Saturday, 21 February 2009
Μια επίσκεψη σε μουσείο
Στο τελευταίο ταξίδι μου στην Αθήνα βρέθηκα Κυριακή πρωί στο Μοναστηράκι μετά από πάρα πολλά χρόνια. Στο Μοναστηράκι φυσικά είχα ξαναπάει, αλλά η τελευταία φορά που πήγα Κυριακή και μάλιστα πρωί, πρέπει να ήταν το 1990 ή το 1991 (προ αμνημονεύτων δηλαδή). Πολύ το χάρηκα που ξαναείδα το παζάρι ανοιχτό, είχε και ωραία μέρα και τράβηξα αρκετές φωτογραφίες, αλλά αυτά θα σας τα πω σε χωριστό ποστ. Σε αυτό θα σας πω για το Τζαμί.
Τόσα χρόνια πίστευα ότι το Τζαμί ήταν ετοιμόρροπο. Είχα ακούσει και κάτι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για επαναλειτουργία του και είχα υποθέσει ότι μέχρι να ληφθεί κάποια απόφαση για το θέμα, το Τζαμί παρέμενε κλειστό. Φαίνεται όμως πως έκανα λάθος. Κλειστό είναι τις ώρες που περνάω από το Μοναστηράκι, οι οποίες είναι συνήθως απογευματινές προς βραδυνές. Βλέπετε, το Τζαμί αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και όπως όλα τα ελληνικά μουσεία που σέβονται τις παραδόσεις του τόπου, κλείνει πριν τις 3 το μεσημέρι και δεν ξανανοίγει. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν είχα δει ποτέ την πόρτα ανοιχτή!
Το Tζαμί φιλοξενεί τη Συλλογή Κεραμεικών του Βασίλη Κυριαζόπουλου, καθηγητή Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ανέπτυξε σημαντική συλλεκτική δραστηριότητα στο χώρο της νεώτερης πολιτισμικής κληρονομιάς. Η συλλογή αποτελείται από 800 περίπου κεραμεικά αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν την αγγειοπλαστική παράδοση της Ελλάδας και της Κύπρου κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αλλά και της Μικράς Ασίας πριν και μετά από τη μικρασιατική καταστροφή.
Ακόμα κι αν τα κεραμικά δεν σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, αξίζει να περάσετε από το μουσείο, αν μη τι άλλο για να δείτε το εσωτερικό του τζαμιού. Η συλλογή είναι μικρού σχετικά μεγέθους και ο χώρος πολύ όμορφος και φωτεινός, και μεταδίδει μια ηρεμία που έρχεται σε αντίθεση με τη βαβούρα της πλατείας. Το εισιτήριο κοστίζει μόλις 2 ευρώ, δωρεάν για φοιτητές, ενώ ελεύθερη είσοδος ισχύει όλες τις Κυριακές από 1 Νοεμβρίου ως 31 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου.
Από τον εξώστη του Τζαμιού μπορείτε να δείτε την Πλατεία Μοναστηρακίου από ψηλά, και να απολαύσετε την πολύ εντυπωσιακή τοιχογραφία του Αλέξανδρου Βασμουλάκη σε ένα από τα απέναντι κτήρια.
Αντί επιλόγου, λίγα λόγια για το Τζαμί Τζισταράκη.
Το Τζαμί της Πλατείας Μοναστηρακίου χτίστηκε το 1759 από τον τότε Βοεβόδα (διοικητή) των Αθηνών Τζισταράκη. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την παρασκευή του απαιτούμενου για την οικοδομή ασβέστη, χρησιμοποιήθηκε το υλικό ενός κίονα από τον ναό του Ολυμπίου Διός, το πιθανότερο όμως είναι ότι επρόκειτο για κίονα της παρακείμενης ρωμαϊκής βιβλιοθήκης του Αδριανού. Παλιότερα ονομαζόταν Τζαμί του Κάτω Σιντριβανιού, από το σιντριβάνι που βρισκόταν εκεί κοντά, ενώ ολόκληρη η περιοχή ήταν γνωστή ως Κάτω Παζάρι. Μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, το Τζαμί χρησιμοποιήθηκε για ποικίλους σκοπούς (στρατώνας της στρατιωτικής μουσικής, φυλακή, αποθήκη). Το 1915 αναστηλώθηκε από τον Αναστάσιο Ορλάνδο και το 1918 στέγασε το "Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων" που αργότερα μετονομάστηκε σε Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
17 comments:
Δεν είχα ιδέα για όλα αυτά και είναι ντροπή μου, 1ον γιατι την είδα την αφήσα και η αντίδραση μου ήταν "Κεραμικά; Μπλιαξ!", 2ον τόσα χρόνια ήταν σαν να μην το έβλεπα το τζαμί, 3ον μένω απελπιστικά κοντά, κάτω από την Ακρόπολη, 4ον ο X-file δούλευε στην εκεί εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Θα πάω όμως τώρα για να δω τον χώρο.
Πάρα πολύ όμορφη ανάρτηση!
Μπράβο.... Καταπληκτικές οι πληροφορίες.. να σου και το graffity του Αλέξανδρου :) το χάρηκα απίστευτα!! Καλό Σαββ/κο!
Σοφία μου...το τζαμί παιδί μου δεν είναι κάτι άλλο. Δεν είναι Privillage. Άρααααα...το βράδυ κλείνει.
Btw πολύ ωραίο ποστ. Θα το επισκευτό το τζαμί απο βδομάδα που θα κατέβω.
Μέραααααααα......
@ Drama Queen: Καλά, μη νομίζεις ότι είσαι η μόνη. Εγώ για χρόνια ούτε καν ήξερα ότι είναι τζαμί, νόμιζα ότι είναι παλιά εκκλησία...
Πάντως πραγματικά μια επίσκεψη την αξίζει, και η συλλογή των κεραμικών είναι επίσης αρκετά ενδιαφέρουσα.
@ Roadartist: Σ' ευχαριστώ! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση :-)
@ El: Μα είναι πράγματα αυτά; Να μένει κλειστό τα βράδυα; Τσκ τσκ τσκ!
xaxaxa 'έπρεπε να έλθεις εσύ από την αλλοδαπή για να μας ενημερώσεις.. εγώ ως τζαμί το ήξερα.. σε κατάσταση κατάρευσης.. δε πρέπει να το έχω προσέξει τα τελευταία 20-25 χρόνια.. πέρασα 3 φορές τον τελευταίο χρόνο από μοναστηράκι.. αλλά δεν κοιταξα πίσω μου να το δω.. και γύρισα και τις 3 από θησίο..:):)
ενημερωτικοτατο ευχαριστούμε:):)
καλησπερούδια:):)
Μας έβαλες πάλι τα γυαλιά! Νομίζω ότι πρέπει να προγραμματίσω μία επίσκεψη στην πλατεία, η οποία από ότι ακούω έχει αναβαθμιστεί (;). Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να έχουν εμφανίσει και ένα μέρος της υπόγειας κοίτης του Ιλισού, είδες κάτι τέτοιο;
Άξια η ανάρτηση αυτή και άκρως ενημερωτική για όλους μας.
Ίσως θα έπρεπε να την δουν / διαβάσουν και κάποιοι από τους ιθύνοντες που... λαμβάνουν αποφάσεις.
Ανακινεί, επίσης, με γλυκύ τρόπο την κουβέντα για άνοιγμα αυτού (ή άλλου) τζαμιού για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος λατρείας των μουσουλμάνων της Αθήνας.
Ούτε εγώ ήξερα για τη λειτουργία του Τζαμιού. Στα υπ’ όψιν λοιπόν!
σ' ευχαριστώ που μου άνοιξες τα μάτια για την επόμενη επίσκεψη μου. να είσαι καλά
@ Koulpa: Κι εγώ το ίδιο, όποτε περνούσα από το Μοναστηράκι ποτέ δεν είχα δώσει σημασία. Κι όμως, το Τζαμί ήταν εκεί (προφανώς αναστηλωμένο) χρόνια τώρα. Απίστευτο, έτσι;
@ Vassilis: Η πλατεία είναι όντως πολύ βελτιωμένη. Θα κάνω ειδικό ποστ, γιατί με έχουν ρωτήσει κι άλλοι.
@ Anastasios: Για να είμαι ειλικρινής, τώρα που το είδα από κοντά, είμαι εντελώς αντίθετη στην χρησιμοποίησή του ως χώρου λατρείας. Άσε που είναι και τοσοδούλικο! Πιστεύω ότι για το λόγο αυτό θα το απορρίψουν πρώτοι οι μουσουλμάνοι.
H Εκκλησία πώς τοποθετείται πάνω στο θέμα;
@ Aspa & Evlahos: Ευχαριστώ και ευχαρίστησή μου!
Μικροί κρυμμένοι θησαυροί της πόλης!
Ο συγκεκριμένος δεν είναι απλά κρυμμένος, είναι λες και του έχουν κάνει άμπρα κατάμπρα και έχει γίνει αόρατος!!!
Είχα σκούσει ότι το τζαμί θα γινότανε μουσείο αλλά δεν το ήξερα, πάντως θα πρωτιμούσα να ήταν κανονικό τζαμί...
Το θέμα είναι ότι έγινε μουσείο πριν από πολλά χρόνια, και κανένας δεν φαίνεται να το έχει πάρει χαμπάρι!
Ευτυχώς που ήρθες απ' την Αγγλία και μας ξεναγείς στην πόλη! Ποτέ δεν είχα ακούσει γι' αυτήν τη συλλογή. Πολύ ενδιαφέρον!
Η ιδέα της τοιχογραφίας στον τοίχο της πολυκατοικίας είναι εκπληκτική! Πόσο πιο όμορφη θα ήταν η Αθήνα, αν το έκαναν σε περισσότερες πολυκατοικίες...
Στις Βρυξέλλες έχουν ζωγραφιές του ΤινΤιν σε μερικούς τοίχους κτιρίων.
@ Ikor: Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι αν το έκαναν σε περισσότερες πολυκατοικίες, η Αθήνα θα άρχισε να μοιάζει με τσίρκο!
@ IωάννηςΚ: Μόνο στο κέντρο έχω δει, και φυσικά τις έχω φωτογραφίσει :-)
Post a Comment