Friday 1 February 2008

Πάμε Zonar's;


Την τελευταία φορά που ήμουν Αθήνα πήγα για καφέ στο ανακαινισμένο Zonar's ή όπως λέγεται πλέον Café d’Athènes. Το Zonar's βρίσκεται στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου) & Βουκουρεστίου, κοντά στο Σύνταγμα, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με το Attica, και είναι ίσως το ιστορικότερο καφε-ζαχαροπλαστείο της Αθήνας. Για πρώτη φορά άνοιξε το 1934 από τον Κάρλο Ζωναρά, έναν ομογενή από την Αμερική, που μαζί με δύο συνεταίρους του έφεραν νέες ιδέες στη ζαχαροπλαστική, όπως το παγωτό Σικάγο (αμέ). Γνώρισε τις μεγάλες δόξες του από το 1950-1970 αλλά έκλεισε το 2001. Προς μεγάλη χαρά των Αθηναίων, θαμώνων και μη, ξανάνοιξε επιτέλους πέρσυ τον Νοέμβριο.


Τι μου άρεσε:

Είναι το Zonar's κι ας του έχουν αλλάξει όνομα. Εσωτερικά η διαρρύθμιση και το στυλ δεν διαφέρουν πολύ από το παλιό καλό Zonar's. Tο βλέπεις απέξω και μοιάζει με το Zonar's. Μπαίνεις μέσα, και ο χώρος έχει την ίδια αίσθηση.

Η ανακαίνιση είναι πολύ πετυχημένη. Το παλιό Zonar's ήταν λίγο γερασμένο. Το καινούριο είναι αστραφτερό και κοσμοπολίτικο. Η βιτρίνα με τα γλυκά είναι χάρμα οφθαλμών, ενώ τα μικρά τραπεζάκια τοποθετημένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο του δίνουν αέρα Παρισινού μπιστρό, χωρίς να σε πιάνει κλειστοφοβία, λόγω του μεγέθους του χώρου και της μεγάλης μπροστινής τζαμαρίας.

Η πελατεία. Όπως και παλιά το Zonar's μαζεύει όλες τις ηλικίες. Μπαίνοντας μέσα έχεις μόνο την αίσθηση ότι μπαίνεις σε μαγαζί του κέντρου μιας μεγάλης πόλης και όχι σε καφέ "για νέους" ή ζαχαροπλαστείο "για γέρους". Στο διπλανό τραπέζι μπορεί να κάθονται δυο κοπέλες, στο παραδίπλα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, πιο κει στον πάγκο ένας μεσήλικας πίνει τον καφέ του και διαβάζει εφημερίδα.

Η ποικιλία των προϊόντων. Χαίρεσαι να διαβάζεις τον κατάλογο! Έχει μεγάλη ποικιλία καφέδων, γλυκών, σάντουιτς που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα π.χ. πάστα μαστίχα (εξαιρετική), σάντουιτς μπριός. Άλλωστε αυτό είναι το ζαχαροπλαστείο που έφερε το παγωτό Σικάγο στην Ελλάδα ;-)

Οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις του Attica. Δεν ήταν μόνο οι βιτρίνες πρωτότυπες, αλλά και η υπόλοιπη διασκόσμηση, με φωτάκια που σπινθίριζαν σε όλη την πρόσοψη και φωτισμένα δεντράκια να κρέμονταν πάνω από την είσοδο. Κάτι διαφορετικό που ίσως δεν είναι για όλα τα γούστα, αλλά σίγουρα σε κάνει να το προσέξεις.


Τι δεν μου άρεσε:

Οι τιμές. Για μία πάστα (αυτή με τη μαστίχα που λέγαμε), 1 ανθρακούχο νερό, 1 γιαούρτι με τριμμένο μπισκότο και 1 *μίνι* σάντουιτς (δύο δαγκωνιές ακριβώς) δώσαμε 22 ευρώ! Η πάστα μόνο είχε 7,70€ που μου φάνηκε υπερβολική τιμή. Καφέδες δεν πήραμε γιατί τους σέρβιραν με φρέσκο γάλα που το σιχαίνομαι, αλλά απ' ό,τι θυμάμαι οι τιμές και στους καφέδες ήταν τσιμπιμένες. Πάντως δύο φορές που πήγα στο Zonar's και άλλες δυο φορές που πέρασα απέξω, ήταν συνεχώς γεμάτο, οπότε μάλλον ο κόσμος έχει και τα δίνει (ή δεν έχει και τα δίνει, πάντως τα δίνει). Από αυτή την άποψη καλά κάνουν και φουσκώνουν τις τιμές τους, αφού προφανώς η πελατεία το αντέχει.

Το γάλα. Είναι δυνατόν ένα τόσο μεγάλο καφέζαχαροπλαστείο να μην έχει δυο κουτιά γάλα εβαπορέ για όσους δεν πίνουν το φρέσκο; Ή βάλθηκε ντε και καλά να μας εκπολιτίσει τους γευστικούς κάλυκες;

Τι δεν με εντυπωσίασε:

Η εξυπηρέτηση. Δεν ήταν άσχημη αλλά δεν ήταν και να μένεις εντυπωσιασμένος. Και με τέτοιες τιμές θα πρέπει να μένεις εντυπωσιασμένος. Θα ξαναπάω άλλη μια φορά πριν αποφασίσω αν θα τη βάλω στα θετικά ή στα αρνητικά.


Γενικά πάντως, πιστεύω ότι το Zonar's είναι αναμφίβολα ένα στολίδι στο κέντρο της Αθήνας και χαίρομαι που ξανάνοιξε ως καφε-ζαχαροπλαστείο και όχι ως εστιατόριο ή κατάστημα ρούχων ή καλλυντικών. Κι ας μην μπορώ να πιω έναν καφέ της προκοπής...

Όσοι έχετε πάει, τι γνώμη σχηματίσατε;

45 comments:

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα Σοφία!

Εγώ δεν έχω πάει ούτε στο καινούριο, ούτε στο παλιό! Αλλά μετά από το post σου (κι από άλλα που έχω διαβάσει, αρκετά εγκωμιαστικά) θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία.

Όσο για τις τιμές που λες. Όσο απαράδεκτες κι αν είναι, αν το μαγαζί γεμίζει, καλά κάνουν και τις φουσκώνουν, κι ας τις φουσκώσουν κι άλλο! Αφού ο κόσμος τα δίνει; Χαζοί είναι; Έτσι είναι η αγορά.

ΥΓ1. Μπες στο gmail αν μπορείς.
ΥΓ2. Βλέπω επέστρεψες στα comments στην ίδια σελίδα κι όχι με pop up window! Έπιασε τόπο η γκρίνια μου; :)

Alitovios said...

Το Zonar's δεν είναι καφέ, είναι πασαρέλα. Ο κόσμος πάει εκεί για να νοιώσει πλούσιος. Είναι ο ναός της μόστρας.

Λακων said...

Σοφία πήγαν εκεί γνωστοί μου και μου είπαν ακριβώς τα ίδια που περιγράφεις.

Anonymous said...

Πήγα πριν 2-3 μέρες.Προσπαθούσα να πάω και τα Χριστούγεννα αλλά ήταν πάντα γεμάτο και είχε και όρθιους!! Ωραία ατμόσφαιρα έχει, αλλά είναι αρκετά ακριβο, όπως είπες και συ για μια πάστα δώσαμε 8 ευρώ!!! Συμφωνώ με ότι λες!!

moukelis said...

Καλησπέρα Σοφάκι!
Δεν έχω πάει,αλλά (άσχετο) μικρή διάβαζα πολύ Ζωρζ Σαρή,όπου αναφερόταν συχνά,οπότε πιστεύω θα ξύπνησε πολλές μνήμες στους Αθηναίους όταν άνοιξε ξανά.Αν οι τιμές έιναι όπως τις αναφέρει,είναι όντως πολύ ακριβό.
Καλη Κυριακή!

philos said...

Μόλις γύρισα από αεροδρόμιο και έδωσα 14,50 ευρώ για 2 κομμάτια πίτσα, μία αμίτα και 1 νερό self service.
Και στο αεροδρόμιο δεν έχεις και πολλές εναλλακτικές.

Το ζοναρς εγώ το είδα σαν ένα αριστοκρατικό καφέ.
Ακριβό αλλά ότι και αν πάρεις ή πιεις αξίζει τα λεφτά του. Και με μαιτρ ευγενικοτατο και εξυπηρετικότατο αν σκεφτείς ότι μπήκα με καροτσάκι και σκιστήκαν να με βοηθήσουν. Και οι σερβιτόροι μας ευγενικοί και πρόσχαροι.
Βέβαια αν βρεις να κάτσεις...
Αν και το καφέ στην θέση του παλαιού Brazil (είκοσι μέτρα πιο κάτω, δίπλα στην είσοδο του Παλλας) είναι πιστεύω μακράν καλύτερο και σου προσφέρει και την δυνατότητα να πιεις τον καφέ σου στο όρθιο και να φύγεις.
Και εκεί θα βρείς εκπληκτικό καφέ, χυμούς και γλυκά. Και πιο φθηνά!

Εγώ πάλι είχα σταματήσει να πίνω καφέ με γάλα στα καφέ για τον αντίθετο λόγο από σένα! Στο σπίτι μου το εβαπορέ το χω καταργήσει πολλά πολλά χρόνια!
;P

KitsosMitsos said...

Δεν έχω πάει ακόμη στο μπαλκόνι που έχουν έξω. Περιμένω την άνοιξη...

Anonymous said...

Δεν έχω πάει για τον ίδιο λόγο με το laxanaki, ήταν πάντα γεμάτο και - να σου πω την αλήθεια - φοβήθηκα τη βαβούρα...

Να ήταν όμως το μόνο καφέ με τσιμπημένες τιμές στην Ελλάδα... Αυτό τουλάχιστον πουλάει και Ιστορία...

Τώρα όμως που διάβασα για την πάστα μαστίχα... Πρέπει να πάω άμεσα. Και διαφωνώ για τον alitovio. Τουλάχιστον στην παλια του μορφή δεν ήταν πασαρέλα... Αυτό θα το βρεις πιο πάνω, στο Κολωνάκι...

Εξύμνoς said...

Παστα μαστιχα?!?!?! Αν παω ξερω τι θα παρω!!Δεν το ηξερα παντως το μερος. Αν τυχει θα παω. Οσο για τις τιμες...στο Λονδινο νομιζω ειναι καλυτερα ε??

Δεν πινεις το φρεσκο γαλα και πεινεις το κονσερβατο?? Μπλιαχ!! Αφου βρομαει κουτιλα!!

Μπουρμπουαρ αφησες?? Να αφηνετε!! Οχι εκει. Γενικα το λεω...αχχχ τα ποδια μου!!

Anonymous said...

Καλημέρα!

Έτσι όπως έχει γίνει τώρα νομίζω ότι δε διαφέρει σε κάτι από ένα οποιοδήποτε άλλο κυριλέ καφέ. Το παλιό Zonar's είχε άλλη ατμόσφαιρα, έστω κι αν ήταν λίγο παρακμιακή.
Και η φασαρία του τώρα μου φάνηκε ενοχλητική.
Μα γιατί τα ήσυχα, cosy καφέ να είναι πια τόσο δυσεύρετα!

Alitovios said...

@penny
Άμα θέλω ιστορία θα πάω στην Ακρόπολη. Το Zonar's ότι οίστρο είχε χάθηκε εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον είναι άλλο ένα αδικαιολόγητα ακριβό μαγαζί.

Όσο για την πασαρέλα αν παρατηρήσεις προσεκτικά θα δεις πως οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί μέσα είναι καλοντυμένοι. Δεν αποκτήσαμε ξαφνικά ως λαός γούστο στο ντύσιμο, απλά κάποιοι ντύνονται καλά για να πάνε στο Zonar's. Αν αυτό δεν είναι επιβεβαίωση του δήθεν τότε τι είναι.

Κάποτε η Ελλάδα είχε αστική τάξη και κατά προέκταση αριστοκρατία. Τώρα μας τελείωσε.

Αφού σ' αρέσει να παραμυθιάζεσαι δικαίωμα σου. Δεν είσαι και η μόνη.

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Να πας, αν μη τι άλλο για να λες ότι πήγες ;-)

To pop-up window δεν μπόρεσα να το συνηθίσω, ε κι αφού άρεσε μόνο στην Penny, τελικά υπερίσχυσε ο νόμος των πολλών.

@ Alitovios: Και έτσι να είναι, εμένα προσωπικά δεν με χαλάει. Ο καθένας με τα βίτσια του.

@ Λάκων: Χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη :-)

@ Laxanaki: Κι όμως, παρόλες τις τιμές, ο κόσμος κάνει ουρά!!

@ Moukelis: Όπως σου τα λέω ακριβώς, μικρή μου! Τιμές άκρως τσουχτερές και από μνήμες άλλο τίποτα. Να δεις η μητέρα μου πώς έκανε όταν έμαθε ότι ξανάνοιξε! Με τις τιμές αυτές δε νομίζω να ξαναπάει όμως...

@ Philos: Το Brazil κάτι θα έπρεπε να μου λέει, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τι! Ούτε το Παλλάς με βοηθάει. Χμμμμ...

Το φρέσκο γάλα εγώ δεν χρειάστηκε να το καταργήσω, απλά γιατί ποτέ δεν έμπαινε στο σπίτι μου (ούτε προβλέπεται). Το πολύ-πολύ να πάρω UHT.

@ Kitsosmitsos: Μπαλκόνι εννοείς το πεζοδρόμιο; Νομίζω θα έχει πάρα πολύ θόρυβο.

@ Penny: Αν κρίνω από αυτούς που ξέρω ότι πήγαιναν τακτικά στο παλιό Zonar's, κι εμένα απίθανο μου φαίνεται να λειτουργούσε σαν πασαρέλα. Βέβαια κάποιοι όπου και να πάνε συμπεριφέρονται σαν να είναι σε πασαρέλα, ακόμα και στο μαγαζάκι της γειτονιάς - πόσο περισσότερο σε κεντρικό ζαχαροπλαστείο...

@ Eximnos: Μην μου πεις ότι έχεις ακούσει αυτά τα ανέκδοτα ότι το Λονδίνο είναι φτηνό σε σχέση με την Αθήνα και το έχεις πιστέψει!!

Όσο για το φρέσκο γάλα, αηδιάζω και μόνο στην ιδέα.

Μπουρμπουάρ δεν αφήνω, ούτε εκεί ούτε πουθενά, εκτός αν είμαι τακτική πελάτισσα ή με έχει ενθουσιάσει η εξυπηρέτηση (πράγμα που συμβαίνει σπάνια).

@ Perroula: Mάλλον γιατί τα ήσυχα καφέ έχουν τόσο λίγη πελατεία που αναγκαστικά χρεωκοπούν και κλείνουν ;-)

@ Alitovios: Προς τι το ζόρι; Αν δεν γουστάρεις, απλά πας αλλού :-)

Εξύμνoς said...

Δεν το εχω πιστεψει...απλα δεν ξερω!!
Μπουρμπουαρ να αφηνεις!

Anonymous said...

Για το pop-up: Πάντα με μειοψηφία είμαι, άλλωστε!!!

Alitovie, γιατί με κρίνεις αυστηρά? Κάποτε στα τραπέζια του Zonar's κάθονταν άνθρωποι του πνεύματος. Αυτούς χαρακτήρισα Ιστορία.

Όπως γράφει και η Σοφία, εάν σου αρέσει κάθεσαι. Εάν όχι, φτιάχνουν και αλλού καφέ!

Σοφία said...

@ Eximnos: Και με απλή λογική να το δεις, είναι δυνατόν οι μισθοί να είναι μεγαλύτεροι και οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλότερες;

Στο πουρμπουάρ (για να το πούμε σωστά ;-) αντιτίθεμαι ιδεολογικά και γενικώς. Τόσο που λέω να μην αφήνω ποτέ.

@ Penny: Ε μα βρε παιδί μου κι εσύ γούστα είναι αυτά που έχεις; Από τη μια pop-up window, από την άλλη Zonar's, σε λίγο θα μας πεις ότι σου αρέσει κι ο Νταλάρας :-p

Shadowface said...

Το τεράστιο δένδρο τα χριστούγεννα δεν θύμιζει ταινία tim burton μου άρεσε πολύ με τα φανάρια,ήταν ονειρικό μπορώ να πώ, κρίμα που δεν είχε κ ένα παγκάκι από κάτω να το ευχαριστηθώ καλύτερα.

Chameleon_Dark said...

Μικρό με είχανε πάει κι εμένα στοθ Ζόναρς οι δικοί μου, ψάχνοντας να βρούνε λίγη από την λάμψη αυτού του "κεντρικού" μαγαζιού της Αθήνας:κακά τα ψέμματα, μου είχε φανεί λίγο...γεροντίστικο τότε,πιθανότατα και εξαιτίας της περιρέουσας "παρακμής" του όλου περιβάλλοντος...

Όμως, κακά τα ψέμματα, χαίρομαι πολύ με το νέο ότι αυτό το ιστορικό μαγαζί δίνει ξανά το στίγμα του στο κέντρο της Αθήνας!!Τρελάθηκα όταν διάβασα για τις τιμές (όταν η ΥΠΕΡΤΑΤΗ σοκολατίνα των STARBUCKS-δεν είμαι τρελός fun, απλά το αναφέρω-, που είναι ότι κοντινότερο στον γευστικό οργασμό (ω,ναι, συγχωρέστε τον παροξυσμό μου, πεινάω :P), κάνει λίγο κάτω από το 5ευρω!

Αλλά από την άλλη...αν δεν στηρίξεις το μαγαζί που έφερε το παγωτό Σικάγο στην Ελλάδα (αχ.....έρωτας!!!!!), τότε ποιό θα στηρίξεις διάολε?? :D

alienlover said...

δεν το πιστεύω..
σήμερα πέρασα από κει πρώτη φορά, μπήκα μέσα και δεν είχα ιδέα ότι είναι το Ζόναρς. Αρχικά εντυπωσιάστηκα από τη διακόσμηση και τον αέρα του ζαχαροπλαστείου, τα γλυκά και τα υλικά για τις σαλάτες, αλλά για ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και τυρί Φιλαδέλφια (κι ας έγραφε κρέμα τυριών) σε πακέτο πλήρωσα έξι ευρώ. ΕΞΙ ΕΥΡΩ.
θα μου πεις τα έδωσα.. και θα έχεις και δίκιο, αλλά δεν νομίζω να το ξανακάνω. Είναι απαράδεκτο και πολύ λυπητερό επίσης αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα με τις καφετέριες και τα εστιατόρια. Είναι υ περ βο λι κά ακριβά για αυτό που προσφέρουν κι εμείς εξαιρετικά... ηλίθιοι που πάμε και τα δίνουμε.
Μπορεί να είναι πανέμορφο, αλλά δεν θα ξαναπάω.-
:(

Aegean guy said...

Για τα σχόλια που αφορούν την Ερμού, είναι πράγματι ένας ωραίος πεζόδρομος ο οποίος δυσφημείται με την εικόνα αυτή. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν πάσχουμε από ωραίες ιδέες αλλά από σωστή εφαρμογή και λειτουργία όσων σχεδιάζουμε. Με άλλα λόγια, στη χώρα μας, τα πιο ωραία πράγματα, μετά από λίγο καιρό τα απαξιώνουμε αφήνοντάς τα στη τύχη τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να συγκριθεί ένας ωραίος πεζόδρομος (με όσα προβλήματα λειτουργίας έχει) με ένα δρόμο πηγμένο στα αυτοκίνητα όπως η Τσιμισκή.
Πράγματι, ένα ιστορικό καφέ όπως του Zonar's λείπει από όλες σχεδόν τις Ελληνικές πόλεις που παραδόθηκαν στην κυριαρχία των "πλαστικών" καφετεριών και λοιπών cafe-bar. Για να έχουν όμως επιτυχία, θα πρέπει να προσέξουν πολύ service και τιμές.

Σοφία said...

@ Shadowface: Ναι, ήταν ωραίο το δέντρο.

@ Chameleon_Dark: Τι να σου πω... εγώ προσωπικά θα συνέχιζα να τρώω την σοκολατίνα στα Starbucks. Γιατί δεν λέω, ωραία η παράδοση του Zonar's, ωραία και η πάστα μαστίχα, αλλά να δίνεις 11 ευρώ κάθε φορά που θες να φας μια πάστα και να πιεις ένα νερό, ε δεν λέει!

@ Alienlover: Κρίμα που δεν είχες διαβάσει νωρίτερα την ανάρτηση - θα είχες πάει προετοιμασμένη ;-)

6 ευρώ για σάντουιτς στο χέρι είναι τιμή που σε προδιαθέτει να κάνεις δίαιτα!! Ούτε κι εγώ θα ξαναπήγαινα, ειδικά από τη στιγμή που στα πέντε βήματα υπάρχει Everest στο οποίο μπορείς να φας μια χαρά με τα μισά (και λιγότερα από τα μισά) λεφτά.

Παρεμπιπτόντως, η εταιρεία Everest έχει αναλάβει την διεύθυνση του νέου Zonar's.

@ Aegean Guy: Την εξυπηρέτηση ίσως την προσέξουν, για τις τιμές δεν το βλέπω, ειδικά όσο ο κόσμος κάνει ουρά για να μπει μέσα. Δηλαδή εντάξει, επιχειρηματίες είναι, δεν θα χαμηλώσουν τις τιμές μόνο και μόνο για να τους πουν φτηνούς. Άσε που υποψιάζομαι ότι οι Αθηναίοι κατά βάθος την βρίσκουν να πληρώνουν κατιτίς παραπάνω!

geokalp said...

στην παροχή υπηρεσίας αυτό που είναι άυλο ίσως κάνει τη διαφορά...
κι αν η εξυπηρέτηση δεν ενθουσιάζει, δεν νομίζω ότι είναι για να ξαναπάς...

P.S. ωραία η ματιά σου στη Αθήνα!

Δ. Τζ. said...

Δεν το έχω επισκεφθεί (ακόμα), αλλά από αυτά που έχω ακούσει από γνωστούς και διαβάσει, το Νέο Ζόναρς, έχει πράγματι ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Από την άλλη, αισθάνεσαι ένα άγχος συνέχεια, καθώς ο κόσμος προσπαθεί εναγωνίως να βρει ένα τραπέζι να κάτσει (κάτι σαν τα καφεστιατόρια στο Mall). Και το άγχος δεν είναι ο καλύτερος... σύμβουλος όταν πας για καφέ. Επίσης, μου έχουν πει ότι ο καφές, αν και όχι ιδιαίτερα καλός (όπως επισημαίνεις κι εσύ) κοστίζει 5-5.50 ευρώ!

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι παλιά το Ζόναρς δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα. Δε γέμιζε και ήταν μάλλον στον αντίποδα αυτού που ορίζουμε trendy...

Elli said...

Δεν έχω πάει αλλά γίνεται μονίμως λαικό προσκήνυμα απέξω γι αυτό και δεν θα πάω. Πάντως έχω ακούσει ότι δεν έχει βολικές καρέκλες.

Anonymous said...

Χμμ.. Δεν το έχω επισκεφθει, καθότι αγνοούσα την ύπαρξή του. Πάντως θα το έχω στα υπ'όψιν, αν κάποτε χρειαστεί να πάω για καφέ σε εκείνη την περιοχή :)

Κοίτα να δεις που φτάσαμε. Να μας δείχνουν οι κατοικούντες στο εξωτερικό, την Αθήνα :P

Dream_Rider said...

Δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο κατάστημα που είναι ακριβό αν και, κατά τα άλλα, πολύ ωραίο.

Πάντως, πιστεύω οτι το έχουμε παρακάνει λίγο με την ιστορία και το στυλ στην Ελλάδα. ΟΚ, ιστορικό μέρος, δε λέω αλλά τέτοιες τιμές;! Στο καφέ Florian δηλαδή, στην πλατεία της Βενετίας, εκει που έπιναν τόσοι και τόσοι δίασημοι τον καφέ τους γιατί πλήρωνα τον καπουτσίνο μου "μόνο" 4 περίπου ευρώ;...

ε? ποιος? said...

Τώρα που έχει καταλαγιάσει ο πανικός των Χριστουγέννων, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Πάντως, το νέο "trendy" Ζόναρ'ς δεν έχει καμία σχέση με το παλιό καφε-ζαχαροπλαστείο (έχω δει φωτογραφίες φίλων στις οποίες διακρίνονται στο βάθος ο Ελύτης και ο Γκάτσος).
Οι τιμές τόσο του Ζόναρ'ς όσο και γενικά των καφέ στην Ελλάδα είναι εύκολα ερμηνεύσιμες βάσει του νόμου της προσφοράς και ζήτησης: η αύξηση της ζήτησης οδηγεί είτε σε αύξηση των τιμών είτε σε αύξηση της προσφοράς (ή και τα δύο). Η ελληνική "coffee culture" είναι που προκαλεί την αύξηση των τιμών στις καφετέριες.

Matrix said...

θα μείνω και εγώ στην εξυπηρέτηση.

Βέβαια μια φορά πήγα και ίσως δεν είναι κατάλληλο για κρίση, αλλά αργούν λίγο.

Anonymous said...

Θυμάμαι παλιά, όσες φορές τουλάχιστον είχα πάει, έβλεπα κυρίους και κυρίες να διαβάζουν την εφημερίδα τους ή το βιβλίο τους, απολαμβάνοντας την ησυχία τους. Εάν αυτό δεν μπορώ να το κάνω πλέον, δεν ξέρω εάν θα αποφασίσω να πάω...

Ίσως, μόνο και μόνο για την πάστα μαστίχα, ίσως το κάνω...

Και ναι! Το ομολογώ! ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ!!!

ΥΣ: Εσείς οι ξενιτεμένοι ελάτε στο blogspot μου διότι έχω ανάρτηση περί Eurovision! (Θα φρίξει ο Νταλάρας!)

A.Charantonis said...

Τα χριστούγεννα είχε και ένα υπέροχο δέντρο με κεριά κρεμασμένα παντού στη στοά εκείνη...

Σοφία said...

@ Geogalp: Συμφωνώ, ευχαριστώ και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

@ Δ: Εξαρτάται για ποια εποχή μιλάμε. Πριν κλείσει (δεκαετία του '90) είχε ξεπέσει πάρα πολύ, αλλά πιο παλιά νομίζω ότι ήταν πολύ μοδάτο και δημοφιλές. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει από διηγήσεις της μητέρας μου και άλλων.

@ Ellie: Οι καρέκλες πρέπει να πω ότι δεν με ενόχλησαν, αλλά η αλήθεια είναι πως το στυλ του μαγαζιού σε προδιαθέτει να πας, να φας, να πιεις και να φύγεις - όχι να κάτσεις με τις ώρες.

Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες! Ελπίζω να βρεις τις καρέκλες μας αναπαυτικές ;-)

@ Deninho: Έλα ντε! Αλλά τι να κάνω, αφού δεν φιλοτιμήθηκε κανείς (πλην της Πέννυς) να προωθήσει λίγο τη γιορτινή Αθήνα, ανέλαβα εγώ!

Σοφία said...

@ Dream Rider: Θα συμφωνήσω με την απάντηση του ε? ποιος? σχετικά με το coffee culture (και της γενικότερης αδυναμίας που έχουμε ως λαός στο ακριβό). Από αυτή την άποψη δεν έχει ξεφύγει το Ζonar's που βάζει τον καφέ 5,50€ αλλά εμείς που τον πληρώνουμε στην τιμή αυτή - και όχι μόνο τον πληρώνουμε αλλά κάνουμε και ουρά για να μπούμε στο μαγαζί.

Στην τελική, αφού δίνουμε αβίαστα 3-4€ για να πιούμε καφέ σε μια καφετέρια της σειράς, λογικό είναι να μας ζητάνε κάτι παραπάνω για ένα μοδάτο μαγαζί στο κέντρο της πόλης.

Δεν το δικαιολογώ, κάθε άλλο. Πιστεύω στη δύναμη του καταναλωτή, και με λυπεί ότι στην Ελλάδα ο καταναλωτής δεν κάνει άλλο από το να παραπονιέται για τις τιμές, χωρίς να αλλάζει στο παραμικρό την συμπεριφορά του :-(

Σοφία said...

@ Matrix: Σωστά. Και από μια άποψη το δικαιολογείς γιατί έχουν πολλή κίνηση, αλλά από την άλλη σκέφτεσαι τις τιμές. Όταν δίνεις 10-12€ το άτομο σε ζαχαροπλαστείο, λογικό είναι να τα θέλεις όλα στην εντέλεια.

@ Penny: Βιβλίο δεν θα διαβάσεις σίγουρα. Το πολύ εφημερίδα, και πάλι όχι με ησυχία. Αλλά η πάστα μαστίχα αξίζει ;-)

Υ.Γ. Αυτή τη στιγμή ακούω τον Μαρτάκη και σε λίγο θα ρίξω κι εγώ την ψήφο μου. Χιχι.

@ Fading Shadows: Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες. Αυτό το δέντρο λες;

cortlinux said...

Στο zonar's είχα πάει πολύ παλιά. Ως λάτρης του μοντέρνου και του ελιτισμού δεν μπορώ να σου πω ότι με ενθουσίασε (τότε). Για το σημερινό δεν το έχω επισκευτεί οπότε δεν ξέρω να σου πω. Για καφέ προτιμώ ότι τόσο γνωστά μέρη ή και λίγο κρυφά. Πχ στην καφετέρια του βιβλιοπωλείου της Άγκυρας όπου ξαφνικά χάνεσαι από την Αθήνα (Σόλονως μεταξύ Θεμιστοκλέους και Μπενάκη) καθώς και άλλα. Γενικά στην Αθήνα περισσότερο προς μεριά συνταγματως και εξαρχείων θα βρεις πληθώρα και με ιδιαίτερου ύφους καφετέριες.

Πάντως θα δοκιμάσω και θα σου πω. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η τζαμαρία μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Σοφία said...

Το παλιό ήταν λίγο ξεπεσμένο. Το καινούριο είναι πιο μοντέρνο και στυλάτο. Αξίζει να το δεις, αν μη τι άλλο για την τζαμαρία!

Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες :-)

Iron man said...

Δεν έχω πάει αλλά κάποια στιγμή
θα ήθελα μέσω της φαντασίας μου
να πάω στο Zonar's όταν πρωτοδημιουργήθηκε όταν έγιναν τα πρώτα εγκαίνια!
Καλή εβδομάδα!
Δ

Σοφία said...

Σου εύχομαι να τα καταφέρεις. Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.

ντινα said...

Καλήμερα πολύ καλό το blog σου
Για να πας στα Zonar's πρέπει να κλείσεις τραπέζι?

Σοφία said...

Όχι, δεν χρειάζεται. Καφε-ζαχαροπλαστείο είναι στην ουσία, και έχει πάρα πολύ μεγάλο χώρο.

Anonymous said...

εχω παει 2 φορες στο μαγαζι. την πρωτη φορα μου φανηκε πανακριβο αλλα μου αρεσε λιγο η glamouria που ειχε.
τη δευτερη φορα και συγκεκριμενα χθες επεσα σε απαραδεκτη εξυπηρετηση. μια σερβιτορα εξυπηρετουσε πελατες που ηρθαν μετα απο εμας και προς στιγμην ενιωσα αορατη. μετα απο ωρα που ηρθε να παρει παραγγελια εκτος οτι μας κοιτουσε υποτιμητικα ειχε περιεργο υφος.
κατα τα αλλα αρχοντικο μαγαζι αλλα πιστευω στο θησειο και σε αλλα μερη της αθηνας περνας καλυτερα.

Anonymous said...

Outrageously expensive, totally insensitive to the current times, with no clue of what service is. The building is magnificent and that’s what makes it sad. Will not go there again until they come down to earth and realize that a 6.50e cup of filter coffee plus 1 e Christmas bonus is considered to be sheer robbery where I come from.

Σοφία said...

@ Anonymous1: Συμφωνώ απόλυτα. Κι εγώ από τότε που έγραψα το ποστ, μία φορά μόνο ξαναπήγα. Δεν ενθουσιάστηκα και δεν ξεναπάτησα έκτοτε.

@ Anonymous2: I don't know if you can read Greek, but that is exactly the gist of the post and comments: food & drink is overpriced and the service sucks.

Julmaggot said...

Ξέρει κανείς τι μάρκα είναι ο εσπρεσσο ο αρωματικος που έχει? ήπια μια φορά και δεν μπορω να το ξεχάσω...

Anonymous said...

Είχα πάει στο zonar's μια φορά, Απρίλιο του '09! Μου άρεσε πάρα πολύ ο χώρος και η βιτρίνα με τα γλυκά και τα φρούτα και το γιαούρτι. Αυτό μου έχει μείνει σαν εικόνα από τότε. Και φυσικά το γλυκό που είχα παραγγείλει. Δε θυμάμαι πώς το λένε αλλά ήταν υπέροχο!
Όσο για τα παραπάνω posts, πιστεύω ότι το συγκεκριμένο μαγαζί δεν είναι για να το κάνεις στέκι και να δίνεις κάθε μέρα 6 ευρώ για καφέ κ άλλα τόσα για γλυκό. Μπορείς να πηγαίνεις μια στις τόσες, έχοντας βέβαια επίγνωση του ύψους των τιμών και να το ευχαριστιέσαι κιόλας γιατί πας γι' αυτό το κάτι παραπάνω. Γι' αυτήν την αίσθηση του ευρωπαικου, για την όμορφη ατμόσφαιρα, για τις παραδεισένιες γεύσεις...
Αυτά είναι πράγματα που κατ' εμέ πρέπει να τα απολαμβάνουμε σπανίως, ακριβώς για να μπορούμε να τα απολαμβάνουμε!

Σοφία said...

@ Julmaggot: Συγγνώμη, δεν έχω ιδέα!

@ Anonymous: Δεν έχεις άδικο σε αυτό που λες. Η μόνη μου ένσταση είναι η ανεπαρκής εξυπηρέτηση, αλλά επειδή πλέον έχω να πάω χρόνια στο Zonar's δεν ξέρω αν είναι κάτι που στο μεταξύ έχει διορθωθεί.

Anonymous said...

Julmaggot
Ο εσπρεσο του ζωναρς είναι δική του παραγγελια από ιταλία.
Μπορείς να αγοράσεις όμως την ιδια ποιότητα από το γειτονικό καφε κλέμεντε (στη στοά σπυρομήλιου δίπλα από το θέατρο Παλλάς) που είναι της ιδιας ιδιοκτησίας και πουλάει χύμα.