Saturday 31 May 2008

Millennium Square@Bristol


Αφού είδαμε τα δύο διάσημα καράβια συνεχίσαμε να περπατάμε προς την παλιά πόλη, περνώντας μέσα από την περιοχή που λέγεται Harbourside. Εδώ παλιά ήταν οι λιμενικές εγκαταστάσεις, οι αποβάθρες και οι αποθήκες των εμπορευμάτων που μετακινούσαν τα πλοία. Μετά την παύση της λειτουργίας του εμπορικού λιμανιού η περιοχή υποβαθμίστηκε, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια οικοδομικής ανάπτυξης και ανανέωσης, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της να είναι σαν εργοτάξιο. Όταν με το καλό θα τελειώσουν οι εργασίες πιστεύω ότι θα είναι πολύ ωραία, μόνο που φυσικά δεν θα βλέπεις σπιτάκι ούτε για δείγμα αλλά συνέχεια πολυκατοικίες. Πάντως δεν χτίζουν μόνο διαμερίσματα αλλά έχουν κάνει πρόβλεψη και για γραφεία, μαγαζιά, ξενοδοχεία, καζίνο, πλατείες κ.λπ. με σκοπό να υπάρχει κίνηση στην περιοχή και να μην είναι απλά ένα τσούρμο πολυκατοικίες που τα βράδυα δεν θα βλέπεις ούτε πουλί πετούμενο. Ωραία ιδέα φαίνεται, πολύ ευρωπαϊκή (τσιμέντο παντού, μαγαζιά παντού) - το νέο πρόσωπο της βρετανικής αρχιτεκτονικής. Φαντάζομαι ότι οι τιμές των διαμερισμάτων θα είναι από τσιμπημένες έως απαγορευτικές. Στο μέγεθος φαίνονται καλά, δυαράκια από 48 τ.μ. και τριάρια από 73 τ.μ. άλλα με μπαλκόνια και άλλα χωρίς.

Περπατήσαμε ως την Millennium Square. Εκεί βρίσκεται μια έκθεση επιστημονικού περιεχομένου που λέγεται Explore@Bristol και ένα πλανητάριο σε σχήμα σφαίρας. Δεν μπήκαμε μέσα γιατί δεν είχαμε χρόνο, αλλά το σκηνικό με τους καθρέφτες ήταν πολύ εντυπωσιακό. Αν είχες χρόνο μπορούσες να απασχοληθείς δημιουργικά τραβώντας διαφορετικές φωτογραφίες. Δυστυχώς η υπόλοιποι βιάζονταν γιατί είχαμε αφήσει τα αυτοκίνητα στο πάρκιν και τελείωνε ο χρόνος, οπότε τράβηξα μόνο μερικές φωτογραφίες στα γρήγορα.


Είδαμε και έναν τύπο με ύφος επιστήμονα που έψαχνε μια τον Κρόνο και μια τον Ερμή με τη βοήθεια φουτουριστικού μηχανήματος αγνώστου ταυτότητας. Τελικά χρειάστηκε να βάλει χέρι στο μηχάνημα, αλλά τους βρήκε και μάλιστα μάθαμε και πόσο μακριά είναι.


Η πλατεία κατά τ' άλλα δεν έλεγε πολλά πράγματα, πολύ τσιμέντο, μαγαζιά γύρω-γύρω, και φουτουριστικά συντριβάνια στα οποία τσαλαβουτούσαν παιδάκια...


...και κάτι γαϊδάρες που έπαιζαν βόλεϋ με μια μπάλα του μπάσκετ και είχαν μπει μέσα στο νερό με τα καλσόν. Μπορεί να μην είχε ήλιο, αλλά είχε ζέστη (δηλαδή πάνω από 15 βαθμούς, που για τους ιθαγενείς ισοδυναμούν με καλοκαίρι).


Είδαμε και διάφορα αγάλματα σε άσχετα σημεία, π.χ. πάνω σε παγκάκια. Ο κύριος που βλέπετε είναι ο William Tyndale, προτεστάντης μεταρρυθμιστής και ακαδημαϊκός, που μετάφρασε τη Βίβλο στα αγγλικά.


Στο βάθος ένα παραδοσιακό ανεμόμετρο με ναυτικό θέμα, για να μην ξεχνάμε πού βρισκόμαστε.


Άλλο τίποτα δεν είδαμε γιατί η ώρα πέρασε και είχαμε 10 λεπτά να πάρουμε το batmobile από το πάρκιν πριν μας διπλοχρεώσουν. Στο δρόμο της επιστροφής περάσαμε από έναν φανοστάτη με τρεις λάμπες και δύο πρωτότυπες πινακίδες που μας έδειξαν τη σωστή κατεύθυνση.


Επόμενη στάση: Wells - Εngland's smallest city.

Περισσότερες πληροφορίες για το Bristol μπορείτε να βρείτε εδώ.
Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό μου στο
Flickr.

18 comments:

Γκρινιάρης said...

Μαλιστάαα! Πάει και το Bristol! Αν και έκανες φιλότιμες προσπάθειες με τις φωτογραφίες σου, δε μπορώ να πω ο,τι με συγκίνησε ιδιαίτερα, όπως κι εσένα αν κρίνω από τα γραφόμενά σου! Ποιος ξέρει, ίσως αν είχες περισσότερο χρόνο να έβλεπες (κι εμείς μαζί σου) περισσότερα! Next time! :)

Σοφία said...

Κοίτα να δεις... Το Bristol είναι ένα Λονδίνο (εντάξει όχι ακριβώς, αλλά λέμε τώρα): μεγαλούπολη με πολλά αξιοθέατα, πολλή κίνηση, πολλή βαβούρα και αρκετή ασχήμια κατά περιοχές. Δεν είναι από τις χαριτωμένες πόλεις τύπου Cambridge, Winchester, Bath που πας για να θαυμάσεις ομορφιές και μεγαλεία άλλων εποχών.

Από την άλλη, γι' αυτόν που μένει εκεί, το Bristol έχει περισσότερη ζωή από πολλές άλλες χαριτωμένες πόλεις, ωραία εστιατόρια, κλαμπ για ξενύχτι μέχρι πρωΐας, πολυκαταστήματα, μαρίνες, μουσεία κ.λπ. Αν μένεις στο Λονδίνο, αυτά μπορείς άνετα να τα βρεις κι εδώ.

Anonymous said...

για έναν φοιτητή ,λέει το Bristol?

Σοφία said...

Εξαρτάται τι προτιμάς, μεγαλούπολη ή μικρή πόλη (σε φώτισα τώρα).

Δεν έχω κάνει φοιτήτρια στο Bristol για να ξέρω, οπότε ό,τι και να σου πω θα είναι απλά η προσωπική μου γνώμη. Εγώ προτίμησα μικρή-ήσυχη πόλη και campus, οπότε προφανώς δεν θα πρότεινα Bristol αλλά ούτε και Λονδίνο.

Δες εδώ μερικές πληροφορίες σχετικά με το Bristol. Ίσως κάποιος άλλος ξέρει να σου πει περισσότερα και από πρώτο χέρι :-)

Anonymous said...

Ενδιαφερουσα η παρουσιαση του Bristol και των καραβιών του. Εχω πολλούς φιλους που σπούδασαν στο Bristol και ολοι πέρασαν πολύ καλά. Δυστυχώς εγώ δεν πήγα ποτέ.
Εσύ και ο Γκρινιάρης μας κάνετε φοβερές ξεναγήσεις.

Κρίση Ταυτότητας said...

Ανεβήκατε προς Park St και University Campus; Η Park St έχει τέλεια καταστηματάκια στο πνεύμα της εποχής (οικολογικά/ντόπια/έξυπνα/vintage πραγματάκια), στην κορυφή το κτίριο της νομικής σε γοτθικό ρυθμό και πιο πάνω τα κτίρια του πανεπιστημίου θυμίζουν Cambridge-Oxford.

Crazy Tourists said...

Να και η άλλη εκδοχή του Bristol.. Όντως δε συγκινεί ιδιαίτερα, αλλά ένας τρελοτουρίστας πρέπει να έχει χώρο για όλα. Αν και αυτό που λατρεύω από όλο το νησί είναι οι εξοχές και τα μικρα χωριουδάκια! Κάτι μου λεει πως το Wells θα με ενθουσιάσει περισσότερο...
CrazyTourist1

Btw, έχετε μια πρόσκληση για παίγνιον στο β' ιστολόγιο μας!

Penelope said...

Σοφάκι σκέτο τουριστικός οδηγός είσαι και πρώτης τάξεως μάλιστα!! να φανταστείς εγώ που είμαι δυο βήματα από το Βristol δεν πάω συχνά γιατί μου αρέσει το Bath πιο πολύ από το Bristol και προτιμώ να πηγαίνω Λονδίνο όταν θέλω οξυγόνο πόλης. Αυτή την 'αλλοκοτιά' μου δεν μπορώ να την εξηγήσω.... Γέλασα με αυτό με τις 'γαιδάρες'

Σοφία said...

@ Lemonita: Κι εγώ από Έλληνες δεν έχω ακούσει κακό λόγο, αλλά πάλι δεν ξέρω κανέναν που να έχει σπουδάσει στο Bristol!

@ Κρίση ταυτότητας: Όχι, μείναμε μόνο κοντά στο ποτάμι. Την επόμενη φορά όμως θα τα δούμε όλα ;-)

@ CrazyTourist1: Bristol και Wells δεν έχουν καμία σχέση. Είναι σαν να συγκρίνεις την Πάτρα με το Ναύπλιο. Για χαλαρό τουρισμό το Ναύπλιο υπερέχει, και το Wells επίσης ;-)

Θα σας επισκεφτώ για να ενημερωθώ σχετικά με το παίγνιον!

@ Penelope: Να σου πω την αλήθεια, κι εγώ το ίδιο θα έκανα αν ήμουν στη θέση σου...

Anonymous said...

Ενδιαφέρουσα πόλη φαίνεται, για 1 μεγάλη ή 2-3 μικρές επισκέψεις :)
φυσικά, ως wannabe φυσικός, συγκινήθηκα ιδιαίτερα από το γεγονός ότι έχει έκθεση επιστημονικού περιεχομένου :P

Σοφία said...

Νομίζω ότι θα συγκινηθείς ακόμα περισσότερο αν σου πω ότι έχει ανακυρηχθεί science city (μαζί με το Newcastle, το Birmingham, το Manchester, το Nottingham και το York) λόγω της προώθησης μέσω του Πανεπιστημίου της και όχι μόνο διαφόρων επιστημονικών θεμάτων. Ακόμα είναι γεννέτηρα 2 φυσικών που έχουν πάρει βραβείο Νόμπελ, έχει δική της αυτοκινητοβιομηχανία και μεγάλη αεροναυπηγική παράδοση - από βομβαρδιστικά του Α' παγκόσμιου πόλεμου ως το Concorde. Ουάου;

ds said...

Σπούδασα 5 χρόνια στο Bristol. ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΗ νυχτερινή ζωή, πέρασα καταπληκτικά! Και αρκετή κουλτούρα, κυρίως θέατρο, σινεμά και κλασική μουσική (αλλά και άφθονη trip-hop).

Σπούδασα και στο Λονδίνο 3 χρόνια, αλλά μπορώ να πω ότι στο Bristol πέρασα καλύτερα, επειδή είναι πιο compact το κέντρο και πραγματικά πηγαίνεις παντού με τα πόδια (κάτι σαν Θεσ/νίκη, που αν μένεις κέντρο είναι όλα δίπλα σου!)

Anonymous said...

Κρίμα που

α. δεν σπουδάζω στην Αγγλία

β. δεν έχει τπτ τέτοιο στην Αθήνα..

Κάτι τέτοιο θα μου έδινε ένα επιπλέον, και ακόμη πιο σημαντικό, κίνητρο να διαβάσω.. Η στείρα γνώση θα μας φάει σε αυτόν τον τόπο :/

Και μιας και είπα στείρα γνώση, σιγά σιγά την κάνω, γτ αύριο έχει διάβασμα για την εξεταστική :/^2

Σοφία said...

@ Dynx: Eυχαριστούμε για τις πληροφορίες και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

Σοφία said...

@ Deninho: Στείρα ξε-στείρα, αυτήν έχουμε. Καλό διάβασμα λοιπόν και καλή επιτυχία :-)

Anonymous said...

Γαϊδάρες!!! ΧΑΧΑΧΑ!!!
Και εγώ έχω ένα φίλο που σπούδασε εκεί και έχει όμορφες αναμνήσεις από εκεί.
Είναι όμως να σου «καθίσει» καλά μια περιοχή για να την αγαπήσεις. Και αυτό δεν νομίζω ότι επιδέχεται λογικής εξηγήσεως...

konstantinos said...

Και χωρίς μπαλκόνι το σπίτι;!
Αυτό είναι που με χαλάει εκεί πέρα!

Σοφία said...

@ Penny: Όντως, είναι σημαντικό να σου κάνει κλικ :-)

@ Konstantinos: Γιατί νομίζεις ότι είναι συνέχεια όλοι στα πάρκα;