Saturday 24 May 2008

Η Eurovision σε αριθμούς και όχι μόνο


Ο θεσμός της Eurovision κλείνει φέτος 52 χρόνια και μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος πάνω από 1000 τραγούδια (το 1100ό θα παιχτεί στον φετεινό τελικό). Με τόσο υλικό, η Eurovision είναι ο παράδεισος των στατιστικολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν τα εξής:

Τα σχήματα με 3 τραγουδιστές είναι καταδικασμένα στην αφάνεια, αφού μόνο μια φορά από το 1956 έχει κερδίσει χώρα που έχει ανεβάσει 3 άτομα στη σκηνή. Αντιθέτως, τα σχήματα με 5 και 6 τραγουδιστές έχουν έρθει πρώτα 31 φορές στην ιστορία του θεσμού. Βέβαια, η άλλη τάση τα τελευταία χρόνια είναι να τα πηγαίνουν καλά γυναίκες μακρυμαλλούσες (με εξαίρεση την περσυνή νικήτρια), ενώ ένας άντρας μόνος του έχει να κερδίσει από το 1990, τότε που ο Toto Cutugno τραγούδησε το Insieme: 1992. Αν σας φαίνεται απίστευτο, ρίξτε μια ματιά εδώ.

Όσοι κληρωθούν να τραγουδήσουν στην αρχή ή στο τέλος του διαγωνισμού βοηθιούνται από την σειρά εμφάνισης. 14 από τους 52 νικητές (27%) είχαν διαγωνιστεί στις τελευταίες τρεις θέσεις, ενώ δεν έχει νικήσει ποτέ τραγούδι που εμφανίστηκε δεύτερο, έβδομο, 16ο, 21ο, 23ο, 25ο ή 26ο. Η Καλομοίρα φέτος εμφανίζεται 21η, ενώ στις 3 τελευταίες θέσεις έχουμε τη Σερβία, τη Ρωσία και τη Νορβηγία. Στις τρεις πρώτες έχουμε Ρουμανία, Βρετανία και Αλβανία.

Οι Σουηδοί ABBA είναι το πιο πετυχημένο συγκρότημα στην ιστορία της Eurovision. Ήρθαν πρώτοι το 1974 με το τραγούδι Waterloo. Τώρα πλέον έχουν διαλυθεί.

Το πιο δημοφιλές τραγούδι που έχει περάσει από την Eurovision είναι το Nel Blu Dipinto Di Blu, του Domenicο Mudugno, γνωστό και ως Volare.

Η χώρα με τις περισσότερες επιτυχίες είναι η Ιρλανδία, που έχει κερδίσει 7 φορές. Το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν κερδίσει από 5 φορές η κάθε μία, ενώ η Σουηδία και η Ολλανδία 4 φορές. Η Βρετανία έχει έρθει δεύτερη 15 φορές.

Η Νορβηγία έχει πιάσει πάτο ούτε λίγο ούτε πολύ, 10 φορές (1963, 1969, 1974, 1976, 1978, 1981, 1990, 1997, 2001 και 2004) αλλά έχει πάρει και την πρώτη θέση δύο φορές, το 1985 και το 1995.

Η Πορτογαλία έχει λάβει μέρος 40 φορές αλλά δεν έχει νικήσει ποτέ. Ούτε και φέτος το βλέπω.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλες τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ραδιοφωνική Ένωση EBU, δηλαδή όλες τις χώρες της Ευρώπης και επίσης χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής όπως η Αλγερία, η Ιορδανία, το Ισραήλ, το Λίβανο, η Αίγυπτος, το Ισραήλ κ.λπ. Εκ των αφρικανικών χωρών, το Μαρόκο πήρε μέρος μία και μοναδική φορά το 1980 και από τότε δεν το ξαναείδαμε.


Η πρώτη Eurovision έλαβε χώρα το 1956 στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Συμμετείχαν 14 χώρες και νικήτρια αναδείχτηκε η ...Ελβετία με την Lys Assia. Η απόφαση πάρθηκε από κλειστή επιτροπή (χωρίς τη συμμετοχή του κοινού). Η Ελβετία κέρδισε άλλη μια φορά, το 1988, όταν την εκπροσώπησε η γνωστή σε όλους μας Céline Dion.

Ο Ιρλανδός Johnny Logan είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που έχει κερδίσει τρεις φορές, δύο ως τραγουδιστής και μία ως συνθέτης.

Το υψηλότερο σκορ μέχρι στιγμής έχουν πετύχει οι Φινλανδοί Lordi που διαγωνίστηκαν στην Αθήνα το 2006 με το αμφιλεγόμενο Hard Rock Hallelujah: 292 πόντοι στον ημιτελικό και το ίδιο ακριβώς στον τελικό (γουρλίδικο το νούμερο 292). Ό,τι και να νομίζετε για το τραγούδι τους, οι θεατές στο live το αποθέωσαν. Άλλωστε ήταν και το 12άρι της Ελλάδας εκείνη τη χρονιά. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι Φινλανδοί επιστρέφουν με άλλη μια σκληρή ροκιά φέτος.

Στον εορτασμό των 50 χρόνων της Eurovision τον Οκτώβριο του 2005 στην Κοπενγχάγη, ψηφίστηκαν τα 10 καλύτερα τραγούδια του διαγωνισμού. Τα τραγούδια αυτά ήταν:

1: Waterloo - ABBA (1974) Σουηδία
2: Volare - Domenico Modugno (1958) Ιταλία
3: Hold me now - Johnny Logan (1987) Ιρλανδία
4: My Number One - Έλενα Παπαρίζου (2005) Ελλάδα
5: Save Your Kisses For Me - Brotherhood of Man (1976) Βρετανία
6: Fly On The Wings of Love - Olsen Brothers (2000) Δανία
7: Ein bisschen Frieden - Nicole (1982) Γερμανία
8: Congratulations - Cliff Richard (1968) Βρετανία
9: Everyway That I Can - Sertab Erener (2003) Tουρκία
10: Ne Partez Pas Sans Moi - Céline Dion (1988) Ελβετία

Ο φετεινός διαγωνισμός έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες από κάθε προηγούμενο. Παίρνουν μέρος 43 χώρες.

Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν τον τελικό κάθε χρόνο.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Βρετανία στέλνει φέτος στη Eurovision έναν αρκετά αξιόλογο τραγουδιστή με ένα χαρούμενο (αν και λίγο ντίσκο) τραγουδάκι. Ο Andy Abraham είναι 43 χρονών, πρώην σκουπιδιάρης στο επάγγελμα, που έγινε γνωστός μέσω της εκπομπής The X Factor πριν μερικά χρόνια και έκτοτε έχει πουλήσει πάνω από μισό εκατομμύριο δίσκους. Εκτός από καλός τραγουδιστής είναι και πολύ συμπαθής. Αν σας περισσεύει καμία ψήφος σήμερα, θα την εκτιμήσει ιδιαίτερα :-)



Even if the world stops loving
I could never stop loving you
Even if the sun stops rising
I still wanna wake up with you
Even if my heart was breaking
I could never break your heart too
Even if all words lost their meaning
You would understand I love you


Let the party begin!

34 comments:

apos said...

Εξαιρετικό το αφιέρωμα Σοφία. Για την Πορτογαλία πιστεύω ότι φέτος μπορεί να πάει καλά. Επίσης, το 1990 την Πορτογαλία εκπροσώπησε η γνωστή (πλέον) Dulce Pontes με το καταπληκτικό τραγούδι Lusitania Paixao.
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο δικτάτορας της Ισπανίας Φράνκο, πλήρωσε για να κερδίσει η χώρα του (1968 ή 1969). Κοινώς, για να πλημμυρίσει ο πίνακας σε Espagne, douze points. Δεύτερος σε εκείνο τον διαγωνισμό είχε έρθει ο Sir Cliff Richard. Καλό;
Αντε και με τη νίκη.

Anonymous said...

Η Πορτογαλία έχει λάβει μέρος 40 φορές αλλά δεν έχει νικήσει ποτέ. Ούτε και φέτος το βλέπω.--->Ρε τους loosers. Σε διεθνή διοργάνωση, σε όλους τους τομείς, και μόνοι τους να παίζουν δεν πρόκειται να κερδίσουν :P

Ενδιαφέρον αφιέρωμα (δεν ήξερα καν ότι οι ABBA είχαν πάρει μέρος στη Eurovision :P)

Jordan said...

Το πιο παρεξηγημενο κομματι απο ελλ συμμετοχης ever ηταν το s.a.g.a.p.o. και η μονη χρονια που ειχα πορωθει να νικησει η ελλαδα.Σαν μελωδια ηταν πολυ καλο. Επισης και το Hard Rock Hallelujah αν απομονωσεις την συνθεση ειναι πολυ καλο ασχετα απο την αγριοφωναρα.Ειναι μεταξυ bon jovi και metallica.Τα μεταλλα στην ελλαδα το ανεβασαν.Εξαλλου ως γνωστον ειμασταν εξαπανεκαθεν(sic) αντιδραστικοι ως λαος.

Anonymous said...

Δεν μου λες πόσες φορές ψήφισες;;;;

:-))))) Καρφώθηκες με το 12άρι...

fpboy said...

Να πω και ένα οικονομικό στοιχείο η είναι λίγο βαρύ ?
Λοιπόν φέτος η ερτ επένδυσε 8 εκ. ευρώ για την Eurovision και περιμένει 16 εκ. ευρώ έσοδα!!!!
Φιλιά!

cinderella said...

Κι απ' ότι φάνηκε η 21η θέση και πάλι δεν έφερε πρωτιά!! :(:(
Καλημέρες Σοφάκι!!

Natassa said...

Εγώ πάντως ψήφισα την αγγλική συμμετοχή, όπως και 2-3 άλλα τραγούδια αλλά αυτό που πραγματικά με κέρδισε ήταν το τραγούδι του Ισραήλ.
Πολύ ενημερωτική η ανάρτηση σου. Εγώ πάντως θα έκανα μεγάλη χαρά μια χρονιά να υπάρξει μόνο η ψηφοφορία του κόσμου χωρίς τις εθν. επιτροπες, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι πραγματικά αρέσει στον κόσμο, διότι φέτος τα πράγματα ψιλοξεφύγανε.... 10 βαθμούς η Τουρκία στην Αρμενία ..... είπαμε εκτός συγγενείς και γείτονες σε λίγο θα μοιράζουμε και συγνώμες με δωδεκάρια και δεκάρια.

Anonymous said...

Τελικά, ο Τerry Wogan το έθεσε σωστά: οι χώρες της Δ. Ευρώπης δεν πρέπει να συμμετέχουν, γιατί όλη αυτή η ανοησία δεν έχει καμιά σχέση με τη μουσική, αλλά με εθνικές προκαταλήψεις.

KitsosMitsos said...

Όντως η χαρά των στατιστικολόγων και των συνομωσιολόγων!
Την καλησπέρα μου.

dr.SeenG said...

Σοφία, εκεί στη Βρετανία επικρατεί ο παροξυσμός που έχουμε εδώ για την eurovision? Οι Βρετανοί και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνονται λίγο αποστασιοποιημένες πλέον. Ειδικά οι Ιταλία και Αυστρία που έχουν αποχωρήσει πλέον... για τους γνωστούς λόγους.
Καλησπέρα σου Σοφίτσα, καλή εβδομάδα!!!

civil said...

Αλήθεια η Βρετανία έχει 5 πρωτιές και 15 2ες θέσεις; και πως αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι δεν πρόκειται να ξαναδούν (όχι πρωτιά) ούτε 20άδα; Ο πάτος του βαρελιού έχουν γίνει! Και δεν φταίνε αυτοί οι καημένοι (εγώ ψήφισα Γαλλία, που επίσης πάτωσε), αλλά το σύστημα ψηφοφορίας. Περιμένω από τους Βρετανούς να κάνουν την κίνηση για αλλαγή του. Τι ηγέτιδα δύναμη είναι;

Anonymous said...

πολύ όμορφη ιστορική αναδρομή

Anonymous said...

Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνουν οι Βρετανία, Γαλλία, κτλ. είναι να αποχωρήσουν. Πρόκειτυαι περί κωμωδίας.

kat. said...

εγώ βασικά την βαριέμαι την γιουροβίζιον! και ποιο το νόημα; και ποια η επόμενη μέρα; και ποια η καταξίωση των ατόμων που κερδίζουν;

μπα..
δεν ξέρω..
χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει οτι δεν πηγαίνουν καλές φωνές ή αξιόλογα τραγούδια..

snikolas said...

Στατιστικολόγος είσαι παιδάκι μου; :)

? said...

τελικά δεν είναι ένα απλό πανηγυράκι.. δυστυχώς η Μ.Βρετανιά που μας τιμά κάθε χρόνο με 12αρι εμείς δε κάνουμε το ίδιο

Σοφία said...

@ Apos: Κατόπιν εορτής η απάντηση, πάντως την Πορτογαλία δεν την έβλεπα με τίποτα στη δεκάδα, και κατά τη γνώμη μου πήρε πολύ υψηλή θέση σε σχέση με την παρουσίαση του τραγουδιού. Ήταν που ήταν ψυχοπλακωτικός ο στίχος, ήταν και η ερμηνεύτρια άκρως τρομακτική (ήθελα να ήξερα ποιον είχε στυλίστα) - είναι θαύμα που πήρε όσους ψήφους πήρε. Πάντως πήγαν σίγουρα καλύτερα από πέρσυ που είχαν κατεβάσει εντελώς γλυκανάλατο τραγουδάκι, οπότε μάλλον έπιασε το κόλπο και μπράβο τους.

Για την Ισπανία δεν το ήξερα, αλλά προχθές που το συζητούσα σε μια παρέα, μου είπαν ότι ο Cliff Richard τότε είχε κάνει ένσταση για το αποτέλεσμα (η οποία φαντάζομαι ότι δεν εισακούστηκε γιατί άλλος είχε τα $$$).

@ Deninho: Για την Céline Dion το ήξερες; Χεχε :-p

@ Jordan: Το S.A.G.A.P.O. δεν θέλω ούτε να το θυμάμαι! Την επόμενη μέρα από εκείνη τη Eurovision ντρεπόμουν να εμφανιστώ στη δουλειά (και όταν εμφανίστηκα έφαγα τρελή καζούρα). Σαν μελωδία μπορεί να ήταν τέλεια, αλλά μετράνε κι άλλα πράγματα πλην της μελωδίας, στα οποία υστερούσε σε τραγικό βαθμό.

Συγκριτικά οι Lordi ήταν θεοί. Μπορεί ο τραγουδιστής τους να μην είχε ιδιαίτερα καλή φωνή, αλλά από μουσική και σκηνική παρουσία ήταν πρώτοι.

@ Μανώλης: Κι όμως αγαπητέ μου, τα φαινόμενα απατούν ;-) Το 12άρι δεν είχε τη συνδρομή μου, γιατί απλούστατα δεν ήμουν στην Αγγλία το Σάββατο το βράδυ.

@ Fpboy: Μπράβο τους και σε καλή μεριά :-)

Σοφία said...

@ Cinderella: Το βασικό είναι ότι πήγε πάρα πάρα πολύ καλά. Για την πρωτιά δεν πειράζει, θα προσπαθήσουμε πάλι του χρόνου :-)

@ Natassa: Μα και τώρα ο κόσμος ψηφίζει, δεν υπάρχουν πια εθνικές επιτροπές. Από το 1997 και μετά άρχισαν να καταργούνται και όλες οι χώρες πλέον χρησιμοποιούν άμεση ψηφοφορία μέσω τηλεφώνου ή SMS.

@ Ανώνυμος: Ο Τerry Wogan είναι βλάκας.

@ Kitsosmitsos: Καλησπέρα και σε σένα :-)

@ Dr.Seeng: Όχι μόνο δεν υπάρχει παροξυσμός, υπάρχει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή πλήρης αδιαφορία. Γι' αυτό άλλωστε στέλνουν συνέχεια ηλίθια τραγούδια (το φετεινό ήταν η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα).

Σοφία said...

@ Civil: To αντιμετωπίζουν διακωμωδώντας τον διαγωνισμό και όσους παίρνουν μέρος στα "σοβαρά", δηλαδή αντιδρούν σαν μωρά που τους έχεις πάρει την κουδουνίστρα από τα χέρια.

@ Evlahos: Να 'σαι καλά :-)

@ Ανώνυμος: Συμφωνώ απόλυτα! Έτσι κι αλλιώς βλακείες στέλνουν ως επί το πλείστον, οπότε η αποχώρησή τους μόνο οφέλιμη μπορεί να είναι για τη Eurovision.

@ Kat: Νομίζω ότι ο Bilan σίγουρα δεν θα χάσει, όπως δεν έχασε και η Ruslana, και η Παπαρίζου, και η Sertab και τόσοι άλλοι που νίκησαν κατά καιρούς. Ούτε η Καλομοίρα θα χάσει, κι ας μην πήρε την πρώτη θέση.

@ Snikolas: Κάθε άλλο. Απλός αντιγραφέας ;-)

@ Νίκος: Mην τους λυπάσαι - το 12άρι δεν το δίνουν οι Άγγλοι, αλλά οι ντόπιοι Κύπριοι και οι Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι για τον χαβαλέ ψηφίζουν από 20 φορές ο καθένας. Απόδειξη ότι το 2006 που πολλοί Έλληνες φίλοι της Eurovision είχαν έρθει από την Αγγλία στην Αθήνα για τον τελικό, η Αγγλία μας έδωσε ένα πενιχρό 7άρι.

Natassa said...

εδώ ντίαρ υπάρχει μια μικροπαρεξήγηση για τις εθνικές επιτροπές, φυσικά και υπάρχουν, και μάλιστα προχθες σε μια από τις ευρο-λυσασμένες μεσημεριάτικες εκπομπές ο Κατσαρος δήλωσε ότι εκτός από το τελεβοτινγκ υπάρχουν ακόμα οι εθνικές επιτροπές στην οποία ελληνική εθν. επιτροπή λέει ήταν και πρόεδρος. Δίνουν την βαθμολογία τους πριν ξεκινήσει το τελεβοτινγκ, Εξ ου και ψηφίζονται έτσι οι χώρες.

Σοφία said...

Ντίαρ, μήπως η παρεξήγηση είναι εκ μέρους σου; Οι εθνικές επιτροπές υπάρχουν, αλλά δεν ψηφίζουν στον τελικό παρά μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, π.χ. αν πέσει το τηλεφωνικό δίκτυο ή δεν ψηφίσει αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, χρησιμοποιούνται δηλαδή ως backup.

Οι εθνικές επιτροπές ψηφίζουν στους ημιτελικούς, αλλά εκλέγουν μόνο 1 από τους 10 που περνάνε στον τελικό - οι πρώτοι 9 εκλέγονται από το κοινό. Φέτος οι εθνικές επιτροπές μας έδωσαν τη Σουηδία από τον ένα ημιτελικό και την πορτοκαλί γοργόνα (Πολωνία) από τον άλλο.

Οι κανονισμοί της EBU σχετικά με την ψηφοφορία είναι ξεκάθαροι και αν οι Έλληνες είχαν βρει τρόπο να κοροϊδέψουν την Ευρώπη, να είσαι σίγουρη ότι δεν θα το ανακοίνωνε ο Κατσαρός στην τηλεόραση!

ΠΑΥΛΟΣ said...

Απίστευτο το αφιέρωμά σου!!!

Aντώνης said...

Δεν είδα τί δώσαμε εμείς στη Βρετανία, παρατήρησα όμως ότι και φέτος η Αγγλία μας έδωσε το δωδεκάρι...

Anonymous said...

"...δηλαδή αντιδρούν σαν μωρά που τους έχεις πάρει την κουδουνίστρα από τα χέρια."

Λες και οι Βρετανοί έχουν ανάγκη από αυτήν την παπαριά για φκιάξουν, να ακούσουν και να πουλήσουν καλή μουσική! Καλά κάνουν και δεν την παίρνουν στα σοβαρά και καλά θα κάνουν αν δεν ξαναστείλουν τραγούδι. Ο Wogan μπορεί να είναι εκνευριστικός και τα αστεία του κρύα, αλλά επι του θέματος έχει δίκιο. Το πανηγύρι είναι καλό για χωρες σαν την Ελλάδα, το Αζερμπαιτζάν και την Αρμενία για να κρύψουν τη μουσική και πολιτιστική τους γύμνια και να αποβλακώσουν παραπάνω τον κοσμάκη.

Είδα λίγο από το τέλος του διαγωνισμού και ο μόνος με τον οποίο διασκέδασα ήταν ο Stu στο εικονίδιο.

marionettie said...

Ρε παιδί μου, γιατί ότι και αν διαβάζω από eurovision το λατρεύω, ακόμα και αν το ξέρω ήδη;;;

Και Αγγλία δεν ψήφισα, γιατί δεν είχα κάρτα, αλλά και να είχα, πάλι δε θα ψήφιζα, γιατί δε μου άρεσε, και ήταν εντελώς σίγουρο πως δε θα πήγαινε καλά, γιατί...έτσι, φαινότανε το πράγμα! Άντε του χρόνου καλύτερα, πάτε και πάντα κατευθείαν τελικό, κρίμας είναι ντε! Πολλά φιλιά! xxx

Anonymous said...

Πω πω... πού τα βρήκες τόσα στοιχεία για τη Eurovision? Ιδέα δεν είχα για όλα αυτά τα στατιστικά :)

fpboy said...

δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα ''πανυγηράκια'', αλλά ρε παιδιά
πολύ κακά τραγούδια , πολύ κακά!

VagSiok said...

Αν και η τηλεόραση δείχνει εδω και 10 μέρες συνεχώς θέματα σχετικά με τη Eurovision, πόλλα απο αυτα που είπες δεν τα γνώριζα..
Φοβερό post..

ΥΓ:Μεχρι να κερδίσει προ τριετία το διαγωνισμό η Παπαρίζου, η Ελλάδα ήταν σταθερά μεσα στους lοsers της διοργάνωσης..

Σοφία said...

@ Pavlos: Ευχαριστώ!

@ Αντώνης: Οι Έλληνες της Αγγλίας και οι Κύπριοι αδελφοί το δώσανε το 12άρι... πάντως εμείς δεν τους δώσαμε τίποτα.

@ Ανώνυμος: Δεν ξέρω ποιος είναι ο Stu, πάντως συμφωνώ για την αποχώρηση της Βρετανίας, μην σου πω και της Ιρλανδίας. Πραγματικά δεν φαντάζομαι ότι θα λείψουν σε κανένα, o δε Wogan θα λείψει μόνο από τους Άγγλους και πάλι όχι από όλους.

@ Marionettie: Γιατί η Eurovision είναι ΘΕΣΜΟΣ :-)

@ Unclescrooge: Χεχε όποιος ψάχνει, βρίσκει ;-)

@ Fpboy: Εμένα πάντως μου άρεσαν πολλά από τα τραγούδια. Όχι όλα, αλλά σίγουρα τα περισσότερα του τελικού.

@ Vagsiok: Αυτό που λες αποδεικνύει απλά πόσο λίγη έρευνα κάνουν οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης. Όλα σχεδόν τα στοιχεία της ανάρτησης προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της Eurovision και από την ανάλογη ιστοσελίδα του ΒΒC.

Σημείωση: Πριν την πρωτιά της Παπαρίζου το 2005, είχαμε έρθει 3οι με τον Σάκη το 2004, 3οι πάλι με τους Antique το 2001, 9οι το 1993 με την Καίτη Γαρμπή, 5οι το 1992 με την Κλεοπάτρα, 10οι το 1987 με τους Bang κ.λπ. Επειδή δεν βγαίνεις πρώτος δεν σημαίνει ότι είσαι loser ;-)

VagSiok said...

Θα συμφωνήσω μαζί σου οτι δεν μας χαρακτηρίζει μια πρώτη θέση ή όχι..
Αλλά εξακολουθώ να ισχυρίζομαι οτι η παρουσία μας γενικά στο θεσμό απο το '74 και ως σημερα (αν εξαιρέσουμε τις τελευταιες χρονιες που έχει πεσει πολύ χρήμα) δεν ειναι και για να έπαινο.. ;-)
Καλό σου βράδυ..

Anonymous said...

Εγώ πάντως τρεις ψήφους στο τραγούδι της Μ. Βρετανίας τις... έστειλα, αλλά ήταν μάλλον πολύ λίγες. Και Ισραήλ ψήφισα, και Δανία, και Τουρκία, και Σερβία. Α, στα ημιτελικα είχα ψηφίσει και τον 75 cents!!!

Τι κάνεις... ντίαρ?

Σοφία said...

@ Vagsiok: Εντάξει, ένας απλός διαγωνισμός τραγουδιού είναι, δεν αξίζει να αγχωνόμαστε... Άλλωστε δεν είναι μόνο το χρήμα, είναι και το ότι βρήκαμε τη φόρμουλα της νίκης: ανατολίτικες μουσικές νότες, εντυπωσιακά χορευτικά και αγγλικός στίχος αποτελούν πλέον το τρίπτυχο της επιτυχίας. Συν του ότι μετά την κατάτμηση της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης ψηφίζουν αρκετές χώρες που εκτιμούν αυτό το είδος μουσικής :-)

@ Penny: Ντίαρ!!! Πού χάθηκες; Για την ψήφο σε ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας, αλλά γιατί τσιγκουνεύτηκες; Χάθηκε να ρίξεις 4-5 να πιάσουν τόπο;

Anonymous said...

Χεχεχε!! Λες να αυτό να φταίει?
Εάν του χρόνου, δεν στείλουν πάλι αεροσυνοδούς, θα ρίξω περισσότερες ψήφους!

Σοφία said...

Ε ναι βρε παιδί μου, δεν έχεις ακούσει που λένε ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη;