Tuesday 6 January 2009

Wiener Christkindlmarkt - by day


Η εορταστική περίοδος τελειώνει κι εγώ ακόμα δεν έχω κάνει την ανάρτηση για τα χριστουγεννιάτικα παζάρια που είχα μνημονεύσει από πέρσυ. Τελικά αυτά τα ποστ πρέπει να γίνονται νωρίς, γιατί όσο πιο πολλά μελομακάρονα τρως, τόσο πιο πολύ ξεχνιέσαι (διαπιστωμένο). Ευτυχώς με επανέφερε στην πραγματικότητα η Δανάη που σήμερα ξεκινάει μαραθώνιο αναρτήσεων για τη Βιέννη και μου έδωσε την ιδέα να "συμπληρώσω" τις δικές της πρωτοχρονιάτικες αναρτήσεις με μερικές δικές μου χριστουγεννιάτικες.


Τα χριστουγεννιάτικα παζάρια (Weihnachtsmarkt ή Christkindlmarkt στα γερμανικά) είναι υπαίθριες αγορές που στήνονται στις κεντρικές πλατείες γερμανικών και αυστριακών πόλεων 4 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και ξεστήνονται την παραμονή των Χριστουγέννων. Αποτελούνται από μικρά ξύλινα σπιτάκια που πουλάνε φαγώσιμα και εποχιακά είδη (δώρα, κεριά, χριστουγεννιάτικα στολίδια), και προσελκύουν κόσμο που δεν πάει μόνο για να ψωνίσει, αλλά και για να χαζέψει και να διασκεδάσει.


Αν έχετε πάει στα "χριστουγεννιάτικα μπαζάρ" που διοργανώνονται στην Ελλάδα από δήμους ή συλλόγους, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα γερμανικά χριστουγεννιάτικα παζάρια. Κατ' αρχήν τα γερμανικά παζάρια είναι πάντα υπαίθρια και πολύ μεγάλα, συχνά με περισσότερα από 100 σπιτάκια, ενώ πολλές πόλεις έχουν 2, 3 ή και περισσότερα παζάρια. Δεύτερον, ο περισσότερος κόσμος πάει στα παζάρια για να φάει και να πιει, και όχι απαραίτητα για να πάρει στολίδια για το δέντρο ή σπιτικές μαρμελάδες. Τα σπιτάκια με τη μεγαλύτερη κίνηση είναι όσα πουλάνε φαγώσιμα για άμεση κατανάλωση, όπως ψητά λουκάνικα και Glühwein (γκλουβάιν), ζεστό γλυκό κρασί αρωματισμένο με μπαχαρικά που σερβίρεται μέσα σε κούπες με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Πολύς κόσμος περιφέρεται στην αγορά με μια κούπα ζεστό κρασί ή μπράντυ στα χέρια. Στο κέντρο της αγοράς υπάρχει σχεδόν πάντα ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο με φάτνη, και εξέδρα στην οποία δίνονται παραστάσεις ή συναυλίες, ενώ σε πολλά παζάρια υπάρχουν επίσης λούνα πάρκ, παγοδρόμια και άλλες δραστηριότητες για παιδιά.


Χριστουγεννιάτικα παζάρια βρίσκει κανείς όχι μόνο στη Γερμανία και την Αυστρία, αλλά και σε πολλές χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, τη βόρειο-δυτική Γαλλία (κυρίως στην περιοχή της Αλσατίας που συνορεύει με τη Γερμανία), τις Κάτω Χώρες, τη Σκανδιναβία και την Αγγλία. Τα αυθεντικότερα και καλύτερα παζάρια είναι τα γερμανικά, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα είναι απομιμήσεις, π.χ. στην Αγγλία τα χριστουγεννιάτικα παζάρια διαφημίζονται ως "German Christmas markets" και αποτελούνται σε μεγάλο μέρος από πωλητές και εμπόρους που έρχονται επί τούτου από τη Γερμανία.


Στο ποστ αυτό σας δείχνω μερικές φωτογραφίες από τα παζάρια της Βιέννης. Για τη Βιέννη δεν έχω πολλά πράγματα να σας πω, γιατί δεν την καλοείδαμε, καθώς μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες πήγαμε σε 3 βιεννέζικα παζάρια και ένα στην γειτονική Μπρατισλάβα, οπότε δεν είχαμε και πολύ χρόνο για αξιοθέατα. Πάντως πρόκειται για μία πόλη με αυτοκρατορικό αέρα - μεγάλα εντυπωσιακά κτήρια, φαρδιές λεωφόροι, πολλά αγάλματα. Από αυτή την άποψη μοιάζει με το Παρίσι και αν σας αρέσει αυτό το στυλ πόλης, σίγουρα θα τη λατρέψετε. Προσωπικά προτιμώ τις πόλεις που είναι πιο τσουπωτές και λιγότερο "μεγαλοπρεπείς", κι έτσι δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα, αλλά γούστα είναι αυτά. Ένα δεύτερο ταξίδι θα το κάνω σίγουρα, ίσως του χρόνου τον Δεκέμβρη, για να επισκευτώ τα υπόλοιπα παζάρια που δεν πρόλαβα φέτος :-)


Το κεντρικότερο Χριστουγεννιάτικο παζάρι της Βιέννης λέγεται Wiener Christkindlmarkt και στήνεται στο πάρκο μπροστά από το πολύ εντυπωσιακό δημαρχείο (Rathaus). Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ότι τα παράθυρα του δημαρχείου έχουν επάνω αριθμούς από το 1 ως το 24. Κάθε μέρα από την 1η ως τις 24 Δεκεμβρίου "ανοίγει" το αντίστοιχο παράθυρο αποκαλύπτοντας μια χριστουγεννιάτικη εικόνα. Το κεντρικό παράθυρο έχει το νούμερο 24, και ανοίγει τη μέρα που τελειώνει το παζάρι, συμπληρώνοντας έτσι την αντίστροφη μέτρηση για τη γιορτή των Χριστουγέννων.


Μέσα στο πάρκο είχαν στήσει σπιτάκια με δραστηριότητες για τα παιδιά, σαν αυτά που έχουμε στον Εθνικό Κήπο.


Τα δέντρα τα είχαν στολίσει με μεγάλα πλαστικά αρκουδάκια, φαναράκια, καρδιές, μπαστουνάκια, χιονάνθρωπους κ.λπ. που όταν νύχτωνε άναβαν και ήταν πολύ εντυπωσιακά.


Πάντως και την ημέρα είχε πλάκα να κοιτάς πάνω και να βλέπεις να σου χαμογελάει ένας πλαστικός χαζο-αρκούδος μέσα από τα κλαδιά ενός δέντρου.


Το σπιτάκι με τα ζαχαρωτά και τα μελόψωμα σε σχήμα καρδιάς (gingerbread hearts στα αγγλικά, Lebkuchen Herzen στα γερμανικά) είναι μαγνήτης για τα παιδιά. Τα μελόψωμα τα αγοράζουν περισσότερο σαν διακοσμητικά και όχι για να τα φάνε. Τα μικρά παιδιά πολλές φορές τα φοράνε στον λαιμό τους σαν μεταγιόν.


Τα βράδυα το παζάρι φωτίζεται με άπειρα λαμπιόνια και αποκτά μια σχεδόν μαγική ατμόσφαιρα. Στο επόμενο ποστ θα βάλω μόνο βραδυνές φωτογραφίες για να δείτε τι εννοώ.


Η συνονόματη blogger Σοφία-Κουκουβάγια πήγε κι αυτή στη Βιέννη φέτος τα Χριστούγεννα. Στο ιστολόγιό της θα βρείτε περισσότερες φωτογραφίες και περιγραφές για τα χριστουγεννιάτικα παζάρια και τη Βιέννη γενικότερα.

15 comments:

ci said...

Καλή Χρονιά, τι τέλειο ποστ! Συμφωνώ, σύγκριση δεν χωράει με άλλες χώρες.
Στην Γερμανία από τα πιο κλασσικά θεωρείται της Νυρεμβέργης αλλά αν δεν έχεις πάει σού προτείνω ανεπιφύλακτα το Μόναχο (και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, δλδ).

Κάποτε μάλιστα είχαν και ειδική διαδρομή με το τραμ, κατά την οποία απολάμβανες το Gluehwein σου και έκανες βόλτα μέσα από την Christkindlmarkt:)

Anonymous said...

Σου άφησα ένα σχολιάκι, αλλά κόλλησε στην πορεία προς δημοσίευση... Ουφ, αυτά τα PC! Οι αγορές αυτές είναι καταπληκτικές. Έχω πάει μόνο στο Βερολίνο, αλλά μ' αρέσει πολύ που όλοι πίνουν gluhwein και γίνονται μια παρέα!

Σοφία said...

@ Citronella: Ευχαριστώ και επίσης! Στη Νυρεμβέργη και στο Μόναχο έχω πάει, είναι όντως πολύ ωραία, αλλά προτιμώ τα παζάρια της Κολωνίας - πιστεύω ότι έχουν καλύτερη ατμόσφαιρα.

Γκλουβάιν στο τραμ; Θεϊκό ακούγεται!!

@ Unclescrooge: Βερολίνο δεν έχω πάει, αλλά υποψιάζομαι ότι θα είναι πολύ ωραία, όχι μόνο το χριστουγεννιάτικο παζάρι, αλλά και η πόλη γενικότερα. Είναι στα υπόψην για μελλοντικό ταξίδι :-)

DaNaH said...

Ωραία η περιγραφή σου! Τελικά από άποψη διακόσμησης και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα βρισκόμαστε - δυστυχώς - στον Μεσαίωνα!

Σοφία said...

Κοίτα, έχουν άλλη έννοια τα Χριστούγεννα για αυτούς τους λαούς και άλλη για μας. Γι' αυτούς είναι η πιο μεγάλη γιορτή του χρόνου. Αν πας το Πάσχα, μπορεί να μην καταλάβεις καν ότι γιορτάζουν κάτι.

Επίσης όλες αυτές οι φωταγωγήσεις είναι απαραίτητες γιατί υπάρχει πολύ λίγο φυσικό φως στα τέλη του Δεκεμβρίου. Στην Ελλάδα τι να τα κάνεις τα πολλά φωτάκια; Αφού έχει φυσικό φως σχεδόν μέχρι τις 6 το βράδυ.

Γκρινιάρης said...

Ωραιότατα! Άντε, που θα πάει, 9 μήνες έμειναν μέχρι να αρχίσουν ξανά οι στολισμοί των Χριστουγέννων! Χαχα!

Σοφία said...

Ναι, ναι, δεν αργούν :-p

NdN said...

Γεια σου Σοφία,

Την Βιέννη την έχω επισκεφτεί το Καθολικό Πάσχα, αλλά τέτοιες αγορές έχω συναντήσει τόσο στην Αγγλία, όσο και στην Κοπενχάγη, αλλά και στις Βρυξέλλες. Μολονότι το ζεστό κρασί δεν μου αρέσει καθολου, είμαι λάτρης της μπύρας και των λουκάνικων που σερβίρονται σε πολλά από τα σπιτάκια.

Η Βιέννη λοιπόν είναι μία γενικά όμορφη πόλη. Εχει αρκετά μέρη για να περπατήσεις και κάποια μουσεία που σχετίζονται με τη μουσικά. Αν καταφέρεις να πας και να παρακολουθήσεις κάποια παράσταση είναι ακόμη καλύτερα. Θα σου έλεγα να μην ξαναπάς Χριστούγεννα, αλλά προς την ανοιξη ή το καλοκαίρι, γιατί όπως πιθανόν θα πρόσεξες έχει πάρα πολλά πάρκα που κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν έχουν τίποτα φυτεμένο. Μου έχουν πει όμως οι φίλοι που κατοικούν εκεί ότι το καλοκαίρι που φυτεύουν λουλούδια κτλ η Βιέννη αλλάζει όψη.

Jparalias ή απλά...Γιάννης said...

Ευχαριστούμε για το υπέροχο ποστ, που μας μετέφερε νοητά σε ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο και όχι μόνο προορισμό, όπως είναι η Βιέννη!! Είχα την τύχη να περάσω τις περσινές γιορτές εκεί και ήταν φανταστικά, αρκεί να είναι κανείς εφοδιασμένος με τον κατάλληλο ρουχισμό!! Φέτος, η ατμόσφαιρα άλλαξε με ταξίδι στο Λονδίνο... Πάντως έχει απόλυτο δίκιο ο NdN,ότι η Βιέννη αξίζει και άλλες εποχές. Είναι η ιδανική πόλη για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής, του καλού φαγητού και της αριστοκρατικής ατμόσφαιρας, που αποπνέεται και στο παραμικρό σοκάκι της πόλης!!

kat. said...

αχ σοφάκι τα παιδικά σπιτάκια ήταν τέλεια!
θέλω και εγώ ένα.. (εντάξει συμορφώνομαι)
καλή χρονιά!

ZlatkoGR said...

Πςςς, αυτά είναι. Ωραία τα σπιτάκια και τα δέντρα με τα αρκουδάκια. Γιατί εγώ ζω στην Ελλάδα, μπορεί να μου πει κάποιος; :-)

fvasileiou said...

Τι ωραία! Παρασύρθηκα κι εγώ από τις φωτογραφίες και μετράω μήνες, όπως ο Γκρινιάρης, για το πότε θα αρχίσουν οι στολισμοί για τα επόμενα Χριστούγεννα :-)

Κι αν κατάλαβα καλά από όσα είπατε, παντού στη Γερμανία είναι καταπληκτικά αυτές τις μέρες...

Σοφία said...

@ NDN: Λοιπόν, εγώ θα φροντίσω να πάω στη Βιέννη την άνοιξη, κι εσύ στην Κολωνία τον Δεκέμβριο. Θα με θυμηθείς ;-)

@ JParalias: Κατ' αρχή πολύχρονος! Ο ειδικός ρουχισμός είναι απαραίτητος τέτοια εποχή. Επειδή ταξιδεύω συχνά χειμώνα, είμαι πλήρως εξοπλισμένη, όχι μόνο για υπό το 0 θερμοκρασίες, αλλά και για χιόνι ακόμα. Χεχε.

@ Kat: Στον Εθνικό Κήπο ευθύς αμέσως! Μπορεί να τα προλάβεις πριν τα κατεβάσουν ;-)

@ ZlatkoGR: Τι να σου πω, εσύ που έχεις τόση αγάπη για τα Χριστούγεννα, θα έπρεπε να είσαι τουλάχιστον Αυστριακός, αν όχι Γερμανός.

@ FVasileiou: Ειδικά τον Δεκέμβριο, Γερμανία και ξερό ψωμί. Ασυζητητί.

Giannis said...

koita na deis...enw se auto to 8ema einai san na pezw entos edras...den exw oute mia foto apo austriaka kai germanika xristougeniatika panhguria!!!apisteuto an skeftei kaneis oti zw sxedon 2,5 xronia twra edw pera!!!

ena mikro sxolio, otan h 8ermokrasia einai polu katw apo to mhden, to mono pou 8es einai na fas Würtz, koinws loukaniko, na fas sokolates, kai na me8useis me Glüwein! To de Glüwein einai apisteuto, kokkino krasi zestameno me lemoni, kanela mosxokarudo kai alla mpaxarika (nomizw kana 2 akoma). an to pieis sthn ellada den sou leei tipota alla otan to pieies sth pagwnia...mmm einai san nektar.
Px. fetos phgename me -8 sth Hauptplatz sta stands, piname 2-3 Glüweins kai meta otna epestrefa spiti kruwna!!!

Σοφία said...

Γιάννη, κατ' αρχήν χρόνια πολλά και δεύτερον, είναι απαράδεκτο να μην έχεις ούτε μια φωτογραφία από τα παζάρια!!!

Άσπρο γκλουβάιν έχεις δοκιμάσει; Πήγα δυο μπουκάλια φέτος στην Ελλάδα και έγινε ανάρπαστο δίπλα στο τζάκι :-)