Saturday 25 July 2009

Χάμπουργκερ για μεγάλες πείνες

Σήμερα βγήκα για φαγητό με τρεις φίλους που είχα να δω πάρα πολύ καιρό. Δεν το είχαμε κανονίσει, προέκυψε τελείως αυθόρμητα και όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, περάσαμε τέλεια.

Αρχικά θέλαμε να πάμε σε Ταϊλανδέζικο, που όπως σας έχω ξαναπεί είναι από τις κουζίνες που προτιμάμε, αλλά το συγκεκριμένο που είχαμε υπόψην μας ήταν κλειστό, οπότε καταλήξαμε σε χαμπουγκεράδικο (άσχετο).

Προσωπικά δεν είμαι λάτρης του κιμά κι έτσι σπάνια πάω σε τέτοιου είδους μαγαζιά, αλλά αφού το ζήτησε η παρέα δεν μπορούσα να πω όχι. Κάτι που δεν μου αρέσει στα χαμπουγκεράδικα είναι ότι πρέπει να πας να παραγγείλεις στο ταμείο. Αφού έρχονται και παίρνουν παραγγελία για τα ποτά, κι αφού σου φέρνουν τα φαγητά όταν ετοιμαστούν, τόσο δύσκολο είναι να παίρνουν παραγγελία για τα φαγητά στο τραπέζι; Εκτός από αυτό όμως, είναι ωραία εμπειρία και φυσικά πολύ καλύτερη από την εναλλακτική λύση των McDonalds.

Ιδού η παραγγελία μας σερβιρισμένη: τέσσερα χάμπουργκερ, δύο πατάτες και δύο από τις τέσσερις κόκα κόλες λάιτ (όχι γιατί φοβόμαστε τις θερμίδες, αλλά γιατί μας αρέσει η γεύση).


Οι πατατούλες αυτές λέγονται chunky chips (χοντρές πατάτες) και είναι οι αγαπημένες των Άγγλων. Οι λεπτές πατάτες που σερβίρονται στα φαστ φουντ λέγονται French fries.


Αυτό ήταν το πιο εντυπωσιακό χάμπουργκερ, το λεγόμενο Kiwiburger (νεοζηλανδέζικο): εκτός από το μπιφτέκι είχε παντζάρι, αυγό, ανανά, τυρί, μαρούλι, ντομάτα, μαγιονέζα και σως. Ο φίλος που το παράγγειλε παρά λίγο να αλλάξει γνώμη όταν καλοδιάβασε τα συστατικά (ειδικά τον συνδιασμό παντζάρι με ανανά - είναι τρελοί αυτοί οι Νεοζηλανδοί) αλλά όταν το δοκίμασε είπε ότι ήταν το καλύτερο χάμπουργκερ που έχει φάει ποτέ.


Αυτό ήταν το πιο απλό χάμπουργκερ. Νομίζω ότι είχε αβοκάντο και μπέικον, αλλά θα σας γελάσω.


Αυτό έφαγα εγώ. Είναι με παναρισμένο κοτόπουλο αντί για μπιφτέκι, τυρί καμαμπέρ, σως από φίγγι (cranberry), μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα. Πάρα πολύ ωραίο.


Αν είσαστε στο Λονδίνο ή πρόκειται να το επισκεφτείτε και οι φωτογραφίες σας δελέασαν, θα βρείτε τα χάμπουργκερ αυτά σε εστιατόρια της αλυσίδας Gourmet Burger Kitchen, νεοζηλανδέζικης προέλευσης, με παραρτήματα σε όλο το Λονδίνο. Οι τιμές τους είναι πολύ λογικές για τα λονδρέζικα δεδομένα: γύρω στις 8 λίρες (10 ευρώ με την σημερινή ευνοϊκή για το ευρώ ισοτιμία) τα χάμπουργκερ, 2 λίρες (2.5 ευρώ) μια μικρή κόκα κόλα, 2.75 λίρες (3 ευρώ) μια μεριδούλα πατάτες. Καλή όρεξη!

27 comments:

Dr Low said...

Ναι...χμμμ...μου άνοιξες την όρεξη. Μα τί ωραία είναι όλα αυτά εκείσ την ιγγλαντέρα. Δεν ξέρω τί να πρωτοδιαλέξω. Φέρε μου...εμμμμ...χμμμμ...φέρε μου την χαρτοπετσέτα!
Μα είμαστε σοβαροί? Αυγό+πατζάρι+ανανάς+ότι περίσεψε? Βρε λες να ερχόμουν στην αγγλία για δουλειά? Θα έκανα και μια γαστρεντερολογία και θα γέμιζα φράγκα!
Καλημέρααααααα....και αν είναι να φας απο αυτά, πάρε καλού κακού κανα imodioum!

George said...

μα καλά με αυτές τις τιμές και νομίζεις πως θα έχουμε όρεξη να τα φάμε κιόλας??? Και μετά διαμαρτυρόμαστε εμεις εδώ στο Ελλάντα.
Και να φανταστείς πάνω που μου άνοιξες την όρεξη. Έτοιμος ήμουν να πεταχτώ να πάρω χάμπουργκερ !!!
Την καληνύχτα μου ή μάλλον την καλημέρα μου.

koulpa said...

xaxa πρίν 30 χρόνια ήταν αστρονομική η διαφορά του φαγητού έξω από εδώ εκεί.. εγώ δεν μπορούσα να φάω έξω με το συνάλλαγμα που είχα.. δεν ήξερα και τα κόλπα.. κάνα φισ εντ τσιπς το πολύ.. έχασα 8 κιλά που καθόλου δε μου περίσευαν..:):)
ε τώρα κάπως τρώγονται.. αν και δεν είμαι των εξωτικών γευσεων..:)
την καληνύχτα μου:):)

Anonymous said...

Εδώ και χρόνια αποφεύγω το κρέας στη διατροφή μου από δική μου επιλογή. Οι πατατούλες όμως φαίνονται πολύ δελεαστικές αν και τηγανιτές…

Άντε πάω να φτιάξω πρόγευμα!

Να έχεις μια ξεχωριστή Κυριακή!

~~A~~ said...

Εκείνος που πήρε το πολύ περίεργο πως κατάφερε και το έφαγε?Επειδή είχε μεγάλο ύψος το χάμπουργκερ,πέρα από τα συστατικά του!

DRN 06 said...

Αυτό ήθελα να ρωτήσω κι εγώ:
Πως στο καλό το έφαγε το 3οροφο το χάμπουργκερ;
Να υποθέσω με μαχαιροπίρουνο;

Κατά άλλα ενδιαφέρουσες γεύσεις φαίνονται...

Σοφία said...

@ El: Χεχε μέχρι στιγμής (και έχουν περάσει σχεδόν 24 ώρες από τότε που τα φάγαμε) δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα.
Μην τα βλέπεις τόσο περίεργα, ήταν γευστικότατα! Άλλωστε εμείς είμαστε συνηθισμένοι στα περίεργα ;-)

@ George: Εγώ τα έχω ξαναπεί για τις τιμές, αλλά δεν με ακούτε. Φαντάσου ότι εμείς το βρήκαμε και οικονομικό...

@ Koulpa: Πριν 30 χρόνια δε νομίζω ότι υπήρχαν τέτοια εξωτικά φαγητά στην Αγγλία, άντε κανένα ινδικό κάρρυ. Όσο για τις τιμές, το ευρώ σίγουρα έχει βοηθήσει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο που έχει ανεβεί πολύ σε σχέση με τη λίρα. Με την ισοτιμία του περασμένου χρόνου το χάμπουργκερ θα είχε 13 ευρώ, η κόκα κόλα 3 ευρώ και οι πατάτες 4.

@ Korallenia: Οι πατάτες ήταν όντως πολύ καλές. Για τους χορτοφάγους είχαν ειδικά χάμπουργκερ με φαλάφελ, όσπρια, μανιτάρια κ.λπ. Οπότε όλο και κάτι θα έβρισκες να φας ;-)

@ ~~A~~ & Dreamon: Όλοι με μαχαίρι και πιρούνι τα φάγαμε, δεν γινόταν αλλιώς!

Anonymous said...

αυτά ούτε εγώ δεν θα μπορούσα να τα φάω, είναι τεράστια!

fvasileiou said...

Αυτό το Kiwiburger φτάνει για να χορτάσει κι άλλους δυο σαν και μένα. Σαν στοιβαγμένα υλικά φαίνεται στην φωτογραφία, αλλά αφού άρεσε στον φίλο, τι μπορώ να πω εγώ; Το "περί ορέξεως" εδώ χρησιμοποιείται κυριολεκτικά!

Καλή χώνεψη!

ShoppingTherapy said...

αυτό που παρατήρησα προσφάτως πάντως είναι ότι το μπιφτέκι στο γνήσιο χάμπουργκερ είναι μόνο κιμάς και καθόλου ψωμί, και αυτό κάνει όλη τη διαφορά.
ανανά δε θα δοκίμαζα έτσι κι αλλιώς!

Σοφία said...

@ Ηλιογράφος: Έλα μωρέ, αφού σκέτα τα τρως, δηλαδή χωρίς ορεκτικά, συνοδευτικά και σαλάτες... Σε μια ταβέρνα σίγουρα τρως πολύ περισσότερο!

@ FVasileiou: Κοίτα, και το μαγαζί που το έχει στο μενού κάτι θα ξέρει ;-) Εγώ δεν το δοκίμασα αλλά τον φίλο που το έφαγε τον εμπιστεύομαι, γιατί είναι εκλεκτικός.

@ Stella: Και αυτά τα μπιφτέκια ήταν 100% μοσχαρίσιος κιμάς, χωρίς ψωμί, φρυγανιά κ.λπ. Ο ανανάς κι εμένα δεν με πολυενθουσιάζει, ξέρω όμως ότι γευστικά πάει πολύ με το κίτρινο τυρί.

mirelen said...

μμμμ, delivery κάνετε; μου φαίνονται τόσο ζουμερά και ωραία, είναι και η καταστασή μου βεβαίως βεβαίως αλλά πάντα με προσέλκυαν τέτοιου είδους φαγητά! Το τυρί καμαπέρ που διάλεξες στο δικό σου είναι το αγαπημένο μου, μόνο που το έχω κόψει αυτόν τον καιρό γιατί πρέπει να έχει 3.000 θερμίδες!!! Μήπως να τσιμπήσω ένα κομματάκι;;

Σοφία said...

Ρητά και κατηγορηματικά όχι! Εδώ το καμαμπέρ το απαγορεύουν στις έγγυες, μην έχω το κρίμα στο λαιμό μου!!

Marina said...

Μερίδες για Ολλανδούς!! Πελώρια τα μπέργκερ και καλές οι τιμές!!

kiki said...

Ο γιος μου θα ήταν ευτυχής με ένα τέτοιου μεγέθους μπέργκερ κι εγώ επίσης με τον ανανά και το πατζάρι!

fieryfairy said...

Φαίνονται τέλεια! Βέβαια, πρέπει να έχεις μεγάλο στόμα για να χωρέσουν μέσα :-p

Σοφία said...

@ Marina: Οι Ολλανδοί τρώνε μεγάλα χάμπουργκερ;

@ Kiki: Άρα όταν έρθετε στο Λονδίνο, ξέρετε πού να πάτε ;-)

@ Fieryfairy: Γι' αυτό κι εμείς τα φάγαμε με μαχαίρι και πιρούνι :-)

Vassilis said...

για τη γεύση λόγω των περίεργων συνδυασμών δεν μπορώ να πω κάτι, αλλά σίγουρα χορταίνεις μόνο με την φωτογραφία.
και αφού χόρτασα ώρα για την coca cola light:)

Σοφία said...

Μήπως να στείλω μια σόδα για τη χώνεψη;

Marina said...

Οι μερίδες στην Ολλανδία είναι μεγάλες (τουλάχιστον ήταν πέρυσι όταν πήγαμε διακοπές), τέτοιου μεγέθους που περιγράφεις..αδύνατον να τις φάμε!

Aspa said...

Μου άνοιξες την όρεξη! Ωραίο το δικό σου, τρελαίνομαι και για καμαμπέρ. Δεν ήξερα ότι το cranberry το λένε φίγγι! Μαθαίνω, μαθαίνω!

Σοφία said...

@ Marina: Είναι καλοφαγάδες φαίνεται, άλλωστε είναι και δυο μέτρα άνθρωποι. Τι να τους κάνουν οι γαλλικές μερίδες;

@ Aspa: Ούτε κι εγώ το ήξερα, στο λεξικό το είδα :-)

DaNaH said...

OMG!! Προσωπικά δεν είμαι φαν των "περίεργων" γεύσεων και δύσκολα θα έβρισκα κάτι να φάω στο συγκεκριμένο μαγαζί. Εκτός αν εσείς επιλέξατε περίεργους συνδιασμούς, οπότε αλλάζει το πράγμα!

Απορία: πώς το δαγκώνεις αυτό το μπέργκερ; Στόμα λιονταριού πρέπει να έχεις! Μου ήρθε στο μυαλό η παλιά διαφήμιση του perrier, που ανέβαιναν σε ένα βουνό από τη μία ένα λιοντάρι και από την άλλη μια κοπέλα, τη θυμάσαι;; Χαχα! :)

Σοφία said...

Μην ανησυχείς Δανάη, είχε και τις κλασικές γεύσεις, δηλαδή απλό χάμπουργκερ και χάμπουργκερ με τυρί. Όσο για το μέγεθος, όποιος δεν είχε στόμα λιονταριού, χρησιμοποιούσε μαχαιροπίρουνα ;-)

Anonymous said...

Το βάζουμε στα υπόψη για την επόμενη επίσκεψη!

Anonymous said...

ψάχνοντας να βρω κανένα χαρμπουγκεράδικο της προκοπής στην Ελλάδα έπεσα σε εσένα κι όπως πάντα κάτι περίεργο και ενδιαφέρον είχες να μου προτείνεις.

τα είδα πείνασα, ήπια νερό και τα ονειρεύτηκα.

by cortlinux

Σοφία said...

Δεν ξέρω πού είσαι αυτή τη στιγμή, πάντως αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, πληροφορούμαι ότι έχει ανοίξει χαμπουγκεράδικο GBK στο Mall. Δεν χρειάζεται να τα ονειρεύεσαι, μπορείς κάλλιστα να τα απολαύσεις ;-)