Tuesday 9 September 2008

Εκδρομή στη Μονεμβάσια


Επιστρέφοντας από την Ελαφόνησο κάναμε μια μικρή παράκαμψη για να επισκεφτούμε την Μονεμβάσια. Το πρώτο πράγμα που προσέξαμε φτάνοντας στη Γέφυρα (το χωριό στην στεριά απέναντι από τον βράχο) είναι ότι το χρώμα της θάλασσας ήταν μπλε-καταμπλέ και όχι τυρκουάζ όπως είναι στην Ελαφόνησο. Μου θύμισε πάρα πολύ τη θάλασσα του Λεωνιδίου από τις περσυνές διακοπές.


Τελευταία φορά είχα πάει στην Μονεμβάσια πριν από 20 χρόνια και ομολογώ ότι αυτό που θυμόμουν και αυτό που είδα είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Θυμόμουν ένα τοσοδούλικο, μισοάδειο και μισογκρεμισμένο χωριό και ένα κάστρο ψηλά στην άκρη ενός πολύ ανηφορικού πλακόστρωτου μονοπατιού. Αυτό που βρήκαμε είναι ένα χωριό ανακαινισμένο και ζωντανό, με μαγαζάκια, καφενεία, ξενώνες και πολλούς τουρίστες. Ή η μνήμη μου με απατά ή το χωριό έχει γίνει άλλο τόσο και βάλε.


Το κάστρο και το ανηφορικό μονοπάτι υποθέτω ότι συνεχίζουν να υπάρχουν. Δεν ανεβήκαμε γιατί ήταν καταμεσήμερο και δεν είχαμε δυνάμεις. Κάναμε όμως μια μεγάλη βόλτα στην περιοχή που είναι γνωστή ως "κάτω πόλη".


Ό,τι και να σας πω για αυτό που είδαμε είναι λίγο! Η Μονεμβάσια είναι η χαρά του φωτογράφου. Στενά δρομάκια, εντυπωσιακοί βράχοι, αρχαία μνημεία, πέτρινα σπίτια με καμάρες, μπλε-καταμπλέ θάλασσα, ανθισμένες μπουκαμβίλιες, πανέμορφες γωνιές. Κάποια στιγμή θα ανεβάσω όλες τις φωτογραφίες που τράβηξα στο Flickr, αλλά προς το παρόν δείτε κάποιες ενδεικτικά.


Παραλία δεν έχει, αλλά για ώρα ανάγκης υπάρχουν κάποια πλατώματα στα βράχια απ' όπου μπορείς να βουτήξεις και να κάνεις λίγη ηλιοθεραπεία. Ρακέτες πάντως δεν παίζεις με τίποτα.


Παρόλο που η Μονεμβάσια έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, και πλέον αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, δεν ξέρω αν θα μου άρεσε να μείνω παραπάνω από 1 μέρα. Μόλις φτάσαμε με έπιασε μια κλειστοφοβία, έτσι που ήταν κολλητά όλα τα σπίτια, με μικρούλικες πόρτες και λιλιπούτεια παράθυρα. Το αίσθημα αυτό επιδεινώθηκε όταν ζήτησα τουαλέτα σε ένα καφενείο και μου έδειξαν ένα δωματιάκι σε μέγεθος ντουλάπας που μέσα είχε λεκάνη και νιπτήρα μισοχωμένο στον τοίχο. Αν η τουαλέτα αυτή είναι ενδεικτική του μεγέθους των δωματίων στους ξενώνες της Μονεμβάσιας, πρέπει να χάσω 10 κιλά και ει δυνατόν να κοντύνω 10 πόντους για να μπορώ να συγυριστώ!

Σίγουρα δεν θα επέλεγα να περάσω τις καλοκαιρινές μου διακοπές στη Μονεμβάσια - ακόμα κι αν βρεθεί κάποιος να με πείσει ότι χωράω στα δωμάτιά τους. Άλλωστε η Ελαφόνησος απέχει μόλις 1-1,5 ώρα. Αλλά για μια εκδρομή ή ένα σαββατοκύριακο αξίζει. Και νομίζω ότι τον χειμώνα ίσως αξίζει ακόμα περισσότερο, για ένα τριήμερο ας πούμε. Θα πρέπει να είναι τέλεια να είσαι στο δωματιάκι σου και να αγναντεύεις έξω από το παράθυρό σου τη φουρτουνιασμένη θάλασσα ή να περπατάς στα στενά σοκάκια και να ακούς το κύμα να σκάει πάνω στα βράχια!

Και μία πρακτική συμβουλή: το πλακόστρωτο γλυστράει. Φροντίστε λοιπόν να φοράτε πατούμενα με λαστιχένια σόλα. Αν είναι τρακτερωτή ακόμα καλύτερα. Αν φορέσετε παπούτσια με δερμάτινες και λείες σόλες ή παπούτσια που οι σόλες τους δεν έχουν ελαστικότητα, θα νιώθετε μόνιμα σαν να κάνετε τσουλίθρα. Αθλητικά και σαγιονάρες με χοντρή σόλα ενδείκνυνται. Τα δερμάτινα σανδάλια και τα τσόκαρα καλύτερα να τα αφήσετε στο αυτοκίνητο.

31 comments:

konstantinos said...

Πράγματι, οι φωτογραφίες είναι υπέροχες!
Δεν έχω πάει ακόμη, αλλά με ύψος 1,90μ και @#&*κιλά πολύ φοβάμαι ότι θα σφηνώσω πουθενά και θα χρειαστεί να γκρεμίσουν τα πάντα για να με απεγκλωβίσουν!
Πάντως, ναι, το χειμώνα πρέπει να είναι καταπληκτικό το σκηνικό που περιγράφεις!
Καλό σου βράδυ!
:-)

Σοφία said...

Με ύψος 1,90 δεν έχεις καμία ελπίδα...

Καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα!

brainwaves said...

Κι άλλο ταξιδάκι μας πας...

Ωραίες εικόνες Σοφία!!

Aνεμος said...

καλημέρα και απο εδώ υπέροχη διαδρομή και υπέροχες φωτό..έκανα με μηχαν'η πρίν 4 χρόνια ναύπλιο..τρίπολη.σπάρτη..μεγαλόπολη..καλαμάτα.από παραλία...μετά αερόπολη ..γύθειο..στούπα..νεάπολη..ελαφόνησοςς..αξίζειι

VAD said...

Σοφία,καλημμέρα,Τις ίδιες εικόνες κράτησα και γώ,ξεχωριστή ομορφια αλλά δωμάτια και υπόλοιποι χώροι για ...στρουμφάκια!Ευτυχως βγήκα ψηλά στο κάστρο και...ανάσανα!

Anonymous said...

Το χωριό δεν έχει μεγαλώσει. Δεν αφήνει η αρχαιολογία. Απλά έχουν ανακαινιστεί μερικά ερείπια. Το κάστρο είναι μόνο για βόλτα δεν είναι για να μείνεις εκεί. Το μόνο ξενοδοχείο που αξίζει είναι το malvasia. Η θάλασσα δεν είναι καθαρή γιατί δεν έχει βιολογικό και το νερό είναι επίσης ακατάλληλο.

Anonymous said...

όμορφο τοπίο, όμορφα φωτογραφιμένο. πολύ καλή δουλειά Σοφία

Σοφία said...

@ Brainwaves: Σ' ευχαριστώ!

@ Anemos5: Πραγματικά πρέπει να ήταν υπέροχη διαδρομή. Την έχω κάνει με αυτοκίνητο, αλλά φαντάζομαι ότι με μηχανή είναι ακόμα καλύτερη.

@ Vad: Απ' ότι θυμάμαι, φτάνοντας στην κορυφή παίρνεις πολύ βαθιές ανάσες (ειδικά όταν κοιτάζεις κάτω)!!

@ Anonymous: Ευτυχώς που δεν σκόπευα να μετακομίσω, θα μου είχες συνθλίψει το όνειρο :-p

@ Evlahos: Ευχαριστώ! Χαίρομαι που σου αρέσουν :-)

Anonymous said...

νομιζω οτι η μονεμβασια ενδεικνυται περισσοτερο για χειμωνα, συμφωνα καιμε τις φωτογραφιες σου!!αλλωστε, το χειμωνα το να κλειστεις σε εναπαραδοσιακο ξενωνα ακουγεται καλο!καλημερα!

Anonymous said...

Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Παλιά εκεί έμενε 40.000 κόσμος. Πάνω και κάτω. Η πάνω πόλη εγκαταλείφθηκε ενώ η κάτω πόλη συνέχισε να κατοικείται. Γι αυτό είναι τόσο στενά. Έπρεπε να χωρέσουν μέσα στο κάστρο για να προστατεύονται. Η κατοίκηση επίσης συνέβαλε στο να είναι συντηρημένη αλλιώς θα είχε καταντήσει όπως η πάνω πόλη. Τα ξενοδοχεία έκαναν βέβαια το λάθος να κάνουν πολλά μικρά δωμάτια για να νοικιάζουν περισσότερα.

Για να χτίσεις επιτρέπεται να το κάνεις μόνο επί υφισταμένων ερειπίων και υπό την αυστηρή εποπτεία της αρχαιολογίας. Καλό αυτό αλλιώς θα την είχαν καταστρέψει.

Ο κόσμος δεν είναι καλός. είναι ζηλιάρηδες και κουτσομπόληδες. Τους λένε κωλόφτερνους. Έτσι για να ξέρεις πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Προσωπικά το συνιστώ για εκδρομή Σαββατοκύριακου σε ανύπαντρο ζευγάρι και υπό τον όρο ότι θα βρει καλό δωμάτιο στο malvasia. Για άλλο τίποτε δεν είναι και φυσικά ούτε για να μείνεις εκεί. Ούτε μέσα στο κάστρο ούτε έξω στη νέα πόλη. Για να μείνεις σε επαρχία στην Ελλάδα συνιστώ Ρόδο.

ΠΑΥΛΟΣ said...

Όντως τον χειμώνα για ένα ρομαντικό Σ/Κ είναι ότι πρέπει η Μονεμβασιά. Λοιπόν τώρα που το λες όντως το χρώμα της θάλασσας μοιάζει με του Λεωνιδίου. Πάω συχνά στα Πούληθρα και θα έπρεπε να το είχα καταλάβει, λολ!!!

Roadartist said...

Πολύ όμορφη η Μονεμβασια..την εχω επισκεφτει..πανέμορφη..

Σοφία said...

@ Lifewhispers: Εκείνο που δεν θα βρεις είναι τα έντονα χρώματα - το μπλε της θάλασσας, το γαλάζιο του ουρανού, το ροζ της μπουκαμβίλιας κ.λπ. Αλλά αν αυτά τα έχεις χορτάσει όλο το καλοκαίρι, τότε σίγουρα η Μονεμβάσια το χειμώνα είναι ένας πολύ όμορφος προορισμός.

@ Anonymous: Σίγουρα ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, αλλά ισχύει και αυτό που λέει η λαϊκή παροιμία: περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Τι θέλω να πω; Το να είσαι ζηλιάρης και κουτσομπόλης είναι ως ένα βαθμό χαρακτηριστικό όλων των μικρών κοινωνιών, και ειδικά κοινωνιών σχετικά απομονωμένων. Ξέρω ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι αρκετά σκληροτράχηλοι (δεν ξέρω αν αυτό εννοείς όταν λες ότι είναι κωλόφτερνοι) αλλά προσωπικά δεν με ενοχλεί. Έχω συγγενείς από εκείνα τα μέρη και μάλλον έχω πάθει ανοσία!

Ρόδο δεν έχω πάει, αλλά από τους Ροδίτες που έχω γνωρίσει και από αυτά που έχω ακούσει, έχω αρκετά άσχημη εντύπωση! Ούτε θα μου άρεσε να ζω σε νησί και στην οργή του Θεού (προσωπικό γούστο αυτό). Γενικά πάντως είμαι της άποψης ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περισσότερο μοιάζουν παρά διαφέρουν, αρκεί να θες να το δεις.

@ Pavlos: Είναι ακριβώς το ίδιο! Μου έκανε πολύ εντύπωση η λεπτομέρεια αυτή. Αφού φωτογράφιζα τη θάλασσα για να συγκρίνω με τις περσυνές φωτογραφίες από το Λεωνίδιο :-)

@ Roadartist: Είναι όντως πολύ όμορφη.

Anonymous said...

Σίγουρα το χειμώνα θα αξίζει περισσότερο. Τίποτα καλύτερο από ένα φθινοπωρινό σαββατοκύριακο μέσα στα πεσμένα φύλλα...

Σοφία said...

Πεσμένα φύλλα δεν ξέρω αν θα έχει, γιατί δεν υπάρχουν πολλά δέντρα πάνω στον βράχο, αλλά σίγουρα θα δεις αρκετά στη διαδρομή από την Τρίπολη και μετά.

Anonymous said...

Πεσμένα φύλλα δεν υπάρχουν. Ξεχάστε τους ρομαντισμούς. Να παρακαλάτε να φυσάει και να λυσσομανά ο αέρας. Θα νομίζετε ότι είστε σε κάποια μεσαιωνικά σκηνικά. Είναι για άγριες καταστάσεις.

Παραλίες έχει καλές σε απόσταση το πολύ 5 χιλιομέτρων αλλά θες αυτοκίνητο.

Κωλόφτερνους του λένε επειδή είναι σκάρτοι.

ZlatkoGR said...

Σοβαρά η χαρά του φωτογράφου! Ειδικά αυτή η 8 με το καγκελάκι πάνω από τη μικρή στοά (ή ότι άλλο είναι τέλος πάντων) είναι καταπληκτική...

Anonymous said...

Το καγκελάκι είναι ένα μπαλκόνι σπιτιού. Για την ακρίβεια το μπαλκόνι βρίσκεται πάνω στην καμάρα. Αυτά δεν τα λένε μπαλκόνια γιατί δεν είναι κρεμαστά αλλά λιακούς. (Από το λιάζω)και παλιότερα χωρίς καμάρα δεν υπήρχε δυνατότητα να έχεις μπαλκόνι γιατί κάπου έπρεπε να στηριχτεί.

NdN said...

Πολύ καές οι φωτογραφίες!

Λοιπόν στην Μονεμβασιά πήγα και εγώ πολλά χρόνια πριν και μάλλον δεν το πέτυχα "ανεπτυγμένο" το χωριό. Πάντως θυμάμαι ότι δεν με είχε ενθουσιάσει το μέρος σε αντίθεση με τον Μυστρά που το βρήκα πολύ πιο όμορφο και γραφικό.
Εκεί πήγες;

Γκρινιάρης said...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες Σοφία!!! Ωραία χρώματα, από αυτά που μας έχουν λείψει εδώ. Ναι, στο μπλε αναφέρομαι! :)

Δεν πρέπει να έχω πάει Μονεμβασιά, αλλά την έχω ακούσει από αρκετούς.

KitsosMitsos said...

Σίγουρα είναι η χαρά του φωτογράφου! Όσες φορές και να περιδιαβείς τα στενάκια, πάντα ανακαλύπτεις κάτι καινούριο!
Από τις καλές ευκαιρίες για ένα ΣΚ ξεσκάσματος, λίγο πιο μακριά από Αθήνα...

Anonymous said...

Είναι πολύ όμορφη,αλλα είναι προτιμότερο να την περπατήσεις όταν πέσει ο ήλιος και για να αποφύγεις τη ζέστη, περσσότερο όμως γιατί το δειλινό παίρνει άλλο 'χρώμα".

Σοφία said...

@ Zlatkogr: Κι εμένα μου αρέσει αυτή :-)

@ Anonymous: Ενδιαφέρουσα η προέλευση του ονόματος του μπαλκονιού.

@ NdN: Όχι, αλλά είχα πάει παλιότερα. Άμα ψάξω σίγουρα θα βρω και φωτογραφίες ;-)

@ Γκρινιάρη: Πραγματικά είδαμε πολύ μπλε. Άνοιξε το μάτι μας!

@ Kitsosmitsos: Να υποθέσω ότι το έχεις ήδη κάνει το ταξίδι;

@ Despinak: Α όχι, εγώ ήθελα τη ζέστη και τον ήλιο ντάλα!! Τα χρώματα του δειλινού τα βλέπω συνέχεια και έχω πια μπουχτίσει!

KitsosMitsos said...

Τελευταία φορά πρόπερσι. Έχω μια φίλη που μένει εκεί κοντά και την επισκεπτόμαστε συχνά!
Βέβαια είχαμε πάει και από την άλλη πλευρά - βλέπε Μάνη και τα σχετικά!
Αλλά αξίζει η εκδρομή εκεί κάτω, ειδικά όπως την έκανες - εννοώ συνδυασμό με Ελαφόνησο!

Anonymous said...

Αυτό το μπαλκόνι που έχεις φωτογραφήσει είναι το μόνο που η καμάρα πατάει ακριβώς πάνω στο τείχος που με τη σειρά του εφάπτεται στη θάλασσα. Ύψος πάνω από 30 μέτρα αν κοιτάξεις από το μπαλκόνι κάθετα κάτω και βλέπεις βράχια και θάλασσα. Από εκείνη την καμάρα περνάει ο επιτάφιος τη Μεγ. Παρασκευή κατά την περιφορά.

Anonymous said...

Όλα τα ωραία μέρη επισκέφτηκες! και οι φωτό... απλώς τέλειες και άκρως καλοκαιρινές!!

geokalp said...

κι εγώ νομίζω ότι το μέρος είναι εξαίσιο αλλά για όλες τις εποχές εκτός από καλοκαίρι με πολύ ζέστη!

Σοφία said...

@ Kitsosmitsos: Και η Μάνη είναι πολύ όμορφη. Έχω μια φίλη στην Αρεόπολη και παλιά πήγαινα πολύ συχνά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε χαθεί.

@ Anonymous: Θα πρέπει να είναι πολύ ωραίo το Πάσχα στη Μονεμβάσια.

@ Unclescrooge: Ααααχ καλοκαιρινές όντως!!

@ Geokalp: Εμένα η ζέστη μ' αρέσει οπότε δεν έχω πρόβλημα. Μόνο να μην βρέχει θέλω :-)

~~A~~ said...

Πολύ ωραίες φωτογραφίες!

Anonymous said...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες Σοφία. Βέβαια, και η αδερφή μου δεν είχε καλές εντυπώσεις από τη Μονεμβασιά, οπότε θα αρκούμαι στις φωτογραφίες :P (όχι ότι είχα σκοπό να πάω προς τα εκεί)

Σοφία said...

Σας ευχαριστώ και τους δύο!

Deninho, αν βρεθείς στην περιοχή να πας σίγουρα. Εντάξει, δεν είναι για να μείνεις, αλλά μια επίσκεψη την αξίζει.