Saturday 8 December 2007

Ω έλατο, ω έλατο, μ' αρέσεις πώς μ' αρέσεις


Την περασμένη Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν επισήμως οι εορτασμοί των Χριστουγέννων στο Λονδίνο, με την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Trafalgar Square. Ως δαιμόνια φωτορεπόρτερ, και ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανάης που μας ενημέρωσε για την αντίστοιχη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορούσα παρά να παρεβρεθώ και να καλύψω το γεγονός (χεχε). Ήταν ευκαιρία και για μένα, αφού δεν είχα ξαναπάει.

Κατεβαίνοντας στον σταθμό του τρένου πέτυχα μια ομάδα που είχαν έρθει από το Chelsfield, ένα χωριό έξω από το Λονδίνο, να τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα κάλαντα για να μαζέψουν χρήματα για επισκευές της εκκλησίας της ενορίας τους.



Αν αναρωτιέστε τι στο καλό είναι αυτό που φοράει ο κύριος με το ακορντεόν, είναι ένα καπέλο που μοιάζει με χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, το κλασικό γλυκό των αγγλικών Χριστουγέννων (αντίστοιχο της δικιάς μας Βασιλόπιτας).

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λονδίνου δωρίζεται κάθε χρόνο από τη Νορβηγία ως αναγνώριση της βοήθειας που έλαβε η Νορβηγική κυβέρνηση από τους Βρετανούς κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Έχει ύψος πάνω από 20 μέτρα και στολίζεται με 500 λαμπιόνια (χαμηλής τάσης) που τοποθετούνται σε κάθετες γραμμές, όπως είναι η παράδοση στη Νορβηγία. Κάθε χρόνο τα φώτα τα ανάβει κάποιος Νορβηγός επίσημος. Φέτος τα άναψε ο πρωθυπουργός Jens Stoltenberg.

Είχε πάρα πολύ κόσμο, παρόλο που έβρεχε και φυσούσε. Σε αντίθεση με την φιέστα της Θεσσαλονίκης, η τελετή εδώ ήταν πολύ λιτή, με μόνο μια φιλαρμονική και μια χορωδία από την εκκλησία St Martin-in-the-Fields, που είναι η τοπική ενορία. Το βιντεάκι είναι ό,τι καλύτερο μπορούσα να κάνω, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών.



Και για να δείτε για πόση βροχή μιλάμε:


Τα κεφάλια που βλέπετε είναι των μελών της χορωδίας, που στήθηκαν μέσα στην βροχή όσο κράτησε η τελετή, δηλαδή 45 λεπτά, χωρίς υπόστεγο και χωρίς ομπρέλες.

Η αλήθεια είναι πως περίμενα η τελετή να κρατήσει τουλάχιστον 1-1.5 ώρα, αλλά δεδομένων των καιρικών συνθηκών, δε νομίζω ότι μπορούσε να γίνει αλλιώς. Εκτός από τη βροχή, εκείνη τη μέρα είχε και πολύ δυνατό αέρα (6-7 Μπωφόρ), τόσο που κάποιες στιγμές ήταν δύσκολο να κρατήσεις ομπρέλα. Αργότερα τη νύχτα έκανε ακόμα περισσότερο αέρα, και την επόμενη το πρωί το δέντρο είχε γείρει αρκετά και χρειαζόταν αναστήλωση! Ελπίζω να το στερέωσαν γερά γιατί από τις 10 Δεκεμβρίου και μετά συνηθίζεται κάθε μέρα να μαζεύονται χορωδίες και κόσμος κάτω από το δέντρο και να τραγουδάνε κάλλαντα. Δεν είναι καιρός για ατυχήματα!!


Επιτέλους μπορώ και επισήμως να σας πω:
Merry Christmas!

18 comments:

Anonymous said...

Sofaki??? Prwth fora episkeptomao to block sou kai exw enthousiastei!!! tha to episkeptomai sixnaaaaa!!!
Maria!

snikolas said...

Μ’ έχεις εντυπωσιάσει! Ο κόσμος να χαλάσει εσύ θα είσαι έξω!!! :)

Εξύμνoς said...

Κοπελια... φωτογραφος ειν' ο μπαμπας σου?

Συγχαριτηρια! Τρελες φωτογραφειες!
Βαζε ενα logo πανω μην σου τις παιρνουν και τις αναδημοσιευουν!

Σοφία said...

@ Mpizelenia: Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες, κι ευχαριστώ για τα καλά λόγια :-)

@ Snikolas: Κι όμως, σήμερα δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι ;-)

@ Eximnos: Όχι, μηχανικός :-p

Ευχαριστώ πολύ για τα κοπλιμέντα πάντως :-)

Logo δεν βάζω γιατί μου χαλάει την αισθητική. Να σου πω την αλήθεια δεν με πειράζει να τις παίρνουν άλλοι. Αν αναφέρουν την πηγή ακόμα καλύτερα, αλλά και να μην την αναφέρουν δεν χάθηκε ο κόσμος.

Τώρα άμα είναι τόσο γύφτοι που τις περνάνε για δικές τους, ε με γεια τους και χαρά τους. Δεν μπορώ να ασχοληθώ και με τον κάθε βλάκα...

poet-lizard said...

Αγαπητή Σοφία ανταποδίδω τις ευχές και προσαυξάνω σε περίπτωση που μείνεις στο κρύο και βροχερό Λονδίνο για τις γιορτές. Εγώ είμαι ο Απόστολος, "newcomer" στο μπλογκ σου και γενικότερα στο διαδίκτυο. Κάνεις πολύ καλή δουλειά, πολύ ζωντανή και πάλλουσα. Θα χαρώ αν τα καταφέρω να εντρυφήσω ακόμα περισσότερο. Δημιουργική συνέχεια!

Anonymous said...

Ηο..ΗΟ...ΗΟ.....Meeeeerryyyy Chriistmas(και σε σένα):)
Πάντως η φωτογραφία είναι τρέλα...με ζέστη βροχή και κρύο...η φωτογραφία φωτογράφια...έχω και εγώ μια casio 2 χρόνων και κάτι ψιλά,της έχω αλλάξει τα φώτα,ο μετρητής δείχνει περίπου 9000 φωτογραφίες(θυρία η casio,lol)...πάντως αν δεν βαριέσαι μπορείς να το κάνεις σε στυλ όπως αυτή την photo..
http://www.airliners.net/open.file?id=1052623&size=L&width=1600&height=1112&sok=&photo_nr=
μόνο που αντί για airliners να γράφεις rednights.blogspot.com lol:)

moukelis said...

Ε ρε δαιμόνια ρεπόρτερ,ακόμα και με βροχή;Μας έχεις καταπλήξει.Καλά έκανα δηλαδή και γέμισα με πουλοβερ τη βαλίτσα,και χτες προμηθεύτηκα και σκουφάκι ε;Να μην ξεχάσω τις γαλότσες μου...
Καλή Κυριακή Σοφάκι!

Σοφία said...

@ Poet-Lizard: Καλημέρα Απόστολε, καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :-)

@ Electronic396: Χαχαχα να σου πω την αλήθεια βαριέμαι να καταπιαστώ, άσε που και πάλι αισθητικά με χαλάει. Και καλά, αυτοί φωτογραφίζουν airliners, οπότε δικαιολογούνται, εγώ φωτογράφιζα ό,τι και άλλοι 500 γύρω μου ;-)

@ Moukelis: Δε νομίζω ότι θα χρειαστείς γαλότσες, εκτός αν πας σε κανένα χωράφι. Μπορεί να βρέχει συνέχεια, αλλά δεν βρέχει πολύ. Εγώ προχθές φορούσα γόβες για να καταλάβεις, γιατί είχα πάει κατευθείαν από τη δουλειά. Ούτε πουλόβερ, κασκώλ και καπέλα έχω βγάλει ακόμα. Εξαρτάται βέβαια και σε τι θερμοκρασίες έχεις συνηθίσει. Αυτή την εποχή κυμαίνονται μεταξύ 5-8 Κελσίου (λιγότερο όταν έχει ήλιο, παραπάνω όταν βρέχει). Βέβαια μέχρι να έρθετε μπορεί και να έχουν αλλάξει οι συνθήκες ;-)

Σπύρος said...

Kαλές γιορτές Σοφία με τις καλύτερες ευχές μου και ότι καλύτερο...τέλειο το δεντράκι και το βροχερό Λονδίνο:) Φιλια

island said...

Καλές γιορτές Σοφία...καλά να περάσεις και μην μας ξεχάσεις!!!

Σοφία said...

Lockheart & Island: Ευχαριστώ και ανταποδίδω, αν και σίγουρα θα τα ξαναπούμε :-)

KitsosMitsos said...

Σ'αρέσουν τρελά τα Χριστούγεννα και φαίνεται απίστευτα!
Ωραίες εναλλαγές σκέψεων, φωτογραφιών και φυσικά αφηγήσεων.
Άντε, ζυγώνουν οι μέρες!

Μ said...

Πρόσεχε μην κρυώσεις! Μετά ποιος θα μας στέλνει τόσο ωραίες φωτογραφίες από τα ξένα;;;
Φιλάκια!

Σοφία said...

@ Kitsosmitsos: Να σου πω την αλήθεια, τα Χριστούγεννα δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα. Στο σπίτι στολίζω τελευταία στιγμή και ενίοτε καθόλου. Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν έχω στολίσει ούτε μία φορά στη ζωή μου.

Αλλά εδώ είναι μεγάλη γιορτή και είναι δύσκολο να την αποφύγεις. Ειδικά φέτος, επειδή γράφω στο ιστολόγιο, τα έχω καταλάβει πολύ πιο έντονα :-)

Σοφία said...

@ Μαρία: Προσέχω, προσέχω. Άλλωστε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις ιώσεις και γρίπες είναι να βρίσκεσαι σε υπαίθριους χώρους - και όπως βλέπεις αυτό κάνω όσο μπορώ ;-)

DaNaH said...

Ωραίο το ρεπορτάζ! Πολύ βροχή όμως βρε παιδί μου!! Φαντάζομαι πόσο δύσκολο θα ήταν να τραβάς φωτογραφίες και βιντεάκια κρατώντας την ομπρέλα! Το αποτέλεσμα φυσικά όπως πάντα είναι της καλής ποιότητας στην οποία μας έχεις συνηθίσει!

Το έλατο συγκριτικά με της Θεσσαλονίκης πολύ φτωχικό στον φωτισμό και στον στολισμό του το βρήκα. Ειλικρινά (όντας συνηθισμένη στον γενικότερο εντυπωσιακό στολισμό του Λονδίνου) δεν το περίμενα αυτό!

Φιλάκια! :)

Σοφία said...

Άστα να πάνε, Δανάη. Και δεν είναι μόνο η δυσκολία με την ομπρέλα, είναι ότι κάθε τρεις και λίγο πρέπει να καθαρίζεις τον φακό από τις σταγόνες που πέφτουν επάνω!

Κι εγώ την πρώτη φορά που είδα το έλατο στο Λονδίνο είχα απογοητευτεί από τον στολισμό. Συνηθισμένη από τις φωτοχυσίες της Αθήνας (ήταν η εποχή που ο Αβραμόπουλος είχε στολίσει πρώτη φορά το τεράστιο δέντρο με τα πολύχρωμα λαμπιόνια) περίμενα κάτι ανάλογο.

Εδώ όμως το δέντρο είναι αληθινό έλατο, στολίζεται πολύ παραδοσιακά κατά το νορβηγικό πρότυπο, και είναι ο μόνος στολισμός της κεντρικής πλατείας - δεν έχει πουθενά άλλα φώτα. Μάλιστα για την τελετή φωταγώγησης χαμηλώνουν τον φωτισμό των γύρω κτιρίων και η πλατεία είναι όλη μέσα στο σκοτάδι. Τώρα πλέον μου αρέσει, γιατί κάθε φορά που περνάς από την Trafalgar Sq βλέπεις ένα τεράστιο δέντρο μέσα στο μισοσκόταδο, ακούς χορωδίες που τραγουδάνε κάλαντα και ύμνους, και η ατμόσφαιρα είναι πολύ διαφορετική από τον πανζουρλισμό που επικρατεί στα μαγαζιά και στα λούνα παρκ. Είναι η άλλη πλευρά των Χριστουγέννων ;-)

Aaylita said...

Πολύ όμορφες φώτο...Αχ, τελικά πρέπει να είναι και το Λονδίνο πανέμορφο τα Χριστούγεννα (το λέω δλδ, γιατί όλοι τρέχουν Βιέννη!).