...ή αλλιώς, φοιτητών βοήθημα!
Το περασμένο Σάββατο πήγα σούπερ μάρκετ και συνειδητοποίησα ότι έχουν ανοίξει τα πανεπιστήμια. Πώς το κατάλαβα; Μα από το πλήθος νεαρών που ψώνιζαν, μόνοι, σε παρέες ή συνοδευόμενοι από γονείς, και είχαν σηκώσει ό,τι υπήρχε σε βούτυρο, τυρί, κορνφλέικς, καφέδες, τσάγια, κονσέρβες και άλλα είδη ευρείας φοιτητικής κατανάλωσης. Ωραίες φάσεις, θυμήθηκα κι εγώ τα δικά μου, τότε που είχαμε πρωτοεγκατασταθεί στην εστία και πηγαίναμε όλοι μαζί σούπερ μάρκετ (γιατί ως γνωστόν εν τη ενώσει η ισχύς) να προμηθευτούμε τα απαραίτητα για τη νέα μας ζωή στην Αλβιόνα.
Με την ευκαιρία ξαναδημοσιεύω μια ανάρτηση που είχα κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο και η οποία απευθυνόταν κυρίως σε όσους έρχονταν στο Λονδίνο ως τουρίστες. Θα την ρετουσάρω λίγο για να ταιριάζει περισσότερο σε φοιτητές ή σε όποιους έρχονται να ζήσουν εδώ, αλλά το βασικό κείμενο είναι το ίδιο. Ελπίζω ότι όλο και σε κάποιον θα φανεί χρήσιμη.
Έχουμε και λέμε:
Υπόδειξη 1η (και σημαντικότατη)
Στην Αγγλία λέμε πολλά ευχαριστώ. Περίπου 5 ανά συναλλαγή. Aν τελειώσετε οποιαδήποτε συναλλαγή έχοντας πει μόνο ένα ευχαριστώ, επιβάλλεται να πείτε 1-2 μαζεμένα στο τέλος για να εξισορροπήστε την κατάσταση. Εκτός από thank you και thanks, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις ta και cheers.
Υπόδειξη 2η (και αρκετά σημαντική)
Λέμε επίσης πολλά sorry, είτε φταίμε, είτε όχι. Αν σας πατήσει κάποιος κατά λάθος, ή σας σπρώξει, η σωστή αντίδραση είναι να του πείτε sorry. Το ίδιο θα κάνει κι αυτός. (Σημ: δεν σπρώχνουμε ανθρώπους επίτηδες μόνο και μόνο για να τους ακούσουμε να ζητάνε συγγνώμη - υπάρχει περίπτωση να πέσουμε σε ξένο και αντί για συγγνώμη να μας πει κάτι πολύ χειρότερο).
Υπόδειξη 3η (επίσης αρκετά σημαντική)
Λέμε πολλά please. Ό,τι και να ζητάτε, λέτε please, εκτός αν στην αρχή έχετε πει excuse me (οπότε μπορείτε να παραλείψετε το please). Όταν σας προσφέρουν κάτι και το θέλετε, η σωστή απάντηση είναι "yes, please". Όταν δεν το θέλετε, λέτε "no, thank you". Αν πείτε "yes, thank you" κινδυνεύετε να μην γίνετε κατανοητοί.
Υπόδειξη 4η
Ξεχάστε την καθαριότητα, η ευγένια είναι μισή αρχοντιά. Όπερ σημαίνει: στις κυλιόμενες σκάλες στεκόμαστε πάντα στη δεξιά μεριά, αφήνοντας διάδρομο στα αριστερά μας για να περάσουν όσοι βιάζονται. Στις πλατφόρμες του μετρό και του τρένου, περιμένουμε υπομονετικά να βγουν όλοι από το βαγόνι, και μετά μπαίνουμε εμείς. Εννοείται ότι ποτέ δεν σπρώχνουμε. Στα μαγαζιά, όταν παίρνουμε ή δίνουμε ρέστα, τα βάζουμε στο χέρι του άλλου, δεν τα πετάμε στον πάγκο. Όταν βγαίνουμε από ένα δημόσιο χώρο και ακολουθούν άλλοι πίσω μας (π.χ. σε ένα μαγαζί) κρατάμε την πόρτα ανοιχτή για τον επόμενο από εμάς. Όταν στεκόμαστε σε μια διάβαση και τα αυτοκίνητα σταματήσουν για να περάσουμε, κάνουμε ένα νεύμα με το κεφάλι ή σηκώνουμε το χέρι για να τους ευχαριστήσουμε.
Υπόδειξη 5η
Ρίχνετε το χρησιμοποιημένο χαρτί τουαλέτας *πάντα* μέσα στην λεκάνη και ποτέ στο καλαθάκι, το οποίο είναι μόνο για σερβιέτες, βαμβάκια, και "καθαρά" χαρτιά. Μην φοβάστε, δεν θα βουλώσουν. Οι αποχετευτικοί σωλήνες έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από τους δικούς μας (σας) στην Ελλάδα.
Υπόδειξη 6η
Στις παμπ παραγγέλνουμε στο μπαρ, δεν έρχεται σερβιτόρος στο τραπέζι. Αυτό ισχύει είτε παραγγέλνουμε φαγητό είτε ποτό. Τα ποτά συνήθως τα παίρνουμε οι ίδιοι, ενώ το φαγητό θα μας το φέρουν στο τραπέζι όταν ετοιμαστεί.
Υπόδειξη 7η
Στα εστιατόρια, δεν χρειάζεται να αφήσετε πουρμπουάρ. Τις περισσότερες φορές, πουρμπουάρ της τάξεως του 10-12% (ενίοτε παραπάνω) προστίθεται στον λογαριασμό πριν καν φτάσει στο τραπέζι. Αν δεν έχει προστεθεί, στο κάτω μέρος της απόδειξης γράφει με κεφαλαία γράμματα SERVICE NOT INCLUDED. Τότε συνηθίζεται να αφήνουμε 10% αλλά δεν είναι απαραίτητο. Όχι μόνο αυτό, αλλά πολλά εστιατόρια και μαγαζιά κοντά στο πανεπιστήμιό σας ενδέχεται να σας κάνουν έκπτωση στο λογαριασμό με επίδειξη του φοιτητικού σας πάσου (NUS). Αν ισχύει αυτό συνήθως έχουν ανακοινώσεις είτε πάνω στην τζαμαρία τους είτε κοντά στο ταμείο.
Υπόδειξη 8η
Αν χαθείτε ή δεν ξέρετε πώς να πάτε κάπου, μην φοβάστε να σταματήστε κάποιον και να ρωτήσετε, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι χαζό, π.χ. προς τα πού είναι το ποτάμι (για να προσανατολιστείτε). Δεν πρόκειται να γελάσει κανείς μαζί σας, και ο κόσμος γενικά είναι φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει. Στο Λονδίνο πολλοί δρόμοι δεν έχουν πινακίδες με τις ονομασίες τους, και ο γρηγορότερος τρόπος να βρείτε πού είσαστε είναι να ρωτήσετε κάποιον που ξέρει. Αν δεν θέλετε να σταματήσετε κάποιον άγνωστο, ρωτήστε τους υπαλλήλους του μετρό ή κάποιον αστυνομικό ή community officer. Οι αστυνομικοί στην Αγγλία είναι πολύ εξυπηρετικοί.
Επίσης στις εξόδους του μετρό υπάρχουν πάντα αναλυτικοί χάρτες της περιοχής, με διάφορα σημεία μαρκαρισμένα (ξενοδοχεία, μουσεία, πρεσβείες κ.λπ.) ή πόστερ με οδηγίες για το πώς θα πάτε σε σημαντικά μουσεία ή μνημεία.
Υπόδειξη 9η
Στο Λονδίνο ζουν πάρα πολλοί ξένοι, και οι Άγγλοι γενικώς δεν έχουν κόλλημα με τις ορθές προφορές, ούτε απαιτούν από τους ξένους να μιλάνε με ευφράδεια. Συνεπώς μην διστάσετε να χρησιμοποιείστε τα αγγλικά σας, σε ό,τι κατάσταση και να είναι. Αν δεν σας καταλάβουν με την μία, ίσως είναι επειδή οι ίδιοι είναι ξένοι. Στην ανάγκη γράψτε τι ψάχνετε ή δείξτε τους στο χάρτη. Αν δεν τους καταλαβαίνετε, μην ανησυχείτε. Με τον καιρό θα συνηθίσετε (δείτε και τη λίστα με τις χρήσιμες λέξεις στο τέλος της ανάρτησης).
Υπόδειξη 10η
Όταν εξηγείτε σε κάποιον πού είσαστε ή πού θέλετε να πάτε, μην κόβετε το όνομα, αλλά πείτε το ολόκληρο. Άλλο πράγμα η Oxford και άλλο η Oxford Street. Άλλο πράγμα το Leicester και άλλο η Leicester Square, άλλο το Leeds κι άλλο το Leeds Castle κ.λπ. Αν δεν προσέξετε, μπορείτε να βρεθείτε σε εντελώς άλλο μέρος (ξέρω Έλληνες που την έχουν πατήσει έτσι).
Υπόδειξη 11η
Στην Αγγλία οδηγάμε ανάποδα. Συνεπώς και ως πεζοί πρέπει να προσέχετε διπλά γιατί τα αυτοκίνητα εμφανίζονται από εκεί που δεν τα περιμένετε. Πάντα να κοιτάζετε και δεξιά και αριστερά. Στα δύσκολα σημεία, γράφουν οδηγίες στο δρόμο (LOOK RIGHT ή LOOK LEFT). Αποφύγετε να διασχίζετε το δρόμο όπου να 'ναι. Είναι πολύ επικίνδυνο σπορ. Προτιμήστε τα φανάρια και τις διαβάσεις. Όταν υπάρχει διάβαση χωρίς φανάρια, τα αυτοκίνητα σταματάνε αν σταθείτε στην άκρη της διάβασης. Κατά τ' άλλα, μην ξεχνάτε ότι η θέση των πεζών είναι στο πεζοδρόμιο και όχι πάνω στο δρόμο.
Υπόδειξη 12η
Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι στην Βρετανία είναι αποκλειστικά και δια νόμου χώροι μη καπνιστών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καπνίσετε σε εστιατόρια, καφέ, μουσεία, ξενοδοχεία, αεροδρόμια, αλλά ούτε και στους σταθμούς των λεωφορείων και των τρένων, παρόλο που είναι υπαίθριοι.
Αν είσαστε σε εστιατόριο, μπαρ κ.λπ. και θέλετε να καπνίσετε, θα πρέπει να βγείτε έξω και να σταθείτε δίπλα από την πόρτα του μαγαζιού. Αν είσαστε σε σταθμό θα πρέπει να βγείτε έξω από το σταθμό. Υπάρχουν ειδικές πινακίδες εκεί που αρχίζει ο χώρος μη καπνιστών. Σε τέτοια μέρη μην πετάτε τα τσιγάρα κάτω, αλλά στα ειδικά τασάκια. Αν είσαστε άτυχοι και σας δουν υπάλληλοι του δήμου, μπορεί να φάτε πρόστιμο.
Υπόδειξη 13η
Από πλευράς εγκληματικότητας, το Λονδίνο είναι αρκετά ασφαλές, αλλά στο μετρό (και σε μέρη που υπάρχουν πολλοί τουρίστες) κυκλοφορούν πορτοφολάδες. Τα πανεπιστήμια και οι εστίες επίσης προσελκύουν κλέφτες. Διαβάστε την σχετική ανάρτηση από το Panepistimio UK η οποία είναι άκρως κατατοπιστική. Όπου και να είσαστε στην Αγγλία να ξέρετε ότι από 11-1 τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου είναι οι πιο επικίνδυνες ώρες για να κυκλοφορείτε έξω ανέμελοι και ωραίοι.
Υπόδειξη 14η
Ο καιρός είναι γενικά ήπιος και ευμετάβλητος. Μπορεί τη μια μέρα να κάνει κρύο και την επόμενη περισσότερο κρύο. Γενικά πάντως όσο πιο πολλή συννεφιά έχει, τόσο περισσότερη ζέστη (λέμε τώρα) κάνει. Οι ηλιόλουστες μέρες, ειδικά τον χειμώνα, είναι πιο κρύες. Χιονίζει σπάνια, και βρέχει συχνά, λίγο και επίμονα. Έχετε πάντα μαζί σας μια ομπρελίτσα ακόμα κι αν η πρόγνωση είναι για ήλιο. Γαλότσες είναι απίθανο να χρειαστείτε, ειδικά στο Λονδίνο. Για τη βόρεια Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, δεν παίρνω όρκο. Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε πόσο θα μουλιάσετε είναι να κοιτάξτε γύρω σας: όσο πιο πολλές πρασινάδες δείτε, τόσο χειρότερη η πρόγνωση του καιρού.
Υπόδειξη 15η
Οι ώρες του φαγητού είναι διαφορετικές απ' ό,τι στην Ελλάδα. Το πρωινό είναι στις 8-9 πμ, το μεσημεριανό στις 12-2 μμ και το βραδυνό συνήθως από τις 6-8 μμ. Τα εστιατόρια σερβίρουν ως τις 10 μμ περίπου, αλλά στις παμπ είναι δύσκολο να βρείτε φαγητό μετά τις 8-9 το βράδυ, και τα περισσότερα καφέ και σαντουιτσάδικα κλείνουν κατά τις 6.
Στο κέντρο του Λονδίνου θα βρείτε καφέ και μπαρ που μένουν ανοιχτά ως αργά. Εκτός κέντρου, η μόνη λύση για βραδυνή διασκέδαση είναι οι παμπ. Μερικές παμπ σερβίρουν και καφέ, αλλά οι περισσότερες μόνο μπύρες, κρασί και αναψυκτικά. Παμπ υπάρχουν παντού, σε κάθε γειτονιά, τόσο που όταν παίρνεις ταξί και ο ταξιτζής δεν ξέρει πού είναι ο δρόμος, μπορεί να το βρει αν του πεις την κοντινότερη παμπ (π.χ. it's near the Lion's Head).
Υπόδειξη 16η
Στα μαγαζιά μπορείτε να πληρώσετε με χαρτονομίσματα, ακόμα και για μικρά ποσά. Δεν θα στραβομουτσουνιάσει κανείς, ούτε θα σας ζητήσει ψιλά, εκτός αν πραγματικά δεν έχει ψιλά για τα ρέστα και είναι δύσκολο να βρει. Ούτε θα σας κλέψουν ποτέ στα ρέστα. Αν μπερδεύεστε με τις λίρες και τις πέννες, αντί να ψάχνεστε, απλώστε απλά το χέρι σας για να πάρει ο ταμίας όσα χρειάζονται.
Υπόδειξη 17η - χρήσιμο λεξιλόγιo
Cheers - λέξη μαϊντανός που χρησιμοποιείται για να πούμε "ευχαριστώ", "γεια μας" (όταν πίνουμε) και "γεια" (όταν φεύγουμε).
Crisps - πατατάκια
Chips ή fries - πατάτες τηγανιτές (chips είναι οι χοντροκομμένες, fries οι λεπτές)
Hamburger - προφέρεται χάμ-μπέργκερ
Pudding (πούντιν) - δεν σημαίνει "πουτίγκα" αλλά "επιδόρπιο" (συνώνυμο του dessert)
Retail therapy (ρίτειλ θέραπι) - έτσι λέγεται στα αγγλικά το shopping therapy που λέτε στην Ελλάδα ;-)
Matrix - προφέρεται Μέιτριξ και όχι Μάτριξ
Leicester Square - προφέρεται Λέστερ
Derby - προφέρεται ντάρμπι
Quid (κουίντ) - έτσι λέγεται αλλιώς η λίρα. Δεν έχει πληθυντικό (one quid, two quid) ενώ η λέξη pound (πάουντ) έχει κανονικό πληθυντικό (one pound, two pounds)
Penny (πένυ) - πέννα, αλλιώς p (πι). Έχει πληθυντικό κανονικά (λέμε τώρα...) (one penny, two pence), αλλά όχι όταν χρησιμοποιείται συντομευμένα (one p, two p). Spend a penny είναι ιδιωματισμός που σημαίνει ότι πας για πιπί σε δημόσιες τουαλέτες (άσχετο, εκτός αν είσαι ο George Michael, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιος διαβάζει).
Fiver (φάιβερ) - έτσι λέγεται το πεντάλιρο.
Tenner (τένερ) - έτσι λέγεται το δεκάλιρο. Το 20λιρο λέγεται twenty pounds.
Pants - δεν σημαίνει παντελόνι, αλλά εσώρουχο. Επίσης χρησιμοποιείται στην καθομιλούμενη αντί για τη λέξη χάλια (this is pants).
Concession (κονσέσιον) - ειδική έκπτωση (π.χ. για φοιτητές) - πάρα πολύ χρήσιμη λέξη!
Building Society - είδος τράπεζας (καμία σχέση με κατασκευαστικές εταιρίες)
Tea - σημαίνει τσάι, αλλά πολλοί λένε tea το βραδυνό γεύμα, ειδικά όταν είναι ελαφρύ.
Coke (προφ. κόουκ και όχι κοκ, το οποίο είναι κάτι τελείως διαφορετικό γκουχ γκουχ). Η Coca-Cola light λέγεται diet coke (ντάιετ κόουκ).
Black/White coffee - καφές σκέτος/καφές με γάλα.
Mate - είναι αυτό που λέμε εμείς "φίλε" (how are you doing mate? = πώς πάει φίλε). Xρησιμοποιείται και από/για άντρες και από/για γυναίκες, αλλά μόνο από ανθρώπους ίδιας ηλικίας (π.χ. δεν θα το πείτε στους καθηγητές σας).
Love (προφ. λαβ και όχι λοβ) - είναι προσφώνηση που χρησιμοποιείται όταν ο άλλος σου είναι αγνωστος (π.χ. από πωλητή προς πελάτη). Δεν σημαίνει τίποτα, κυρίως δεν σημαίνει ότι σας την πέφτουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άντρα προς γυναίκα, γυναίκα προς άντρα, ενήλικα προς παιδί, νέο προς γέρο κ.λπ.
Αυτά μου έρχονται τώρα. Αν σκεφτώ τίποτα άλλο, θα το προσθέσω.
Καλή εγκατάσταση!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
39 comments:
Σοφία έχω σοβαρή ερώτηση...επειδή όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν εγώ έχω ανοιχτό θέμα με το Λονδίνο (να το συμπαθήσω δλδ) έχω πάει καλοκαίρι, ντάλα καλοκαίρι όμως - κόσμος πέθαινε απο θερμοπληξία εν έτη 1988 -(είμαι και μιας κάποιας ηλικίας ...) έχω πάει ντάλα χειμώνα αρχές Φεβρουαρίου του 2000 και κόντεψα να πεθάνω απο το κρύο...λέω τώρα αν πάω στο Λονδίνο και είναι Οκτώβριος μήνας κατα πάσα πιθανότητα θα βρέχει ασταμάτητα σωστά?? ...σωστά θα μου πεις...αλλά έχει αυτό το ψιλόβροχο?? και επίσης έχουν στολίσει χριστουγεννιάτικα φουλ? δλδ το χάροντς είναι στολισμένο? και μια άλλη ασχετη ερώτηση αν πάρουμε τρένο απο το Παρίσι σε πιο σταθμό κεντρικό βγαίνουμε ? (πολλά ρωτάω ε?) (ευχαριστώ εκ των προτέρων )
΄Καλησπέρα Μάμα-Τερέζα των υποψήφιων φοιτητών!
Φανταστικό post! Ένας φίλος μου που θα φύγει Αγγλία για μεταπτυχιακό, θα έχει αρκετές πληφοροφίες.
Plisiazei o eispraktoras (Eispr) ton epivati (Epi) sto treno:
Eispr : Thank you! (= to eisitirio sas parakalw)
Epi : (to dineis) Thank you!
Eispr : Thank you! (= to pire kai to akironei)
Eispr : Thank you! (= sou to dinei pisw)
Epi : Thank you! (ton eyxaristeis kai perneis to akiro pia eisitirio)
Eispr : Thank you! (se eyxaristei kai sinexizei)
Epi : Thank you! (proairetiko) (ton eyxaristeis pou se eksipiretise)
Boreioelladitiki Kalispera! :)
xa kapws etsi panw katw einai kai oi germanofwnes xwres!
kai anarwtiemai giati toso polu misoune oi aggloi tous germanous?
ta tou 2 pagkosmiou polemou einai too much nomizw e?
aax auta eprepe na ta diavaso otan protohr8a sthn agglia!!Panta mperdeuomoun se polla pragmata. oso gia tous dromous, 4 xronia meta kai akoma na tous sunh8iso.
kalh arxh stous kainourious loipon!
Μπράβο που συνεχίζεις και βοηθάς!
Αλλά με έκανες να σκέφτομαι ότι δεν είμαστε και τόσο καλοί άνθρωποι όσο λέμε ότι είμαστε!
@ Natassa: Στην Αγγλία είναι αδύνατο να ξέρεις τι καιρό θα κάνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Πολλές φορές ακούς το δελτίο καιρού το πρωί και μέχρι το μεσημέρι ο καιρός είναι εντελώς άλλος, οπότε το να προβλέψεις τι καιρό θα κάνει σε 1 μήνα είναι εντελώς αδύνατο. Σε γενικές γραμμές, τον Οκτώβριο μπορεί να βρεις από παγωνιά έως 25 βαθμούς. Το πιθανότερο είναι να βρεις 7-14 βαθμούς που με το αεράκι θα σου φανεί πολύ κρύο. Θα χρειαστείς σίγουρα μπουφάν, καπελάκι, κασκώλ, ίσως και γάντια. Σίγουρα θα έχει σκοτάδι και συννεφιά, ίσως και αέρα αν έρθεις προς το τέλος του μήνα, βροχή όμως μπορεί να μην δεις και καθόλου. Γενικά, δεν βρέχει πολύ περισσότερο το χειμώνα απ' ό,τι το καλοκαίρι, και ειδικά φέτος λένε ότι περιμένουν σχετικά ήπιες θερμοκρασίες και λίγη βροχή. Όταν βρέχει συνήθως ρίχνει ψιλή και βρέχει για μέρες, ή κάνει εναλλαγές, βροχή, ήλιο, ψιλόβροχο, ήλιο, αέρα, βροχή, ήλιο, βροχή όλη μέρα. Σε φώτισα βέβαια, αλλά καλύτερη απάντηση δεν μπορώ να σου δώσω!
Για τα Χριστούγεννα συνήθως στολίζουν από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και μετά. Μερικά μαγαζιά στολίζουν από τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά για το Harrods ειδικά δεν ξέρω. Θα μπορείς σίγουρα να αγοράσεις χριστουγεννιάτικα στολίδια και τέτοια, αλλά για να δεις τους δρόμους και τις βιτρίνες στολισμένες πρέπει να έρθεις τον Νοέμβριο.
Από το Παρίσι έρχεσαι με Eurostar στον σταθμό St Pancras (βόρειο Λονδίνο) αλλά δεν θα στο πρότεινα στο εγγύς μέλλον γιατί λόγω ενός ατυχήματος πριν από δύο εβδομάδες υπάρχουν λιγότερα δρομολόγια και περισσότερες καθυστερήσεις. Αν σε παίρνει να έρθεις Νοέμβριο, νομίζω θα είναι καλύτερα από όλες τις απόψεις, και το Λονδίνο θα είναι στολισμένο, και τα τρένα ελπίζουμε ότι θα έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά τους, και από πλευράς καιρού δεν θα δεις μεγάλη διαφορά (ίσως περισσότερο αέρα μόνο).
@ Vad: Ε όχι και Τερέζα :-p
@ Wise_One: Ψάξε στον τίτλο (label) "σπουδές" και θα βρεις κι άλλα ποστ σχετικά με σπουδές στην Αγγλία.
@ The Espressionist: Έτσι ακριβώς είναι. Αν δεν είσαι σίγουρος τι να πεις, λες thanks και είσαι μέσα. Πρόκειται για λέξη μαϊντανό που κάνει για όλες τις περιστάσεις :-)
@ Giannis: Δεν έχω καταλάβει να μισούνε οι Άγγλοι τους Γερμανούς. Εκτός από τα του 2ου παγκοσμίου πολέμου, δε νομίζω ότι έχουν άλλο λόγο τριβής.
@ Rena: Οι δρόμοι είναι πονεμένη ιστορία!
@ ~~A~~: Τι εννοείς όταν λες ότι δεν είμαστε τόσο καλοί άνθρωποι;
Αν και δεν είμαι φοιτητής στην Αγγλία (ακόμα), τα βρίσκω όλα πολύ βοηθητικά.
Αν έρθω ποτέ κατακεί μάλλον θα με διώξουν. Δεν μπορώ με όλες αυτές τις τυπικούρες. Βαριέμαι.
Στην Κύπρο έχουμε το ίδιο σύστημα οδήγησης με τους Άγγλους, κατάλοιπο της Αγγλιοκρατίας...
Η βαρεμάρα είναι της ηλικίας μάλλον. Θα σου περάσει ;-)
Καλησπέρα από Λεωνίδιο!!
Καλησπέρα και σε σας :-)
Λοιπόν, πολλές από αυτές τις πληροφορίες μου ήρθαν στο μυαλό τώρα που ήρθα στη Σκωτία. Είμαι καλή μαθήτρια!
Μου αρέσει πολύ όταν οι κάποιας ηλικίας πωλήτριες αρχίζουν τα love! Το mate το ξέρουμε καλά όσοι παρακολουθούμε αγγλικό ποδόσφαιρο!
ΥΣ: you can call me... p! Έχω και υποδιαιρέσεις!
Μπράβο Πέννυ! Όχι σαν τις φίλες μου που πήγαν στην παμπ, έκατσαν κανένα μισάωρο στο τραπέζι και έφυγαν χωρίς να πιουν τίποτα "γιατί δεν ήρθε σερβιτόρος να πάρει παραγγελία"...
YΣ: Καλές οι υποδιαιρέσεις, πληθυντικό έχεις όμως;
Oi αστυνομικοί είναι όντως εξυπηρετικότατοι!
Ισχύουν όλα αυτά που γράφεις, αλλά ειδικά αυτό μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση!
Καταλαβαίνεις γιατί...
Μήπως σε 4 χρόνια να σκεφτώ ένα μεταπτυχιακό στο Λονδίνο;
Πολύ χρήσιμο tutorial! Thank u!
χεχε, δεν υπαρχει περιπτωση να μην παω Λονδινο καποια στιγμη της ζωης μου!
α, σ' εβαλα στα λινκ.
καλα να περνας!!!!
Δεν ξέρω κι εγω ποσες φορές εχω γράψει σε αυτο το blog τη φράση:'Φοβερό post'..
Για ακομη μια φορα σου το λεω..
Εκανες πολυ καλή δουλεια..
Καλό βράδυ..
ΥΓ:Δεν ξερω αν εχεις αναφέρει αλλα θα ηταν χρίσιμο να το πεις, το πως λειτουργουν οι συγκοινωνίες (πχ που πληρώνεις το οδηγό του λεωφορίου ή τι εισιτηρια συμφέρουν στο μετρο κτλ)..
@ Patsiouri: Η αλήθεια είναι πως οι Βρετανοί αστυνομικοί είναι σε εντελώς άλλο επίπεδο από τους δικούς μας.
@ Χάρης: Λονδίνο ειδικά δεν στο προτείνω. Για φοιτητική ζωή είναι καλύτερα σε πανεπιστήμιο με campus. Εκτός βέβαια αν σου αρέσουν ιδιαίτερα οι μεγάλες πόλεις - τότε είναι σούπερ!
@ Ιάκωβος: Ένα ταξίδι (και δύο και τρία) σίγουρα τα αξίζει.
@ Vagsiok: Ευχαριστώ! Για τις συγκοινωνίες δεν έχω γράψει τίποτα. Πρέπει να κάνω μια μικρή έρευνα πρώτα γιατί δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει και τι συμφέρει για τους τουρίστες. Βάζω το θέμα στα υπόψην και θα επανέλθω εν καιρώ.
Πω πω, πολλά έγραψες. Μέρα καλή
Πώς καταλαβαίνεις ότι η πόλη έχει νέους φοιτητές? Γεμίζουν τα σούπερ μάρκετ και απομακρύνονται όλα τα ενοικιαστήρια σπιτιών!! Thank you για το κατατοπιστικό post. Have a nice day, dear :)
Reminder:
Αν ποτε αποφασισω να ανεβω στο Λονδινο, να εκτυπωσω αυτο το κειμενο οπωσδηποτε :)))
Την καλημερα μου!
Οπότε η φαρδιά πλατιά επιγραφή Ντου νατ θροου πέηπερς ιν δε τούαλετ αποτελεί καθαρά ελληνικό προνόμιο!
Καλημέρα
Καταπληκτικό Post! χαχαχα ΕΥΓΕ!
Πολύ μου άρεσε αυτό με τα χαρτιά στην τουαλέτα που μπορείς και τα πετάς μέσα (γίνομαι λίγο απαίσιος, αλλά τι να κάνουμε)
Με την επεξήγηση τύπου χαμ-μπέργκερ μου θύμισες τη Μαρούσκα των 2 Ξένων που μάθαινε αγγλικά. "Άι εμ α πρίτι γούμαν"! χαχαχαχα και λίγο Ζουμπουλία "Άι εμ α πρίτι γκερλ" χαχαχα
Συναδελφικό post.. Πολύ καλή σκέψη και κατατοπιστικότατα αυτά που γράφεις!!
Τόσα πολλά please και thanks σημαίνουν κάτι πραγματικά ή είναι συνήθεια χωρίς πραγματική ευγένεια; Έτσι για να κλείνουν την πρόταση σαν tail question;;; (Και excuse me κιόλας για την ερώτηξις άμα λάχει...)
I adore you!!!
Δε χορταίνω να διαβάζω τις οδηγίες σου και τα tips!
Κι ας μην παίζει να εγκατασταθώ ποτέ στο Λονδίνο...
Εκτός, είπαμε, κι αν με πάρετε στη δουλειά σου, ακόμη κι αν δε χρειάζεστε φυσικό!!
Δεν είναι μόνο για φοιτητές ο οδηγός σου, αλλά και για όσους δκοπεύουν να πάνε πρώτη φορά στο Λονδίνο, λολ
foveres oi ipodeixeis sou!!!! :) kalo sou vradi!!
spot on!
@ Λάκης Φουρουκλάς: Την επόμενη φορά θα γράψω πιο λίγα :-p
@ Unclescrooge: Εδώ δεν έχουμε ενοικιαστήρια, αλλά φαντάζομαι ότι για την Ελλάδα ισχύει 100%!
@ Sourotiri: Αν ανέβεις ως τουρίστας, πάρε καλύτερα μαζί σου την τουριστική εκδοχή που δεν είναι τόσο αναλυτική. Γλυτώνεις το έξτρα χαρτί και μελάνι ;-)
@ Ethan: Εντελώς, και μάλιστα σοκάρει πολύ αυτούς που έρχονται εξ εσπερίας.
@ Mad & Dream Rider: Σας ευχαριστώ :-)
@ Μανώλης: Κοίτα, πραγματικά δίνουν σημασία στην ευγένια, στο να μιλήσεις σωστά στον άλλο, να δείξεις ότι τον σέβεσαι ή ότι τον νοιάζεσαι. Τους ενοχλεί πάρα πολύ όταν κάποιος είναι αγενής γιατί θεωρούν ότι συμπεριφέρεται απερίσκεπτα ή αδιάφορα προς τους γύρω του.
@ Konstantinos: Κάπου θα χρειάζονται φυσικούς, δεν μπορεί! Γιατί δεν το ψάχνεις; Κρίμα είναι να πάνε χαμένες τόσες αναρτήσεις ;-)
@ Pavlos: Ναι, απλά για τους τουρίστες κάποιες από τις λεπτομέρειες δεν χρειάζονται.
@ Leviathan & Bluelephant: Ευχαριστώ!
Πολύ γουστάρω αυτούς τους οδηγούς επιβίωσης-προσαρμογής κλπ. :-)
Βλέπω, έχεις βαλεί σκοπό να δημιουργήσεις ολόκληρη σειρά από βιβλιαράκια τσέπης, ε; ΟΚ, απλά να μου πεις ποσα περίπου για να πω στον εκδότη!
4η μέρα εδώ μπορώ να αναγνωρίσω τα περισσότερα: τα please και τα thank you εννοείται, το στήσιμο στα δεξιά των κυλιομενων, το κράτημα της πόρτας το έκανα κιόλας και εισέπραξα το thanks μου.. Στην Barclays είδα υπάλληλο να σημειώνει τα ονόματα όσων περίμεναν και να τους φωνάζει αργότερα για το ραντεβού τους, στη Natwest άκουσα sorry που περίμενα 8 λεπτά στην ουρά...
Φυσικά την πάτησα όταν μπήκα στο μετρό με κοντομάνικο, ζακέτα και ζεστή συνεφιά και βγήκα με βροχή και αέρα: Welcome to London!
Y.Γ.: Δεν έχω ξεχάσει ότι σου χρωστάω κέρασμα. :)
μακάρι να είχα διαβάσει νωρίτερα την 6η υπόδειξη. Ήμουν σε παμπ και προσπαθούσα να καταλάβω αν είναι σελφσέρβις για να παραγγείλω φαγητό και μπύρα... έφτασα στο μπαρ μετά από αρκετή ώρα αναμονής στο τραπέζι, παράγγειλα και πηγαίνωντας να φύγω είδα τον έκπληκτο μπάρμαν να βάζει μπύρα με μορφασμό έκπληξης!
@ Kiki: Να 'σαι καλά!
@ Writersblokc: Εύγε νέε μου! Οι περισσότεροι Έλληνες κάνουν τρεις μήνες να σταματήσουν να κοπανάνε τις πόρτες πίσω τους. Όσο για το ντύσιμο, θα μάθεις σιγά σιγά να μην θεωρείς τίποτα δεδομένο, και κυρίως την ηλιοφάνεια και τη ζέστη ;-)
@ Civil: Τουλάχιστον εσύ επέμενες και ήπιες μπύρα. Οι φίλες μου έφυγαν άπραγες...
σοφια, με αφορμη τις τελευταιες σου αναρτησεις εχω παρει Once again ενα οδηγο του λονδινου και αρχισα παλι να σκεφτομαι ταξιδια....λεφτα δεν εχω, περιμενω να κερδισω το λοττο!!θελω να ερθω εκει λεμεεεεεε!εισαι απιθανη ρε!!
Και πού να αρχίσω να γράφω για τους τουρίστες δηλαδή!! Χεχε ;-)
Post a Comment