Monday 6 April 2009

Η Αθήνα από (πιο) ψηλά


Πριν λίγο καιρό σας είχα δείξει την Αθήνα από ψηλά, μέσα από φωτογραφίες που είχα τραβήξει από το τουριστικό λεωφορείο. Τότε σας είχα υποσχεθεί ότι θα σας την έδειχνα και από πιο ψηλά. Δείτε λοιπόν μερικές φωτογραφίες που τράβηξα από το αεροπλάνο φεύγοντας.

Κλείνουμε τις πόρτες και τσουλάμε, τσουλάμε...


Στρίβουμε στον αεροδιάδρομο. Προσδεθείτε γιατί σε λίγο απογειωνόμαστε.


Αυτό είναι. Σηκωθήκαμε! Στο βάθος Παιανία, Κάντζα, Γλυκά Νερά.


Παίρνουμε στροφή γι' αυτό ο ορίζοντας φαίνεται στραβός. Δεξιά μας τα Σπάτα.


Κάτω μας ακριβώς είναι η Αττική Οδός. Στο βάθος το Κορωπί.


Στα δεξιά μας βλέπουμε ένα λατομείο. Δεν είμαι σίγουρη ποιο.


Καθώς κερδίζουμε ύψος, πίσω από τον Υμηττό προβάλουν τα νότια προάστια.


Βρισκόμαστε πάνω από τη Βάρκιζα. Διακρίνεται πολύ καθαρά η παραλία του ΕΟΤ (Yabanaki). Στο βάθος η Βουλιαγμένη, το Καβούρι και πίσω δεξιά η Βούλα. Στην μικρή χερσόνησο που φαίνεται στα αριστερά, βρίσκεται το γνωστό θέρετρο Astir Palace.


Η Βάρκιζα και ο δρόμος που πάει προς το Σούνιο.


Μερικά ζουμαρίσματα, έτσι για να δείξουμε ότι έχουμε καλό τηλεφακό. Δυστυχώς τα Λιμανάκια τα πετσόκοψα ελαφρώς. Φαίνεται η μικρή νησίδα Άρτεμις.


Όσοι ξέρετε καλά τη Βάρκιζα, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε τον τιμημένο φούρνο του Γεωργιάδη, ακόμα και από αυτό το ύψος.


Εδώ βρισκόμαστε πάνω από τη Γλυφάδα. Ο μεγάλος δρόμος είναι η Λεωφόρος Βουλιαγμένης. Αριστερά βλέπετε το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.


Αυτή η φωτογραφία μου αρέσει γιατί δείχνει πόσο διαφορετικά χτισμένη είναι η κάθε περιοχή της Αθήνας. Η Άνω Γλυφάδα αναπτύσεται ημικυκλικά προς το βουνό, η Αργυρούπολη όλο παραλληλόγραμμα, και η Ηλιούπολη με ακτινωτούς δρόμους γύρω από στρογγυλές πλατείες. Σαν μάθημα γεωμετρίας.


Στο κέντρο αυτής της φωτογραφίας, εκεί που είναι μαζεμένες πρασινάδες, είναι το κέντρο της Αθήνας. Ο ίσιος-ολόισιος δρόμος που ενώνει τις πρασινάδες με τη θάλασσα είναι η Λεωφόρος Συγγρού. Οι πρασινάδες είναι (από αριστερά προς τα δεξιά): η Ακρόπολη και ο λόφος του Φιλοπάππου, ο Εθνικός Κήπος και το Ζάππειο, το Α Νεκροταφείο, ο λόφος του Λυκαβηττού, ο λόφος του Στρέφη και το Πεδίο του Άρεως. Το μακρόστενο πάρκο που διακρίνεται στα δεξιά του Λυκαβηττού είναι η Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Το λιμάνι που είναι σαν χτενάκι κάτω αριστερά είναι η μαρίνα του Άλιμου (Καλαμάκι).


Εδώ βλέπετε τον Πειραιά. Από δεξιά προς τα αριστερά: μαρίνα Φλοίσβου, Νέο Φάληρο, Μικρολίμανο, Τουρκολίμανο, Πασαλιμάνι (Ζέα) και στο βάθος αριστερά το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Ένα στρογγυλό κτήριο που φαίνεται στη μέση κοντά στο λιμάνι του Νέου Φάληρου είναι το Στάδιο Καραϊσκάκη. Μπροστά του αν προσέξετε καλά θα δείτε ένα άλλο στρογγυλό κτήριο που η σκεπή του κάνει γουβίτσα. Πρόκειται για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.


Αυτή η φωτογραφία είναι λίγο φλου καθότι ο τηλεφακός της μηχανής δεν είναι τόσο μεγάλων αξιώσεων. Αν προσέξετε πάντως θα δείτε ότι διακρίνονται από το κάτω μέρος της φωτογραφίας προς τα πάνω: ο Λυκαβηττός, το Πεδίο του Άρεως (τα κτήρια που βλέπετε είναι τα δικαστήρια Ευελπίδων), το Αττικό Άλσος, τα Τουρκοβούνια, το ΟΑΚΑ (φαίνεται το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο με τη στέγη του Santiago Calatrava), η Αττική Οδός και στο βάθος η Πεύκη και η Κηφισιά. Ο μεγάλος δρόμος που φαίνεται λίγο στην πάνω αριστερά γωνία είναι η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας. Η πρασινάδα που φαίνεται στην πάνω δεξιά γωνία είναι το Άλσος Συγγρού στο Μαρούσι.


Ακολουθεί σούπερ ζουμάρισμα στις περιοχές Άγιου Ιωάννη Ρέντη - Αιγάλεω - Ταύρου. Ο μεγάλος δρόμος που κάνει τις δύο στροφές είναι η Λεωφόρος Κηφισσού (Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας). Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας βλέπετε την οδό Πειραιώς που την τέμνει. Πιο πάνω περνάει η γραμμή του Προαστιακού. Κάτω ακριβώς από τη γραμμή του τρένου φαίνονται κάτι κόκκινα παραλληλόγραμμα. Αυτά είναι τα κτήρια της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών. Αριστερά από την Εθνική Οδό, στο σημείο που παίρνει τη δεύτερη στροφή, φαίνεται το κλειστό γήπεδο βόλλεϋ του Ολυμπιακού, που στεγάζεται στο γυμναστήριο "Μελίνα Μερκούρη". Λίγο πιο πάνω (αλλά δεν φαίνεται) είναι το Allou Fun Park. Στα δεξιά της Εθνικής Οδού, πιο πάνω από την Κεντρική Αγορά φαίνεται το Αθλητικό Κέντρο του Ολυμπιακού και το Δημοτικό Γήπεδο Ταύρου "Σπύρος Γιαλαμπίδης", πιο πάνω το αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη και λίγο πιο πάνω ο Βοτανικός, εκεί που αναμένεται να φτιαχτεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι πρασινάδες πάνω δεξιά είναι χώροι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ πιο πάνω και λίγο προς τα αριστερά είναι το Αρχαιολογικό Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος.


Τις πληροφορίες για το τι βλέπετε στην κάθε φωτογραφία τις διασταύρωσα με το Wikimapia και το Google Maps. Ελπίζω να μου τα είπαν καλά!

31 comments:

electronic396 said...

καταρχήν "καλημέρα"...
"καλημέρα" σε εισαγωγικά γιατί εδώ χανιά ξυπνήσαμε...απο τις βροχές και τις αστραπές..!!!
και δεύτερον...respect στην canon και στην φωτογράφο...
άντε και καλή δουλειά:)

p.s=πέτυχες καθαρό τζάμι στο αεροπλάνο...λαχείο έπαιξες?:)

Sourotiri said...

Αυτο ακριβως το θεαμα ειναι για μενα κατι το τρομακτικο. Δεν υπαρχει ουτε μια στιγμη κατα την οποια να μπορεις να δεις απο το παραθυρο του αεροπλανου ΟΛΗ την Αθηνα. Ειναι τοσο απλο, δεν τελειωνει ποτεεε!!!

Μπρρρ....

doctor said...

Άλλη φορά να κάθεσαι πίσω πίσω για να μην σου κόβει το φτερό το οπτικό πεδίο, ή στο ...πιλοτήριο!!!

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες και οι επεξηγήσεις. Αν και ζω στην Αθήνα 20 χρόνια, αν δεν διάβαζα τις λεζάντες των φωτογραφιών δεν θα μπορούσα να διακρίνω π.χ. την Βάρκιζα.

doctor

apos said...

Η πτήση ήταν ιδιωτική για να φωτογραφίσεις την Αττική;
Πώς τους κατάφερες;

χε χε

Καλημέρα

Σοφία said...

@ Electronic396: Καλημέρα! Βροχές και αστραπές; Εμείς είχαμε ήλιο :-p

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Πού χάθηκες;;;

Με το τζάμι ήμουν τυχερή γιατί δεν είχε ούτε γρατζουνιές. Πάντως από τη μέσα μεριά το καθάρισα πριν αρχίσω να φωτογραφίζω. Συν Αθηνά και χείρα κίνει ;-)

@ Sourotiri: Πού να δεις και το Λονδίνο δηλαδή, που είναι τετραπλάσιο και βάλε σε μέγεθος από την Αθήνα!

@ Doctor: Στο πιλοτήριο δεν σε βάζουν πλέον, αλλά αν κάτσεις πιο πίσω νομίζω ότι είναι χειρότερα γιατί φαίνεται η άκρη του φτερού στις φωτογραφίες. Εκτός βέβαια αν φωτογραφίζεις ευθεία κάτω.

@ Apos: Καλέ ήταν το ιδιωτικό μου τζετ. Απλά πεταχτήκαμε μέχρι την Πάτρα για να τσεκάρουμε τις ετοιμασίες για το καρναβάλι, και με την ευκαιρία τράβηξα και 2-3 φωτογραφίες ;-)

philos said...

All time classic Sofia's post!
:DD

mermyblue said...

εννοείται ότι αν δεν επεξηγούσες δεν θα καταλάβαινα τίποτα εκτός ίσως από τα παραλιακά μέρη!

εμένα εξακολουθεί να με φρικάρει το τόσο τσιμέντο πάντως...

θυμάμαι στα ταξίδια στο εξωτερικό, όταν προσεγγίζεις μια πόλη με το αεροπλάνο συνήθως βλέπεις πράσινο από πάνω.τουλάχιστον για Βουκουρέστι αυτό θυμάμαι: πρά-σι-νο. εδώ βλέπεις το τσιμέντο από πάνω και λες "ωχ"

καλημέρα
πολύ ενδελεχής η ανάρτηση, όπως πάντα!

Σοφία said...

@ Philos: Thanks :-)

@ Mermyblue: Πράσινο βλέπεις στις πόλεις που ο καλός Θεούλης καταβρέχει με νεράκι συχνά-πυκνά. Στην Αθήνα και πράσινο να είχαμε, 9 μήνες το χρόνο θα έβλεπες κιτρινίλα. Άσε που η Αθήνα λόγω που γύρω-γύρω έχει βουνά και θάλασσα δεν θα χωρούσε με τίποτα 4 εκατ. κόσμο αν δεν ήταν τσιμεντούπολη.

Laplace said...

καλημερα Σοφακι..
απιστευες φωτο
κ εγω οσες φορες εχω πεταξει ηθελα να τραβηξω αλλα παντα ντρεπομουν τους διπλανους μου(θα λεγαν τι τραβαει φωτο ο τυπος χαχαχΑ)

πολυ ομορφες!!!!

fvasileiou said...

Αθή-η-ηηνά, Αθή-η-ηναααααα
Άστρο της γης
Και της αυγής
Μικρό, γαλάααζιο κρίιινοοοο

Τραγουδώ και σφυρίζω, έχοντας έτοιμες τις βαλίτσες μου. Σε λίγες ώρες θα την δω κι από ψηλά και από τα χαμηλά!!!

:)

CitizenMac said...

Φοβερές φωτογραφίες, ποτέ δεν πίστευα ότι μπορούν να βγουν τέτοιες από θέση επιβάτη σε αεροπλάνο!

Εννοείται βέβαια ότι χωρίς τις επεξηγήσεις θα είχα πολύ μικρή ιδέα για το τι έβλεπα... μη ων Αθηναίος κιόλας, πολύ λίγα πράγματα μπόρεσα να αναγνωρίσω μόνος μου.

Good job! :D

Σοφία said...

@ Laplace: Τέτοιου είδους σχόλια τα ακούω συχνά-πυκνά, καμιά φορά και κατάμουτρα είτε από φίλους είτε από άγνωστους που με περνάνε για ξένη και μιλάνε ελεύθερα. Αλλά σιγά μην πτοηθώ - στην τελική εγώ έχω τις φωτογραφίες κι αυτοί μένουν με την απορία χαχα

@ FVasileiou: Με το καλό και ούριο άνεμο!

@ CitizenMac: Όχι μόνο αυτό, αλλά και με μηχανή μικρών προδιαγραφών. Σκέψου τι μπορεί να τραβήξει από ένα ελικόπτερο π.χ. κάποιος με μεγάλο τηλεφακό! Νομίζω πάντως ότι βοήθησε και ο καιρός τη συγκεκριμένη μέρα, γιατί είχε καθαρή ατμόσφαιρα και ωραίο φως.

mirelen said...

Το ότι προσανατολίστηκες τόσο εύκολα είναι κάτι αξιοθαύμαστο! Καταπληκτικές φωτογραφίες, συλλεκτικές θα έλεγα, από φωτογράφο που δεν είναι επαγγελματίας! Ή μήπως κάνω λάθος;

next_day said...

Υπέροχες φωτογραφίες...
Μια άλλη όψη της Αθήνας πιο όμορφη και πιο "φιλική στον χρήστη"!!

Την καλησπέρα μου!

kiki said...

Δεν είναι τέλειο να τα βλέπεις από ψηλά και να προσπαθείς να μαντέψεις ποια περιοχή είναι; Πολύ μου άρεσαν!

Alexandros said...

Η αποθέωση του τσιμέντου. Που και που καμία πράσινη... κουκκίδα και από κει και πέρα το χάος.

Σοφία said...

@ Mirelen: Όχι, σωστά έχεις καταλάβει, δεν έχω επαγγελματική σχέση με τη φωτογραφία.

Στον προσανατολισμό με βοήθησε και το Wikimapia, ειδικά στα δυτικά και βόρεια προάστια που δεν έχω πολύ σχέση.

@ Next_day: Έτσι ακριβώς :-)

@ Kiki: Ήταν καταπληκτικά! Και πού να δεις αυτές που τράβηξα πάνω από τις Άλπεις ;-)

@ Alexandros: Τι να κάνουμε, προκειμένου να χωρέσουμε όλοι σε τόσο δα τόπο, πνιγόμαστε στο τσιμέντο...

George said...

εσύ κάπου έγραψες για μάθημα γεωμετρίας και εγώ θα πώ για μάθημα γεωγραφίας.

Σοφία said...

Είναι λίγο, ε; Θα το εκλάβω ως κοπλιμέντο ;-)

ikor said...

Πολύ ενδιαφέρον post! Οι αεροφωτογραφίες είναι η αδυναμία μου! Ξεχωρίζω:

- Τη γέφυρα στην Αττική Οδό (στην 6η φωτο) που συνδέει το τίποτα με το πουθενά.

- Τα λατομεία είναι του Μαρκοπούλου. Χρησιμοποιούνται ως παράνομη χωματερή μπαζών. (Τα παράνομα δεν τα έχουν στο wikimapia και google maps;)

- Την τρομακτική θέα της ασύμμετρης και ατέλειωτης Αθήνας...

- Το κολλάζ στην πολεοδόμηση των γειτονικών δήμων, ανάλογα με τα μικροσυμφέρον της εκάστοτε γειτονιάς...

- Το τρομερό σου ταλέντο στο φωτορεπορτάζ!

Vassilis said...

Μπράβο Σοφία, πολύ ωραίες οι φωτογραφίες της Αθήνας από ψηλά.
Αχ αυτές οι πρασινάδες της Αθήνας, εδώ ταιριάζει η έκφραση σαν τη μύγα μες το γάλα!

Σοφία said...

@ Ikor: Νομίζω το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό ;-)

To Wikimapia έχει ό,τι του βάλεις. Είναι σαν τη Wikipedia. Τα λατομεία δεν τα είχε πάντως. Πφφφ.

@ Vassilis: Αχ εσείς κλαίτε για τις πρασινάδες κι εγώ για τις παραλίες... Ο καθένας με τον πόνο του... Σνιφ.

konstantinos said...

Μιλάμε για επαγγελματική δουλειά! Και όσον αφορά στις φωτογραφίες (respect στη μηχανή και σε εσένα) και όσον αφορά στις επεξηγήσεις!
Ελπίζω να μη μας χρεώνεις για τις πληροφορίες!
;-Ρ

Σοφία said...

Φτου! Και ό,τι ετοίμαζα τιμολόγιο ;-)

deninho said...

Πολύ ωραίες φωτογραφίες :) Αλλά, πως και σε άφησαν να έχεις ανοιχτή τη μηχανή την ώρα της απογείωσης; Εμένα με είχαν βάλει να την βάλω στην τσάντα πριν να ξεκινήσουμε :/

Όσον αφορά στη θέση, για τα φτερά, τουλάχιστον με τη Swiss, εγώ την έχω καταβρεί, και στο web check in κλείνω τη θέση που είναι στην πόρτα κινδύνου, απέναντι από την αεροσυνοδό, και έχω παράθυρο στο πλάϊ. Τώρα είναι καθαρό ή όχι, είναι άλλο θέμα :P

Σοφία said...

Τι να σου πω... το ξέρω ότι κανονικά δεν επιτρέπεται και δεν το έχω ξανακάνει. Συνήθως πετάω βράδυ που έτσι κι αλλιώς δεν βλέπεις πολλά πράγματα, αλλά η συγκεκριμένη πτήση ήταν μέρα και ο πειρασμός ήταν μεγάλος. Είπα θα την βγάλω κι αν μου πουν τίποτα θα την κλείσω. Δεν μου είπαν όμως :-)

Anonymous said...

Πολύ ωραία η βόλτα! Νομίζω ότι ο αεροδιάδρομος πάνω από την Αθήνα είναί από τους πλέον ευνοημένους παγκοσμίως με τέτοια θέα που σου προσφέρει. Προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ

Σοφία said...

Εκείνο το βουνό να μην είχε φάτσα-κάρτα, θα ήταν πολύ καλύτερα γενικώς, αλλά ναι, συμφωνώ ότι μόλις φτάσεις πάνω από τη Βάρκιζα αρχίζουν τα πολύ ωραία :-)

Anonymous said...

Έχω πετάξει με αεροπλάνο πάρα πολλές φορές, Ευρώπη και Αμερική κυρίως. Έχω δει από ψηλά πόλεις πολλές! Ερχόμουν μια φορά από τη Σουηδία. Το αεροπλάνο γεμάτο σχεδόν από ξένους. Ο πιλότος ανακοίνωνε κάθε φορά την πόλη πάνω από την οποία περνούσαμε. Οι επιβάτες απλώς κοίταζαν κάτω για λίγο από τα παράθυρα. Μόλις όμως ανακοίνωσε πως μπήκαμε στην Ελλάδα και φάνηκε αριστερά μας η Θεσσαλονίκη, το τι έγεινε δεν μπορώ να το περιγράψω: όλοι στα παράθυρα. Ενθουσιασμός, θαυμασμός, το αεροπλάνο έγερνε πότε από τη μια μεριά και πότε από την άλλη, και όσο κατεβαίναμε προς την Αθήνα τόσο μεγάλωνε ο θαυμασμός των ξένων επιβατών. Σωστό περιδέραιο με τα καλύτερα μαργαριτάρια η Ελλάδα μας. Και η Αθήνα μας, ναι η Αθήνα μας εξακολουθεί να "έχει ομορφιές, χιλιάδες ζωγραφιές". Ας την αγαπήσουμε και ας προσπαθήσουμε να την κάνουμε ομορφότερη και καλύτερη!

Anonymous said...

Anonymous

Congratulations for the wonderful pictures and detailed descriptions. Keep up the good work. Athens is a beautiful city, in spite of the wounds that have been inflicted on it by its inconsiderate mayors and other authorities. In another comment here, in Greek, I have described my experience of a flight coming from Sweden. That applies to all trips! Coming to Greece by plane is something else! And Athens pierces the eye by its brightness and beauty. Congratulation once again. Let's be appreciative of our beautiful country and duly represent it wherever we go!

Σοφία said...

Thank you! Glad you liked the post and photos :-)