Friday 27 February 2009

Τουρίστες στην Αθήνα


Ένα πρωινό του περασμένου Μαΐου, πήραμε με τη φίλη μου τη Lu ένα από αυτά τα τουριστικά λεωφορεία που κάνουν το γύρο του Λονδίνου και είδαμε την πόλη σαν τουρίστριες. Περάσαμε πολύ ωραία εκείνη τη μέρα, και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό μου στο Flickr και στις σχετικές αναρτήσεις. Είχα σκεφτεί πως θα ήθελα να κάνω κάτι ανάλογο στην Αθήνα, αλλά τότε δεν υπήρχε τουριστικό λεωφορείο, εκτός από τη Γραμμή 400 του ΟΑΣΑ και το Happy Train που κάνει βόλτες γύρω από το Σύνταγμα. Παρεμπιπτόντως, στη Γραμμή 400 δεν έχω μπει, αλλά το τρενάκι το έχω πάρει και έχει πολύ πλάκα.


Τα πράγματα όμως αλλάζουν: εδώ και μερικούς μήνες λειτουργούν και στην Αθήνα διόροφα ανοιχτά τουριστικά λεωφορεία της εταιρίας City Sightseeing, ακριβώς σαν αυτά που είχαμε πάρει τον Μάιο στο Λονδίνο. Αρχικά είχα σκοπό να περιμένω να καλοκαιριάσει πριν το δοκιμάσω, αλλά η ευκαιρία ήρθε πολύ νωρίτερα. Μια μέρα βρέθηκα μεσημεράκι στο Σύνταγμα με τη μηχανή ανά χείρας, είχε και μια λιακάδα ναααα με το συμπάθειο, σκέφτηκα ότι το καλοκαίρι θα έχω το νου μου στη θάλασσα, ήταν και το λεωφορείο έτοιμο στη στάση, ε... δεν ήθελα και πολύ για να το αποφασίσω!

Το τουρ κρατάει από 90 λεπτά έως 2 ώρες αναλόγως με την κίνηση στους δρόμους. Το εισιτήριο κοστίζει 18 € για τους ενήλικες (παιδικό-φοιτητικό 8 €), ισχύει για 24 ώρες και για απεριόριστα ανεβοκατέβα, και μαζί παίρνεις ένα κουπόνι που δίνει έκπτωση 20% στο Μουσείο Μπενάκη. Εγώ έκανα όλη τη διαδρομή χωρίς στάσεις γιατί πήρα το λεωφορείο σχετικά αργά, κατά τις 2:30 μμ. Είχα σκοπό να επιστρέψω την επόμενη μέρα για τα ανεβοκατέβα, αλλά είχε συννεφιά και ψιλόβροχο και προτίμησα να μείνω σπίτι. Τα λεωφορεία ξεκινούν κάθε μισή ώρα από την Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Public, και ακολουθούν την εξής διαδρομή: Ακρόπολη - Βουλή - Καλλιμάρμαρο - Πανεπιστήμιο - Ομόνοια - Αρχαιολογικό Μουσείο - Μεταξουργείο - Κεραμεικός - Θησείο - Πλατεία Κοτζιά - Σταδίου - Σύνταγμα. Με την είσοδο στο λεωφορείο παίρνεις ατομικά ακουστικά μιας χρήσης για τη μαγνητοφωνημένη ξενάγηση, που μεταδίδεται στα ελληνικά, τα αγγλικά και άλλες 6 γλώσσες. Η ξενάγηση είναι πολύ καλής ποιότητας, με ενδιαφέρουσες και επίκαιρες πληροφορίες.

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι πόσοι λίγοι άνθρωποι ήταν στο λεωφορείο μαζί μου. Όταν ξεκινήσαμε είμασταν μόνο έξι: εγώ, δύο Αμερικάνοι και μια οικογένεια Γάλλων. Στη συνέχεια μπήκαν κάποιοι Κύπριοι και 1-2 Αμερικάνοι ακόμα, ψιλοπράγματα όμως. Σίγουρα για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα λεωφορεία αυτά χρειάζονται πολύ περισσότερο κόσμο. Δεν ξέρω αν φταίει η έλλειψη τουρισμού (γενικά είδα ελάχιστους τουρίστες, ακόμα και στην Πλάκα) ή το γεγονός ότι η Αθήνα είναι σχετικά μικρή και περπατιέται εύκολα, ή τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβά για αυτό που προσφέρουν. Η αλήθεια είναι πως 18 ευρώ για 2 ώρες δεν είναι λίγο. Απ' την άλλη, την προηγούμενη μέρα έδωσα 25 € σε εστιατόριο, δεν έκατσα πάνω από 1,5 ώρα (και δεν έβγαλα ούτε μια φωτογραφία)!! Γενικώς από εκείνα τα 25 € το μόνο που αποκόμισα ήταν μερικές θερμίδες παραπάνω. Περιττό να σας πω ότι το εστιατόριο ήταν γεμάτο κι ας ήταν καθημερινή. Μήπως είμαστε κοιλιόδουλοι τελικά;

Θα ακολουθήσει αναλυτικό ποστ με φωτογραφίες από τη διαδρομή. Προς το παρόν σας αφήνω με την πρώτη και την τελευταία από τις 343 φωτογραφίες που τράβηξα. Μην μου πείτε ότι δεν είναι τέλειο αυτό το μπλε του αττικού ουρανού!

12 comments:

apos said...

Καλημέρα Σοφία
(πώς τα κατάφερα πάλί πρώτος;)

Το εισιτήριο είναι κομματάκι ακριβό η αλήθεια είναι. Μάλλον δεν έχει κόσμο ακόμα στην Αθήνα, θα δείξει.
Μετά τον Μάιο θα μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Θα σε ενημερώσω, καθότι όλο μπροστά μου το πετυχαίνω το λεωφορείο αυτό.
Πάντως, στο τρενάκι του Δήμου Αθηναίων, αν το έχεις προσέξει, έχει πολύ κόσμο.
(και η φωτό καταπληκτική)

Roadartist said...

Το πήρες?? :)
Δεν το έχω πάρει, αλλά συνέχεια και εγώ το πετυχαίνω να περνάει μπροστά μου (συνέχεια άδειο).. Ίσως ακόμη να μην έχει όντως αρκετό κόσμο..Πολύ κατατοπιστική ανάρτηση! Καλημέρα!

DRAMA QUEEN said...

Βασικά θα χρειαζόταν να με πληρώσουν πάνω από 18 ευρώ για να φάω την κίνηση του κέντρου για δύο ώρες. Και τώρα θα μου πεις, γιατί μήπως βιάζεσαι να πας κάπου όταν είσαι τουρίστας;
Όχι αλλά ξέρω και άλλους τρόπους να αυτοκτονήσω μακροπρόσθεμα από το εισπνεύσω τα καυσαέρια της κίνησης του κέντρου σε ώρα αιχμής.

Σοφία said...

@ Apos: Πρώτος πάλι :-)

Κοίτα, η αλήθεια είναι πως για τον τουρίστα που μπορεί να αφιερώσει μια μέρα να κάνει το τουρ και παράλληλα να ανεβοκατεβαίνει στα διάφορα μνημεία και μουσεία, 18 € δεν είναι άσχημα. Για τον ντόπιο βέβαια, είναι μια απόφαση να δώσεις τόσα χρήματα για 2 ώρες.

Το τρενάκι είναι του Δήμου; Είχα την εντύπωση πως είναι ιδιωτική εταιρία. Και ναι, το έχω προσέξει ότι έχει πάντα κόσμο, ίσως γιατί λειτουργεί περισσότερο καιρό και είναι πιο γνωστό στους τουρίστες.

@ Roadartist: Ευχαριστώ! Νομίζω ότι η Αθήνα έχει λιγότερους τουρίστες από όσους φανταζόμαστε, ειδικά τον χειμώνα. Και είναι κρίμα, γιατί είναι ιδανικός προορισμός για τους χειμερινούς μήνες.

@ Drama Queen: Κοίτα, την κίνηση μην τη φοβάσαι. Εγώ έκανα το τουρ τη χειρότερη ώρα και πάλι κίνηση υπερβολική βρήκαμε μόνο λίγο στην Πατησίων και στο τέλος που ανεβαίναμε τη Σταδίου. Αν έχεις σκοπό να βγάλεις φωτογραφίες, η κίνηση σε βοηθά, γιατί κόβει ταχύτητα το λεωφορείο. Προσωπικά θα ήθελα να είχαμε βρει λίγο περισσότερη κίνηση στο κέντρο, γιατί μερικές φωτογραφίες τις έβγαλα πάρα πολύ βιαστικά.

Crazy Tourists said...

Και την είχα πετάξει στον τρελοτουρίστα την ιδέα να κάνουμε sightseeing με το λεωφορειάκι αυτό, αλλά...
Μας βούτηξες την ιδέα μου!!!!!!!! :P
Πολλά φιλιά

Τρελοτουρίστρια

ΥΓ. Αναμένω τις φωτογραφίες!

Σοφία said...

Να κάνετε για να συγκρίνουμε εντυπώσεις :-)

η βασούλα ξεσπάει said...

Ετοιμάζομαι για τριήμερο στην Αθήνα και είχα σκοπό να είμαι τουρίστας αυτή τη φορά. Θα πάρω και το ανοιχτό λεωφορείο γιούπι!
Πάντως τα λεωφορεία αυτά ειναι πολύ ωραία ιδέα για όλες τις πόλεις. Είχα πάρει στο Πόρτο και στη Λισσαβώνα και ήταν τέλεια (και πιο ακριβά από της Αθήνας).

Σοφία said...

Τέλεια ιδέα το τουριστικό τριήμερο στην Αθήνα! Κι εγώ αυτό έκανα την τελευταία φορά που πήγα (εξ' ου οι τουριστικές φωτογραφίες). Σου εύχομαι καλό καιρό και ούριο άνεμο :-)

Marina said...

Το βλέπω συχνά αυτό το λεωφορείο και δεν ήξερα απο που να το πάρω..τώρα ξέρω Public. Τουρισμό ακόμη δεν έχει η Ελλάδα, ίσως αργότερα να έρθουν αν και τα 18 ευρώ είναι τσουχτερά!
Πάντως η περιήγηση ακούγεται καλή. Ευχαριστώ με τη πρώτη ευκαιρία θα το πάρω

Σοφία said...

Μπορείς να το πάρεις και από άλλα σημεία, π.χ. Ακρόπολη, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη, Ομόνοια, Θησείο, Πλατεία Καραϊσκάκη κ.λπ. αλλά αν θέλεις να κάνεις ένα πλήρες τουρ στο λιγότερο δυνατό χρόνο, η αφετηρία είναι μπροστά στο Public. Αν το πάρεις, π.χ. από την Ομόνοια, θα πρέπει στο Σύνταγμα να αλλάξεις λεωφορείο.

Anonymous said...

Πως να μην είναι άδεια! Αφού και εγώ που είχα κάνει την προαναγγελία της λειτουργίας τους πριν τέσσερις μήνες, ακόμα δεν έχω μπει μέσα! Κάτσε να αρχίσουν και οι πενθήμερες των σχολείων, και θα γεμίσει

Σοφία said...

Τσκ τσκ τσκ θα σε μαλώσω!!!

Προσωπικά φοβάμαι μήπως μέχρι να αρχίσουν τα σχολεία τις εκδρομές η εταιρία έχει ήδη πέσει έξω...