου είναι βολικό λόγω τοποθεσίας). Την περασμένη εβδομάδα έτυχε να περάσω από το Knightsbridge, μια περιοχή που επισκέπτομαι σπάνια, κι έτσι φωτογράφησα τις βιτρίνες δύο άλλων μαγαζιών που βρίσκονται εκεί, του Harvey Nichols και του Harrods.


Φέτος οι βιτρίνες του Harvey Nichols είναι εμπνευσμένες από την Άπω Ανατολή: έντονα χρώματα, ζωηρά σχέδια, πλούσια διακόσμηση και αρκετά προκλητική θεματολογία.


Βέβαια το "έντονη και πλούσια διακόσμηση" θα μπορούσε κανείς να το ερμηνεύσει και ως "ψυχεδελική" ή "κιτσάτη".


Τα ρούχα και τα αξεσουάρ δεν με εντυπωσίασαν, σε ένα πράγμα τους παραδέχτηκα πάντως: στα παπούτσια. ΟΚ έχω περίεργο γούστο στα παπούτσια.


Να πω ότι οι συγκεκριμένες βιτρίνες θύμιζαν Χριστούγεννα έστω και στο ελάχιστο; Θα πω ψέματα. Στην καλύτερη περίπτωση παρέπεμπαν σε πρωτοχρονιάτικο πάρτυ. Στη χειρότερη... εμένα το μυαλό μου πήγε σε καρναβάλια.


Πάντως η Sloane Street, που είναι ο δρόμος που βρίσκεται δίπλα από το Harvey Nichols ήταν το ακριβώς αντίθετο. Διακόσμηση λιτή με δεντράκια και χιονονιφάδες. Σύμφωνη με την εποχή, όμορφη και εντυπωσιακή.


Πλην όμως πολύ δύσκολη στη φωτογράφηση, ειδικά επειδή έβρεχε και γέμιζε ο φακός σταγόνες κάθε φορά που σήκωνα τη μηχανή για να κοντινό πλάνο. Μετά από κανένα δεκάλεπτο προσπαθειών κατάφερα να βγάλω μια αρκετά ικανοποιητική φωτογραφία.


Όσο για τις βιτρίνες του άλλου μεγάλου πολυκαταστήματος της περιοχής... μπορείτε από τον τίτλο της ανάρτησης αυτής να καταλάβετε τι θα ακολουθήσει.

6 comments:

kiki said...

Όντως περισσότερο καρναβάλια θυμίζουν... Καλή χρονιά Σοφάκι!

Σοφία said...

Επίσης Κική... και καλές απόκριες ;-)

xristin said...

Μια χαρά βιτρίνες τις βρίσκω εγώ με
πολλά χρώματα που την εποχή των Χριστουγέννων μια ανάγκη από χρώματα την έχουμε.
Στο κάτω,κάτω τις γιορτές γινόμαστε και εμείς παιδιά και θέλουμε λαμπάκια και χρώματα.
Καλή χρονιά να έχεις.

Ίκαρος said...

Θα συμφωνήσω, πως η επιλογή των «χριστουγεννιάτικων» (λολ) θεμάτων και ο κορεσμός των χρωμάτων μάλλον έχει ξεφύγει. Κάτι τέτοια μου φέρνουν στο νου την περίφημη φράση από τον Επιτάφιο του Περικλέους: «φιλοκαλούμεν μετ` ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας»...!

fpboy said...

Υπερβολικές οι βιτρίνες αλλά πως αλλοιώς θα τραβήξεις την προσοχή σε μια πόλη σαν το Λονδίνο ;
Καλησπέρα Σοφία !

Σοφία said...

@ Xristin: Καλή χρονιά και σε σένα :-) Έχεις δίκιο ότι χρειαζόμαστε φως και χρώμα... αλλά ίσως λίγο λιγότερο;

@ Icarus: Κάπως έτσι!

@ Fpboy: Νομίζω ότι αυτό παίζει μεγάλο ρόλο. Κάθε χρόνο πρέπει να καταστήματα να σκεφτούν κάτι άλλο, πιο φωτεινό, πιο φαντασμαγορικό, πιο εκκεντρικό για να εντυπωσιάσουν περισσότερο από το διπλανό κατάστημα... και μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία, καμιά φορά ξεφεύγουν.