Saturday 26 September 2009

Παρκάκι και σκουπίδια


Όταν έκανα την ανάρτηση για την αγροτοπανήγυρη, κάποιοι από εσάς σχολίασαν την απουσία σκουπιδιών και αναρωτήθηκαν σε τι κατάσταση θα ήταν ο χώρος μετά το τέλος της γιορτής. Πριν δυο μέρες έτυχε να περάσω από το ίδιο σημείο και για του λόγου το αληθές τράβηξα μια φωτογραφία από την κάτω πλευρά (εκεί που ήταν η σκηνή). Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει ίχνος σκουπιδιού - αλλά ούτε και κόσμος, εκτός από έναν μόνο κύριο που απολαμβάνει τη λιακάδα ξαπλωμένος στο γρασίδι.

Όσοι έχετε έρθει στο Λονδίνο, έχετε σίγουρα επισκεφτεί κάποιο από τα μεγάλα πάρκα στο κέντρο της πόλης. Αυτά τα πάρκα εμείς που μένουμε εδώ τα βλέπουμε πιο σπάνια από εσάς που έρχεστε τουρίστες, γιατί φυσικά τις εργάσιμες μέρες είμαστε στις δουλειές μας, και τα σαββατοκύριακα δύσκολα καταβαίνουμε στο κέντρο. Περισσότερο χρησιμοποιούμε τα μικρότερα (ή ενίοτε μεγαλύτερα) πάρκα που βρίσκονται στην περιφέρεια.

Τα παρκάκια αυτά, ως ανοιχτοί κοινόχρηστοι χώροι, εκτελούν χρέη πλατείας. Πλατείες εδώ δεν υπάρχουν, ούτε παιδικές χαρές. Συνήθως τα παρκάκια έχουν δεντράκια, παγκάκια, κάποιο ποταμάκι ή λιμνούλα και μια παιδική χαρά στην άκρη. Το συγκεκριμένο είναι λίγο σκέτο μάλλον γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα. Πίσω από τον μπλε φράχτη γίνονται εργασίες για την ανέγερση κολυμβητηρίου και φαντάζομαι ότι όταν με το καλό τελιώσουν, θα διαμορφωθεί και ο χώρος του πάρκου. Πάντως ποταμάκι υπάρχει ήδη και ιδού το φωτογραφικό πειστήριο. Το όνομα του είναι Ravensbourne και είναι παραπόταμος του Τάμεση.


Προσωπικά μου λείπουν πολύ οι πλατείες (και τα καφενεία τους). Το πάρκο είναι μεν ωραίο στο μάτι, αλλά για να το ευχαριστηθείς πρέπει πρώτον να μην βρέχει, δεύτερον να μην έχει βρέξει, τρίτον να κουβαλάς μαζί σου κουβερτούλα (ή να φοράς ρούχα που δεν πειράζει να λερωθούν) και τέταρτον να είσαι εύκαιρος κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού τα περισσότερα πάρκα κλειδώνονται με τη δύση του ήλιου. Ενώ οι πλατείες μπορεί να είναι τσιμεντένιες, αλλά είναι διαθέσιμες επί 24ωρου βάσεως και μπορείς να πιεις έναν καφέ σαν άνθρωπος, δηλ. καθιστός σε καρέκλα και όχι ξάπλα στο χώμα.

Anyway. Μην δίνετε σημασία στις γκρίνιες μου. Σήμερα είχε ήλιο, πήγαμε σε ελληνική καφετέρια και ήπιαμε φραπεδάκι, παίξαμε και τάβλι, ακούσαμε στην τηλεόραση άπειρους σχολιασμούς για τα debate (αυτά που έγιναν και αυτά που δεν θα γίνουν), φάγαμε παστίτσιο και σπανακόπιτα, και προς στιγμήν νόμισα ότι είχα μεταφερθεί στην Ελλάδα. Πολιτισμός.

************** Ενημέρωση 27/9/09 **************

Διαβάζοντας τα πρώτα σχόλια για την καθαριότητα και την έλλειψη σκουπιδιών, σκέφτηκα να προσθέσω μια φωτογραφία και μερικές σκέψεις ακόμα. Γενικά οι δημόσιοι χώροι του Λονδίνου είναι καθαροί και περιποιημένοι, όχι μόνο γιατί περνάνε τακτικά οι καθαριστές του δήμου, αλλά και γιατί ο κόσμος σέβεται το περιβάλλον του. Δεν είναι όμως πεντακάθαρα, δηλαδή σε μέρη που δεν καθαρίζει ο δήμος μπορείς να δεις αρκετό σκουπίδι. Οι παλιοί λένε ότι πριν από 40 χρόνια δεν έβλεπες σκουπίδια πουθενά, τώρα βέβαια έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πάντως αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως όπου έχει πολύ κόσμο, ειδικά στα πάρκα, ο κόσμος προσέχει πάρα πολύ. Ακόμα και όταν οι σκουπιδοτενεκέδες γεμίσουν, μαζεύουν τα σκουπίδια σε σακούλες και τα παίρνουν μαζί ή τα βάζουν δίπλα στα γεμάτα καλάθια. Στην Ελλάδα σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχω δει να τα αφήνουν όπου να 'ναι, ακόμα κι όταν υπάρχουν μισοάδειοι σκουπιδοτενεκέδες.

Την φωτογραφία που ακολουθεί την έβγαλα ένα Σάββατο αργά το απόγευμα στο St James's Park, που ήταν όλη μέρα γεμάτο κόσμο και όπως βλέπετε σκουπίδια υπάρχουν μόνο δίπλα στους τενεκέδες.


Αντίστοιχα σε ένα ταξίδι στο Εδιμβούργο ένιωσα αηδία βλέποντας αυτό το θέαμα Παρασκευή απόγευμα σε ένα από τα πάρκα της πόλης, όχι μόνο γιατί ήταν βρώμικα, αλλά γιατί ο κόσμος κάθονταν δίπλα στα σκουπίδια (και με κάτι γλάρους ναααα με το συμπάθειο να πετάνε ανάμεσά τους) εντελώς ατάραχος σαν να ήταν απόλυτα φυσικό.


Δεν ξέρω αν οι Εδιμβουργιανοί είναι πιο βρωμιάρηδες από τους Λονδρέζους. Δύο φορές έχω πάει μόνο στο Εδιμβούργο οπότε ίσως και να έτυχε. Πάντως τέτοιο πράγμα, να κάθεται ατάραχος ο κόσμος μέσα στο σκουπίδι (δεν ήταν μόνο οι κοπέλες στο παγκάκι, είχε κι άλλους πολλούς που έκαναν πικ νικ) στο Λονδίνο δεν το έχω δει.

16 comments:

Εξύμνoς said...

"Πολιτισμος" ε?! Ωραια μου χτυπησε στο ματι! Να εισαι καλα Σοφακι! Καλο βραδυ!

Unknown said...

Καλημερούδια

Καθαριότητα βρε παιδί μου. Εμείς εδώ έχουμε πήξει στο σκουπίδι! Αν επιτρέπεται, που είναι αυτά που μας περιγράφεις, σε ποιο μέρος του Λονδίνου;

Για τα καφενεία έχεις δίκιο...Χρειάζονται λίγα περισσότερα :)

Anastasios said...

Respect Σοφία!

Καλή Κυριακή!

DaNaH said...

Συνήθως αυτό που δεν έχεις είναι και αυτό που σου λείπει και θα ήθελες να είχες. Επειδή από πλατείες και καφέ είμαστε φουλ, εγώ θα προτιμούσα να είχαμε τα πάρκα του Λονδίνου, περισσότερο πράσινο και να μην ήταν οι πόλεις μας τέτοιες τσιμεντουπόλεις! :-/

sakis said...

Στο χωριό μου πάντως Σοφία στο Κολινδρό Πιερίας και το λέω με καμάρι αυτό,σε ανάλογες εκδηλώσεις δε θα βρεις την άλλη το πρωί τίποτα από σκουπίδι κάτω.
Καθαρίζουν πρωί πρωί και η σκουπάμαξα,αλλά και οι υπάλληλοι του Δήμου μας.
Και σε καθαρό χώρο,δύσκολα ο άλλος πάει να λερώσει όμως.
Εκτός οικισμού όμως έχουμε κάποια προβλήματα που θα λυθούν θέλω να πιστεύω.
Σε νιώθω για τα καφενεία.

KitsosMitsos said...

Πολιτικός πολιτισμός! Αυτά είναι! Χαχα!
Καλοπέραση εύχομαι :-)

NdN said...

Σοφία νομίζω πως η καθαριότητα οφείλεται στη συνείδηση που έχει διαμορφωθεί. Οταν βλέπεις όλο τον κόσμο γυρω σου να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο, δεν μπορείς εσύ να κάνεις του κεφαλιού σου. Στην Ελλάδα βλέπουμε κάποιον να σβήνει το τσιγάρο του στην αμμο στην παραλία και δεν κάνει εντύπωση σε κανέναν. Κανένας δεν τον κοιτάει. Αν αφήσεις τα σκουπίδια στο πάρκο όλοι όσοι είναι γύρω σου θα σε κοιτάξουν σαν εξωγηινο.

Σοφία said...

@ Εξύμνος: Βεβαίως, γιατί καλό το πικ νικ αλλά τα τραπεζάκια έξω ακόμα καλύτερα :-)

@ Lily: Είναι ένα πάρκο που βρίσκεται μεταξύ Lewisham και Ladywell. Η ακριβής περιοχή δεν έχει σημασία, τέτοια παρκάκια υπάρχουν παντού στο νότιο Λονδίνο (είναι πραγματικά όπως στην Αθήνα οι πλατείες, αλλά χωρίς καφενεία). Κλαψ.

@ Anastasios: Ευχαριστώ και επίσης!

@ Δανάη: Έτσι είναι, ό,τι δεν έχεις σου λείπει περισσότερο. Πάντως επιμένω ότι το πράσινο είναι περισσότερο για να το κοιτάς, όχι για να το ζεις, ειδικά όταν δεν σε βοηθάει κι ο καιρός.

@ Sakis: Νομίζω παντού καθαρίζει ο Δήμος, αλλά καλά θα ήταν να μην βασιζόμαστε μόνο στις υπηρεσίες καθαριότητας. Το ότι ο καθαρός χώρος συνήθως παραμένει καθαρός είναι σίγουρο.

@ KitsosMitsos: Ό,τι μπορούμε κάνουμε :-)

@ NdN: Πολύ σωστό αυτό που λες. Επίσης έχει σχέση και αυτό που λέει ο Sakis πιο πάνω, δηλαδή όταν ο χώρος είναι καθαρός, και όλοι προσπαθούν να τον διατηρήσουν, κανένας δεν θέλει να είναι ο πρώτος ή ο μοναδικός που θα λερώσει. Είτε επειδή ντρέπεται είτε γιατί φοβάται ότι θα τον κράξουν. Ενώ έστω και το λίγο σκουπίδι, προσελκύει περισσότερο.

Τα αποτσίγαρα και γενικότερα τα σκουπίδια στις ελληνικές παραλίες είναι μια πονεμένη ιστορία...

Anonymous said...

symfwnw oti ta parka sthn agglia einai kathara kai den blepeis bouna apo skoupidia alla pistew oti genikotera oi xwroi sthn agglia fainontai pio katharoi giati o dhmos einai pio organwmenos kai kanei pio swsth douleia pao o,ti sthn ellada. kai nai sigoura ta parka einai kathara giati o kathenas den petaei to skoupidaki tou mias kai isws ntrepetai alla egw den tah xexasw pote oti duo xronia pou ezhsa sto newcastle eblepa kosmo na perpaei se kentriko pezodromo na trwei ena sandwich na mhn tou aresei to mpifteki kai apla na to petaei sto dromo-kai ayto den einai apokuhma ths fantasias mou!! to exw dei- gia na mhn anaferthw sto poso eukola oi anthropoi ftynoun sto dromo!me to sxolio auto den einai oti ekfrazw mia diafwnia se osa grafthkan apla epishmainw oti kai to londino exei skoupidia apla frontizoun oi dhmoi na ta mazeuoun kai na mhn stibazontai

Σοφία said...

Συμφωνώ πάρα πολύ και έχω την εντύπωση ότι το πέταγμα των σκουπιδιών στο δρόμο είναι πιο συνηθισμένο όσο πιο βόρεια πας. Ίσως βέβαια να είμαι προκατειλημμένη ως "νότια" και να βλέπω όλα τα στραβά στον βορρά, αλλά τη βρωμιά που είδα σε κεντρικά σημεία του Εδιμβούργου δεν θα την ξεχάσω ποτέ!

Παίζει επίσης το Λονδίνο ειδικά να είναι πιο καθαρό γιατί ο κόσμος έχει συνηθίσει από τα χρόνια που δεν υπήρχαν πουθενά κάδοι να μην πετάει σκουπίδια κάτω. Σίγουρα υπάρχει διαφορά μεταξύ του κέντρου του Λονδίνου (πιο καθαρό) και των προαστίων (πιο βρώμικα) και ο λόγος δεν είναι (μόνο) οι καθαριστές.

Χάρης said...

Ούτε εγώ ξέρω αν οι Εδιμβουργιανοί είναι πιο βρωμιάρηδες από τους Λονδρέζους. Ένα είναι σίγουρο: είναι το ίδιο βρωμάρηδες με τους Έλληνες!

Anonymous said...

hahahahhaha very funny!!!
Emeis otan exoume giortes, gemizoun ta parka mas me skoupidia. Exoume mia giorti stis 30 apriliou pou o dimos bazei idika gia tote terastia "containers" gia ta skoupidia...

Giannis said...

ειναι θεμα κουλτουρας ρε συ Σοφια, ειναι obvious !!!

γιατι αυτοι μαθαινουνε απο μικροι να σεβονται κλπ κλπ κλπ, ενω στη ψωροκωσταινα...

οι Αγγλοι νομιζω οτι δεν εχουνε την κουλτουρα του καφε και του cafe-area, κατι πχ που την εχουνε οι Γερμανοφωνοι (πρεπει να κανουμε κανα ποστ τελικα με τις διαφορες και ομοιοητες γερμανων, αγγλων :)).

πως λεει και ο συναδερφος μου Ινδος, 7 χρονια στην αγγλια, οι αγγλοι πεινυνε μονο τσαι, with the allowance of her majestry!
kalhmera

Vassilis said...

Σοφία καλημέρα,
εκτός από την κουλτούρα στο θέμα της καθαριότητας, μήπως γνωρίζεις αν υπάρχουν και ποινές για όσους δημιουργούν ή αφήνουν σκουπίδια στους δημόσιους χώρους;
Είχα δει παλιότερα ένα σχετικό ρεπορταζ στο ΣΚΑΙ αλλά δεν θυμάμαι αν αναφερόταν στο Λονδίνο.

Σοφία said...

@ Χάρης/Niki: Και σαν τους Σουηδούς ίσως;

@ Giannis: Όχι, την κουλτούρα του καφέ δεν την έχουν, αν και τα πράγματα σιγά-σιγά αλλάζουν. Υπάρχουν αρκετοί πλέον που προτιμούν τον καφέ από το τσάι, αλλά το τσάι παραμένει το εθνικό ρόφημα. Τώρα αν η βασίλισα το επιτρέπει ή όχι δεν ξέρω ;-)

@ Vassilis: Για ποινές δεν έχω ακούσει κάτι. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν κάποιες κυρώσεις από το δήμο, αλλά δεν το γνωρίζω ειδικά. Ξέρω μόνο για τα αποτσίγαρα, ότι έξω από κλειστούς χώρους όπου δεν καπνίζουν, π.χ. σιδηροδρομικούς σταθμούς, αν πετάξεις το τσιγάρο κάτω, πέφτει πρόστιμο.

konstantinos said...

Ειδικά οι γλάροι στο Εδιμβούργο πρέπει να την έχουν καταβρεί εκεί πέρα! Είναι πάρα πολλοί, αλλά φαίνεται ότι το βγάζουν το ψωμί τους!!