Sunday 24 June 2007

Πάμε ιππόδρομο;


Τρόπος του λέγειν δηλαδή, γιατί προσωπικά τα άλογα δεν τα πολυσυμπαθώ, και συνεπώς ούτε τις ιπποδρομίες. Στην Αγγλία πάντως είναι αρκετά δημοφιλές άθλημα και τέτοια εποχή γίνεται ακόμα πιο δημοφιλές γιατί στον ιππόδρομο του Ascot διεξάγονται οι τοπ ιπποδρομίες της χρονιάς, αποκλειστικά με καθαρόαιμα άλογα και τους καλύτερους αναβάτες του κόσμου. Είναι γνωστές ως Royal Ascot, διαρκούν 5 μέρες και τις παρακολουθεί η βασιλική οικογένεια και σχεδόν όλη η χώρα (αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεοπτικής κάλυψης). Εκτός από κορυφαία αθλητική εκδήλωση, το Royal Ascot αποτελεί το σημαντικότερο κοσμικό γεγονός του καλοκαιριού. Γιατί μαζί με την βασίλισσα, την υψηλή κοινωνία και τους γνωστούς κοσμικούς, στο Ascot πάνε πολλοί απλοί άνθρωποι. Φέτος πήγαν πάνω από 300.000, που σημαίνει κατά μέσο όρο 60 χιλιάδες (δύο στάδια Καραϊσκάκη) τη μέρα, οι περισσότεροι από τους οποίους ενδιαφέρονται κυρίως να δουν, να τους δουν, να φωτογραφηθούν και να περάσουν καλά πίνοντας άφθονη σαμπάνια (το κατεξοχήν ποτό του Royal Ascot). Eίναι κάπως σα να πηγαίνεις σε κοσμικό γάμο, από αυτούς όπου κυκλοφορούν παπαράτσι ανάμεσα στους καλεσμένους.


Ως κοσμικό γεγονός που διοργανώνεται σε ένα χώρο με ιστορία αιώνων (ο ιππόδρομος του Ascot εγκαινιάστηκε το 1711!) έχει ένα χρώμα κάπως διαφορετικό από τα συνηθισμένα αθλητικά χάπενινγκς. Συγκεκριμένα επιβάλλεται το επίσημο ένδυμα για όλους - φράκο και ημίψηλο καπέλο για τους άντρες, επίσημο ένδυμα και κάλυμμα κεφαλής (καπέλο ή κουάφ) για τις γυναίκες, εκτός αν είσαι από τους μπας-κλας που δεν μπορούν να μπουν στον ίδιο χώρο με τους πολύ κοσμικούς, οπότε μπορείς να πας και λίγο πιο πρόχειρα ντυμένος, π.χ. απλό κουστούμι για τους άντρες και φόρεμα κοκτέιλ για τις γυναίκες. Την τρίτη μέρα των ιπποδρομιών, που είναι η Πέμπτη και ονομάζεται Ladies' Day, το κεντρικό θέμα από κοσμικής πλευράς (γιατί υπάρχει και το αθλητικό, που λέγεται Gold Cup) είναι το θέμα των καπέλων. Υπάρχει φοβερός συναγωνισμός για το ποια από τις κοσμικές κυρίες θα φορέσει το μεγαλύτερο, κομψότερο, πιο εξωφρενικό καπέλο - κατά προτίμηση και τα τρία μαζί. Δείτε εδώ και εδώ κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από το φετινό Ladies' Day για να καταλάβετε τι εννοώ όταν λέω εξωφρενικό.


Όλη αυτή την εβδομάδα, στο σταθμό του Waterloo, απ' όπου αναχωρούν τα τρένα για το Ascot, βλέπεις ανάμεσα στους απλούς ταξιδιώτες, άντρες και γυναίκες ντυμένους στην τρίχα, κυρίως ζευγάρια, αντροπαρέες και κοριτσοπαρέες. Είναι πολύ γουστόζικη φάση, γιατί δεν είναι κάτι που το αντικρίζεις κάθε μέρα. Πέρσυ έτυχε να είμαι στον σταθμό το ίδιο Σάββατο (τελευταία μέρα των ιπποδρομιών) και είχα μείνει άφωνη με το θέαμα, αλλά δεν είχα φωτογραφική μηχανή να το απαθανατίσω. Φέτος πήγα επί τούτου αλλά έφτασα λίγο αργά (έχασα το τρένο από το σπίτι για 10 δευτερόλεπτα, το επόμενο ήταν μετά από 25 λεπτά και είχε καθυστέρηση, μιλάμε για πολλή γκαντεμιά) κι έτσι πρόλαβα μόνο τους λιγότερο ενθουσιώδεις, αυτούς που δεν είχαν ξυπνητήρια και αυτούς που δεν το παίρνουν πολύ στα σοβαρά και εμφανίζονται με εντελώς υποτονικά καπέλα (tsk, tsk, tsk). Έβγαλα όμως μερικές καλές φωτογραφίες και θα πάρετε μια ιδέα του κλίματος που επικρατούσε, αλλά ακόμα καλύτερα δείτε τους παραπάνω υπερσύνδεσμους για πιο ...ζουμερές εικόνες.

43 comments:

Θεραπευτής said...

Εσυ φορεσες καμια καπελαρα ή πηγες ετσι "ρακενδυτη"? Η αποθεωση της ξιπασιας μου φαινεται αυτη η "γιορτη"!

Υ.Γ. Απο τους υπερσυνδεσμους που εχεις βαλει δεν λειτουργει σωστα το πρωτο απο τα 2 "εδω" που αναφερεται στα καπελα. Τουλαχιστον στο δικο μου πισι. Βεβαια και με το δευτερο καταλαβα τι σημαινει ΚΑΠΕΛΟ!!!

Σοφία said...

Εγώ πήγα με το τζηνάκι μου κι ένα μακώ μπλουζάκι. Είμαι απαράδεχτη, το ξέρω. Ούτε ένα τόσο δα καπελάκι!

Με ποιά έννοια λες ότι είναι ξιπασιά;

Τους τσέκαρα τους υπερσύνδεσμους, και σε μένα εμφανίζονται μια χαρά και στον IE και στον Firefox. Δεν ξέρω τι φταίει :-(

Γκρινιάρης said...

Πολύ γκλαμουριά! :) Χιχι!

Εγώ το' χασα τώρα. Τελικά πήγες Ascot ή Waterloo;;; :P Γιατί αν δεν κάνω λάθος οι φωτογραφίες είναι από το σταθμό. Όχι;

Σοφία said...

Μόνο στον σταθμό πήγα. Για να πας Ascot θέλει πολύ χρήμα (εισιτήρια, τουαλέτες, καπέλα) και δεν λέει. Άσε που δεν μου αρέσει η σαμπάνια :-p

Βασικά σκέφτηκα να μπω στο τρένο και να πάω μέχρι Ascot ίσα-ίσα για να βγάλω φωτογραφίες, αλλά στο μεταξύ διάβασα στην εφημερίδα για το άλλο φεστιβάλ στην Leicester Sq και προτίμησα να πάω εκεί.

Γκρινιάρης said...

... για το οποίο και περιμένω post! Με φωτογραφίες! Να ελπίζω;

Σοφία said...

250 έβγαλα. Όλο και κάποια θα βρω για το μπλογκ ;-)

MichalisM said...

Βρε Σοφία, πολύ ωραία τα περιγράφεις σημειωτικά (όπως πάντα) αλλά εδώ νομίζω χωράει κράξιμο για τη ματαιοδοξία των Βρετανικών ελίτ. Το όλο θέαμα ξιπασιά δεν το λες, αλλά κατάλοιπο άλης εποχής, αριστοκρατικής που δοκιμάζει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά το λες και με το παραπάνω... Νομίζω το μήνυμα είναι απλό: όπως τις καλές ράτσες τις ζευγαρώνουμε για να βγει το καλύτερο άλογο, έτσι και με τους "καλούς" ανθρώπους, το interbreeding οδηγεί στον τέλειο αριστοκράτη.

Σοφία said...

Κοίτα να δεις πώς το καταλαβαίνω εγώ: δεν είναι (μόνο) θέμα ματαιοδοξίας των αριστοκρατών. Η Βρετανία σαφώς έχει ταξικό κοινωνικό σύστημα, με αριστοκρατία, ανώτερη, μέση και κατώτερη τάξη, συν διάφορες διαβαθμίσεις, π.χ. ανώτερη-μέση, κατώτερη-μέση κ.λπ. Μόνο τις τελευταίες 1-2 δεκαετίες έχει αρχίσει να σπάει το πράγμα, γιατί αλλάζει η κατανομή του πλούτου, οπότε τώρα μιλάμε για τρεις τάξεις: αριστοκρατία, μέση και εργατική. Interbreeding υπάρχει μόνο στην αριστοκρατία, για ευνόητους λόγους, αλλά κι αυτό έχει αρχίσει να μην ισχύει τόσο απόλυτα.

Στο Ascot πάει κλασικά η αριστοκρατία (που ακολουθεί τη βασιλική οικογένεια) και από εκεί και πέρα όλοι γενικώς που μπορούν και έχουν διάθεση. Μπορεί δηλαδή να κανονίσουν να πάνε 5-10 συνάδελφοι από το ίδιο γραφείο, άσχετα από κοινωνική τάξη, μόνο και μόνο για πλάκα.

Το ντύσιμο με τα φράκα και τα καπέλα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των κοσμικών/αριστοκρατικών κύκλων. Έτσι πάνε ντυμένοι στους γάμους και σε ό,τι άλλο θεωρείται επίσημο, π.χ. επαγγελματικές δεξιώσεις, χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν κ.λπ. άσχετα με κοινωνική τάξη. Ακόμα και το Marks & Spencer, που είναι το μαγαζί του λαού, πουλάει καπέλα, κουάφ, τσαντάκια, εσάρπες και γενικώς όλα τα αξεσουάρ. Δεν προσπαθούν να μιμηθούν την αριστοκρατία, κρατάνε απλά μια παράδοση χρόνων (αν δεις τα έργα εποχής που βασίζονται π.χ. στα βιβλία της Jane Austen, όλοι ντύνονταν έτσι, οι γυναίκες με φουρώ και καπέλα, και οι άντρες με μακριά σακάκια και ημίψηλα μόνο και μόνο για να πάνε στην εκκλησία την Κυριακή το πρωί). Γι' αυτούς, αυτά είναι "τα καλά τους", όπως φοράμε εμείς κουστούμια και ταγιέρ (τα οποία στην Αγγλία τα φοράνε στο γραφείο).

avissos said...

τα άλογα φαντάζομαι τα κοιτάν μόνο όταν κοσμούν το καπέλο κάποιας κυρίας..αλλά είναι κ τα μόνα που θα πρέπει να διαμαρτύρονται, αφού τους κλέβουν το σόου..τρε τρε μπανάλ!

Я верю в Сталина said...

Το Lonely Planet έχει μόνιμο link στο blog σου... Καλημέρα!
Η Μάγια Τσόκλη της μπλογκόσφαιρας...

MichalisM said...

Έχεις μάλλον δίκιο, ότι δηλαδή είναι μια παράδοση και πρέπει να σεβόμαστε το τελετουργικό. Και άντε να μην ξινίσω που μια χώρα ολόκληρη παρακολουθεί στην τηλεόραση μια παρέλαση καπέλων και κοσμικοτήτων (ακόμη και τα όσκαρ είναι βραβεία, όχι ιπποδρομίες). Και να δεχτώ ότι είναι ανοιχτή στους nouvaux-riches και στους λοιπούς περίεργους.

Προσωπικά συγκινούμαι περισσότερο με όπερες, θέατρα και γκαλερί, λαμπρά πεδία δόξας για τις ανώτερες τάξεις, αλλά εκεί τουλάχιστον υπάρχει ένα δημιουργικό κομμάτι στην όλη διαδικασία...

(Καλά dimosthenis, αυτό για την Τσόκλη πολύ πετυχημένο...)

Я верю в Сталина said...

Παρεπιπτόντως Σοφάκι, μου έγραψες κάποια comments σε προηγούμενα posts που είχα ανεβάσει και στα οποία σου έχω απαντήσει.
Και που 'σαι; Φτιάξε και κανένα βιντεάκι, πάρε καμιά συνέντευξη, ξέρεις εσύ τώρα.
;-))))))

Σοφία said...

@ Avissos: Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από αυτούς που πάνε στο Royal Ascot ενδιαφέρονται περισσότερο για τα καπέλα (και αυτούς που τα φοράνε) παρά για τα άλογα. Στην ουσία είναι μια δημοφιλής αθλητική εκδήλωση που συνδιάζεται με ένα πολύ περισσότερο δημοφιλές κοσμικό γεγονός.

@ Dimosthenis: *Μόνο* το Lonely Planet?!!! Είμαι μια αποτυχημένηηηηηη :-p
Θα πάω σε λίγο να τσεκάρω τις απαντήσεις στο μπλογκ σου.
Ποια είναι η Μάγια Τσόκλη;

@ Lonesome_cowboy: Στην τηλεόραση δείχνουν τα κοσμικά κάθε πρωί (με ρεπορτάζ για τα χάπενινγκς της προηγούμενης μέρας) και την υπόλοιπη μέρα δείχνουν άλογα. Κατά την γνώμη μου ασχολούνται υπερβολικά με τα άλογα και ανεπαρκώς με τα καπέλα, αλλά όπως είπα και στο ποστ, προσωπικά δεν τρελαίνομαι για τα συμπαθέστατα τετράποδα.
Όπερες, θέατρα και γκαλερί προσελκύουν πλέον κάθε καρυδιάς καρύδι, αλλά πέραν αυτού, ο καθένας με τα γούστα του. Εγώ προτιμώ γκαλερί πάνω από όλα, αλλά και σ' ένα θεατράκι δεν λέω όχι.

DaNaH said...

Δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις αλλά νομίζω πως ήρθε η ώρα να αλλάξεις επαγγελματικό προσανατολισμό! Σκέψου σοβαρά να γίνεις φωτορεπόρτερ! Είσαι φοβερή!!! ;-)

Я верю в Сталина said...

To Lonely planet είναι αυτό που ξέρω, αντε δώσε κανένα tip>
Η Μάγια Τσόκλη, είναι... η κόρη του Τσόκλη, (τα εύκολα), εκδότης του Passport (ταξιδιωτικό περιοδικό) και μέχρι πρόσφατ έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα και πετυχημένη σειρά - ντοκυμαντέρ στη ΝΕΤ, ταξιδιωτικού περιεχομένου. Τόσο πετυχημέμνη που προσπαθούν να την αντιγράψουν όλα τα ιδιωτικά κανάλια και ως απομίμηση είναι... σούπες.

Σπύρος Σεραφείμ said...

απίστευτο event οι ιπποδρομίες...

Nobody said...

Καλώς ήρθες πάλι τρελό μας καρναβάλι!!

Ωραία χρώματα. Είσαι φωτογράφος?

An-Lu said...

Bless you my dear!
Maaaaaaaaaarvelous!

snikolas said...

Όχι μόνο θα χάσεις τα λεφτά σου πρέπει και να ντυθείς καλά!

Ασκαρδαμυκτί said...

Τρελαίνομαι για τζόγο και ιπποδρομίες!
Αλλά όχι τέτοια ξενέρα ρε παιδί μου;
Προτιμάω τις σκατόφατσες τους ... αλογομούρηδες!

Θεραπευτής said...

Περι "ξιπασιας" καλυφθηκα απο τον Lonesome Cowboy που το διατυπωσε με εναν πιο politically correct τροπο. Καλυφθηκα ομως και απο την απαντηση σου οποτε τωρα πια εχω μεινει με μια μονο απορια... Ποια ειναι αυτη η Μαγια Τσοκλη; Οι πληροφοριες δε με βοηθησαν... :p

Υ.Γ. Περιμενω πια να γνωρισω το Οσλο...

seaina said...

Εε λοιπόν για αυτό το γεγονός είχα ακούσει στις ειδήσεις και γέλαγα πολύ με τις "καθώς πρέπει" κυρίες με τις καπελαδούρες.
Μου το θύμισες σήμερα!! Χαχα!

the BluElephant said...

καλησπέρα glamour-ish poshy young lady!

Σοφία said...

Δανάη μου, σ' ευχαριστώ πολύ! Δεν σκέφτομαι ν' αλλάξω δουλειά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς στα φέρνει η ζωή. Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, μπορεί και να το δοκιμάσω ;-)

Δημοσθένη, είναι ψηλή, ξανθιά, γαλανομάτα, με ατέλειωτα πόδια, ψηλά ζυγωματικά, στητό στήθος, λαμπερό χαμόγελο, όμορφη, έξυπνη και μετριόφρων; Ρωτάω για να δω αν μου μοιάζει.
Σοβαρά τώρα, την έψαξα στον γούγλη και βρήκα συνέντευξή της εδώ.

Τελικά δεν μου μοιάζει :-p

Σπύρο, οι ιπποδρομίες γενικώς εννοείς ή η συγκεκριμένη;

Nobody, μόνο ερασιτέχνης.

Αn-Lu, πού χάθηκες; Ακόμα περιμένω να μου πεις για το Flake 99!

Snikolas, έλα ντε. Είναι εντελώς ασύμφορο.

Άσκαρ, θα είχε και τέτοιους φαντάζομαι, αλλά εγώ φωτογράφιζα μόνο τους beautiful people ;-)

The Therapist: Δες τον υπερσύνδεσμο πιο πάνω για την Μάγια Τσόκλη. Όσο για το Όσλο, σε 1-2 μέρες θα είναι έτοιμο.

Seaina: Δεν παριστάνουν τις καθώς πρέπει. Έτσι ντύνονται εδώ για "επίσημες" εμφανίσεις. Άμα πας σε γάμο ας πούμε, όλες οι γυναίκες είναι με καπέλα και κυριλέ φορέματα. Είναι το στυλάκι τέτοιο.

Bluelephant, εγώ με γκλαμουριά, καμία σχέση.

the BluElephant said...

sofia: δεν μίλησα αποκλειστικά για γκλαμουρια. πείραγμα ήτανε, σχετικά με τα καπέλα, ποιο πολύ παρά τίποτα άλλο. τα οποία για όλους είναι εντυπωσιακά!
:)

για όλους τους υπόλοιπους: το aston δεν είναι ξιπασιά, ούτε ματαιοδοξία. απλά μια από τις "πανήγυρις" των πάμπλουτων της αγγλιας που είναι public (ανοιχτή για όλο τον κόσμο). Υπάρχει στυλ και είναι fashion statement της αγγλικής (παρακμάζουσας) αριστοκρατίας.. μερικά από τα καπέλα πάντως είναι υπερβολικά και χωρίς καλό γούστο. άλλα είναι ο ορισμός του στυλ. γούστα είναι αυτα.

Σοφία said...

Ναι μωρέ, το κατάλαβα πώς το είπες. Απλά με θυμήθηκα όπως ήμουν το Σάββατο το πρωί που τραβούσα τις φωτογραφίες (μπλε μακώ μπλουζάκι, τζην παντελόνι, μαύρη ζακέτα δεμένη στη μέση, μια παλιά πάνινη τσάντα και τα παλιά μου πέδιλα) και βασικά μόνο γλάμουρ δεν εξέπνεα ;-)

the BluElephant said...

:)

(υ.γ.: το 'μπλε μακό μπλουζάκι, τζην παντελόνι, μαύρη ζακέτα δεμένη στη μέση, μια παλιά πάνινη τσάντα και τα παλιά μου πέδιλα' ίσος και να είναι το γκλάμουρ του αύριο....ποτέ δεν ξέρεις....)

Σοφία said...

Λες να είμαι χρόνια μπροστά και να μην το έχω καταλάβει; χεχεχε

the BluElephant said...

"χού νόους?"

κ στο κάτω κάτω....

"χού κέρς?"

:)

MariaDedoussi said...

Χα χα. Εγώ τους γουστάρω τους Άγγλους που ειναι στον κόσμο τους. Το πάλαι ποτέ, που πήγα να σπουδάσω στην τρομερή αυτή χώρα του Οζ, είπα σε έναν συμμαθητή μου ότι ειμαι από την Ελλάδα. "Ελλάδα;", μου λέει, και με κοιτάει με απορία. "κορφού;", λέει εγώ, καθώς όλες οι αγγλίδες νοσοκόμες εκεί λειμαδιάζουν κάθε καλοκαίρι. "Α, Κορφού", μου απαντάει με βλέμμα ξαφνικά γεμάτο κατανόηση, "Ιν Τσάινα..."

Σοφία said...

Έχει κορφού στην τσάινα;

MariaDedoussi said...

Κορφού να δουν τα (σχιστά) μάτια σου!!!

MariaDedoussi said...

Ούτε ψύλλος στον Κορφού σου δηλαδή.

itelli said...

Ποιον ιππόδρομο... Ούτε καν τέννις δεν θα δούμε φέτος... Ε ρε ζημιά...

? said...

θα προτιμήσω το Σκυριανό αλογάκι...

Σοφία said...

@ Itelli: Καλά, το τέννις το μούτζωσαν φέτος. Γκαντέμης καιρός ρε γμτ.

@ Νίκος Κ: Τι είναι το Σκυριανό αλογάκι;

Klearchos said...

Χωρίς καπέλο; τσ... τσ... τσ...

Σπύρος Σεραφείμ said...

η συγκεκριμένη, βρε. Δεν είμαι... "αλογομούρης"...
φιλί!

Epikouros said...

Ε ρε τι μου θύμιοες τώρα... Είχα πάει στο Ascot πριν μερικά χρόνια και είχε πολύ πλάκα. Πολύ ορθά όλα αυτά που γράφεις όμως την επόμενη φορά να βγάλεις φωτογραφίες από την επιστροφή. Είναι εξίσου ενδιαφέρον γιατί όλοι αυτοί οι κυριλέ τύποι και οι κυρίες με τα καπέλα πάνε στον ιππόδρομο και πίνουν ασταμάτητα με αποτέλεσμα να γίνονται τρελά όργια. Στις τουαλέτες οι μισοί μόνο πάνε για την ανάγκη τους (οι υπόλοιποι πάνε για "άλλη" ανάγκη...) Καταλαβαίνεις λοιπόν σε τι κατάσταση βρίσκονται όλα αυτά τα καπέλα μετά το τέλος των αγώνων. Θυμάμαι οτι μια tabloid εφημερίδα είχε στο εξώφυλλό της την επόμενη ημέρα ένα ζευγάρι να το κάνουν σε ιεραποστολική στάση στον αγωνιστικό χώρο και τίτλο "Whose is that ass?" :-)))

Σοφία said...

Παίζει τέτοια φάση; Και γαμώ! Στην κυριολεξία μάλιστα ;-)

Λοιπόν, θα το κανονίσω για του χρόνου. Τι ώρα περίπου λες να πάω;

Epikouros said...

Η επιστροφή ξεκινάει το απόγευμα. Υπάρχει και τοπικός σταθμός λίγο πιο έξω από τον ιππόδρομο (Ascot station νομίζω). Αλλιώς κλείσε εισιτήρια για να μπεις και μέσα (πρέπει να τα κλείσεις από τον Ιανουάριο και κοστίζουν τουλάχιστον ένα κατοστάρικο s-quids).. :-)

? said...

το Σκυριανό αλογάκι μοιάζει με τα μικρά πόνυ που ζουν στη Αγγλία και τη Σκωτία. Λόγω του μικρού του μεγέθους αποτελεί ξεχωριστή ράτσα.Για περισσότερες πληροφορίες...

http://www.e-city.gr/evia/home/view/4401.php

Σοφία said...

@ Epikouros: Μπα, πού να τρέχω στο Ascot. Στο Waterloo θα τους περιμένω ;-)

@ Νίκος: Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Δεν το ήξερα το αλογάκι αυτό!