Sunday 21 December 2008

Φωτισμένοι δρόμοι


Τρεις κεντρικοί δρόμοι του Λονδίνου που κάθε Χριστούγεννα στολίζονται με διαφορετικό τρόπο, κυρίως (αλλά όχι μόνο) με φώτα, είναι η Oxford Street, η Regent (Ρίτζεντ) Street και η Carnaby (Κάρναμπι) Street. Είναι δρόμοι εμπορικοί, πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, και μπορεί να κανείς να τους περπατήσει απ' άκρη σ' άκρη μέσα σε μία ώρα.

Για τους Λονδρέζους είναι παράδοση να κατέβουν στο κέντρο "για να δουν τα φώτα" αλλά και τις βιτρίνες που στολίζονται για τα Χριστούγεννα. Τα φώτα ανάβουν στις αρχές του Νοέμβρη, αν και τα μαγαζιά στολίζουν τις βιτρίνες τους πολύ νωρίτερα, από τον Οκτώβριο ακόμα. Παλιότερα η Oxford Street ήταν ο δρόμος που είχε τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά φώτα, αλλά τα τελευταία χρόνια η Regent Street έχει πάρει τα σκήπτρα κατά γενική ομολογία.

Πέρσυ η Regent Street είχε φωτιστεί με κάτι περίεργες διαδραστικές μπάλες, που άλλαζαν χρώμα αναλόγως με τον αριθμό των περαστικών, την ταχύτητα του ανέμου, την ένταση του φυσικού φωτός κ.λπ. Σε πολλούς δεν άρεσαν, εμένα πάντως μου είχαν φανεί πολύ πρωτότυπες και είχα περάσει ώρες να τις χαζεύω μέσα στο κρύο και να τραβάω φωτογραφίες και βιντεάκια.


Φέτος ο ίδιος δρόμος έχει στολιστεί πιο "παραδοσιακά", με τεράστια λευκά αστέρια. Ο στολισμός αυτός είναι λίγο άχαρος την ημέρα, αλλά το βράδυ πρέπει να ομολογήσω ότι είναι πολύ εντυπωσιακός, κι ας μην έχει χρώμα.


Η Carnaby Street είναι ένας εμπορικός πεζόδρομος παράλληλος στην Regent Street. Έχει πιο εναλλακτικό στυλ και οι στολισμοί είναι στο ίδιο ύφος. Πέρσυ είχε στολιστεί με υπερμεγέθεις Χριστουγεννιάτικες γιρλάντες.


Φέτος τη θέση τους πήραν αιωρούμενοι χιονάνθρωποι. Όπως βλέπετε, οι στολισμοί πέρσυ είχαν πολύ χρώμα. Φέτος κυριαρχεί και εδώ το λευκό.


Η Oxford Street είναι ο δρόμος με τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Τα πιο γνωστά αγγλικά ονόματα όπως BhS, House of Fraser, John Lewis, Debenhams, Selfridges, Marks & Spencer κ.λπ. έχουν το κεντρικό τους κατάστημα στην Oxford Street. Παρόλα αυτά, οι φωταγωγήσεις των καταστημάτων δεν έχουν ιδιαίτερη πρωτοτυπία και όσο για τον δρόμο καθαυτό, έχουμε και φέτος (όπως και πέρσυ και πρόπερσυ) μόνο κάτι πολυέλαιους που δίνουν γιορτινό τόνο στην ατμόσφαιρα. Δεν σας βάζω περσυνές φωτογραφίες γιατί είναι περιττό - δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα.


Τα περισσότερα μαγαζιά απλά έχουν φώτα, πολλά φώτα, στην πρόσοψή τους. Όπως και πέρσυ.


Το πιο πρωτότυπο μαγαζί κατά τη γνώμη μου είναι το Gap, που είναι σαν κουτί τυλιγμένο με κορδέλες. Νομίζω ότι και αυτός ο στολισμός είναι περσυνός.


Για όσους περιβαλλοντιστές αναρωτιούνται, να σημειώσω ότι οι στολισμοί είναι με λάμπες τεχνολογίας LED που χρησιμοποιούν 75% λιγότερη ενέργεια από τους κοινούς λαμπτήρες. Όχι μόνο γιατί νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, αλλά και γιατί η τιμή του ηλεκτρικού έχει φτάσει στα ύψη, η οικονομική κρίση καραδοκεί και κανείς δεν έχει χρήματα για χάσιμο. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τους σχετικά λιτούς φετεινούς στολισμούς...

Στην επόμενη ανάρτηση, θα σας δείξω φωτογραφίες από τις βιτρίνες.

23 comments:

ci said...

Αν και γενικά μού αρέσουν τα έντονα χρώματα, η 4η+5η φωτό με τις νιφάδες και τον χιονάνθρωπο είναι υπέροχες!
Καλές γιορτές:)

Σοφία said...

Κι εγώ συνήθως προτιμώ τα χρώματα, αλλά οι χιονάνθρωποι της Carnaby Street είναι το κάτι άλλο. Να φανταστείς τους είδα σε φωτογραφία που είχε τραβήξει ένας συνάδελφος με το κινητό, και μου έκαναν τόση εντύπωση που πήγα την ίδια μέρα να τους δω και να τους φωτογραφίσω!

ikor said...

Τα αστέρια μοιάζουν με ιστό αράχνης. Πρωτότυπα όλα!

Εκεί δεν έχει ΜΑΤ να τα φυλάνε; Περίεργο... :-)

Γκρινιάρης said...

Κι εγώ ψηφίζω Carnaby και Regent φέτος!

Καλές γιορτές Σοφία!

apos said...

Νομίζω ότι η Carnaby θα πάρει την ψήφο μου. H Regent πάντα μου φαινόταν υπερβολική (αλλά τι να κάνεις, είναι και το Hamleys, πώς να αντισταθείς), ενώ η Oxford ήταν πάντα απαγορευμένη ζώνη (άμα είσαι αγοραφοβικός, δεν αντέχεις τόσο κόσμο).
Καλά να περάσεις, Σοφία μας.

Meropi said...

Καλημέρα Σοφία μου,
να σαι καλά που μας έκανες να γευτούμε χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, γιατί αν περιμέναμε από την Αθήνα σωθήκαμε....
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Matrix said...

Από μένα ψήφο στη Regent

(αυτό με τα LEDakia πρέπει να γίνει και εδώ νομίζω)

Σοφία said...

@ Ikor: ΜΑΤ δεν έχει, αλλά μην το γρουσουζεύεις κιόλας.

@ Γκρινιάρης: Επίσης :-)

@ Apos: Το τρυκ είναι να πας μέρες και ώρες που δεν έχει πολύ κόσμο. Αλλιώς και η Regent και η Carnaby μπορούν να είναι πατείς με πατώ σε. Προσωπικά τις αποφεύγω και τις τρεις.

@ Meropi: Είναι κρίμα, γιατί πέρσυ είχα έρθει πριν τα Χριστούγεννα στην Αθήνα και ήταν πολύ όμορφα. Φέτος δεν ξέρω τι θα βρω όταν έρθω.

@ Matrix: Είσαι σίγουρος πως δεν έχει γίνει; Εδώ γίνεται τουλάχιστον 2 χρόνια, ίσως και παραπάνω.

Anonymous said...

μ' αρέσουν πολύ αυτοί οι φωτισμοί. κι από τις φωτό φαίνονται εντυπωσιακοί. αλλά πιο πολύ απ' όλα μ' αρέσουν οι χιονάνθρωποι. δεν σε βάζουν μόνο σε κλίμα γιορτινό, αλλά και σε χειμωνιάτικο! καλή σου μέρα!

Anastasios said...

Kαλημέρα.

Σ' ευχαριστώ πολύ που συμπεριέλαβες την ανάρτησή μου "Από μικροί στην Τέχνη" στο δικό σου "Δείτε και αυτά".

Τιμή μου!

Anonymous said...

Καλά Χριστούγεννα εύχομαι κι ένα καλύτερο 2009

prophet81 said...

Θα είχε ενδιαφέρον να δείξεις και την άλλη πλευρά της πόλης...αυτή που δεν έχει χαρούμενα φώτα και στολισμούς!Φαντάζομαι ότι και για κείνους τους ανθρώπους θα ειναι Χριστούγεννα τώρα!

Tf said...

μου άρεσε η παρουσίαση πέρσι-φέτος.
Έτσι γιατί το μάτι της Σοφίας καραδοκεί ;)

Ωραίες οι περσινές πολύχρωμες μπάλες αλλά οι ιστοί-αστέρια πρέπει να είναι πολύ πιο εντυπωσιακοί ειδικά γι' αυτούς που περπατούν από κάτω και δε το βλέπουν μέσα από μια φώτο. Αν μπορέσεις πόσταρε και βίντεο όπως και πέρσι.

επιτέλους, έξυπνος στολισμός κι όχι ενεργειακά σπάταλος.

Marina said...

Μ'αρέσουν κυρίως οι χρωματιστοί στολισμοί απο τα άσπρα, οι μπάλλες με ξετρέλλαναν που αλλάζουν αποχρώσεις ανάλογα με το ..οτιδήποτε. Και το στόλισμα του Gap, ιδιαίτερο να ξεφεύγει απο τις συνηθισμένες κουρτίνες-προσόψεις.

Shadowface said...

Eixa paei persi xristoygenna stin oxford street.
Μακάρι να είχαν κ εδώ τέτοια εορταστική συνείδηση

ethanandthecity said...

Πανέμορφοι στολισμοί αλλά και έμενα μου τράβηξαν την προσοχή ο γιγάντιος χιονάνθρωπος και οι εορταστικές κορδέλες των GAP

kat. said...

αχ σοφάκι.. μοναδικές φωτό!
θα ήθελα και εγώ να ζήσω παρόμοια χριστούγεννα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν περνάω καλά στην ελλαδίτσα μας!
ο χιονάνθρωπος είναι τέλειος!

Anonymous said...

Απ'όσο θυμάμαι, το Λονδίνο πάντα είχε ωραίους και εντυπσιακούς στολισμούς και φωταγωγήσεις στους δρόμους του :)
Εδώ οι μόνες φωταγωγήσεις ήταν τα αναμένα καταστήματα και το δέντρο :Ρ

βασίλης said...

όμορφα όλα όταν είναι στολισμένα... Καλά Χριστούγεννα να περάσεις και καλες γιορτές Σοφάκι...

DaNaH said...

Πολύ όμορφος στολισμός και φέτος. Ξεχώρισα και εγώ τους τεράστιους χιονανθρώπους! :)

Καλές γιορτές να έχουμε όλοι μας και να κοιτάξουμε να τις εκμεταλλευτούμε όπως καθένας επιθυμεί! ;)

Σοφία said...

@ Unclescrooge: Oι χιονάνθρωποι είναι όλα τα λεφτά. Κι ας είναι μονόχρωμοι.

@ Anastasios: Ευχαρίστησή μου :-)

@ Evlahos: Επίσης!

@ Prophet81: Θα μπορούσα να σου δείξω τη γειτονιά μου, αλλά τι ουσία θα είχε; Πάντως παντού έχει φώτα αυτή την εποχή, στα σπίτια, στους κήπους, στους δρόμους.

@ Tf: Αν με ξαναφέρει ο δρόμος στη Regent Street, υπόσχομαι να τραβήξω βίντεο!

@ Marina: Νομίζω ότι έχουμε τα ίδια γούστα :-)

Σοφία said...

@ Shadowface: Εντάξει, εδώ τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου, μεγαλύτερη από Πρωτοχρονιά και Πάσχα μαζί. Οπότε επόμενο είναι να στολίζουν πάρα πολύ.

@ Ethanandthecity: Χαίρομαι που συμφωνούν κι άλλοι μαζί μου ;-)

@ Kat: Του χρόνου κανόνισε ταξιδάκι κάποια στιγμή μετά τα μέσα Νοεμβρίου και θα τα δεις όλα από κοντά.

@ Deninho: Πέρσυ θυμάμαι ότι είχε φώτα στην Ερμού, στην Πανεπιστημίου και στην Βασ. Σοφίας. Φέτος δεν τα ανάψανε;

@ Βασίλης: Επίσης!

@ Δανάη: Την καλύτερη ευχή κάνεις :-)

fpboy said...

Εντάξει του χρόνου καλά να'μαστε,
Λονδίνο δαγκωτό !!!!
Καλησπέρα !!!