Friday 5 September 2008

Τι το θέλουμε το ημέιλ;


Πριν ένα χρόνο που ο αδερφός μου άλλαξε υπολογιστή, πήγαμε τον παλιό στους γονείς μου και τον συνδέσαμε για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η μητέρα μου ενθουσιάστηκε με την τεχνολογία και έδειξε μεγάλη έφεση: μπορεί πλέον να συνδέεται στο MSN και στο Skype, να κατεβάζει τα αρχεία που της στέλνω, να τα σώζει στην επιφάνεια εργασίας, ακόμα και να διαβάζει ιστολόγια (μερικά που έχουμε βάλει "στο αστεράκι"). Μάλιστα έχει πείσει δύο φίλες της που έχουν παιδιά στο εξωτερικό να βάλουν κι αυτές Skype για να βλέπουν τα παιδιά τους. Όλες τους είναι πάνω από 60 χρονών και συναγωνίζονται ποια έχει την καλύτερη τεχνολογία: η μία έχει λάπτοπ, η άλλη μπλούτουθ, η άλλη ασύρματο μόντεμ. Καμιά τους δεν ξέρει να διαβάζει μυνήματα στο κινητό, αλλά το Skype το ξέρουν απέξω κι ανακατωτά.

Ο πατέρας μου πλησιάζει στο κομπιούτερ μόνο για να μας δει στην οθόνη και να μας χαιρετήσει. Τα κομπιούτερ, λέει, είναι πράγματα του σατανά. Παρεμπιπτόντως, ούτε κι αυτός ξέρει να στέλνει μυνήματα με το κινητό, έμαθε όμως να βγάζει φωτογραφίες. Ποιος, ο πατέρας μου, που είχε να πιάσει φωτογραφική μηχανή στα χέρια του από την εποχή της Kodak Instamatic.

Τώρα που ήμουν στην Ελλάδα είπα να εισάγω την μαμά στον κόσμο των ημέιλ, για τα οποία φυσικά είχε ακούσει αλλά δεν είχε ποτέ στείλει ή λάβει η ίδια. Της άνοιξα λογαριασμό στο Google Mail, στείλαμε ένα-δυο ημέιλ για εξάσκηση, και της σημείωσα σε ένα χαρτί τα βασικά για το πώς να το χρησιμοποιεί. Από τότε που έφυγα από την Ελλάδα όμως δεν είχε μπει στον λογαριασμό της γιατί φοβόταν "μήπως δεν τα κάνει καλά". Σήμερα την έβαλα να προσπαθήσει ενώ την ενθάρρυνα τηλεφωνικώς (με προτροπές του στυλ, έλα βρε μαμά, εδώ έχεις μάθει το Skype, στο ημέιλ θα κολλήσεις;).

Τελικά δυσκολεύτηκε λίγο αλλά τα κατάφερε, και μάλιστα κάποια στιγμή μου είπε ενθουσιασμένη: δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο νόμιζα! Μα, της λέω, το ημέιλ είναι πολύ πιο εύκολο από το Skype. Αλήθεια; μου λέει. Βέβαια! της λέω. Κατ' αρχήν το Skype είναι καινούρια τεχνολογία, των τελευταίων 3 χρόνων. Ενώ το ημέιλ υπάρχει ήδη εδώ και 20 χρόνια. Και μου απαντά στο καπάκι: αφού είναι τόσο παλιό τι το θέλουμε;;;

Έλα ντε.

45 comments:

the_sailor said...

Εκπληκτικό!!

Να σου πω... Όταν δείχνει τέτοια δεκτικότητα σε νέες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με την ηλικία της αλλά και το γεγονός πως δεν ήταν η δουλειά της η αφορμή της γνωριμίας της με τους υπολογιστές, μπορεί να περηφανεύεται πως τα έχει ξεπεράσει τα ημέιλ...

Ήδη αισθάνομαι πως έχω μείνει λίγο πίσω... :D

Matrix said...

Χαχα, εγώ για το ίδιο λόγο (για να μιλάει με την αδερφή μου) κάνω μαθήματα στον πατέρα.

Μέχρι τώρα με το msn είμαστε οκ.
Του έφτιαξα και λογαριασμό στο hotmail για να φαίνεται αυτόματα αν του έστειλε μέσω msn.

Επόμενα βήματα, απόστολή email και Skype.

Μπράβο στη μαμά!

brainwaves said...

Σοφή η μητέρα!!

Δεν έχει άδικο! Τώρα τα offline messages μπορούν να αντικαταστήσουν τα e-mails με επιτυχία!!

Μπράβο της...

Ετοιμάζομαι για εξωτερικό και σκέφτομαι ότι πρέπει να μπουν και οι δικοί στο κλίμα και θα χρειαστούν πολλάαα φροντιστήρια!!!

Anonymous said...

Δεν ξέρω πως επικοινωνείτε αλλά δες και το justvoip.com. Έχεις 300 λεπτά τη βδομάδα δωρεάν σε σταθερό τηλ. για 4 μήνες και δε χρειάζεσαι 2 υπολογιστές. Μετά από τους 4 μήνες πληρώνεις λιγότερα από το skype. Είναι VOIP τηλεφωνία και δουλεύει μέσω internet και με το προγραμματάκι που δίνουν και με SIP (ATA). Το χρησιμοποιώ ένα χρόνο και είναι αξιόπιστο.

Maria Mikro Analogo said...

χαχαχα :)) Έλα ντε! Πέτα το παιδί μου, παλαιολιθικό πράγμα είναι :P

Φιλιά :D

Giannis said...

Α, εσυ είσαι καλή δασκάλα. Οι δικοί μου γονείς τρία χρόνια τώρα τίποτα, παραμένουνε πιστοί στον ΟΤΕ! Ας είναι τουλάχιστον καλά το voip !!!

Sourotiri said...

Αχ αχ αχ... Να σου πω κι εγω την εμπειρια μου...

Η γιαγια μου απο της μανας μου την μερια ειναι τελειως τεχνολογικο φρικιο. Μια μερα για να καταλαβεις την ειχα βρει με τα εξης τηλεκοντρολ διπλα της: του A/C, της τηλεορασης, του βιντεο, του DVD, και το κινητο της [με το οποιο οχι απλως διαβαζει αλλα και στελνει μηνυματα τα οποια παντα τα τελειωνει με την φραση "η γιαγια σου"]. Μας εχει ηδη ανακοινωσει οτι θελει λαπτοπ, ψηφιακη μηχανη και CDplayer που να παιζει mp3.

Οταν μας ειπε αυτο για το λαπτοπ, μειναμε ολοι σαν μαλακες. Τι το θελεις το λαπτοπ γιαγια, να κατσω και να γραψω ιστοριες απο την ζωη μου [με την χαρακτηριστικη κινηση δακτυλογραφησης] λεει αυτη. Ωραια, της λεει η μανα μου, αυριο το πρωι εχει ιδιαιτερο [η μανα μου ειναι γραμματεας, οποτε ολη την μερα ειναι πανω απο ενα pc και ξερει αρκετα πραγματα].

Τελειωνει το μαθημα, και ρωταω την γιαγια τι εμαθε. Ε να μου λεει, εμαθα να τον ανοιγω, να τον κλεινω, να ανοιγω το Wort [γερμανικη λεξη για το Word, μιας και η γιαγια εκανε μεταναστης στην Γερμανια], να γραφω, να σβηνω, να κανω κοπη πεηστ, να αποθηκευω, να βρισκω το αρχειο που εγραψα και να το διορθωνω...

[Εχω μεινει καγκελο εγω εντωμεταξυ]

...και αν δεν μου αρεσει και θελω να το σβησω, το πεταω στα... κοινοχρηστα!!!

[Καπου εκει πεσαμε κατω απο τα γελια]


Το αλλο, δε; Σε καποια φαση [οταν ειχε σκασει το θεμα με το πρεσστζιαρ] ερχεται η μανα μου και με ρωταει "τι ειναι ρε Σουρωτηρι αυτα τα μπλογκζ"; Της εξηγω και μου λεει "ε αμα ειναι τοσο απλο να κανω κι εγω ενα μπλογκ"!!! Ευτυχως, δεν εκανε ποτε, ή εκανε και δεν το πηρα χαμπαρι; Ποτε δεν ξερεις...

apos said...

Στη δική μου οικογένεια, ο πατήρ έχει έφεση με τον υπολογιστή και η μήτηρ ακόμα πλησιάζει την οθόνη με την εξής ερώτηση: «Μπορώ να δω τον αδελφό σου εδώ;» (Ο αδελφός ζει στο Λουξεμβούργο).
Αυτή η θεωρία με τον σατανά με διασκεδάζει πάρα πολύ. Εμείς όταν θα πιάσουμε τα χρόνια τους, τι θα λέμε άραγε;

Σοφία said...

@ The_Sailor: Χαχαχα όπως βλέπεις, πρέπει συνέχεια να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τους γονείς μας ;-)

@ Matrix: Ευχαριστώ & καλή συνέχεια στον δικό σου!

@ Brainwaves: Μην τους φοβάσαι. Ο ένας από τους δύο θα τα καταφέρει σίγουρα. Απλά άρχισέ τους από τώρα για να μην τους πέσουν όλα μαζί.

@ Anonymous: Εικόνα έχεις με το JustVoip; Γιατί για την εικόνα γίνεται όλη η δουλειά. Η μητέρα μου πλέον άμα δεν με δει νομίζει ότι δεν έχουμε μιλήσει.

~~A~~ said...

Μπράβο η μαμά!

Η δικιά μου η μαμά σήμερα με έβαλε να δω για υπολογιστή δικό της...Ποιος να μου το έλεγε!!!

Και η δικιά μου για να μάθει να στέλνει μήνυμα κάναμε ΤΑ μαθήματα...Αλλά το ίντερνετ το παίζει στα δάκτυλα!!!

Κοίτα που θα μας βάλουν και τα γυαλιά σε λίγο!

Anonymous said...

Χοχοχο! Τέλεια η ατάκα της μαμάς! Πρέπει να σε άφησε άφωνη...

Σοφία said...

@ Μαρία: Η αλήθεια είναι ότι μετά από 20 χρόνια είναι θαύμα που συνεχίζουμε ακόμα να στέλνουμε ημέιλ!

@ Giannis: Και σκέψου ότι τα περισσότερα της τα έχω διδάξει μέσω τηλεφώνου ;-)

@ Sourotiri: Άπαιχτη η γιαγιά σου! Προσκυνώ!! Όσο για την μάνα σου, μην αποκλείεις τίποτα και κυρίως μην επαναπαύεσαι. Χεχε.

@ Apos: H μητέρα μου πάντως πολλές φορές λέει: "Απορώ γιατί φοβούνται τα κομπιούτερ. Μάλλον επειδή δεν ξέρουν πόσα πράγματα μπορούν να κάνουν" και νομίζω ότι έχει δίκιο!

Σοφία said...

@ ~~A~~: Εγώ ό,τι της εξηγώ της το παρομοιάζω με κάτι που ξέρει. Π.χ. όταν έρχεται ένα αρχείο είναι σαν να έρχεται ο ταχυδρόμος να σου φέρει γράμμα. Όταν το σώζεις στην επιφάνεια εργασίας, είναι σαν να το παίρνεις από τα χέρια του και να το φέρνεις στο σπίτι πριν το ανοίξεις κ.λπ. κ.λπ. Κάπως έτσι της εξήγησα και το ημέιλ. Πάντως όπως βλέπεις τα πράγματα έχουν εξελιχθεί. Κάποτε μετά τα 40 δεν μάθαινες τίποτα καινούριο, τώρα οι 60άρηδες ζητάνε κομπιούτερ. It's a sign of the times ;-)

@ Unclescrooge: Δεν έχω βρει ακόμα τι να της απαντήσω!

ZlatkoGR said...

Wow! Εντάξει, εντυπωσιακό. Η δική μου που ούτε τα 50 δεν έχει κλείσει, μόνο για κάτι παιχνίδια (τύπου Zuma) κάθεται στον υπολογιστή.

Μάλλον πρέπει να τη βάλω σε πρόγραμμα εκμάθησης...

Σοφία said...

Μικρή είναι ακόμα. Άσε να πατήσει τα 50 πρώτα για να πήξει το μυαλό και μετά αρχίζετε τα μαθήματα :-p

ZlatkoGR said...

Χαχαχαχα! Δεν έχεις κι άδικο...

VAD said...

Σοφία,καλημέρα από πολύ-πολύ μακριά!
Σαν να έγραφες για μένα!Αγράμματος και γω με τα ιντερνέτια,βρήκα την υγειά μου με email,skype,msn,πολυ περισσότερο που βρίσκομαι τόσο μακριά!

Σοφία said...

Καλά δεν το συζητώ, γι' αυτούς που ζουν στο εξωτερικό και τις οικογένειές τους, το Skype ειδικά έχει κάνει επανάσταση. Σκέφτεσαι αυτούς που έφευγαν τη δεκαετία του 50, και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ήταν τα γράμματα που κάναν ένα μήνα να φτάσουν; Ασύλληπτο στις μέρες μας!!

Anonymous said...

Τόσα κατεβατά για το Eurovision Song Contest, ούτε κουβέντα για το Eurovision Dance Contest! Τι τρέχει;

Σοφία said...

Το είχα ξεχάσει το Eurovision Dance Contest γιατί αυτή την εποχή ασχολούμαι με τους Ολυμπιακούς. Απόψε είναι;

Anonymous said...

Αχ πόσο σε ζηλεύω!
Η δική μου είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως...

Anonymous said...

Πολύ καλά έκανες που έμαθες στη μητέρα σου να χρησιμοποιεί το pc :)

Κι εμείς το ίδιο έχουμε κάνει, και πλέον όχι μόνο μιλάει με την κόρη της στο msn, αλλά ψάχνει συνταγές, διαβάζει τα νέα, κλείνει εισητήρια online :o

Όσο για τα e-mail, δεν τα αλλάζω με κανένα instant messenger. Δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή είμαι της παλιάς σχολής :P

Laplace said...

Oi dikoi mu pantws anepidektoi mathisews..xaxax

Natassa said...

η επανάσταση της μαμάς ...η δικιά μου στα 63 αγόρασε αυτοκίνητο(αυτόματο και το μικρότερο που μπορούσε να βρει ετοιμοπαράδοτο μην τυχόν και το μετανιώσει) και λαπτοπ ...την κέρδισε όμως το αυτοκίνητο, ψιλοέμαθε word τα τελείως βασικά (τα ίδια, λίστα με 1-2-3 .. τα βήματα πως αποθηκεύει ανοίγει αρχεια κλπ ) για να μας γράψει λεει τις συνταγές ...τώρα 1,5 χρόνο μετά, ανοίγει που και που το λαπτοπ, και με παίρνει τηλ. πως θα κάνω αυτό το αλλο κλπ και πάντα καταλήγουμε στα ίδια ...δεν πας καμμια βόλτα με το αυτοκίνητο!
καλημέρα
καλή Κυριακή
υ.γ. άραγε τι καιρό έχετε??

Σοφία said...

@ Χάρης & Laplace78: Για κάντε μια δοκιμή ακόμα... Άλλωστε δεν είναι αστροφυσική! Απλά πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή: τι είναι Η/Υ , τι είναι το διαδίκτυο κ.λπ. Το μόνο πράγμα που δυσκόλεψε τη μητέρα μου ήταν πώς να κουμαντάρει το ποντίκι. Τα υπόλοιπα τα έπιασε σχετικά εύκολα.

@ Deninho: Κι εγώ μαζί σου :-)

@ Natassa: Εύγε στη μαμά σου! Κι εμένα ο παπούς μου πήρε αυτοκίνητο σε ηλικία 62 χρονών (μέχρι τότε είχε μηχανή) και το οδηγάει ακόμα τώρα που έχει περάσει τα 90. Εύχομαι και η μαμά σου το ίδιο :-)

Όσο για τον καιρό, βρέχει συνέχεια από την Παρασκευή το απόγευμα...

ADERGHIL said...

hahahahahahahaha ta sevi mou sti mama Sofias!

ADERGHIL said...

p.s. i mama mou exei ginei expert sto na stelnei emails kai na kanei site browsing but she hasn't mastered skype yet :p

koulpa said...

χαχα καταπληκτική η μαμα!!
πολύ καλή η ερώτηση.. εγώ έχω ξεμήνειστην αγροτική μου κατοικία χωρίς νετ και έχω πάθει στεριτηκό..:):)
ο πατέρας μου θέλει να του βάλω νετ αλλά φοβάμαι.. είναι νευρικός και μετα win και τα τερτύπια τους θα το σπάσει τις πρώτες μέρες..:):)
καλησπερούδια:):)

marionettie said...

....αφού είναι τόσο παλιό τι το θέλουμε;;;

Φοβερή η μαμά!
Αφομίωσε άριστα τις ιδέες της ταχύτατης εξέλιξης! :)

Σοφία said...

@ BathTub Is/land: Καιρός να προχωρήσετε σε πιο advanced μαθήματα ;-)

@ Koulpa: Να του βάλεις βεβαίως. Όλα μια συνήθεια είναι!

@ Marionettie: Είναι πολύ μπροστά, δεν το συζητώ :-)

Anonymous said...

Οι άνθρωποι των 60 ετών είναι πλέον πολύ νέοι σε μυαλό και σώμα. Δεν έχουν καμία σχέση με τους παπούδες και τις γιαγιάδες μας. Μεγάλωσαν μαζί με την τηλεόραση, τα βίντεο, τις κάμερες και οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν υπολογιστές στη δουλειά τους.

Χαίρομαι όμως όταν έχουν τέτοιες αναζητήσεις γιατί δείχνουν ότι έχουν ακόμα θέληση για μάθηση και ζωή!

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Θεοπούλα!!!

marionettie said...

Α. Η δική μου η μαμά που είναι 42, ξέρει να στέλνει μνμτα στο κινητό, καθώς και μέιλ, να μπαίνει σε κάποιες σελίδες, αλλά δεν ξέρει τίποτα άλλο : ) Χρωματάκια πάντως δεν αλλάζει ποτέ στη γραμματοσειρά, για να μην χαλάσει. Τώρα προσπαθώ να τη μυήσω στο μσν. Έχουμε μέλλον... :)

Σοφία said...

@ Penny: Έτσι είναι. Κάποτε ο 40άρης θεωρούνταν μεσήλικας. Τώρα θεωρείται "ακόμα νέος". Οι γονείς μου και οι φίλοι τους (ηλικίας 60-70 χρονών) αναφέρονται στους "γέρους", χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τους εαυτούς τους στην κατηγορία αυτή. Άσε που τους ακούς να λένε "όταν θα φτάσουμε κι εμείς στην τρίτη ηλικία" και δεν κάνουν καθόλου πλάκα!

@ Marionettie: Είδες τι παθαίνει όποιος κάνει παιδιά νωρίς; Μένει πίσω στις εξελίξεις ;-)

Anonymous said...

Το justvoip.com δεν υποστηρίζει κάμερα. Εγώ δε χρησιμοποιώ το justvoip.com με κάμερα γιατί ούτως ή άλλως η άλλη πλευρά δεν έχει υπολογιστή. Είναι για να το δουλεύεις σαν τηλέφωνο.

Anonymous said...

Μέσα στον πανικό του να σκεφτείς τόσα πράματα, το ξέχασα αυτό. Πρέπει να αρχίσω να γυρίσω το "Εκπαιδεύοντας την Σοφία", που βασικά θα είναι εκπαιδεύοντας τον αδελφό μου γιατί η μάνα μου δε τον συμπαθεί τον mac, γιατί κάθε φορά που πλησιάζει την δείχνει η οθόνη (photo booth)!

Αστεία αστεία είναι ο πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας που υπάρχει, δεν κοστίζει ακριβά..Κάτσε να σταματήσω απο τη δουλειά και μετά ξεκινάνε τα σεμινάρια.

Υ.Γ. Τι εγίνε με'κείνη την λίστα ; :)

Σοφία said...

@ Anonymous: Μα για την κάμερα γίνεται όλη η φασαρία. Επικοινωνία χωρίς εικόνα = 0 (η μαμά το λέει αυτό, όχι εγώ).

@ Writersblokc: Θύμησέ μου για ποια λίστα λέγαμε γιατί δεν πάει το μυαλό μου!

Anonymous said...

- Άσε που τους ακούς να λένε "όταν θα φτάσουμε κι εμείς στην τρίτη ηλικία" ΧΧΕΧΕ!!

Και εμείς.... όταν θα μεγαλώσουμε, δεν λέμε;!!!

Σοφία said...

Χαχα πες το ψέμματα!!

geokalp said...

ωραία η ιστορία!

αλλά μη νομίζεις, κι εγώ τα ίδια την έχω βάλει να κάνει! αλλά μετά τα ξεχνάει...

KitsosMitsos said...

Και πού να δεις τον 85χρονο παππού μου που μου ζητάει σχεδόν κάθε μέρα να του κατεβάζω την αγαπημένη του εφημερίδα απ'το Ίντερνετ! Και την ξεκοκκαλίζει!!!Χαχα!

Σοφία said...

@ Geokalp: Χρειάζεται μελέτη και επανάληψη, γιατί ως γνωστόν, τα αγαθά κόποις κτώνται ;-)

@ Kitsosmitsos: Εύγε στον παππού!!

Anonymous said...

Φεύγω σε 2 βδομάδες για Λονδίνο και θα είμαι εκεί μέχρι τα χριστούγεννα. Χρειάζομαι έναν οδηγο του στυλ, What to Pack κι απο κάτω υπότιτλος, a definitive guide to filling one's suitcase for living in London. :D

Ειχες πει οτι ίσως να το κανες και ανάρτηση. Θα ήταν χρήσιμο πιστεύω, γιατί πέρα από τα ρούχα είναι και τόσα μικροπράγματα που δε τα βάζει ο νους σου. Οπότε αν μπορείς να μοιραστείς λίγο απ'την σοφία σου (!) θα ήταν καλό πιστεύω.

φιλιά.

Σοφία said...

A ναι, θα την κάνω αυτή την ανάρτηση, πολύ σύντομα. Έχω ήδη αρχίσει να την σχεδιάζω στο μυαλό μου :-)

Πες μου μόνο: έχεις ξανάρθει Αγγλία; Έρχεσαι για σπουδές ή δουλειά; Θα μείνεις μόνος ή με φίλους;

Anonymous said...

Το κόλλημα με το Λονδίνο άρχισε πριν 5-6 χρόνια, άγνωστο πως. Η σκέψη για σπουδές πριν 3. Η πρώτη συνάντησή μας ήταν τα περασμένα Χριστούγεννα και με άφησε με ανάμεικτες εντυπώσεις.

Στην Αγγλία έρχομαι για σπουδές 3 χρόνων. Εχω κλείσει δωμάτιο σε εστία στο Hoxton και πριν λίγο η μητέρα με ρώτησε αν πάρω τα σεντόνια μαζί μου "γιατί εκεί πάνω είναι μυριάκριβα"!

Όπως καταλαβαίνεις η βοήθειά σου είναι αναγκαία!!

Σοφία said...

Χαχα! ΟΚ κατάλαβα ακριβώς τι χρειάζεσαι. Σε 2 μέρες πέρνα να διαβάσεις ;-)