Thursday 24 July 2008

Λίγο Bristol ακόμα

Για το Bristol σας έχω μιλήσει αναλυτικά σε προηγούμενες αναρτήσεις όπως αυτή και αυτή. Την περασμένη Πέμπτη ξαναβρέθηκα στα ίδια μέρη για σύντομο επαγγελματικό ταξίδι, που σημαίνει ότι είδα μόνο τον σταθμό του τρένου και τη διαδρομή από το τρένο ως τα γραφεία της εταιρίας. Στην επιστροφή κατέβηκα στο κέντρο για να πάρω πάλι ταξί και με την ευκαιρία τράβηξα μερικές φωτογραφίες για το ιστολόγιο. Δυστυχώς άργησα να βγάλω τη μηχανή από την τσάντα και έτσι δεν πρόλαβα το "μαγικό παράθυρο" των 30 δευτερολέπτων κατά τα οποία έσπασαν λίγο τα σύννεφα και πήραμε μια ιδέα ήλιου, έτσι οι φωτογραφίες είναι λίγο σκοτεινές, παρόλο που ήταν ακόμα νωρίς το απόγευμα. Είναι όμως πολύ αυθεντικές χεχε!


Μια πλατεία ευρωπαϊκού τύπου στο κέντρο της πόλης, με συντριβάνια, μπετόν, παγκάκια και αγάλματα. Την έχω δει με ήλιο και είναι πολύ πιο όμορφη. Όταν έχει συννεφιά θαμπώνεσαι από το ατέλειωτο γκρι.


Από μια πόλη με το τόσο μεγάλη ναυτική παράδοση, δεν θα μπορούσε να λείπει το άγαλμα του Ποσειδώνα.


Πολύ αγριεμένος είναι όμως...


Το σημείο από το οποίο οι πολλοί θαρραλέοι (με τα πιο ζεστά μπουφάν) μπορούν να πάρουν το καραβάκι για βόλτες στο ποτάμι.


Άγαλμα του Edmund Burke, Αγγλο-Ιρλανδού πολιτικού και φιλόσοφου που είχε περάσει από το Bristol. Η επιγραφή στη βάση του αγάλματος λέει: "I wish to be a member of Parliament to have my share of doing good and resisting evil" δηλαδή "επιθυμώ να συμμετέχω στο Κοινοβούλιο για να συμβάλλω πράττοντας το καλό και φέρνοντας αντίσταση στο κακό". Πρόκειται για απόσπασμα από την ομιλία που έβγαλε στο Bristol το 1780. Δεν ξέρω αν το εννοούσε, αλλά είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλοί πολιτικοί στις μέρες μας που δεν έχουν τις ίδιες αγαθές προθέσεις!

Τα παιδιά που κάθονται στα παγκάκια είναι μαθητές. Όπως βλέπετε φοράνε τις στολές τους γιατί τα σχολεία δεν είχαν κλείσει ακόμα για το καλοκαίρι.


Τέλος, το άγαλμα του Edward Colston, που ήταν μεγαλέμπορος από το Bristol με μεγάλη περιουσία, και έκανε πολλές αγαθοεργίες, κυρίως δωρεές σε σχολεία. Για το λόγο αυτό τιμάται στα σχολεία της πόλης με ειδική γιορτή που λέγεται Colston Day στις 13 Νοεμβρίου. Σχετικά πρόσφατα έγινε γνωστό ότι την περιουσία του την απόκτησε από εμπόριο σκλάβων, και έτσι είναι πλέον αυτό που λέμε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Το άγαλμα πάντως είναι αρκετά εντυπωσιακό.

23 comments:

itelli said...

Ωχούούού....!!!! Πάλι Bristol θα πάμε....;;;; Τόσο δρόμο κάνουμε από το Λονδίνο, δεν θες να περάσεις το σύνορο με την Ουαλία;

Σοφία said...

Α πα πα εκεί βρέχει συνέχεια!! Δεν πάω σε τέτοια μέρη, αρκετή βροχή τρώω εδώ!!!

Anonymous said...

Αυτή η πλατεία δεν είναι εκείνη στην οποία πλατσούριζαν κάτι... γαϊδάρες??? Ή θυμάμαι λάθος, είναι και προχωρημένη η ώρα...

Την ομιλία του μεσιέ Burke πρέπει να τη διαβάσει κάποιος και μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο!

Όσο και τον αξιότιμο κύριο Colston, νομίζω ότι αυτή είναι σύνηθης πρακτική των ζάμπλουτων. Κάνουν τις λαμογιές τους και μετά το ρίχνουν στις αγαθοεργίες για να εξιλεωθούν!

Πολύ ωραίο το σύντομο ταξιδάκι! Ευχαριστώ και για τη διαφήμιση (πάνω δεξιά)!

Σοφία said...

Όχι, δεν είναι η ίδια πλατεία, αλλά έχεις δίκιο, μοιάζουν πολύ. Όσο για τον Colston, νομίζω ότι στην εποχή του το εμπόριο σκλάβων δεν ήταν κάτι το επιλήψιμο. Απλά τώρα το ερμηνεύουμε αρνητικά. Άσε που σίγουρα υπήρχαν κι άλλοι που πλούτισαν από αυτού του είδους το εμπόριο, αλλά χωρίς να μοιραστούν τον πλούτο τους με άλλους.

Η διαφήμιση είναι προσφορά μας :-)

Anonymous said...

Καλημέρα Σοφία μου!
Και να περνάς πάντα καλά. Αν μπορείς, βάλε φωτο απο Ουαλία!

ADERGHIL said...

den mou poliarese to Bristol. Too grey somehow.

fvasileiou said...

Μη παραπονιέσαι για την βροχή. Είμαι στα Γιάννενα αυτές τις μέρες και δεν μπορείς να φανταστείς την συννεφιά και την δροσιά, που κάποιοι την ονομάζουν "κρύο". Ειδικά από χτες ο ουρανός είναι καλυμμένος με μαύρα-κατάμαυρα σύννεφα. Και πολλή υγρασία. Οπότε...

geokalp said...

ωραία τα αγάλματα και τρομερός ο Πωσειδών!

DaNaH said...

Άντε ωραία εκδρομούλα έκανες πάλι! :)

doctor said...

Καλά, ούτε οι αεροσυνοδοί και οι πιλότοι δεν ταξιδεύουν τόσο!!!
Φαντάζομαι τα πράγματά σου να βρίσκονται σε βαλίτσα και όχι σε ντουλάπα...!

doc

~~A~~ said...

Που να είχες περισσότερο χρόνο πόσες φωτογραφίες θα έβγαζες.Δηλ τα αγγλικά σχολεία για καλοκαιρι πόσο κλείνουν;

brainwaves said...

Γεια σου Σοφία!!

Αγριεμένος Ποσειδώνας, φουρτούνες θα φέρει! Εκεί δε βρήκες φάντα μπλέ;! :-)

Ωραία πάντως φαίνεται η πλατεία, παρόλης της συννεφιάς... Εμένα δε με χαλάει αυτός ο καιρός για να είμαι ειλικρινής.

Anonymous said...

Bristol και πάλι... Σου είχα γράψει και στις προηγούμενες αναρτήσεις ότι μου άρεσε πολύ, μέσα από τις φωτο σου :) Το ίδιο ισχύει και τώρα!

Εξύμνoς said...

Λιγο αγυμναστο τον κοβω τον Ποσειδωνα!! Σε λιγο θα κρεμασει μπακα!! Δεν ξερουν αυτοι οι ξενοι...

Φιλια και καλα να περνας!!

Anonymous said...

Ταξιδεύεις πολύ. Ωραία. Καλές οι φωτογραφίες

dr.SeenG said...

Πωπω όμορφο και το Μπρίστολ. Το είχα ακουστά μόνο από το ποδοσφαίρο. Όταν λες μαγικό παράθυρο, τι εννοείς; Έχουν επινοήσει κάτι, ώστε να φτάνει ο ήλιος σε απόκρυφα σημεία της πόλης;
Και τι εννοείς όταν λες, πως τα σχολεία είναι ακόμα ανοικτά?????????

dr.SeenG said...

Α και καλή εβδομάδα Σοφία μου. Είμαι αγενέστατος :)

Σοφία said...

@ N.Ago: Δυστυχώς (ή ευτυχώς - όπως το πάρει κανείς) Ουαλία δεν έχω πάει και ούτε προβλέπεται. Πάντως το Bristol είναι πολύ κοντά στην Ουαλία ;-)

@ BathTub Is/land: Σε εξαίρεση με την υπόλοιπη χώρα που είναι technicolor?

@ Fvasileiou: Μπορώ και παραμπορώ, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξω έξω από το παράθυρό μου και να φανταστώ ότι κάνει ...ζέστη :-p

@ Geokalp: Τρομερός και τρομακτικός θα έλεγα!

@ Δανάη: Μισή ώρα στο κέντρο του Bristol και τρεις ώρες ταξίδι από και προς, δεν είναι και η καλύτερη εκδρομή. Θα προτιμούσα το αντίστροφο και κατά προτίμηση χωρίς δουλειά στη μέση :-)

Σοφία said...

@ Doctor: Στο συγκεκριμένο ταξίδι δεν πήρα καν βαλίτσα, οπότε τα πράγματά μου είναι όλα στην ντουλάπα :-)

@ ~~A~~: Τα περισσότερα κλείσαν προχθές!

@ Brainwaves: Όχι, στην Αγγλία δυστυχώς δεν έχει Φάντα Μπλε :-(

@ Unclescrooge: Εεεε γούστα είναι αυτά ;-)

@ Εξύμνος: Μάλλον τρώει πολλά γλυκά!

@ Λάκης: Να 'σαι καλά. Ευχαριστώ.

@ Dr.SeenG: Εννοώ τα 30 δευτερόλεπτα κατά τα οποία μέριασε το σύννεφο και είδαμε λίγο ήλιο. Όλως τυχαίως εννοείται.

Τα σχολεία στην Αγγλία κλείνουν τέλη Ιουλίου και ανοίγουν πάλι μετά από 6 εβδομάδες, στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Καλή εβδομάδα!

Nobody said...

Εμείς περιμένουμε πώς και πώς φωτογραφίες από γαλλική ριβίερα κι εσύ μας πας Μπρίστολ?
Γιατί ρε Σοφάκι ξηγίεσαι έτσι δηλαδή?

Σοφία said...

Και γιατί όχι; Τι έχει δηλαδή να ζηλέψει το Bristol από την Côte d’Azur;

cortlinux said...

Εντυπωσιακό πράγματι το άγαλμα του μεγαλέμπορου. Τώρα τα περί σκλάβων νομίζω ότι είναι είναι χαζό να κρίνουμε δύο διαφορετικές κοινωνίες.

Σοφία said...

Έτσι είναι. Οι κοινωνίες αλλάζουν και μαζί αλλάζουν οι ευαισθησίες μας, και ως ένα βαθμό ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το σωστό και το λάθος.