Thursday 2 April 2009

Ιππικό και πεζικάριοι


Τη μέρα που πήγα στο St James's Park να φωτογραφίσω τα λουλούδια, ψάχνοντας να κόψω δρόμο στην επιστροφή, πέρασα από μια περιοχή που λέγεται Horse Guards Parade και που τόσα χρόνια είχα δει μόνο από μακριά. Πρόκειται για έναν μεγάλο ανοιχτό χώρo (πλατεία δεν το λες ακριβώς) ο οποίος χρησιμοποιείται για επίσημες εκδηλώσεις όπως το Trooping of the Colour που γίνεται προς τιμή των γενεθλίων της Βασίλισσας. Γύρω από τον χώρο αυτό υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα κτήρια και μνημεία.


Το πρώτο κτήριο που προσέχεις είναι το Παλιό Ναυαρχείο (Old Admiralty Building) στο οποίο πλέον στεγάζονται γραφεία του Υπουργείου Εξωτερικών.


Απέναντι είναι το κτήριο της Ιππικής Φρουράς (Horse Guards), όπου παλιότερα στεγαζόταν το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Τώρα δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς στεγάζεται, μάλλον κάποιο άλλο Επιτελείο.


Παρακαλώ πολύ προσέξτε γαλάζιο ουρανό. Ούτε στην Ελλάδα να είμασταν. Φτου φτου!


Το κτήριο φυλάσσεται από έφιππους και μη στρατιώτες της Βασιλικής Ιππικής Φρουράς. Μάλιστα όταν πέρασα από εκεί γινόταν αλλαγή φρουράς και έκατσα λίγο να δω. Δεν είχε κανένα τεράστιο ενδιαφέρον, εκτός του ότι ήταν να αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν και βηματίζουν με μπότες ιππασίας. Μιλάμε ότι τους λυπήθηκε η ψυχή μου!


Πάντως είχε αρκετούς τουρίστες που παρακολούθησαν την αλλαγή και έβγαλαν τις κλασικές φωτογραφίες με τους φρουρούς.


Εδώ βλέπετε μια μαμά που φωτογραφίζει τα παιδιά της μπροστά στο μνημείο των πεσόντων του Βασιλικού Ναυτικού. Στη βάση του μνημείου είναι ένα κόκκινο στεφάνι. Οι Άγγλοι στα μνημεία καταθέτουν στεφάνια από παπαρούνες και όχι φύλλα δάφνης. Αν θέλετε να μάθετε γιατί, δείτε εδώ.


Το πιο εντυπωσιακό μνημείο είναι αυτό που είναι αφιερωμένο στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μνημείο ανεγέρθηκε το 1926 και αποτελείται από κενοτάφιο και πέντε αγάλματα στρατιωτών. Τα αγάλματα έχουν φτιαχτεί με σίδερο από γερμανικά όπλα και αντιπροσωπεύουν τα πέντε συντάγματα του Βρετανικού Πεζικού, τα οποία είναι: Γρεναδιέροι, Σκωτσέζοι, Ουαλοί, Ιρλανδοί και Coldstream Guards.


Τα αγάλματα είναι διαφορετικά και έχουν φτιαχτεί κατ' εικόνα πραγματικών στρατιωτών από το κάθε σύνταγμα.


Στη βάση του μνημείου υπάρχουν στεφάνια για το κάθε σύνταγμα χωριστά.


Πάνω στο μνημείο υπάρχει η εξής επιγραφή:

To the Glory of God. And in the memory of the Officers, Non-Commissioned Officers and Guardsmen of His Majesty's Regiments of Foot Guards who gave their lives for their King and Country during the Great War 1914-1918 and of the Officers, Non-Commissioned Officers , Men of the Household Cavalry, Royal Regiment of Artillery Corps, Royal Army Medical Corps and other Units while serving the Guards' Division in France and Belgium 1915-1918, fell with them in the fight for the World's Freedom.

This Memorial also commemorates all those members of the Household Division who died in the Second World War and in the Service of their Country since 1918.

11 comments:

DRAMA QUEEN said...

Μόνο ακουστά το είχα αλλά φαίνεται πολύ ωραίο! Επίσης πολύ όμορφο και σουρεαλιστικό είναι ο μαύρος φρουρός με την παραδοσιακή στολή μπροστά από ιστορικό κτίριο που θα γίνει καρτ-ποστάλ της Μ. Βρετανίας.

Αναρωτιέμαι αντίστοιχα στην Ελλάδα αν βλέπαμε μαύρο τσολιά, ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις.

Σοφία said...

Υπάρχουν ήδη μαύροι αξιωματικοί και στην Ελλάδα. Τους έχω δει στο μετρό και δεν πρόσεξα κάποια αρνητική αντίδραση από τον κόσμο.

Μαύρο τσολιά η αλήθεια είναι πως δεν έχω δει, αλλά κάποια στιγμή φαντάζομαι ότι θα γίνει κι αυτό.

papajohn said...

Αχ, έχω μια τρομερή φωτογραφίο στον ίδιο χώρο, ακολουθεί δημοσίευση..! :-)

Vassilis said...

Πολύ ωραία ανάρτηση, πλάκα πλάκα με όλα αυτά που έχεις γράψει για το Λονδίνο μπορείς να φτιάξεις ένα τουριστικό οδηγό για τους Έλληνες ταξιδιώτες.
Α μην το ξεχάσω, επιτέλους διαλευκάνθηκε το μυστήριο-απορία που είχαμε με την Άσπα για τις παπαρούνες που φοράνε οι Άγγλοι στο πέτο του σακακιού τους. Μπράβο τους που υποστηρίζουν τους βετεράνους των παγκόσμιων (τελευταίων ελπίζω) πολέμων.

Anastasios said...

Πολύ ωραία περιήγηση και φωτο-ξενάγηση με ιστορική διάσταση.

Οι έγχρωμοι άνθρωποι (διαφόρων αποχρώσεων) γίνονται πια δεχτοί παντού στην Αγγλία. Άλλωστε παιδιά του ίδιου Θεού είμαστε όλοι.

me said...

πως πας εκει?ποιος ο σταθμος του μετρο?

Σοφία said...

@ Papajohn: Για να δούμε :-)

@ Vassilis: Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να τυπώσει τις αναρτήσεις με ετικέτα "Λονδίνο". Πάντως ο Lonely Planet δεν χρειάζεται να ανησυχεί ακόμα ;-)

@ Anastasios: Έτσι είναι.

@ Me: Οι κοντινότεροι σταθμοί είναι Charing Cross και Westminster. Είναι περπατητή απόσταση από Leicester Sq, Trafalgar Sq, Westminster και Westminster Abbey, αλλά και από το Covent Garden.

deninho said...

Δεν ξέρω τι λες για το lonely planet, πάντως, όταν μου είπε μια φίλη μου ότι θα πήγαινε Λονδίνο, της έδωσα αμέσως λινκ με τα ποστ σου που ήταν σχετικά με το Λονδίνο :)

desa said...

φοβερή αγγλία φοβερά μνημεία και φοβερή αξιοποίησεί τους. με έχεις κάνει να την ερωτευτώ.

Giannis said...

παντως πλάκα πλάκα,

οι Άγγλοι, τηρούνε τις παραδόσεις τους με απίστευτη ευλάβεια!

Σοφία said...

@ Deninho: Με κολακεύεις :-)

@ Desa: Νομίζω ότι της αξίζει, γιατί είναι πολύ όμορφη χώρα.

@ Giannis: Είναι αλήθεια ότι τους αρέσουν τα πατροπαράδοτα, ειδικά όταν έχουν και κάποιο στοιχείο φανφάρας ;-)