Wednesday 18 April 2007

Παθήματα που έγιναν μαθήματα

Γιατί έχουμε κλειδιά; Για να κλειδώνουμε. Τα αυτοκίνητά μας και τα σπίτια μας κυρίως. Φαίνεται όμως πως κάποιοι νομίζουν (εσφαλμένα) ότι αν στο σπίτι έχουν πόρτα "ασφαλείας" το κλείδωμα είναι περιττό. Έτσι πίστευαν και δύο φίλοι μου, η Ράνια και ο Γιώργος. Η μία στη Ν. Σμύρνη, ο άλλος στον Πειραιά. Και οι δύο σε ρετιρέ, με πόρτες ασφαλείας. Και τους δύο τους επισκέφτηκαν κλέφτες μέσα στην Μ. Εβδομάδα και τους ξάφρισαν από ρευστό, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή. Και το χειρότερο? Οι κλέφτες δεν μπήκαν από το μπαλκόνι ως άλλοι σπάιντερ-μαν, αλλά από την κεντρική είσοδο, σαν κύριοι.

Τα συμπεράσματα που βγάζουμε είναι τα εξής:

1. Όταν φεύγουμε από το σπίτι, κλειδώνουμε πάντα την πόρτα. Ακόμα κι αν πάμε στο περίπτερο για τσιγάρα. Ακόμα κι αν η πόρτα είναι ασφαλείας. Εντάξει, δεν ζούμε στο Σικάγο, αλλά ούτε και στην Αθήνα του '50, έτσι?

2. Όσοι είμαστε στην ευχάριστη θέση να κρατήσουμε στα χέρια μας πολλά πράσινα, κίτρινα και μωβ ευρά μαζεμένα, δεν τα αφήνουμε ποτέ στο σπίτι σε κοινή θέα (π.χ. στο τραπέζι της κουζίνας ή στο συρτάρι του γραφείου μας), ειδικά όταν έχουμε την συνήθεια να φεύγουμε χωρίς να κλειδώνουμε. Ακόμα καλύτερα, ανοίγουμε ένα λογαριασμό σε τράπεζα και τα καταθέτουμε μέχρι να τα χρειαστούμε.

3. Αν πάρουμε ή μας δώσουν μονόπετρα και άλλα ακριβά κοσμήματα, φροντίζουμε να τα φοράμε συχνά-πυκνά ή τα κρύβουμε κάπου αλλού και όχι στο συρτάρι της τουαλέτας.

Ή τουλάχιστον κλειδώνουμε την πόρτα όταν βγαίνουμε από το σπίτι. Και όταν είμαστε μέσα, προσέχουμε σε ποιον ανοίγουμε την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας. Αυτά.

12 comments:

Tf said...

Hello Σοφία :-)

Η πόρτα ασφαλείας αν δεν είναι κλειδωμένη ανοίγει για την πλάκα. Ειδικά αυτές πρέπει να κλειδώνονται.

Όσο για τα χρήματα στο σπίτι, έλεος. Η προγιαγιά μου τα έκρυβε κάτω από το στρώμα. Η γιαγιά μου πάλι, ως πιο προχωρημένη, έχει βαλιτσάκι που κλειδώνει... ότι ας πούμε δε μπορεί να το πάρει όλο ο άλλος και να φύγει (έχει ΚΑΙ χερουλάκι!) :-p

Άσχετο, είδα οτι βλέπεις ξένες σειρές... finally a female!
;-)

Σοφία said...

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!
Είναι κι άλλες που βλέπουν ξένες σειρές, αλλά πρέπει να ψάξεις λίγο για να τις εντοπίσεις ;-)

George said...

Έγιναν άραγε μαθήματα;
Αλλά ρε παιδί και το να φοβάσαι να πάς και στον περιπτερά να πάρεις τσιγάρα δεν το αντέχω. Σε λίγο θα φοβόμαστε και την σκιά μας.

Σοφία said...

Κοίτα να δεις, τουλάχιστον τώρα κλειδώνουν...
Δεν είναι θέμα να φοβάσαι να πας στον περιπτερά. Αν έχεις κλειδώσει, γιατί να φοβάσαι; Μικρά πράγματα είναι αυτά, για να μην βρεθείς μια ωραία πρωία κατά 10,000 ευρώ ελαφρότερος εκεί που δεν το περιμένεις.
Χωρίς να υπολογίζουμε το ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει μια διάρρηξη, ή τη δουλειά που πρέπει να ρήξεις για να καθαρίσεις το σπίτι αφού στο γεμίσει μουτζούρες η Σήμανση...

melomenos said...

είμαι κι εγώ θύμα κλοπής την Μ.Βδομάδα!
το κλείδωμα δεν κάνει τίποτα! παρά μόνο σε "μικρούς" κλέφτες!
αν αποφασίσουν να σε κλέψουν δεν αρκούν και οι καλύτερες πόρτες ή οι συναγερμοί!
το χειρότερο είναι που νώθεις μαγαρισμένο τον χώρο σου!
καλώς σε βρήκα, καλημέρα σου

lazinio said...

εγώ τα δικά μου μονόπετρα τα φοράω και τα λεφτά τα έχω κάτω από το στρώμα..

Alitovios said...

Υπάρχει και η εναλλακτική να έχεις ένα μικρό χρηματοκιβώτιο στο σπίτι. Δεν είναι πολύ ακριβά.

Σοφία said...

@ Melomenos: Συμφωνώ ότι το μαγάρισμα του χώρου είναι άσχημο πράγμα (καθότι κι εγώ παθούσα...) γι' αυτό καλό είναι να προσπαθήσεις να το αποφύγεις. Στην περίπτωση του φίλου μου του Γιώργου, οι κλέφτες άνοιξαν ΟΛΑ τα διαμερίσματα στην πολυκατοικία του που ήταν ξεκλείδωτα. Όσα ήταν κλειδωμένα δεν τα πείραξαν. Κρίμα δεν είναι να ξέρεις ότι θα μπορούσες να το αποφύγεις τόσο εύκολα?
Εσένα, σου κλέψαν πολλά πράγματα?

@ Lazinio: Εγώ πάλι μονόπετρα δεν έχω, και τα λεφτά είναι στην τράπεζα. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχώ ;-)

@ Alitovios: Γύρω στα 300 ευρώ άκουσα. Δεν ξέρω αν αληθεύει.

philos said...

ήθελα να κάνω σχόλιο μόλις το διάβασα και μετά ξεχάστηκα!
Οι πόρτες ασφαλείας είναι απλά για να μην στην ρίξει κάποιος κάτω, ΌΤΑΝ ΕΣΎ ΕΊΣΑΙ μέσα και όχι όταν λείπεις.
Κανονικά πρέπει να έχει μία κλειδαριά ασφαλείας ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ από την πόρτα (να αλλάξεις στην αναγκη την κλειδαριά που σου έχουν βάλει). Είναι αυτά τα κλειδιά με τις τρύπες, που το καθένα είναι μοναδικό. Αυτά δεν ανοίγουν από απλούς διαρρήκτες.
Ο κόσμος δεν το ξέρει αυτά και αρκείται στην πόρτα ενώ μία τέτοια κλειδαριά κάνει 30-40€ μόνο!

Μια ευγενική προσφορά από την Domus!

Σοφία said...

Πολύ ενδιαφέρον, και σίγουρα είναι κάτι που πολλοί αγνοούν. Προσωπικά δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό ότι υπάρχουν άτομα που απλά κλείνουν την πόρτα και φεύγουν χωρίς να κλειδώσουν. Ίσως γιατί εγώ είμαι από αυτούς τους σπαστικούς που κλειδώνουν και διπλο-κλειδώνουν ακόμα κι όταν δεν έχουν τίποτα να τους κλέψουν...

melomenos said...

εμένα την Μ.Τρίτη μπήκαν στο μαγαζί και έκλεψαν τον υπολογιστή ευτυχώς δεν πείραξαν πράγματα και μηχανήματα της δουλειάς μου ίσως αγνοόντας την αξία τους!
ο υπολογιστής έκανε 1800ευρώ φυσικά μου έκοψε τα χέρια και έκανα και αρκετές μέρες να γράψω στο blog, τώρα ακόμα προσπαθώ να μαζέψω τα αρχεία μου!

Νίνα said...

σωστη σε βρίσκω!!!!!!!