Sunday 11 January 2009

Weihnachtsmarkt in Schönbrunn


Η πιο γραφική χριστουγεννιάτικη αγορά της Βιέννης είναι κατά γενική ομολογία αυτή που οργανώνεται στο προαύλιο του Ανάκτορου Σένμπρουν (Schloss Schönbrunn στα γερμανικά). Πρόκειται για το θερινό ανάκτορο των Αψβούργων, μιας δυναστείας που βασίλευσε στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και αλλού, από τον 12ο αιώνα μέχρι τη διάλυσή της στο τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου. Το ανάκτορο είναι τεράστιο (περισσότερα από 1000 δωμάτια) και φημίζεται για τους κήπους του - τους οποίους εμείς δεν είδαμε, καθότι πήγαμε βράδυ, αλλά μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σχετική ανάρτηση της Δανάης. Την άνοιξη με τα λουλούδια το ανάκτορο θα πρέπει να είναι πολύ εντυπωσιακό, αλλά και φωτισμένο για τα Χριστούγεννα δεν πήγαινε πίσω. Στο κέντρο μπροστά από την κεντρική είσοδο ήταν στημένο ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, φωτισμένο κατά τον παραδοσιακό γερμανικό τρόπο, μόνο με άσπρα λαμπιόνια. Τα ξύλινα σπιτάκια ήταν τοποθετημένα κυκλικά στον περίγυρο της αυλής.


Η πρώτη στάση ήταν στο σπιτάκι με τα ζεστά ποτά. Στα αριστερά είναι ένα παντς με Baileys και στα δεξιά το κλασικό γκλουβάιν. Όπως βλέπετε, σερβίρονται σε κούπες-σουβενίρ, τις οποίες πληρώνεις στην τιμή του ποτού, και αν δεν θέλεις να τις κρατήσεις, τις επιστρέφεις όταν τελειώσεις και παίρνεις τα χρήματά σου πίσω.


Με τις κούπες ανά χείρας, περιπλανηθήκαμε από σπιτάκι σε σπιτάκι, χαζεύοντας τα πολύχρωμα στολίδια, τα σουβενίρ και τα κάθε λογής χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.


Το ανάκτορο ήταν κλειστό, αλλά πολύς κόσμος περνούσε κάτω από τις απαγορευτικές αλυσίδες και ανέβαινε στο μπαλκόνι για να απολαύσει το κρασί του με θέα στο προαύλιο. Το ίδιο κάναμε κι εμείς, και οφείλω να ομολογήσω ότι άξιζε τον κόπο.


Οι επιλογές για φαγητό ήταν πολλές. Λουκάνικα δεν είδαμε (και μου φάνηκε πολύ περίεργο), αλλά είδαμε τα παραδοσιακά πρέτσελ και φέτες ζυμωτό ψωμί που πάνω έβαζαν τυριά, ζαμπόνια κ.λπ. και τις περνούσαν από το γκριλ μέχρι να λιώσει λίγο το τυρί. Αυτό που μοιάζει με γέμιση σπανακόπιτας ήταν ιδιαίτερα γευστικό.


Στα γλυκίσματα υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία, π.χ. ζαχαρωτά, κορνέ και "σουβλάκια" με επικάλυψη λιωμένη σοκολάτα.


Δοκιμάσαμε επίσης μεγάλα γεμιστά ντόνατς, τα οποία τηγάνιζαν, γέμιζαν με ό,τι κρέμα ζητούσες και τα πασπάλιζαν με ζάχαρη άχνη, όλα *επί τόπου*. Είναι αυτό που λέμε, από την παραγωγή στην κατανάλωση!


Ελπίζω οι φωτογραφίες να μεταφέρουν λίγη από τη μαγεία που νιώσαμε στο προαύλιο του Σένμπρουν. Με την ανάρτηση αυτή κλείνει ο κύκλος αφιερωμάτων στην χριστουγεννιάτικη Βιέννη, αλλά για όσους δεν χορτασαν, έχω ανεβάσει 109 φωτογραφίες από τις τρεις χριστουγεννιάτικες αγορές που επισκεφτήκαμε, στον λογιαριασμό μου στο Flickr. Όρεξη να έχετε να βλέπετε!

22 comments:

DaNaH said...

Φανταστικές οι φωτογραφίες Σοφία! Μου άρεσαν πολύ τα διάφορα πολύχρωμα στολίδια.

Αυτό που είπες για τις κούπες το είχα πραγματικά απορία, γιατί έβλεπα πολλούς στην Βιέννη που τις κρατούσαν, λίγοι τις επέστρεφαν, δεν την ήξερα την λεπτομέρεια ότι σου δίνουν τα χρήματα πίσω! Καλή φάση!

Όσο για τις φωτογραφίες με τα γλυκά τι να πει κανείς; Ειδικά το συντριβάνι σοκολάτας... αααχ! Κόλαση! Χεχε!

Η ακριβώς προηγούμενη φωτογραφία από αυτήν μου θύμισε τα γλυκά που φάγαμε στην Πράγα, μόνο που εκείνα δεν ήταν γεμιστά και ήταν ζεστά.

Όντως πολύ περίεργο που δεν είχε λουκάνικα. Εμείς φάγαμε στην πλατεία του Δημαρχείου λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος και αν και δεν είμαι φαν του hot dog μπορώ να πω ότι μου άρεσαν αρκετά. Σήμερα άρχισα το resize των φωτογραφιών, οπότε αύριο-μεθαύριο θα ανεβούν πιστεύω.

ΥΓ. Ευχαριστώ και για το link στο ποστ μου! :)

NdN said...

Πολύ καλές οι φωτογραφίες του ανάκτορου.

Εγώ είχα πάει άνοιξη και είχα μπει και μέσα που είχε μία έκθεση της πριγκήπισσας Σισσυ. Είναι πολύ ωραίο και το ανάκτορο, αλλά και οι κήποι στολισμένοι με λουλούδια. Βέβαια είδα ότι και το βράδυ είναι υπέροχο. Δεν είχα περάσει να το δω παρα μόνο από την πλευρα του δρόμου που πέρασα με το τραμ.

Αντε να δούμε και τις υπόλοιπες στο flirk!

Καλό βράδυ!

koulpa said...

ax τι ωραία.. μπένω λίγο στην ατμόσφαιρα.. γιατί αν περιμένω να ξεκουνιθώ..:):)
πανω να δω και στο φλικρ..:):)
καληνυχοτούδια:):)

Σοφία said...

Τι έγινε βρε κορίτσια; Ήμασταν όλες στην Βιέννη; Και γιατί δεν συναντηθήκαμε;
;-)
Η αλήθεια είναι ότι βαριόσουν να ακούς Ελληνικά καθ' όλη την διάρκεια της παραμονής μας! Και δεν λέω μόνο για το ξενοδοχείο, που ήμασταν δυο πολύ μεγάλα γκρουπ Ελλήνων! Πήγαινες στην αγορά; Άκουγες Ελληνικά! Πήγαινες για φαγητό; Άκουγες Ελληνικά! Πήγαινες για καφέ; Άκουγες Ελληνικά! Μάλλον θα φταίει η κρίση!!!

Εμείς τα τιμήσαμε δεόντως τα λουκάνικα! Και στο Weihnachtsmarkt στο Rathaus, αλλά και στο Σάλτσμπουργκ! Άλλωστε δεν μπορώ να φανταστώ διαμονή σε Αυστρία ή Γερμανία χωρίς λουκάνικα!
Πραγματικά μου άρεσαν πολύ οι φωτογραφίες σου, απ' όλο το ταξίδι, αλλά ειδικά από το Weihnachtsmarkt στο Schonbrunn, γιατί δεν πρόλαβα να δω και πολλά!
Τα λέμε σύντομα, καλό σου βράδυ συνονόματη!

ZlatkoGR said...

Χριστέ μου, τα γεμίζανε επί τόπου λέει! *πέφτει τ' ανάσκελα*

Σοφία said...

@ Δανάη: Δεν ξέρω γιατί δεν είχε λουκάνικα! Μου φάνηκε πάρα πολύ παράξενο. Ευτυχώς βρήκαμε άλλα πράγματα να δοκιμάσουμε :-)

Τα γλυκά (Schaumrollen) όντως μοιάζουν πολύ με αυτά που φάγατε στην Πράγα, αλλά τα τσέχικα μου φαίνονται πιο τραγανά.

Το συντριβάνι σοκολάτας ήταν όλα τα λεφτά!

@ NdN: Τώρα μου βάλατε κι εμένα ιδέες να ξαναπάω στη Βιέννη την άνοιξη. Τι ήθελα και μίλαγα;;;

@ Koulpa: Άσε τη Βιέννη, Σύνταγμα κατέβηκες καθόλου;

@ Συνονόματη Σοφία: Αυτό ακριβώς είπα κι εγώ όταν διάβασα το πρώτο ποστ της Δανάης: μα καλά, όλοι Βιέννη πήγαμε φέτος; Χαχα!

Για τους Έλληνες έχεις δίκιο, ήταν παντού. Αφού σε όλους τους φίλους μου από Ελλάδα που δεν ξέρουν καλά Ελληνικά τους είπα να πάνε Βιέννη και όπου μπερδευτούν να βάλουν μια φωνή "είναι εδώ κοντά κανείς πατριώτης"; Όλο και κάποιος θα βρεθεί να τους βοηθήσει ;-)

Πάω να ψάξω φωτογραφίες από το κάστρο του Σάλτσμπουργκ.

@ ZlatkoGR: Για σένα έκανα την αναφορά στα φρέσκα ντόνατς. Σκέφτηκα ότι θα την εκτιμήσεις. Χεχε.

geokalp said...

μια καλύτερη χρονιά εύχομαι!

ωραίο το αφιέρωμα!
μήπως πήγατε στην συναυλία;
εκεί θέλω να πάω μια φορά και να είμαι μέσα σε αυτό που βλέπω κάθε πρωτοχρονιά...
μόνη έννοια μου όταν ΘΑ κλείσω εισιτήρια θα είναι να μην συμβεί κάνα τσουνάμια και δεν παίξει το εμβατήριο του Ραδίνσκυ στο τέλος...

Σοφία said...

Όχι, γιατί δεν είμασταν εκεί την Πρωτοχρονιά αλλά τα Χριστούγεννα. Την Πρωτοχρονιά δεν έχει παζάρια και τα Χριστούγεννα δεν έχει συναυλίες - πρέπει να διαλέξεις ή το ένα ή το άλλο. Η Δανάη είχε πάει την Πρωτοχρονιά και ξέρω ότι ετοιμάζει ειδική ανάρτηση για τις εορταστικές εκδηλώσεις :-)

Anonymous said...

Έχετε βαλθεί να μας κάνετε να φύγουμε για Βιέννη? Εγώ φεύγω και τώρα, κι ας μην είναι Χριστούγεννα!! Καλημέρες!! Και καλή εβδομάδα!

Giannis said...

Λοιπόν κάποια επιπλέον σχόλια από τον εμ... ειδικό (καλά μην το περνεις τις μετρητής κίολας...). Το συντριβάνι σοκολάτας είναι μια απίστευτη λιχουδιά, φτιάχνουνε σουβλάκια φρούτων, με κύριο συστατικό τις μπανάνες και τις βουτάνε στο σοκολατένιο συντριβάνι.

Τα άλλα γλυκά που αναφέρεις, που μοιάζουνε με ντόνατς στα οποία βάζουνε διάφορες μαρμελάδες, ονομάζονται Krapfen και είναι κλασσικά γλυκά που δίνουνε στο Fasching ή αλλιώς καρναβάλι.

Aspa said...

Τι λιχουδιές είναι αυτές; Να βάλω τα κλάματα τώρα ή μετά; Ας είχα εδώ ένα σοκολατένιο σουβλάκι ή ένα ζεστό ντόνατ ή έστω ένα πρέτσελ…

fpboy said...

Ωραίες εικόνες Σοφία!
Και Μιλάνο, Κόμο που είμουνα εγώ κ.τ.λ
παντού Έλληνες !
Μαύρη φτώχεια....

koulpa said...

xaxa ούτε σα διαδηλωτής:):)

Σοφία said...

@ Unclescrooge: Κάνε λίγο υπομονή, σε λίγο έρχεται άνοιξη ;-)

@ Giannis: Το αγαπημένο μου σουβλάκι φρούτων είναι με κεράσια, αλλά φέτος δεν το βρήκα πουθενά. Κλαψ. Όσο για τα Krapfen κάναμε πολύ γέλιο, γιατί στα αγγλικά crap λέγονται τα ...περιτώματα, και το krapfen ακούγεται σαν γερμανικοποίηση του crap. Δεν ξέρω αν με εννοείς. Χεχε. Πολύ γέλιο!

@ Aspa: Τουλάχιστον ξέρεις πού να τα βρεις του χρόνου ;-)

@ Fpboy: Πρόσεξες ότι όλοι διαλέγουν φτηνούς προορισμούς; Βιέννη, Μιλάνο, Παρίσι. Μιλάμε για ανέχεια. Πλάκα-πλάκα, τα παζάρια της Βιέννης, αν δεν ήταν οι Έλληνες, θα είχαν κάνει τον μισό τζίρο. Καλή η Como;

@ Koulpa: Τσκ τσκ τσκ!

roadartist said...

Τι ωραία πράγματα....... ;)
Πολύ ωραία μπράβο ;)

Stylianee said...

Καλέ, εσύ βλέπω έχεις καλύτερες ασχολίες, άσε τις ταινίες του Pacino! Είναι πιο όμορφα εκεί έξω, όχι?!

Σοφία said...

Χαχα όντως! Τι να τον κάνω εγώ τον Al Pacino, μου είναι περιττός ;-)

Anonymous said...

Όμορφα ήταν κι εκεί :) Απ'ότι κατάλαβα, οι κεντροευρωπαίοι παίρνουν πολύ ζεστά το θέμα των εορτών των Χριστουγέννων, και δημιουργούν ωραίο κλίμα :)

Μια χαρά το μετέφερες το κλίμα των Βιεννέζικων εορτών :)

Δ. Τζ. said...

Καλά, εννοείται ότι μας έβαλες στο κλίμα και (να πω την αμαρτία μου...) μας άνοιξες την όρεξη με τα αλμυρά και τα γλυκάκια.

Εντυπωσιακές οι φωτογραφίες! Πρόκειται για ένα μέρος που αξίζει (απ' όσα είδα) και με το παραπάνω να επισκεφτείς. Εντυπωσιάστικα με τα πολύχρωμα στολίδια. Μόλις διάβασα για το "λευκό" χριστουγεννιάτικο δέντρο φαντάστηκα ότι όλα θα είναι λιτά και απέριττα. Φευ...

fpboy said...

Τέλεια η Λίμνη Κόμο αλλά για όχι για καταχείμωνο που πήγα εγώ !

Crazy Tourists said...

Χμ! Φορέθηκε πολύ η Βιέννη και φέτος εν τέλει! Κι έχει αρχίσει από τώρα να με προτρέπει η τρελοτουρίστρια να την πάω του χρόνου! Και βλέπει και τέτοιες φωτογραφίες και μετά αντε να την συγκρατήσω...Πολλά φιλιά!
Την καλημέρα μου!
CrazyTourist1

Σοφία said...

@ Deninho: Ναι, είναι άλλη η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Δεν ξέρεις τι να πρωτοδείς.

@ Δ. Τζ: Mόνο τα δέντρα είναι λιτά, όλα τα άλλα είναι σούπερ-λαμπερά και πολύχρωμα.

@ Fpboy: Θα τη βάλω στο πρόγραμμα για το καλοκαίρι ;-)

@ CrazyTourist1: Να μην τη συγκρατήσεις, είναι ωραία και αξίζει να πάτε!