Monday 18 June 2007

The City of Wells

Στη Βρετανία, η διαφορά μεταξύ του "city" και του "town" δεν είναι το μέγεθος, όπως μας μάθαιναν στα Αγγλικά, αλλά το αν η πόλη έχει καθεδρικό ναό ή όχι. Το Wells έχει καθεδρικό ναό, και συνεπώς παρόλο που έχει μόνο 10.000 κατοίκους, είναι city - η μικρότερη στην Αγγλία. Βρίσκεται στη μέση μιας περιοχής που είναι γνωστή ως Mendip Hills, καταπράσινοι λόφοι που εκτίνονται όσο φτάνει το μάτι.

Το Wells δεν έχει σιδηροδρομικό σταθμό, οπότε πρέπει να πας με τραίνο μέχρι το Bath ή το Bristol και από εκεί οδικώς ως το Wells, διαδρομή που παίρνει περίπου 45 λεπτά μέσα από επαρχιακούς δρόμους που ανεβοκαταβαίνουν και στριφογυρίζουν γύρω από λόφους και λοφάκια, και γύρω-γύρω να βόσκουν αμέριμνα προβατάκια και αγελαδίτσες. Είναι μια απίστευτα όμορφη διαδρομή, σχεδόν μαγική. Σα να έχεις μπει σε καρτ-ποστάλ ένα πράγμα. Παραδόξως δεν έβγαλα φωτογραφίες, αλλά βρήκα στα αρχεία μου μια παλιότερη που δείχνει τον Λόφο του Glastonbury που είναι κοντά στο Wells. Όποιος ξέρει τον θρύλο του βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης, ίσως έχει ακούσει και για τον πύργο αυτό. Αν δεν ξέρετε, δεν πειράζει... απολαύστε την εικόνα.

Το Σάββατο το πρωί πέρασα ένα δίωρο φωτογραφίζοντας λουλούδια στον κήπο των παιδιών που μας φιλοξένησαν. Στην Αγγλία αγαπάνε πολύ τις πρασινάδες. Είναι σπάνιο να δεις τσιμεντένιες αυλές. Συνήθως οι κήποι έχουν γκαζόν και πολλά-πολλά λουλούδια, στο χώμα, σε γλάστρες, σε καλάθια που κρέμονται. Ο κόσμος ασχολείται πολύ με την κηπουρική, αλλά βοηθάει και ο καιρός. Η συννεφιά και η βροχούλα δημιουργούν τις ευνοϊκότερες συνθήκες για λουλούδια παντός είδους, όπως αυτές οι μωβ πετούνιες.

Κι αυτές οι τριανταφυλλιές κι ένα σωρό άλλα που δεν ξέρω καν το όνομά τους.

Αυτός είναι ο φημισμένος καθεδρικός ναός του Wells, όπως φαίνεται από την πίσω μεριά (ανατολική). Είπατε τίποτα για το γρασίδι;

Δίπλα στον καθεδρικό ναό είναι το Bishop's Palace (το παλάτι του δεσπότη) που περιβάλλεται από τείχος με τάφρο. Μέσα στην τάφρο έχει κύκνους, που δεν μας έκαναν τη χάρη να σηκώσουν τον λαιμό τους. Είχε πολλά παιδάκια εκεί γύρω που τους πετούσαν φέτες-φέτες ψωμί και μάλλον είχαν φάει του σκασμού, οπότε χρειάζονταν ανάπαυση.

Οι Άγγλοι είναι λάτρεις του πικ-νικ στο γρασίδι, και όχι μόνο στην εξοχή. Τα "τραπεζάκια έξω" είναι λιγοστά, οπότε όταν έχει καλό καιρό παίρνουν σάντουιτς και πατατάκια, βρίσκουν λίγο γρασίδι και στρώνονται κάτω. Δεν έχει σημασία αν είσαι στο κέντρο της πόλης ή δίπλα σε αυτοκινητόδρομο, αρκεί που έχεις βρει γρασίδι. Στο βάθος βλέπετε τον καθεδρικό ναό και την καταιγίδα που ευτυχώς τελικά μας προσπέρασε :-)

Το ρολόι αυτό βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του καθεδρικού ναού.

Στο κέντρο της πόλης κάστρα, παραδοσιακά σπίτια και πολλά λουλούδια.

Όχι μόνο πολλά, αλλά και περίεργα. Είδος πετούνιας; Δεν είμαι σίγουρη, πάντως μου φάνηκε πολύ εντυπωσιακό.

Το Wells είναι συμπαθητική πόλη, χωρίς πολυκαταστήματα (σπάνιο πράγμα για Αγγλία) αλλά με όμορφα μαγαζιά σαν αυτό.

Και για να μην ξεχνάμε το πολύ σημαντικό θέμα του φαγητού, αυτή είναι βιτρίνα φούρνου. Ντόνατς με γέμιση μαρμελάδα, στο βάθος μάφινς (1000 θερμίδες το κομμάτι, ό,τι πρέπει για δίαιτα) και δεξιά στο καλάθι αυτά τα περίεργα λέγονται Cornish pasties και είναι ατομικές πίτες με γέμιση από μοσχαρίσιο κρέας, πατάτες και κρεμμύδι, αν και υπάρχουν πλέον αρκετές παραλλαγές για όλα τα γούστα.

Το Wells φημίζεται για ένα γλυκό που λέγεται fudge. Γίνεται με ζάχαρη, βούτυρο και γάλα και είναι σαν πολύ μαλακιά καραμέλα. Είναι τόσο μαλακό που λιώνει μόλις το βάζεις στο στόμα, και μπορείς να το αγοράσεις σε ράβδους ή σε κομματάκια, σαν σοκολατάκια σε μέγεθος.

Κάτι άλλο που συνήθως το πουλάνε σε παραθαλάσσια μέρη (αλλά προφανώς τώρα έχει γίνει μόδα και σε άλλες τουριστικές περιοχές) είναι το Rock, ένα μεγάλο γλυφιτζούρι σε σχήμα ραβδιού που το τρώνε όσα παιδάκια δεν φοβούνται τον οδοντίατρο. Εγώ μια φορά δοκίμασα πάντως και δεν σκοπεύω να επαναλάβω το εγχείρημα.

Και φυσικά μερικά κερασάκια για να μην ξεχνιόμαστε. Προσέξτε την τιμή: 12 ευρώπουλα το κιλό. Τιμή ευκαιρίας ;-)

37 comments:

Laplace said...

γιατι μας το κάνεις αυτο?ΖΗΛΕΥΩΩΩΩΩΩ

Σοφία said...

Μα να μην σας δείξω πού πήγα;

the BluElephant said...

πάλι κεράσια...? :]

Γκρινιάρης said...

Άψογο!

Τέλειες φωτογραφίες, καλά η 1η ειδικά δεν παίζεται! Όμορφη πόλη (city βρε!) φαίνεται! :)

Για τις πίτες που έγραψες, είχα δει ένα ρεπορτάζ πριν κανα μήνα στο BBC για τις πίτες με χοιρινό, που έχουν ξαναέρθει στη μόδα λέει. Δεν έχω δοκιμάσει...

Άντε, και η επόμενη εκδρομή σύντομα!

Σοφία said...

@ The bluelephant: Ε, τι να κάνουμε, τους έχω μια αδυναμία βλέπεις ;-)

@ Γκρινιάρης: Ωραία είναι τα pork pies, αλλά είναι να συνηθίσεις και τη γεύση. Θα σου έλεγα για αρχή να μην δοκιμάσεις ό,τι κι ό,τι - πήγαινε στο M&S και πάρε αυτά που λένε Μelton Μowbray, είναι τα καλύτερα.

Γκρινιάρης said...

Written down!

Laplace said...

kala ti episkepsimothta einai ayth sofaki?mesa s eligo TOSA sxolia!!
prepei na exeis tromerh episkepsimothta

Σοφία said...

Εντάξει, μην τρελαθούμε... Τρεις εσείς και μία εγώ. Aπλά μιλάμε πολύ ;-)

Dimos El Grec said...

Aπίστευτες εικόνες!!!

Laplace said...

sofaki kamia syntagh gia ayta ta maffin kai ta pies tha baleis?kati pu na mporei na to ftiaksei kapoios ellada,na briskei ylika ennow k na einai sxetika eykolo...
ginetai?

Я верю в Сталина said...

Σωστή σε βρήσκω! Πάντως κι εδώ πάνω το ίδιο είναι κι οι Σουηδοί, με τους κήπους τους, τα λουλουδάκια τους, τα πικνικ τους. Φαντάσου ότι τις εργάσιμες έχουμε 12.00-13.00 διάλειμα για φαγητό και ακόμη και τότε ξαμολυούνται στα πάρκα, που φαντάζομαι ότι γνωρίζεις ότι εδώ η φύση οργιάζει...

Περιμένουμε καινούρια ανταπόκριση γρήγορα!!! Καλημέρες

Σοφία said...

Καλημέρα πέρα για πέρα :-)

@ Dimosthenis K: Όμορφες δεν είναι;

@ Laplace78: Για τα muffins πρέπει να είναι εύκολο να βρεις υλικά, όμως χρειάζεται ειδικό ταψί. Για τα pies νομίζω ότι θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Θα το κοιτάξω.

@ Dimosthenis Syriopoulos: Κι εδώ το ίδιο είναι τα μεσημέρια. Όπου υπάρχει έστω και λίγο γρασίδι υπάρχει επάνω άνθρωπος καθισμένος που μασουλάει το σάντουιτς και τα πατατάκια του. Εκεί τι τρώτε;

To ρεπορτάζ συνεχίζεται (γιατί έχουν να δούμε και τα παιδάκια).

Я верю в Сталина said...

Όχι εδώ είναι του κανονικού φαγητού και μάλιστα στη μία αυτή ώρα οι Σουηδοί το απολαμβάνουν! Θα δεις τα πάρκα και τα καφέ να γεμίζουν! Ακρίδες στον κάμπο, ένα πραγμα!

Σοφία said...

Χεχε γι' αυτό τους συμπαθώ εγώ τους Σουηδούς, γιατί είναι της ποιότητας. Ενώ εδώ τρώνε πολλή σαβούρα (πατατάκια, αναψυκτικά και σοκολάτες σε καθημερινή βάση).

Lupa said...

Καλά και στην Ελλαδίτσα τα κεράσια έχουν 6,60€ το κιλό και το μοσχαρίσιο κρέας 6,15!!!

Μέσα στην τάφρο του Bishop's Palace έχει κύκνους αλλά περίμενα να μας πεις και για το πόσους νεκρούς ιππότες και στρατιώτες έχει εκεί μέσα. Πολύ Camelot ατμόσφαιρα βρε παιδί μου!

Σοφία said...

Καλά, εδώ τα κεράσια φτάνουν μέχρι 20 ευρώ το κιλό, οπότε μην το ψάχνεις, πάλι πάνω βγαίνουμε. Για το μοσχαρίσιο κρέας δεν ξέρω, γιατί το αποφεύγω. Πρέπει να είναι φτηνό, αλλά φτηνό δεν σημαίνει πάντα καλό (βλέπε τρελλές αγελάδες κ.λπ.).

Να σου πω την αλήθεια δεν το πολυ-έψαξα. Την πρώτη φορά που είχα πάει στο Wells είχα κάνει τις σχετικές περιηγήσεις, αλλά το Bishop's Palace το έχω δει μόνο απέξω.

DaNaH said...

WoW τι ονειρικό μέρος είναι αυτό! Βγάζεις και εσύ όμως εκπληκτικές φωτογραφίες και είναι φοβερός ο τρόπος που περιγράφεις το καθετί. Σαν να πήγες ταξίδι στο παραμύθι και επέστρεψες να μας πεις τις εμπειρίες σου! Keep it up girl! ;)

philos said...

Χαίρομαι που άκουσες την προτροπή μου πριν καιρό και ξεχύθηκες να φωτογραφίσεις την απίθανη αγγλική φύση! Σήμερα με τον καύσωνα που έχουμε εδώ, δεν φαντάζεσαι πόσο αναγκη το είχαμε!

Σοφία said...

@ Δανάη: Να σου πω την αλήθεια, κάπως έτσι αισθάνομαι κι εγώ.

@ Philos: Ήταν να μην αρχίσω. Τώρα ποιος με πιάνει!!

kat. said...

όλα καλά και άγια.....
το γλυκάκι όμως τι το ήθελες και το φωτογράφισες;
καλοκαίρι είναι....κάνουμε διατροφή! το ξέχασες;

Σοφία said...

Όταν το κοιτάζεις μόνο, δεν παχαίνει. Πρέπει και να το φας ;-)

Πίκος Απίκος said...

Άντε, άντε χορτάσαμε πάλι χρώματα με τις ωραίες φωτογραφίες σου! Αυτό για τη διαφορά City και Town μου είχε διαφύγει... (όπως έλεγε ο Χάρρυ Κλυν κάποτε "Μα ποια είσαι, η ΔΟΜΗ?" χα,χα,χα) Μου φαίνεται πάω να αναπαυτώ κι εγώ σαν τους κύκνους που προανέφερες , τόση ομορφιά πια βαρυστομάχιασα (ίσως πάλι να φταίνε και οι λιχουδιές των τελευταίων φωτογραφιών...)

Dream_Rider said...

ΠΟΛΥ ωραίες φωτογραφίες! Να δείχνανε και λίγο ήλιο... (χε, χε, κακίες!!)

Όσο για εκείνο το απίθανο γρασίδι.. Καλά, μπάλα δεν παίζουν σ'αυτή τη χώρα;!

Και πάλι μας άνοιξες την όρεξη. Και φυσικά, δεν κάνουμε δίαιτα, κάνουμε διατροφή (δηλαδή τρώμε τα πάντα με λιγότερες ενοχές μέχρι την επόμενη δίαιτα!).

Φαντάζομαι, έχει κι άλλες φωτό..

Nobody said...

Οι 5,6,7 φωτογραφίες μου θυμίζουν Κάντερμπέρι. Γενικά νομίζω ότι όλες οι πόλεις της Αγγλίας μοιάζουν σε πολλά σημεία.
Όντως ωραίες φωτογραφίες.

An-Lu said...

Αχχχχχχ...τι μου θύμησεςςςςςς....να σαι καλά!

An-Lu said...

Α! και για τις πίτες, αυτές με το τυρί είναι υποφερτό υποκατάστατοτης "δικής μας" τυρόπιτας!
Η δε πατατόπιτα...μμμμμμ!!!!!

akanthos said...

τελικά εχει και ωραία μέρη η γηραιά
αλβιώνα δεν εχω έρθει ποτέ.το 84 με μια παρεα Ελλήνων αναμεσά τους δυο δήμαρχοι Ελληνικών πόλεων μας απαγόρευσαν την είσοδο και έκτοτε τους συχάθηκα,παρ οτι χρόνια έμενα σχεδον δίπλα, στο Παρίσι δεν ξαναδοκίμασα, και παρ ότιακόμα επι 20 χρόνια έπερνα afghan hounds απο Αγγλικά εκτροφεία στη βόρεια Αγγλία.Ίσως είναι καιρός να το ξαναεπιχειρήσω!!!!!!

alienlover said...

pooo re suuu ti wraio meros...
alla ksereis kati? ego aurio tha eimai ellada. niiiiiiihiihhihiiihhihihiihihi :D

Anonymous said...

Σοφάκι,εδώ αν μπορούσαν θα μπάζωναν και τους βοσκότοπους.
Κοίτα τι έκαναν στον Κηφισσό!Το τσιμεντωμένο βρωμόνερο΄.

Σοφία said...

@ Πίκος Απίκος: Ε όχι και Δομή! Από Britannica και πάνω παρακαλώ ;-)

@ Dream_Rider: Παίζεις με τον πόνο μας ή μου φαίνεται; Γκρρρρρ!!! Πάντως άσχετα με την πλάκα, αν είχε ήλιο δεν θα είχε τόση πρασινάδα.

Όχι ότι θα μας χάλαγε λίιιιιγος παραπάνω ήλιος μες το κατακαλόκαιρο, αλλά λέμε τώρα.

Και μπάλα παίζουν, και περπατάνε, και ξαπλώνουν πάνω, αλλά το γρασιδάκι διατηρείται άψογο. Ας είναι καλά ο θεούλης που το βρέχει συχνά-πυκνά.

Όσο για φωτογραφίες, έχω ακόμα πολλές. Το δύσκολο είναι να διαλέξω ποιες να βάλω και ποιες να αφήσω. Μάλλον πρέπει να πάρω μικρότερη κάρτα για την μηχανή ώστε να αναγκάζομαι να σταματάω. Με είχες ρωτήσει και στο άλλο ποστ αν δεν με πόνεσε το χέρι μου με τόσα κλικ. Όχι μόνο με πόνεσε, αγκύλωση έπαθα!

@ Nobody: Όντως μοιάζουν πολύ. Είναι και ανάλογα τα μεγέθη τους. Η βασικότερη διαφορά είναι ότι το Canterbury είναι μέσα σε πεδιάδα και το Wells μέσα στους λόφους, αλλά αυτά δεν φαίνονται στις φωτό.

@ An-Lu: Κι εμένα μ' αρέσει η πατατόπιτα :-) Η τυρόπιτα είναι απλό υποκατάστατο, γιατί χωρίς φέτα και σφολιάτα δεν γίνεται δουλειά.

@ Akanthos: Είναι εκπληκτικά όμορφη χώρα. Μπορεί παραλίες και θάλασσες να μην έχει, αλλά οι εξοχές της είναι απίστευτες.

Γιατί δεν σας άφησαν να μπείτε; Εννοείται πως πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδοκιμάσεις.

@ Alienlover: Εγώ και αύριο και μεθαύριο και όλο σχεδόν το καλοκαίρι, θα είμαι σταθερά εδώ. Σνιφ και κλαψ.

@ Μαραμένα Σύκα: Είναι πραγματικά απογοητευτική η σχέση του Έλληνα με το περιβάλλον...

Anonymous said...

Ρε κοπελάρα μου γιατί μας το κάνεις αυτο; Εμείς οι άμοιροι μικροεπενδυτές τι τζίρο να κάνουμε για να απολάυσουμε τον πειρασμό που μας πασάεις; οεο;

Dream_Rider said...

Έχω δοκιμάσει και εγώ το κόλπο με τις μικρότερες κάρτες. Δεν έπιασε! Αντίθετα, πήρα άλλη μια και τώρα έχω δύο μικρές και μια μεγάλη! Δράμα η κατάσταση...

Σοφία said...

@ Φλύρος Αίολος: Γράψτε για θάλασσες, μπάνια, σουβλάκια, καλαμαράκια και κρύες μπύρες Amstel, και θα είμαστε πάτσι ;-)

@ Dream_Rider: Είναι σίγουρη η αποτυχία; Να μην το δοκιμάσω καν;

Dream_Rider said...

Αναλόγως τί θεωρείς αποτυχία. Σαν κόλπο για εμένα δεν έπιασε. Σαν αποθηκευτικός χώρος όμως... 3 κάρτες γεμάτες δεν είναι λίγες!

Δοκίμασέ το. Τί εχεις να χάσεις; Μπορεί σε σένα να πιάσει!

Σοφία said...

Χλωμό, πολύ χλωμό το βλέπω. Και στην παλιά μηχανή 3 κάρτες είχα και πάντα τίγκα ήταν...

Anonymous said...

Fudge και Toffees! Νιαμ, νιαμ! Το δεύτερο δεν είναι αυτό που μασιέται πιο δύσκολα; Και είναι και το παρατσούκλι της Έβερτον! Ξέρει κανείς που τα βρίσκουμε στην Ελλάδα;

Σοφία said...

Ναι! Το fudge είναι το μαλακό, και το toffee το σκληρό. Δεν τα έχω δει πουθενά στην Ελλάδα. Ίσως αν έψαχνες σε κανένα Marks & Spencer, ή στον Βασιλόπουλο;