Tuesday 15 September 2009

Ήλιος, θάλασσα και το αγόρι μου


Την έμπνευση για το κείμενο αυτό μου την έδωσε ο Vaggelis με το σχόλιό του στην προηγούμενη ανάρτηση για το υπαίθριο θέατρο. Συγκεκριμένα είπε: "φαντάσου να είχαν τα καλοκαίρια της Eλλάδας τι θα κάνανε" αναφερόμενος στους Άγγλους. Το φαντάστηκα λοιπόν και κατέληξα σε δύο πιθανές εκδοχές.


Πρώτον, θα ήταν συνέχεια στους δρόμους. Οι άνθρωποι εδώ είναι για τα πανηγύρια. Και δεν το εννοώ υποτιμητικά, αλλά κυριολεκτικά. Όπου γάμος και χαρά, όπου φεστιβάλ και γιορτή, όπου γλέντι και μπάρμπεκιου, ο Άγγλος δίνει το παρόν - και μάλιστα άσχετα με τον καιρό. Είτε κρύο, είτε ζέστη, είτε συννεφιά, είτε βροχή, όπου υπάρχει λόγος συνεστίασης μαζεύονται σαν τη μέλισσα στο μέλι. Αν είχαν καλοκαιρία μπορεί να μην έμπαιναν καθόλου σπίτι τους.

Βέβαια υπάρχει και το δεύτερο ενδεχόμενο, το οποίο θεωρώ πιο πιθανό, καθότι η ανθρώπινη φύση είναι μία, είτε είσαι Έλληνας είτε Άγγλος. Έτσι μου φαίνεται ότι αν είχαν τον καιρό της Ελλάδας, θα έκαναν το ίδιο που κάνουν και οι Έλληνες, δηλαδή θα την άραζαν στις παραλίες με τις φραπεδιές στο χέρι.


Σήμερα κοιτούσα τα στατιστικά της βρετανικής ΕΜΥ. Η μέση θερμοκρασία φέτος τον Αύγουστο (τον πιο ζεστό μήνα του καλοκαιριού) ήταν 16,6°C. Ο υδράργυρος στα ύψη. Και καλά εμείς εδώ είμαστε ο ζεστός νότος, στη Σκωτία η μέση θερμοκρασία του Αυγούστου ήταν 13,5°C. Δεν μας σώζει ούτε η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς αφενός οι θερμοκρασίες αυτές είναι ήδη αυξημένες σε σχέση με το κανονικό και αναμενόμενο, αφετέρου η υπερθέρμανση προκαλεί περισσότερες βροχοπτώσεις (φέτος το καλοκαίρι είχαμε 33% περισσότερη βροχή στην Αγγλία, 47% περισσότερη στη Σκωτία).


Φυσικά όσο πιο πολλές βροχές έχουμε, τόσο πιο βρώμικες είναι οι θάλασσές μας, γιατί όλες οι βρωμιές που συνήθως κάθονται στην επιφάνεια της γης, σκουπίδια, φυτοφάρμακα κ.λπ. καταλήγουν στις θάλασσες. Λέγεται ότι φέτος όσοι τόλμησαν να κολυμπήσουν σε βρετανικές θάλασσες είχαν 1 πιθανότητα στις 7 να αρρωστήσουν με μολύνσεις, γαστρεντερίτιδες κ.λπ. Ευτυχώς εγώ μόνο τα δαχτυλάκια μου βούτηξα μια φορά τον Μάιο.


Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανάρτηση αυτή είναι από την Κορνουάλη (νοτιοδυτική Αγγλία). Τις έβγαλα το 1995, τότε που τραβούσαμε ακόμα φωτογραφίες με φιλμ, γι' αυτό είναι λίγο θολές. Το καλοκαίρι του 1995 ήταν το πιο άνυδρο καλοκαίρι του 20ου αιώνα, και το ζεστότερο από το 1976. Έκτοτε, το θαύμα της καλοκαιρινής καλοκαιρίας έχει επαναληφθεί μόνο δύο φορές, το 1997 και το 2003.


Πλάκα-πλάκα, ο μπόμπιρας της φωτογραφίας πρέπει να είναι γύρω στα 20 τώρα. Σκέφτεστε να συναντηθούμε σε καμιά παμπ; Χεχε.

23 comments:

Vassilis said...

Ειδικά οι Σκωτσέζοι, απορώ πως τα έβγαλαν πέρα με αυτό τον καύσωνα φέτος :)
Τι ήθελες να το γράψεις αυτό για τα φιλμ; Κάπου πρέπει να έχω αρνητικά από φωτογραφίες και τώρα χρειάζεται να ανακαλύψω που είναι θαμμένα.

lakis said...

Κι εδώ καύσωνα έχουμε. Ο Αύγουστος που πέρασε ήταν ο πιο άνυδρος των τελευταίων είκοσι χρόνων στην Ταϊλάνδη. Από τη στιγμή που άρχισε να επηρεάζεται κι εδώ ο καιρός απ' την υπερθέρμανση του πλανήτη, νομίζω ότι πια φτάνουμε σε σημεία οριακά. Μέρα καλή

Unknown said...

Καλημέρα

Καλά από θάλασσες ... σκίζετε!

Λίγο είναι το 16.6;
Σημαίνει ότι την μέρα μπορεί να ανέβει και στους 23...κατά μέσο όρο.

Με 23 βαθμούς, που να κάτσει σπίτι του ο Εγγλέζος! Θα σκάσει!

Anonymous said...

παντού τα ίδια λοιπόν. οι άνθρωποι με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να γυρίσουν στον υδάτινο κόσμο. το περιβάλλον που πρωτογνώρισαν. Τελικά όμως αν έχεις καλή παρέα τι σε νοιάζει η θερμοκρασία; καλά να περνάτε πάντα.

Σοφία said...

@ Vassilis: Δεν έχουν ανάγκη αυτοί, φοράνε φούστες και αερίζονται. Αλί από εμάς που προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με αιρκοντίσια και ανεμιστήρες (και με υψηλότερες θερμοκρασίες βεβαίως, βεβαίως)!

@ Λάκης: Μην το δένεις κόμπο. Εμείς από το 1995 δεν το ξαναείδαμε το άνυδρο καλοκαίρι...

@ Lily: Με 23 βαθμούς βγαίνουμε στους κήπους και βρεχόμαστε με τα λάστιχα για να δροσιστούμε :-)

@ Vaggelis: Η ανθρώπινη φύση (και φυσιολογία) είναι παντού η ίδια. Σαν το νερό δεν σε δροσίζει τίποτα άλλο!

Χάρης said...

Πριν διαβάσω ότι οι παραλίες είναι στην Κορνουάλη και πριν δω το Αγγλάκι στο τέλος, θα ορκιζόμουν ότι οι φωτό είναι από Ελλάδα...

Natassa said...

αν δεν είχαμε και τον καιρό ....
για τέτοια ζέστη μιλάμε στην Σκωτία ε?...όταν θα γεράσω θα περνάω τους χειμώνες μου στο Εδιμβούργο :-)
Εμπνευσμένη ανάρτηση και υπέροχες φωτογραφίες !

Σοφία said...

@ Χάρης: Όχι δηλαδή, να μην λέτε ότι δεν έχουμε παραλίες! Απλά δεν μπορούμε να τις χαρούμε ;-)

@ Natassa: Μια χαρά θα είσαι στη Σκωτία τον χειμώνα! Μέση θερμοκρασία 2,6°C και περίπου 43 ώρες ηλιοφάνεια το μήνα, δηλ. λιγότερο από 1,5 ώρα τη μέρα. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ζεσταθείς.

Mairyliscious said...

ax feugei to kalokairaki mas snif !!!

Anonymous said...

thelo kai ego thalassa :(
Nomizo oti to kalutero malli einai to fusiko. Afou ego piga na kano antabies kai kata lathos ginane kokkina ola :(

tha doume simera an tha koitazoun opos xtes, alla esu min ta bafeis ;)

Filika

Μετεωρίτης said...

Καλησπέρα!
Την πρώτη φορά που πήγα Λονδίνο ήταν Φεβρουάριος και...
Είχε απίστευτη ηλιοφάνεια, τζάμπα τα παλτά που κουβαλούσα!
Το περίεργο είναι ότι και τη δεύτερη φορά που πήγα... ψιχάλισε μόνο μία φορά και όντως, οι άγγλοι ήταν όπου γάμος και χορός-έξω!
Έλα όμως που έμένα μου αρέσει η βροχή!! Τη λατρεύω!! Με κάνει πολύ δημιουργική!! Αντίθετα, το καλοκαίρι με αποτελειώνει σιγά-σιγά, με τεμπελιάζει και πίνω 3 φραπέδες τη μέρα!
Κι εγώ έχω κάτι films που δνε εμφάνισα ποτέ. Επίσης, έχω εκατοντάδες φωτό στο pc που δεν εκτύπωσα ποτέ. Γενικά, εγώ και οι φωτογραφίες, δεν συναντιόμαστε εύκολα...

Φιλιά!
(ο μικρός που δεν είναι πια μικρός, κουκλί!)

DaNaH said...

Και μετά λέμε ότι οι Άγγλοι (οι ξένοι γενικώς) είναι ξενέρωτοι! Εμένα πολύ μου αρέσει αυτό που σε κάθε ευκαιρία γιορτάζουν και το κάνουν με την καρδιά τους. Ξενέρωτοι είμαστε εμείς που δεν απολαμβάνουμε τα πάρκα, αλλά προτιμάμε να καθόμαστε σε ένα τραπέζι με τον καφέ στο χέρι και που δεν αδράττουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι διαφορετικό αν δεν το έχουμε προγραμματίσει πρώτα.

NdN said...

Συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που λες. Αν είχαν τον καιρό της Ελλάδας, θα ήταν όλη μέρα έξω.

Εχω κολλήσει πάντως με την π΄ρωτη φωτογραφία γιατί δεν έχω πάει ποτέ στην Κορνουάλη. Για δώσε μερικές λεπτομέρειες!!

kiki said...

Γι' αυτό λυσσάνε όταν έρχονται εδώ και πέφτουν σε πανηγύρι και γιορτή; Κοίτα να δεις οι Άγγλοι!

jinjir minjir said...

Re: kauswna, όπως έχεις πει κι εσύ, οι στατιστικές είναι μεγάλο ψέμμα. Στην περίπτωσή "μας", αν βρέχει 100 μέρες στη Δυτική ακτή, και καμία στην Ανατολική, τότε μας παίρνει όλους η μπάλα. Οπότε, θα σας παρακαλούσαμε μανδάμ να είστε πιο προσεκτική στις γενικεύσεις σας :P

Re: 8alasses, αυτό και τίποτε άλλο.

Ή μάλλον, κάτι τελευταίο: ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν θα έμπαινες για μπάνιο σε σκωτσέζικη θάλασσα (της Ανατολικής ακτής, πάντα) είναι για να μην σου'ρθει το παγόβουνο απο τα δεξιά κ χωρίς φλας. Κατά τ'άλλα, κολύμπα ελεύθερα. Ειδικά όταν χτυπάει high 20s (που με υγρασία 99% είναι σαν να έχει 35C).

Σοφία said...

@ Mairyliscious: Αχ βαχ... και το δικό μας έχει αναχωρήσει προ πολλού...

@ Niki: Να μην τα βάψω ούτε ξανθάαααα;

@ Μετεωρίτης: Κι εγώ τις πρώτες 2-3 φορές που είχα έρθει στην Αγγλία είχα πετύχει καλό καιρό (αφού πέτυχα και το ζεστότερο καλοκαίρι του αιώνα - φαντάσου!). Μετά ήρθα να μείνω και είδα τι εστί βερύκοκο.

@ Δανάη: Έχει κι ο φραπές τη χάρη του όμως ;-)

@ NdN: Κάτσε να ετοιμάσω ποστ με περισσότερες λεπτομέριες, αν και δεν έχω ξαναπάει από το 1995. Ό,τι θυμάμαι θα γράψω.

@ Kiki: Γι' αυτό! Όπου γάμος και χαρά, οι Άγγλοι είναι μέσα.

@ Jinjir Minjir: Κι εδώ στο θερμό Λονδίνο είχαμε 20% λιγότερες βροχές φέτος (πάλι οι βόρειοι την πλήρωσαν τη νύφη) αλλά δεν το κάνουμε θέμα :-p

Όσο για τις παραλίες σας, έχω δει και τις φωτογραφίες που μου στέλνουν οι Σκωτσέζοι φίλοι: από κάτω βερμούδα κι από πάνω φλις και τα χέρια σταυρωμένα για να μην ξεπαγιάσουν μέχρι να πατήσει ο φωτογράφος το κουμπάκι.

Αλήθεια το καινούριο ανεκδοτάκι το άκουσες; BBC are going to show a special programme called The History of the World Cup. Viewers in Scotland and Wales will be shown a film instead. It's called Out of Africa.....

jinjir minjir said...

Αααα... Ορεξάτη είσθε σήμερα δεσποινίς...

Re: paralies, γι'αυτό μπαίνεις μέσα (στη Βόρεια Θάλασσα), κάνεις μια βουτιά, κι όταν βγείς νιώθεις καύσωνα.

Re: mpala, οι Σκωτσέζοι είναι σαν τους έλληνες: ούτε τι σχήμα έχει (το γήπεδο και η μπάλα) ξέρουν, ούτε πώς παίζεται το παιχνίδι.

Δεν πειράζει όμως. Γι'αυτό υπάρχουν τα Highland Games.

Σοφία said...

Αυτός μάλιστα, είναι ένας πολύ καλός λόγος να κάνεις την καρδιά σου πέτρα (κυριολεκτικά) και να βουτήξεις στο παγωμένο νερό!

jinjir minjir said...

Συμφωνώ. Χρόνια σου πολλά. Και ηλιοψημμένα.

KitsosMitsos said...

Να σου πω την αλήθεια έτσι όπως τα βλέπω δε μου κάνει αίσθηση για μπάνιο!

Σοφία said...

@ Jinjir Minjir: Ευχαριστώ! Σήμερα είπαν η θερμοκρασία θα (ίσως/μάλλον/μπορεί να) φτάσει τους 23 C. Έχω ήδη βάλει αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30+ και περιμένω να γίνει το θαύμα.

@ KitsosMitsos: Καλά εσύ μην βουτάς. Κάτσε απέξω και κοίταζέ μας :-p

J D Rennison said...

Πάντως για όποιον θέλει να κολυμπήσει στο Hastings να αναφέρω ότι έκανα κανα δύο βουτιές τον Ιούνιο και μέχρι τώρα ούτε λειχήνες έχουν φυτρώσει πάνω μου, ούτε έβγαλα λέπια ούτε τίποτα. Για αλλού δεν ξέρω. Ίσως να ήταν και η μέρα.

Σοφία said...

Κι εγώ έχω κολυμπήσει στο Hastings χωρίς παρενέργειες (εκτός από κάτι χιονίστρες χαχα).