Wednesday 19 December 2007

Η φάτνη με τα ζώα


Τέτοια εποχή στην κεντρική πλατεία του Λονδίνου, την Trafalgar Square, κάτω από το 20μετρο έλατο με τα άσπρα φωτάκια, μαζεύονται κάθε βράδυ ομάδες τραγουδιστών και χορωδίες και τραγουδάνε χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ύμνους με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Γύρω τους μαζεύεται κόσμος που τραγουδάει μαζί τους.

Είναι μια πολύ όμορφη παράδοση, ίσως η πιο όμορφη από όλες των Χριστουγέννων. Η ατμόσφαιρα πάνω στη σκοτεινή πλατεία είναι ταυτόχρονα χαρμόσυνη και κατανυχτική, ο κόσμος τραγουδάει με μπρίο και πραγματικά καταλαβαίνεις ότι έρχονται Χριστούγεννα. Οι φωτογραφίες είναι από την περασμένη εβδομάδα, που είχα πάει κι εγώ να τραγουδήσω. Το κάνω κάθε χρόνο, και πάντα συγκινούμαι όταν πάω. Είναι μια άλλη αίσθηση, να στέκεσαι ανάμεσα σε 50-100 άγνωστους ανθρώπους μέσα στο κρύο και το μισοσκόταδο και να τραγουδάς ύμνους για την γέννηση του Χριστού. Δεν λέω, καλή η αγορά και τα φωτάκια, αλλά το νόημα των Χριστουγέννων είναι αλλού.


Όσο ήμουν στην πλατεία πέρασα να δω και την φάτνη μας και γέλασα πάρα πολύ όταν θυμήθηκα το σχόλιο της Δανάης σε προηγούμενη ανάρτηση, ότι το δέντρο μας της φάνηκε φτωχικό. Για τη φάτνη μας τι έχεις να πεις Δανάη; Χεχε ;-)


Την έχει σχεδιάσει ο γιαπωνέζος γλύπτης Tomoaki Suzuki που σήμα κατατεθέν του είναι οι ξυλόγλυπτες φιγούρες, και αντικατέστησε την πιο παραδοσιακή φάτνη που είχαμε πριν και καταστράφηκε το 2003 κατά τη διάρκεια των μεθυσμένων πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλου στο rugby από την εθνική ομάδα της Αγγλίας.


Είτε είναι του γούστου σας, είτε όχι, πρέπει να παραδεχτείτε ότι είναι σίγουρα διαφορετική :-)

25 comments:

Γκρινιάρης said...

Πήγα κι εγώ την περασμένη βδομάδα και άκουσα Χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια από μια σχολική χωρωδία. Ωραία ήταν! Έχεις δίκιο πάντως. Ο λιτός και όχι υπερβολικός στολισμός της πλατείας δίνει ένα αίσθημα κατάνυξης κι όχι πανηγυριού, και τα τραγουδάκια από παιδικές φωνές είναι το καλύτερο μουσικό χαλί!

Έχω κι ενα βιντεάκι, αλλά δεν ξέρω αν θα κάνω ξεχωριστή ανάρτηση γι' αυτό το θέμα (γιατί τα είπες όλα! Χαχα). Μπορεί μόνο για το video.

Μ said...

Οι φιγούρς είναο πολύ όμορφες. Αλλά η γυάλα γύρω γύρω και η μίνιμαλ διακόσμηση εσωτερικά με ξενίζει λίγο και μου δίνει μια αίσθηση πολύ δήθεν και καθόλου εορταστική. Περί ορέξεως...

Anonymous said...

Poly anatreptikh h fatnh... :) A re Agglares!!! Apsogo post k ayto! Na sai kala re sofia! :) Mas taxideyeis k as mhn eimaste ekei...

DRN 06 said...

Δεν ξέρω αν ρίχνω το επίπεδο (λόγω έλλειψης γνώσεων γύρω από τα ξυλόγλυπτα) αλλά θέλω να κάνω μια παρατήρηση για τη φάτνη. Μπορεί να είναι δημιουργία ενός γνωστού καλλιτέχνη αλλά μου φαίνεται σαν να αποτελείται από μεγάλα ξύλινα... playmobil. Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε η σχεδίαση της. Κατά τα άλλα κι εμένα δεν μου αρέσει ο υπερβολικός στολισμός. Άλλο η χριστουγεννιάτικη γιορτινή ατμόσφαιρα κι άλλο το τσίρκο...
Τα λέμε.

Anonymous said...

Στην Ελλάδα υμνήθηκε το μέτρο, προφανώς επειδή του αλλάξαμε τα φώτα. Όλοι οι καράβλαχοι δήμαρχοι (με την κακή έννοια του βλάχου) καμαρώνουν όταν το δέντρο τους είναι το ψηλότερο του νομού, της Ελλάδας, της Ευρώπης. Μέχρι εκεί πηγαίνει το μυαλό τους, τόσα λένε. Το λέω εγώ που είμαι αντικειμενικός δηλ. δεν θα μου έλειπαν καθόλου οι στολισμοί αν δεν υπήρχαν

cinderella said...

Γίνομαι γραφική αν σου πω για ακόμα μια φορά οτι απλά λατρεύω τα ποστάκια σου!! Αλλά τα λατρεύω!!

An-Lu said...

Μινιμαλιστικότατη και ουσιαστικότατη η φάτνη!

Laplace said...

einai TELEIA!poly diaforetikh fatnh alla omorfh!

philos said...

Αυτό είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό και καλαίσθητο. Πολύ όμορφο! Ελπίζω να δουμε και το βίντεο του γκρινιάρη!

NdN said...

Καληπέρα,

Την φάτνη δεν θα την σχολιάσω γιατί την βλέπω συχνά, ωστόσο θα σταθώ σε αυτό που έγραψε ο γκρινιάρης. "Ο λιτός και όχι υπερβολικός στολισμός της πλατείας δίνει ένα αίσθημα κατάνυξης κι όχι πανηγυριού"...γενικά το Λονδίνο μολονότι είναι στολισμένο παντού δεν είναι κιτς. Δεν ξέρω ανα συμφωνείς, αλλά κάθε δρόμος είναι ομοιόμορφα στολισμένος (Regent Str., Bond Str., Oxford Str.) χωρίς να σου δίνει μία αίσθηση πανυγηριού. Για παράδειγμα στην Berkeley sq. έχει στολιστεί ένα δένδρο και όχι όλα όπως πχ στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα και στο Lancanshire Court έχουν βάλει φωτάκια στην καμάρα που όμως είναι απλά...αρκετά. :)
Γενικά φέτος το Λονδινο το βρίσκω πιο όμορφο. Ισως και να είναι επειδή το συνίθισα.

KitsosMitsos said...

Διαφορετική αισθητική. Σόου μπορεί να το πει κανείς και δε θα έχει άδικο!
Μικρή γιορτινή πινελιά έστω και με θρησκευτικό μανδύα.

Anonymous said...

Τα ζώα (μάλλον λύκοι θα νόμιζαν ότι ήταν οι μεθυσμένοι) είδαν άλλα ζώα και πήγαν και τα κατέστρεψαν.
Αμετανόητοι Άγγλοι που κατέστρεψαν την παλιά φάτνη.
Η καινούργια είναι για τα μπάζα.

DaNaH said...

Εγώ αναφορικά με την φάτνη θα συμφωνήσω με την Μαρία. Οι φιγούρες είναι ωραίες, αλλά θα προτιμούσα να είχε άχυρο κάτω και να έμοιαζε περισσότερο σε κλασσική φάτνη.

Επίσης συμφωνώ με τον ndn πως το Λονδίνο είναι πολύ όμορφα στολισμένο και είναι ωραίο που κάθε δρόμος έχει το δικό του "θέμα".

Μου αρέσει και εμένα ο όμορφος και λιτός στολισμός και όχι το κιτς! Βλέπω εδώ διάφορα μπαλκόνια που μόνο εγώ λείπω που λέει ο λόγος! Παραφορτωμένα με φωτάκια με πολλά χρώματα και σχέδια... Δεν λέει!

Αντίθετα κάποιες πολυκατοικίες (δυστυχώς σπάνια το συναντάς όμως) είναι πολύ ομοιόμορφες. Συνενοούνται οι ένοικοι και στολίζουν τα μπαλκόνια τους με τον ίδιο τρόπο (με μια λωρίδα άσπρα φωτάκια στο κάγκελο πχ) και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ όμορφο! Μακάρι να το έκαναν περισσότεροι αυτό!

Chameleon_Dark said...

Οπως πάντα, οι φόλοι μας οι Αγγλοι δώσαν ρέσα...Πολύ όμορφο σκηνικό, ή μπορεί να μου φαίνεται εμένα έτσι, μιας και *λατρεύω* τα Χριστούγεννα... Και τι δεν θα¨δινα να ακούσω τα κάλαντα εκειπέρα... Ίσως next Christmass...

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Εννοείται ότι περιμένουμε να δούμε το βιντεάκι! Στην ανάγκη κάνε ένα ποστ μόνο γι' αυτό :-)

@ Μαρία: Κι εμένα με ξένισε η γυάλα, αλλά φαντάζομαι ότι οι φιγούρες αυτές αξίζουν ένα σωρό λεφτά και έτσι δεν μπορούν να τις αφήσουν εκτεθιμένες. Αναγκαίο κακό...

@ Doremi: Όντως ανατρεπτική - πολύ σωστός ο χαρακτηρισμός σου!

@ Dreamon: Όχι μόνο το έριξες, αλλά το ποδοπάτησες :-p
Άκου playmobil!!!

Βέβαια τώρα που τις ξανακοιτάω πιο προσεκτικά, ένα δίκιο το έχεις πρέπει να πω ;-)

@ Μανώλη: Συμφωνώ κι επαυξάνω, αλλά εντάξει, για εμάς στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι ένα μεγάλο πανηγύρι, οπότε οι στολισμοί μας είναι ανάλογοι.

@ Cinderella: Να 'σαι καλά. Σ' ευχαριστώ πολύ :-)

@ An-Lu: Αυτό ακριβώς. Η παραγγελία για τη φάτνη έγινε από την τοπική ενορία (όχι τον δήμο) και νομίζω ότι η απεικόνιση είναι περισσότερο συμβολική. Προφανώς δεν ήθελαν να αναπαράγουν την γνωστή σκηνή της χριστουγεννιάτικης φάτνης που βλέπουμε στα εμπορικά κέντρα.

Σοφία said...

@ Laplace78: Είναι όντως διαφορετική :-)

@ Philos: Αν ο Γκρινιάρης δεν βάλει το βίντεο μέσα σε 2 μέρες, προτείνω να μαζέψουμε υπογραφές και να το απαιτήσουμε!

@ NdN: Συμφωνώ απόλυτα. Δεν λέω, ωραία τα πλούσια φώτα, αλλά ακόμα καλύτερος ο προσεγμένος και λιτός στολισμός.

@ Kitsosmitsos: Έτσι είναι. Μικρή γιορτινή πινελιά με θρησκευτικό μανδύα.

@ Μaroulakos: Να μην σου αρέσει η τωρινή το καταλαβαίνω, αλλά πώς ξέρεις ότι η προηγούμενη ήταν καλύτερη;

Όσο για τον χαρακτηρισμό "ζώα", προσωπικά μου κακοφαίνεται πάρα πολύ. Ειδικά επειδή αναφέρεσαι σε φιλάθλους του ράγκμπυ που γενικά έχουν άψογη συμπεριφορά, ακόμα κι αν είναι τύφλα (που συνήθως είναι).

@ Δανάη: Κι εμένα στην αρχή μου κακοφάνηκε που ήταν έτσι σκέτη, ένα κουτί με μερικές ξύλινες φιγούρες. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι μεταφέρει απλά έναν συμβολισμό με πολύ μινιμαλιστικό τρόπο, και από αυτή την άποψη την είδα με άλλο μάτι. Γενικά πάντως μου άρεσαν οι φιγούρες, ειδικά ο άγγελος, η Παναγία που προσεύχεται και ο βοσκός που είναι ξαπλωμένος στο πλάι - κάτι που δεν το έχει ξαναδεί σε φάτνη.

@ Chameleon_Dark: Να το κανονίσεις. Είναι τέλεια τέτοια εποχή!

Λακων said...

Διαφορετική αισθητική αλλά όπως λέει η Μαρία κ-π "περι ορέξεως.."
Πάντως δεν έχω παρα να συμφωνήσω με το Μανώλη.
Πες τα Χρυσόστομε!

Anonymous said...

Για όποιον θέλει για Σαλονίκη, ας περάσει από μένα.:P Ταξιδιωτικά blogs.. :)

Agobooks said...

Αν και δεν είναι του απολύτους γούστου μου, παραδέχομαι ότι είναι διαφορετική!

the_sailor said...

Νομίζω πως αν και αρκετά διαφορετική απ' ότι έχουμε συνηθίσει για φάτνη, δεν είναι κακή...

Anonymous said...

Iapones.I korifeoi arhitektones ston kosmo!!!

Anonymous said...

Φαντάζεστε μια τέτοια φάτνη, τι θα «άκουγε» στην Ελλάδα? Πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά παράθυρα θα ήταν!

Σοφία said...

@ Λάκων: Τουλάχιστον η φάτνη μας δεν έχει λαμπάκια ;-)

@ Doremi: Θα περάσω να διαβάσω αναλυτικά τα σχετικά ποστ με την πρώτη ευκαιρία. Ελπίζω στο εγγύς μέλλον ο δρόμος να με ξαναφέρει στη Θεσσαλονίκη.

@ N.Ago: Είναι όντως :-)

@ The_Sailor: Κι εγώ στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγω.

@ Cursed: Είναι όντως;

@ Penny: Και να την έχει φτιάξει και ξένος, ε; Μέχρι το Πάσχα θα συζητιόταν το σκάνδαλο!

Anonymous said...

ναι και όλοι οι αρχιτέκτονες θέλουν να πάνε Ιαπωνία αλλα δεν ξερουν Ιαπωνικά..

Σοφία said...

Δηλαδή αν περάσεις αρχιτεκτονική, καλά είναι να αρχίσεις και μαθήματα ιαπωνικών; Όπως οι μηχανικοί και τα γερμανικά ένα πράγμα;