Monday 2 February 2009

Αθήνα - πρώτες εντυπώσεις συν και πλην


Στο Λονδίνο χιονίζει (δείτε τις σχετικές αναρτήσεις των Λονδρέζων ιστολόγων) και στην Αθήνα εγώ σκάω γιατί κυκλοφορώ με χειμωνιάτικο μπουφάν ενώ έξω έχει 16 βαθμούς και συννεφιά (σαν αγγλικό καλοκαίρι). Είναι διαπιστωμένο: όλα τα καλά τα χάνω. Αχ βαχ.

Τέλος πάντων, ενώ οι συν-Λονδρέζοι βλέπουν άσπρες μέρες, εγώ σας γράφω μερικές πρώτες εντυπώσεις από την Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 3 χρόνια που βρίσκομαι στην Ελλάδα χειμώνα σε μη-γιορτινή περίοδο και έχω την ευκαιρία να κάνω φυσιολογικά πράγματα που δεν περιλαμβάνουν ατέλειωτα ψώνια για λαμπάδες, τσουρέκια και δώρα Χριστουγέννων ή βόλτες στο Καβούρι και τη Βάρκιζα για ατέλειωτα μπάνια. Συνεπώς έχω την ευκαιρία να δω την πόλη με άλλο μάτι, και ιδού τι παρατηρώ:

Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι το πιο βολικό αεροδρόμιο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, τουλάχιστον από όσα έχω χρησιμοποιήσει εγώ. Από την ώρα που ακινητοποιήθηκε το αεροπλάνο μέχρι την ώρα που πήρα τις αποσκευές από τον ιμάντα μεσολάβησαν μόνο 15 λεπτά. Συν.

Από το αεροδρόμιο ήρθε να με πάρει ο αδερφός μου, κι έτσι έχασα την ευκαιρία να σας διηγηθώ επεισόδιο γδαρσίματος με ταξιτζή. Μην απελπίζεστε όμως, θα υπάρξουν άλλα. Στο δρόμο κάναμε στάση στο Everest για σάντουιτς. Είναι υπέροχο να μπορείς να βρεις σαντουιτσάδικο περασμένες 2 το πρωί που να σερβίρει φρέσκα σάντουιτς επί παραγγελία και όχι προκάτ "πανίνι" και σάντουιτς με ημερομηνία λήξης μετά 3 μέρες. Συν.

Πλήρωσα 10 ευρώ για ένα εβδομαδιαίο εισιτήριο απεριορίστων διαδρομών σε όλη την Αθήνα και με όλα τα μέσα. Όποτε πήρα ταξί, δεν πλήρωσα ποτέ πάνω από 6 ευρώ για τη διαδρομή. Όποτε χρησιμοποίησα μετρό (κόκκινη και μπλε γραμμή) οι συρμοί ήταν στην ώρα τους και περιμένα από 2-8 λεπτά, ακόμα κι όταν είχα μόλις χάσει το προηγούμενο δρομολόγιο. Συν.

Ειδήσεις δεν έχω δει μέχρι στιγμής, ούτε εφημερίδες έχω διαβάσει (συν x2). Διάβασα όμως Down Town, το οποίο πάει από το κακό στο χειρότερο, ενώ οι συντάκτες του την έχουν δει γλωσσοπλάστες (έχετε ξαναδεί την Ζυρίχη γραμμένη Ζιρίχη; κάνει άλλη αίσθηση το διπλό ι χρυσά μου). Επίσης άκουσα, μέσα σε ταξί, τη Λιάνα Κανέλλη στο ραδιόφωνο να ωρύεται λες και την έδερναν, απέναντι στην Τρέμη (αν κατάλαβα καλά) και έναν-δυο άλλους που τα ονόματά τους δεν τα συγκράτησα, πάντως ο ένας εξ αυτών συναγωνιζόταν την Κανέλλη στα ντεσιμπέλ. 10 λεπτά ήμουν μέσα στο ταξί και κόντεψα να πάθω παράκρουση από την κακοφωνία που εξέπεμπε το ραδιόφωνο. Ο δε ταξιτζής τελείως ατάραχος. Σαν να άκουγε Μπαχ. Πλην, πολύ πλην.

Βρήκα ταχυδρομείο ανοιχτό στις 7 η ώρα το βράδυ και περίμενα μόλις 1 λεπτό για να εξυπηρετηθώ. Πολιτισμός. Συν.

Οι τιμές των βιβλίων είναι απλησίαστες. Κι έπειτα λέμε γιατί οι Έλληνες δεν διαβάζουν. Νομίζω ότι αν έμενα στην Ελλάδα ούτε κι εγώ θα διάβαζα. Αλήθεια, υπάρχουν δανειστικές βιβλιοθήκες στην Αθήνα; 29 ευρώ έδωσα στο Public και βγήκα με δύο βιβλία. Ξεφτίλα. Πλην.

Οι Αθηναίοι έχουν γίνει ένα με το αυτοκίνητο. Αντί να περπατήσουν 10 λεπτά, προτιμούν να πάρουν αυτοκίνητο, να οδηγήσουν 3 λεπτά, να κάνουν το γύρο του τετραγώνου 6-7 φορές μέχρι να βρουν θέση να παρκάρουν (ένα πεντάλεπτο στο νερό), και τελικά να αφήσουν το αυτοκίνητο 3 λεπτά με τα πόδια από εκεί που θέλουν να πάνε. Αυτό το θεωρούν βόλεμα, γιατί "πού να τρέχουμε τώρα με τα πόδια". Πλην.

Πήρα ταξί να πάω στο Κολωνάκι, ψηλά, κοντά στον Λυκαβηττό και ο ταξιτζής έκανε λες και του είχα ζητήσει να με πάρει στη Δραπετσώνα. Είχα προνοήσει και είχα πάρει μαζί μου χάρτη, παρότι ήξερα ακριβώς πού ήθελα να πάω. Αν δεν είχα και τον χάρτη, η έξοδός μου θα είχε πολύ άδοξο τέλος (για τον ταξιτζή ή για μένα δεν είμαι σίγουρη). Είναι δυνατόν Αθηναίος ταξιτζής να ξέρει από Κολωνάκι μόνο την Πατριάρχου Ιωακείμ; Πλην.

(Σημείωση: Στην Πατριάρχου Ιωακείμ οι αστυνομία μοιράζει κλήσεις δεξιά κι αριστερά. Αν σας φαίνονται πολλά τα 10-20 ευρώ που θα δώσετε για να μετακινηθείτε με ταξί αντί να πάρετε το αυτοκίνητό σας, τα 80 ευρώ της κλήσης θα σας φανούν περισσότερα. Επίσης, αν τα γύρω αυτοκίνητα έχουν ροζ χαρτάκια πάνω στο παρμπρίζ και το δικό σας δεν έχει, μην φανταστείτε ότι σας έκανε χάρη ο τροχονόμος. Μάλλον κάποιος έξυπνος πήρε την κλήση για πλάκα. Είδα με τα μάτια μου μια παρέα μισομεθυσμένων νέων με κουτάκια μπύρας στα χέρια - ούτε στην Αγγλία να ήμουν - να παίρνουν κλήσεις από αυτοκίνητα και να τις πετάνε.)

Η Αθήνα έχει πολύ όμορφα μπαράκια που λειτουργούν ως αργά. Συν.

Στα μπαρ όμως επιτρέπεται το κάπνισμα, με αποτέλεσμα μετά την έξοδο να βρωμοκοπάς λες και σε βούτηξαν στη νικοτίνη. Παλιά δεν με πείραζε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, τώρα όμως έχω ξεσυνηθίσει και μου κακοφαίνεται. Πλην.

Ένας γύρος με πίτα κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ. Συνοδευμένος από ένα περιποιημένο γαλακτομπούρεκο, αποτελεί ένα φτηνό και απολαυστικό γεύμα. ΣΥΝ.

51 comments:

mierdito said...

Εχω καιρο να σε διαβασω λογω τρεξιματος και εχω ακομα 4-5 στο reader που περιμενουν αλλα...

Η Σοφια στα καλυτερα της (ετσι νομιζω τουλαχιστον, ισως επειδη εχω καιρο να σε διαβασω) Συν, πολυ συν!

Καλα να περασεις!!!

snikolas said...

Συμφωνώ σε όλα. Μεγάλη αλήθεια αυτό που έγραψες για τα βιβλία. Τραγικό.

DaNaH said...

Καλή διαμονή σου εύχομαι Σοφία και καλή υπομονή στην ελληνική παράνοια που τυχόν συναντήσεις στο πέρασμά σου! :)

fvasileiou said...

Γενική εντύπωση: Πολλά τα συν που έβαλες. Και θα περιμένω κι άλλες εντυπώσεις, γιατί λόγω των γεγονότων του Δεκέμβρη, έχω να δω την Αθήνα πολύ καιρό.

Προσπερνώ όλα τ' άλλα και μένω στα βιβλία, που είναι και ο καημός μου: Παρά τις υψηλότατες τιμές των ελληνικών βιβλίων και τις χαμηλότατες πωλήσεις, οι εκδότες είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι! Ο Θανάσης ο Καστανιώτης μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι τα βιβλία στην Ελλάδα είναι πολύ φτηνά (!!!) και ότι οι τιμές κανονικά πρέπει να ανεβούν (!!!!!!!!) Πάρε και κατάλαβε...

deadendmind said...

Αχ, αυτά τα pros & cons, δεν ξέρεις που να καταλήξεις. Συμφωνώ για πολλά από αυτά, ειδικά τα βιβλία, το κάπνισμα και τα σουβλάκια! :-)

Σοφία said...

@ Aeriko: Να 'σαι καλά! Μου έφτιαξες τη διάθεση :-)

@ Snikolas: Είναι όντως τραγικό. Βέβαια τα βιβλία στην Αγγλία είναι σαφώς λιγότερο ποιοτικά από τα ελληνικά (αναφέρομαι κυρίως στην ποιότητα του χαρτιού και του εξωφύλλου) και η αγορά πολύ μικρότερη, αλλά το γεγονός παραμένει ότι στις μεγάλες πόλεις μπορείς να βρεις τις περισσότερες νέες κυκλοφορίες στη μισή τιμή, και ότι ο κόσμος διαβάζει πολύ.

@ Δανάη: Ευχαριστώ! Ευτυχώς βρίσκω και πολλά καλά που μετριάζουν κάπως τις παράνοιες.

@ FVasileiou: Νομίζω ότι το κ. Καστανιώτης έχει δίκιο γιατί βλέπει το βιβλίο ως είδος πολυτελείας. Αν σκεφτείς ότι ένα βιβλίο κοστίζει λίγο παραπάνω από ένα ποτό, τότε η τιμή του σου φαίνεται πολύ λογική. Αν όμως δεις το βιβλίο ως κάτι απαραίτητο, και το ποτό ως πολυτέλεια, τότε η σύγκριση είναι πολύ άνιση.

@ Deadendmind: Δε νομίζω ότι υπάρχει κατάληξη. Όλοι οι τόποι έχουν τα καλά τους και τα κακά τους. Έτσι και η Αθήνα :-)

Aspa said...

Μου άρεσε πολύ η φρέσκια ματιά σου στα της Αθήνας! Αυτό το σουβλάκι όμως της φωτογραφίας με ξεμυάλισε. Πού να βρίσκω τώρα σουβλάκι βραδιάτικο; Ευτυχώς που έχω γαλακτομπούρεκο στο ψυγείο!

Σοφία said...

Τι να σου πω, εγώ ρεβύθια έφαγα απόψε. Και δεν έχω και γαλακτομπούρεκο στο ψυγείο...

apos said...

Συμφωνώ σε όλα. Ακόμα και για την Κανέλλη...

Matrix said...

έχουμε πολλά συν είναι αλήθεια, αλλά κυρίως από τις 9 και μετά το βράδυ :)

γιατί το πρωί...

καλά δεν είχε pda το ταξί?

σπάνια μπαίνω αλλά τους βλέπω στα φανάρια ότι αρκετά έχουν...

Matrix said...

λάθος δεν λέγεται pda, αλλιώς λέγεται αλλά κατάλαβες φαντάζομαι :)

DRAMA QUEEN said...

Για το αεροδρόμιο είναι σύντομη η διαδρομή για να πάρεις βαλίτσα αλλά δεν είναι και το πιο εύκολο της Ευρώπης...
Για το ότι τα ρούχα πάνε για πλύσιμο συμφωνώ, μέχρι και το παλτό στην γκαρνταρόμπα μυρίζει, αλλά ως καπνίστρια το να βγαίνω στους -2 για τσιγάρο το θεωρώ ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΗΝ!
Περιμένω να γράψεις και για την μηδενική αστική παιδεία των κατοίκων της Αθήνας στο μετρό...

Σου έλειψε αρκετά η Ελλάδα έχω την αίσθηση. :)

Γκρινιάρης said...

Αυτό με τα συν και πλην δεν ξέρεις ποτέ που θα βγάλει. Ανάλογα με τη διάθεση νομίζω, εστιάζουμε περισσότερο στα μεν ή τα δε! Βλέπω αρκετά συν κι αυτό είναι καλό! :) Καλά να περνάς!

Σοφία said...

@ Apos: Έχω την εντύπωση ότι θα συμφωνήσεις και με τις επόμενες αναρτήσεις μου ;-)

@ Matrix: Ξέρω ποιο εννοείς - το TomTom. Δεν είχε. Ένας μουρτζούφλης γέρος οδηγούσε που μάλλον νομίζει ότι τα κομπιούτερ είναι του διαβόλου και σιγά μην βάλει τέτοιο πράγμα στο αυτοκίνητό του.

@ Drama Queen: Για το μετρό θα κάνω ειδική ανάρτηση μόλις μαζέψω αρκετό υλικό. Το να βγαίνεις έξω για κάπνισμα δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο, αφού το καταφέρνουν χρόνια τώρα οι Νορβηγοί. Βέβαια αυτοί έχουν και δέρματα από τάρανδο και έτσι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από χαμηλές θερμοκρασίες.

Το μόνο πράγμα που μου λείπει από την Ελλάδα όταν είμαι στην Αγγλία είναι το σουβλάκι (όχι ότι είμαι κοιλιόδουλη, ε;) αλλά όταν είμαι εδώ θυμάμαι και τα υπόλοιπα - γαλακτομπούρεκα, μπαράκια, ξενύχτια, παραλίες κ.λπ.

@ Γκρινιάρης: Νομίζω ότι τα συν και τα πλην ισχύουν αντικειμενικά. Απλά πρέπει να έχεις τη διάθεση να τα δεις και να τα παραδεχτείς.

KitsosMitsos said...

Έχουμε και τα καλά μας, τελικά. Δεν πρέπει να τα παραγνωρίζουμε! Τα πλην είναι πιο εύκολα να εντοπιστούν, ενώ τα συν τα θεωρούμε δεδομένα.
Σου εύχομαι να απολαύσεις τις μέρες που απομένουν. Μια απορία έχω μόνο: τελικά ο καιρός είναι συν ή πλην;

Anonymous said...

Μπήκα και εγώ για να δω χιονισμενο Λονδίνο αλλά... φευ! Σωστά τα γράφεις, συμφωνώ και επαυξάνω!!! Καλή διαμονή να έχεις και να περάσεις καλά! Κάτι άκουσα για κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τα δυτικά. Λες να χιονίσει και εδώ;
ΥΣ: Που πήγαν εφέτος οι Αλκυωνίδες ημέρες, οεο; Εδώ και 40 ημέρες έχουν γίνει Λονδίνο, έστω και καλοκαιριάτικο...

Σοφία said...

@ KitsosMitsos: Ο καιρός αυτή τη στιγμή είναι ΠΛΗΝ γιατί στο Λονδίνο βλέπουν άσπρες μέρες, ενώ εγώ εδώ ζω άλλο ένα αγγλικό καλοκαίρι στη μέση του χειμώνα. Αλλά μπορεί τις επόμενες μέρες να γίνει συν. Τουλάχιστον δεν βρέχει, κάτι είναι κι αυτό...

@ Penny: Όταν είπα στους φίλους μου ότι θα έρθω Ελλάδα αρχές Φεβρουαρίου όλοι μου έλεγαν ότι θα πετύχω τις αλκυονίδες μέρες, αλλά εγώ το μόνο που έχω δει μέχρι στιγμής είναι συννεφιά και βροχή. Ένα κύμα κακοκαιρίας δεν θα με χαλούσε, αρκεί να φέρει χιόνια και όχι βροχές!

VAD said...

Συν-πλην,πάντα έτσι πορευόμαστε,δε βαριέσαι,επιβιώνουμε με όλα τα καλά,κι ας ειναι λιγότερα,με όλα τα στραβά,κι ας ειναι περισσότερα...
Καλό μήνα...

Giannis said...

ζηλευω...

καλα να περνας :)

Anonymous said...

ήσουν τυχερή γιατί πέτυχες το μετρό σε περίοδο χωρίς απεργίες. πάντως, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε φθηνά εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών. το βερολίνο, πχ, είναι απλησίαστο! το αεροδρόμιό μας είναι καλό, αλλά το πιο άνετο είναι εκείνο του άμστερνταμ :) όσο για βιβλία, την επόμενη φορά πήγαινε στην Πολιτεία. έχει περισσότερα βιβλία από το public σε πολύ χαμηλότερες τιμές! Καλημέρες!

Σοφία said...

@ VaD: Δε νομίζω ότι υπάρχει τόπος όπου τα καλά να είναι περισσότερα από τα κακά. Το θέμα είναι ποια καλά σε ευχαριστούν περισσότερο και ποια κακά σε ενοχλούν λιγότερο.

@ Giannis: Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ευχαριστώ!

@ Unclescrooge: Όντως, γιατί την προηγούμενη φορά που είχα έρθει εκτός γιορτών είχε απεργίες παντού και ήταν μεγάλο λούκι. Για τις συγκοινωνίες μην το ψάχνεις - οι αθηναϊκές είναι πιο φτηνές (και πολύ καλύτερες) ακόμα και από της Μπρατισλάβας. Με Λονδίνο/Παρίσι/Βερολίνο δεν συγκρίνονται στο κόστος. Στο Άμστερνταμ δεν έχω πάει αεροπορικώς οπότε δεν ξέρω το αεροδρόμιο. Την Πολιτεία την αποφεύγω γιατί δεν με εμπνέει, αλλά αναγκαστικά θα πάω εκεί γιατί ωραίο το Public και ο Ελευθερουδάκης, αλλά οι τιμές τους μου φέρνουν δάκρυα στα μάτια!!!

apos said...

Σοφία,
ελπίζω να έμαθες ότι μετά τις 15 Φεβρουαρίου το μετρό δεν θα πηγαίνει αεροδρόμιο για 6 μήνες.
ΠΛΗΝ

Meropi said...

Το πιο πλην απ' όλα η αγένεια των ταξιτζήδων. Έχει καταντήσει σπάνιο φαινόμενο να συναντήσω ευγενή ταξιτζή που δεν θα προσπαθήσει να με κλέψει.
Και το πιο συν ο καιρός χειμωνιάτικα!!! Κι ας προτιμάς τον καιρό του χιονισμένου Λονδίνου.

ΠΑΥΛΟΣ said...

Οι απόψεις σου για την Αθήνα, συν πού συν!!!

Marina said...

Καλώς ήρθες.
Εξαιρετικό κείμενο και αντικειμενικό. Γιατί είσαι εκτός Ελλάδος και αναγκαστικά μας συγκρινεις με την Αλβιόνα όπου ζείς.
Οι υπηρεσίες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί, μένουν ανοιχτά αργά το βράδυ, υπάρχει φτηνό ακόμη πρόχειρο φαγητό. Αυτό που κάνει αρνητική εντύπωση είναι η απειθαρχία του κόσμου, απο το ταξιτζή που θα σε φεσώσει/αρνηθεί να σε πάει/ουρλιάζει το ραδιόφωνο, μέχρι το κόστος της γνώσης που σε άλλες χώρες είναι φθηνώτερη απο τα τρόφιμα. Ο Ελληνας θεωρεί το αυτοκίνητο ότι και τα γεννητικά του όργανα, αναπόσπαστο μέλος. Γι'αυτό δεν πάμε καλά.

Το ελληνικό σουβλάκι όμως δεν παίζεται!

Marina said...

Και ναί υπάρχουν δανειστικές βιβλιοθήκες, μόνο που ο κόσμος ή δεν τις ξέρει, ή είναι μακριά ή απλά δεν αρέσκεται να διαβάζει μεταχειρισμένα.

http://www.kairatos.com.gr/liblist.htm

Anonymous said...

Πολύ μου άρεσε το κείμενό σου (και είναι το δεύτερο που διαβάζω μετά από εκείνο για την t mobile). Συμφωνώ απολύτως με τα περισσότερα από όσα λες και ανακουφίστηκα που βρήκες τόσα συν στην Αθήνα μας...γιατί οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν αρχίσει να τα αναζητουν με το φακό...και είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό...καλή επιστροφή(?) στην τρελλή Αθήνα...

Πίκος Απίκος said...

Έχει πολύ ενδιαφέρον να διαβάζω μια ανάρτησή σου στο μπλογκ σχετική με την Ελλάδα σε περίοδο μη γιορτινή. Μιας και η καθημερινότητά σου είναι πλέον ενταγμένη στην αγγλική πραγματικότητα, οι εντυπώσεις σου από την Αθήνα και την καθημερινότητά της έχουν μια φρέσκια οπτική.

Αναμένω τα επόμενα ποστ πάνω στο θέμα αν και εφόσον υπάρξουν.

Καλά να περνάς!

Crazy Tourists said...

Μα σουβλάκι με ντομάτα; Ντομάτα;
Αρνούμαι να διαβάσω παρακάτω!! Απεργώ!!!

Τρελοτουρίστρια

Vassilis said...

Συν-Πλην: 6-5 ήταν καιρός πια οι θετικές εντυπώσεις έστω και οριακά να κερδίσουν.
Δεν είμαι σίγουρος ποιο θα ήταν το σκορ αν είχες αναφερθεί και σε θέματα καθαριότητας ή κατάστασης πεζοδρομίων-ίσως σε μία άλλη ανάρτησή σου.

mirelen said...

Με τα συν και τα πλην, αυτή είναι η Αθήνα μας, γι' αυτό την αγαπάμε! Ωραίο, πολυσυλλεκτικό κείμενο, καλά να περάσεις στην πατρίδα!

Σοφία said...

@ Apos: Αν είναι για να γίνουν έργα, χαλάλι...

@ Meropi: Για τους ταξιτζήδες συμφωνώ, αν και σήμερα μου έτυχε ένας πάρα πολύ καλός. Δεν πίστευα στα μάτια μου.

@ Pavlos: Ευχαριστώ :-)

@ Marina: Ναι, η απειθαρχία είναι όντως πρόβλημα. Ευχαριστώ για τη λίστα με τις δανειστικές βιβλιοθήκες. Είδα ότι έχουμε και στον δήμο μου!

@ Mermyblue: Οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε πόλης τείνουν να βλέπουν περισσότερο τα στραβά παρά τα καλά, αλλά οι Αθηναίοι νομίζω ότι είναι και αρκετά μίζεροι, παρότι η ποιότητα της ζωής τους είναι αρκετά καλή.

@ Πίκος Απίκος: Ευχαριστώ! Έχω άλλα δυο ποστ στα σκαριά. Ελπίζω να βρω χρόνο να τα τελειώσω και να τα ανεβάσω μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες.

@ Τρελοτουρίστρια: Γίνεται σουβλάκι χωρίς ντομάτα;;;

@ Vassilis: Το πιστεύεις ότι δεν τα είχα μετρήσει; Πάντως 6-5 είναι ένα πολύ καλό σκορ :-)

@ Mirelen: Ευχαριστώ!

Crazy Tourists said...

Ε, πες της τα! Γίνεται, δε γίνεται; Πως θα γλιστρήσει στο λάρυγγα το κρεατάκι και θα δροσιστείς κατά τη βρώση;;
Καλως ήρθες και παλι στη ζέστη! Αχ, να πηγαίναμε στη θέση σου στα χιόνια! Η τουλάχιστον ας έφερνες τα χιόνια μαζί σου!

Σοφία said...

Σουβλάκι χωρίς ντομάτα ίσον καφές χωρίς ζάχαρη, κόκα κόλα χωρίς παγάκια, κοτόπουλο χωρίς λεμόνι κ.λπ. ;-)

Μακάρι να είχα φέρει τα χιόνια μαζί μου!

NdN said...

Βρίσκω πολύ αντικειμενικά τα "+" και τα "-" σου. Ειδκά σε ότι αφορά τους ταξιτζήδες, τις τιμές των βιβλιων και τα μπαράκια. Το τσιγάρο αν και το έκοψα εδώ στην Αγγλία δεν με ενοχλεί στα ελληνικά μαγαζιά. Πάντως είναι αλήθεια ότι και εγω τα έχω συνηθίσει χωρίς τσιγάρο.

Υ.Γ. Αυτός ο γύρος μου έχει λείψει απίστευτα!! Δεν μπορούσαμε να έχουμε καναδυο στο Λονδίνο;

Σοφία said...

Άσε, είναι μεγάλη και πονεμέμνη ιστορία ο γύρος. Ολόκληρο Λονδίνο, βρίσκεις να φας μέχρι και αυθεντικό Θιβετιανό, αλλά δεν βρίσκεις γύρο. Είναι ποτέ δυνατόν;;;;;

Natassa said...

μα είδες πόσο ακριβα είναι τα βιβλία ....πάω και αγοράζω συνέχεια ξενογλωσσα απο γνωστο ονλαιν βιβλιοπωλείο και πληρώνω και μεταφορά και μου στοιχίζει φθηνότερα απο ότι εδώ ....γκρρρρ
αλλά κουράστικα να διαβάζω βιβλία στα αγγλικά (αυτα με τους κήπους και τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ...γιου νόου το χόμπυ ;-) )
κοίταζα προχθές ενα βιβλίο που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και το βρήκα εδώ 15 ευρω ακριβότερο ...
και κατα τα αλλά συμφωνω σε όλα με σένα :)

Dr Ino Agrafioti said...

Χαίρομαι που το πρόσεξες αυτό για τα βιβλία. Είμαι βιβλιοφάγος και έτσι με σόκαρε και στενοχώρησε πολύ αυτό το γεγονός τα χριστούγεννα που μας πέρασαν. Καλά τα κατάφερα όμως σε αυτές τις διακοπές. Αγόρασα ένα βιβλίο και καλά για δώρο με κάρτα αλλαγής, το διάβασα και το επέστρεψα αντικαθιστώντας το με άλλο βιβλίο πάλι με κάρτα αλλαγής, το οποίο πάλι επέστρεψα. Δεν κάνω ποτέ τέτοιες βλακείες ιδιαιτέρως όταν έχει να κάνει με βιβλία. Στην Αγγλία "μεγάλωσα" έτσι κι αλλιώς δεν είναι της νοοτροπίας μου. Βάλε όμως ότι για το πρώτο βιβλίο πλήρωσα 28 ευρώ (που τότε αυτά ήταν 28 λίρες που σημαίνει ότι με τα ίδια λεφτά εδώ θα έπαιρνα 4 βιβλία), βάλε το ότι αυτή την περίοδο έχω πολύ λίγα λεφτά, βάλε ότι δεν θα τα έφερνα τα βιβλία πίσω στην αγγλία, βάλε όλα αυτά μαζί και θα δεις γιατί δεν αισθάνομαι πάρα πολύ απαίσια για αυτό που έκανα. Μήπως να αρχίσουμε να το κάνουμε όλοι αυτό να δούμε τι θα λέει τότε ο κύριος Καστανιώτης;

kiki said...

Ταξιτζής χωρίς gps πια...πλην...
Ταχυδρομείο, μόνο στην πρωτεύουσα ανοιχτό απόγευμα, πλην. Περίμενες μόνο τόσο, επειδή από τις κακές παροχές όλοι πάνε στις κούριερ. Πλην.
Βιβλία, συμφωνώ. Φαγητό, αεροδρόμιο επίσης. It' s good to be back home ;-)

fpboy said...

Γεια χαρά!
Φυσικά και υπάρχουν δανειστικές βιβλιοθήκες στην Αθήνα!
Στου Ζωγράφου που πάω εγώ έχει και πολλά ''καλούδια''.
Το Public γενικά θεωρείται πανάκριβο.
Στην Πρωτοπορία στα Εξάρχεια
θα βρεις τις καλύτερες τιμές σε βιβλιαράκια στο Athens.
Eπίσης, οι Έλληνες διαβάζουν σαν τρελοί τα τελευταία χρόνια τα πάντα. Απο κόμικ μέχρι αστυνομικά και απο μαγειρική μέχρι ''αισθηματικά''.
Δεν ξέρω πως έχεις την εντύπωση πως ''οι Έλληνες δεν διαβάζουν''
αλλά εδώ σπάνε όλα τα κοντέρ πωλήσεων σε πωλήσεις βιβλίων.
Φέτος το χειμώνα είχαν +15% απο πέρσι που είχαν +20% απο πρόπερσυ.
Ξέρω πως ακούγεται παράξενο,
αλλά το ξέρω απο μέσα απο εκδοτικούς οίκους.

Δ. Τζ. said...

Το κείμενο μου άρεσε πολύ γιατί είδα πολλά θετικά για την πόλη που μέσα στην πλήξη της καθημερινότητας τα προσπερνάω. Αλήθεια, πόσα ΣΥΝ μας ξεφεύγουν, επειδή από... συνήθεια μουρμουρίζουμε για τα πάντα!

Σοφία said...

@ Natassa: Η αλήθεια είναι ότι αν διαβάζεις ξενόγλωσσα, το Amazon σε σώζει, αλλά για τα ελληνικά αναγκαστικά ξηλώνεσαι.

@ GreekgirlinLondon: Προσωπικά δεν συμφωνώ με τόσο ριζικές λύσεις. Κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε περισσότερο δανειστικές βιβλιοθήκες, αν και έχω την εντύπωση ότι μόνο η μεγαλύτερη κατανάλωση θα ρίξει τις τιμές, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό.

@ Kiki: Για το ταχυδρομείο έχω να πω ότι στην Αθήνα είδα τουλάχιστον δύο κεντρικά ταχυδρομεία ανοιχτά πρωί-απόγευμα, αλλά στο Λονδίνο δεν ξέρω ούτε ένα.

@ Fpboy: Ο Έλληνας μπορεί όντως να διαβάζει περισσότερο από ό,τι διάβαζε πριν από 5 ή 10 χρόνια, αλλά εγώ συγκρίνω με τους Βρετανούς. Στο Λονδίνο μπαίνεις στο τρένο και είναι σχεδόν όλοι με ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα στο χέρι. Ρωτάς τον άλλο "τι διαβάζεις αυτή την εποχή" και σου απαντάει αμέσως με τίτλο βιβλίου και συγγραφέα. Στην Αθήνα μπαίνεις στο μετρό και δεν βλέπεις σχεδόν κανένα με βιβλίο, και έχω την εντύπωση ότι αυτοί που διαβάζουν στο σπίτι είναι ελάχιστοι. Επίσης σπάνια βλέπω σε ελληνικά ιστολόγια κάποια ανάρτηση σχετικά με βιβλίο, ενώ για μουσική και ταινίες διαβάζω συνέχεια.

@ Δ. Τζ: Είδες τι κάνει το μάτι του τουρίστα;

fpboy said...

Ναι δίκιο έχεις, στην Αγγλία διαβάζουν κάτι συνέχεια!

alienlover said...

α κοίτα τι ωραία που φαίνονται έτσι μαζεμένα που τα έγραψες! τι γλυκόοο!!!

καλά όμως το σουβλάκι είναι απλησίαστο... 1.80 το λιγότερο και κάθε φορά που θα πάω Ελλάδα θα το βρω και σε δαιφορετική τιμή! κλαψ!!!

καλά να περάσεις και δεν πειράζει που έχασες το χιόνι, κέρδισες φέημους γκρηκ μουζάκα/σουβλάκι/παshτίchιο κλπ :D

Σοφία said...

1.80 € νομίζω είναι αρκετά καλά για πίτα με γύρο. 2.45 € που είδα στο κέντρο είναι γδάρσιμο!

Anonymous said...

Συμφωνώ με αυτά που γράφεις περί διαβάσματος.

Ταχυδρομεία ανοιχτά μέχρι το απόγευμα ξέρω ότι υπάρχουν: σίγουρα στο Σύνταγμα και κοντά στην Ομόνοια, νομίζω και στον Πειραιά, το οποίο ήταν παλιά ανοιχτά και Σάββατο πρωί. Δεν ξέρω εάν είναι ακόμα...

Είδες που ήρθαν οι ΑΛκυονίδες;

ZwZw said...

"...Ένας γύρος με πίτα κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ. Συνοδευμένος από ένα περιποιημένο γαλακτομπούρεκο, αποτελεί ένα φτηνό και απολαυστικό γεύμα.." Νομίζω εντόπισες την ALL TIME CLASSIC διαφορά που θα κάνει την Αθήνα τον top προορισμό....

Σοφία said...

@ Penny: Ελπίζω να κρατήσουν οι Αλκυονίδες, γιατί σήμερα δεν τα βλέπω τόσο φωτεινά τα πράγματα...

@ ZwZw: Εντελώς :-)

Besixdouze said...

πω πω βρε Σοφία πήγες και έβαλες το λαχταριστό σουβλάκι φάτσα κάρτα... δεν τα κάνουν αυτά σε ξενιτεμένους! ..δεν τα κάνουν!!!

Σοφία said...

Αααχ σε καταλαβαίνω και ζητώ συγγνώμη, αλλά ταίριαζε με το ποστ!

Anonymous said...

να χα ενα πυτογυρο τωρα..