Saturday 3 October 2009

Μουτζούρες

Προχθές διάβαζα στην Athens Voice στα "Γράμματα" μια επιστολή υπογραμμένη από τον Γιώργο Σωτηρέλλο (συγγραφέα-ιστοριοδίφη) που τελείωνε ως εξής:

Τέλος, δηλώνω ότι θα ψηφίσω όποιο κόμμα δεσμευτεί να μαζέψει τα παλιόπαιδα που μουτζουρώνουν τους τοίχους με βλακείες. Έχει παραγίνει το κακό.

Είναι ένα συναίσθημα με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, και σκόπευα να κάνω μια σχετική ανάρτηση. Στην πορεία όμως αναγκάστηκα να ανακαλέσω όταν είδα την παρακάτω μουτζούρα σε μια στάση επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης (στο ύψος των σχολείων της Ηλιούπολης για όσους ξέρουν). Μιλάμε ότι χωρίς να το θέλω, γελάω κάθε φορά που περνάω από το σημείο αυτό, ειδικά τα βράδυα που οι στάσεις είναι φωτισμένες.


Εντάξει, φτηνό το κόλπο, αλλά όταν έχεις αντικρίσει μια θάλασσα-Καραμανλή από τη Γλυφάδα ως τη Δάφνη, αυτή η μικρή διόρθωση σου φτιάχνει το κέφι.

Κατά τ' άλλα, αν κάποιο κόμμα έχει όντως δεσμευτεί να κάνει κάτι για το ανεξέλεγκτο γκράφιτι, παρακαλώ ενημερώστε με γιατί πραγματικά με ενδιαφέρει.

25 comments:

apos said...

O καταλληλότερος πήρε αυτό που του άξιζε: τόση αφίσα σε όλη την Ελλάδα, τι να κάνει και ο πιτσιρικάς;
Προσωπικά μου αρέσει το γραφίτι, σε αντίθεση βέβαια με τις μουτζούρες, όπως λες.

Τέλος, δηλώνω ότι θα ψηφίσω όποιον αναλάβει να ξεκολλήσει όλα τα αυτοκόλλητα από τις πινακίδες της Τροχαίας. Οι δήμαρχοι αδιαφορούν (κλασσικά), ενώ πεζοί και οδηγοί φλερτάρουν καθημερινά με το δυστύχημα.

Unknown said...

Καλημερούδια

Δεν με ενοχλούν τα γκράφιτι. Πολλά από αυτά είναι αληθινά αξιόλογα. Εκείνο που με ενοχλεί είναι ότι συνδέονται με μια "στάση" παρανομίας θα έλεγα. Και το ότι, ως συνήθως, στην Ελλάδα όλα γίνονται μόδα...
Από εκεί και πέρα, αφισοκολλήσεις ανεξέλεγκτες, μουτζούρες, αισχρολογίες στους τοίχους και πάει λέγοντας, πρέπει να συμμαζευτούν πάραυτα!

DaNaH said...

Ωραία ανάρτηση Σοφία! Και εμένα με εκνευρίζουν δεόντως οι μουτζούρες, ειδικά πάνω στα παγκάκια πόσο μάλλον όταν αυτά είναι ολοκαίνουρια όπως αυτά τις παραλίας μας!

Γενικώς οι μουτζούρες και τα συνθήματα πάνω σε όποιον άσπρο τοίχο πολυκατοικίας βρουν είναι ό,τι πιο άσχημο.

Όσο για τα γκράφιτι, όταν γίνονται από καλλιτεχνικές ομάδες σε ειδικά μέρη όπου έχουν πάρει άδεια για να δημιουργήσουν τότε είμαι σύμφωνη και ομορφαίνουν την γκρίζα εικόνα των πόλεων. Διαφορετικά, το να παίρνει ένας πιτσιρικάς το σπρέυ και να ψεκάζει όπου του κατέβει, δεν μου αρέσει.

Συμφωνώ και με τον apos φυσικά για τα αυτοκόλλητα (συνήθως αθλητικών ομάδων) πάνω στις πινακίδες της τροχαίας. Όλες οι πινακίδες από πίσω αναφέρουν τις κυρώσεις σε περίπτωση που κάποιος γράψει ή κολλήσει κάτι πάνω τους, αλλά ποτέ δεν έχει πιαστεί κάποιος κι ούτε και οι πινακίδες καθαρίζονται!

Marina said...

Το καλό γκράφιτι είναι τέχνη..στην Ελλάδα όμως τείνει να είναι κακό όνειρο ιδιαίτερα στους κατέχοντες φρεσκοβαμμένους τοίχους σπιτιών..που σε μία νύχτα γεμίζουν αηδέστατες γραμμές και λόγια!.
Κάποιος επίσης πρέπει να κάνει κάτι με τα αυτοκόλλητα που σκεπάζουν τα σήματα της τροχαίας, τους στύλους και όποια επιφάνεια βρούν..παντού.
Αίσχος πιά! Μαζεύψτε τους!

VAD said...

Aλλο γκράφιτι,άλλο μουτζούρες όπου νάναι...
-Μου λειψε ο προεκλογικός χαβαλές,αλλά ευτυχώς γλύτωσα την υποχρέωση να βλέπω κρεμασμένη στις κολόνες την κάθε σκ@τόφ@τσ@...

Σοφία said...

@ Apos: Επειδή δεν οδηγώ, δεν έχω προσέξει τα αυτοκόλλητα στις πινακίδες. Έχω προσέξει όμως τα αυτοκόλλητα στις κολώνες, στους κάδους σκουπιδιών, στους τοίχους και σε όλες τις ελεύθερες επιφάνειες, επίσης τους μουτζουρωμένους πίνακες δρομολογίων στις στάσεις των λεωφορείων, τους μουτζουρομένους χάρτες σε κεντρικά σημεία της πόλης κ.λπ. Γενικώς σε μια όμορφη και μαζεμένη πόλη όπως έχει γίνει η Αθήνα, είναι κρίμα να βλέπεις τόσο μουτζούρωμα και πραγματικά απορώ γιατί δεν ασχολείται κανείς.

@ Lily: Το γκράφιτι είναι επόμενο να συνδέεται με στάση παρανομίας, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετοί "νόμιμοι" τοίχοι για όλους αυτούς που θέλουν να εκφραστούν με το συγκεκριμένο μέσο. Από εκεί και πέρα, εύκολα γίνεται μόδα, όπως κάθε τι παράνομο...

@ Δανάη & Marina: Δεν ξέρω αν θα μου άρεσε να έρθει μια καλλιτεχνική ομάδα να ομορφήνει έναν τοίχο στην πολυκατοικία μου ή στη γειτονιά μου. Προτιμώ έναν άσπρο (ή τέλος πάντων μονόχρωμο) καλοβαμένο τοίχο, από έναν που έχει πάνω μια ζωγραφιά αμφίβολης καλλιτεχνικής αξίας. Κάνω μια μικρή εξαίρεση για τοιχογραφίες όπως αυτές του Βασμουλάκη (που και πάλι θα τις προτιμούσα μακριά από τη γειτονιά μου). Για τις μουτζούρες, τα ΠΑΟ ΟΛΕ και τα σχετικά δεν το συζητώ καν. Είναι μια αηδία.

Όσο για τη λύση, αυτό που έχω δει να έχει αποτέλεσμα στο Λονδίνο είναι όχι η αστυνόμευση (αδύνατον να φυλλάξεις τόσους τοίχους) αλλά το "σβήσιμο" της μουτζούρας με μπογιά το συντομότερο δυνατόν. Στο Λονδίνο οι δήμοι και οι συγκοινωνίες έχουν σαν στόχο να σβήνουν τα γκράφιτι μέσα σε 24 ώρες. Εδώ απ' ό,τι έχω καταλάβει τα σβήνει μόνο το πέρασμα του χρόνου.

@ Vad: Χαβαλές δεν υπάρχει ιδιαίτερος, τα πράγματα είναι πολύ ήπια και πάρα πολύ πολιτισμένα. Όσο για φάτσες, οι μόνες που κυκλοφορούν είναι του Πρωθυπουργού (σε ποσοστό 90%) και του Καρατζαφέρη (το άλλο 10%). Ο Γιωργάκης, η Παπαρήγα, ο Τσίπρας κ.λπ. δεν φαίνονται πουθενά και μπράβο τους.

Mairyliscious said...

αν σκεφτει κανεις ποσο κακο κανουν στο περιβαλλον με τοσο χαρτι για αφισες και φυλλαδια λες και καποιος θα επηρρεαστει απο την αφισα ! παλι καλα που βλεπουμε και τις μουντζουριτσες και γελαμε και λιγο !
ευχαριστω για το σχολιο καλη μου τι κανεις ??ηρθες για να ψηφισεις ???

Mairyliscious said...

α και ξεχασα αγαπω τα graffiti μου φτιαχνουν το κεφι και καθε μερα ολο και περισσοτερα βλεπω στο νησι και χαιρομαι μακαρι να ηταν ολα γεματα παντου , ειναι τοσο ζωντανα με τοσα χρωματα !!!!!

Σοφία said...

Βασικά ήρθα για δουλειές, αλλά με την ευκαιρία θα ψηφίσω κιόλας. Για τα φυλλάδια έχεις απόλυτο δίκιο, κακώς δεν τα ανέφερα γιατί κι αυτά είναι άχρηστα και καταλήγουν πεταμένα από εδώ κι από κει.

Giannis said...

αντε Σοφια καλη ψηφο αυριο.

πλακα πλακα εχω πολυ καιρο να ψηφησω, και αρχιζει να μου λειπει ο τζερτζελες, αλλα που να περνεις αδεια, και να πληρωσεις τοσα λεφτα για το ταξιδι πανω κατω!!!

Σοφία said...

Κι εγώ πρώτη φορά από τότε που πήγα στην Αγγλία, και μόνο επειδή έτυχε και ταίριαξαν οι ημερομηνίες.

Είναι καλή φάση όμως, παρόλο που δεν έχει πολύ τζερτζελέ. Το οποίο βεβαίως είναι ευχάριστο γιατί καθόλου δεν μου έχουν λείψει τα πλαστικά σημαιάκια, οι ντουντούκες, τα κορναρίσματα και οι τσακωμοί. Αν δεν ήταν οι πανταχού παρούσες αφίσες του Πρωθυπουργού, θα έλεγες ότι στην καλύτερη περίπτωση έχουμε Ευρωεκλογές!

Anonymous said...

hahahaha!!

Anonymous said...

για τα γκράφιτι θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Αν και δεν θα με πείραζε να μου πειράξει τον τοίχο μου ο Banksy όπου ο τύπος είναι απίστευτος. Φυσικά υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ μου έκανε κι εμένα θετική εντύπωση που παρότι μεγάλο κόμμα δεν μας έπνιξε στις αφίσες.

Αρκετές φορές οι μουτζούρες είναι κριτική στον επίσημο παραλογισμό...

cortlinux

Anonymous said...

:) σε ότι αφορά τις μουτζούρες συμφωνώ αλλά το γκράφιτι δίνει ζωή στους γκρίζους τοίχους, μα δεν ξέρεις τον μπάνκσυ με τα υπέροχα γκράφιτυ;

Vassilis said...

και όμως θα μπορούσαν να υπάρχουν ειδικοί χώροι, ακόμα και φεστιβάλ όπου όσοι ασχολούνται με το γκράφιτι να μπορούν να ..."ξεδώσουν".
Σε μια πρόσφατη εκδήλωση στο δημοτικό σχολείο της περιοχής μας, μαθητές του γυμνασίου που ασχολούνται με το γκράφιτι είχαν αναλάβει να "ζωντανέψουν" έναν ολόκληρο μουντό τοίχο (περίπου 10*4 μέτρα).

Σοφία said...

@ Sakidio: Συμφωνώ ότι κάποιες μουτζούρες έχουν αξία (χεχε), αλλά αυτό το απέραντο μουτζούρωμα των πάντων που είναι της μόδας στην Αθήνα είναι απλά βρωμιά...

@ Ηλιογράφος: Τον Banksy τον ξέρω, και τον Blek Le Rat επίσης, αλλά θα προτιμούσα να μην διακοσμήσουν τον τοίχο του σπιτιού μου!

@ Vassilis: Είχαμε κι εμείς έναν τέτοιο τοίχο στο πανεπιστήμιο. Καλός ήταν, και ευτυχώς μόνο ένας :-)

DRAMA QUEEN said...

Χαχα! Καλό!
Βασικά κανονικά θα έπρεπε να τους πληρώνει το κράτος για να κάνουν graffiti στην πόλη αλλά τόσο τους κόβει τόσα κάνουν...

Σοφία said...

Μερικούς ίσως θα πρέπει να τους πληρώνουμε για να κάθονται στα σπίτια τους...

Anastasia said...

Σοφάκι έχεις πολύ δίκιο. Αλλά αναλογιστείτε και τα φυλλάδια που έχουν γεμίσει τη πόλη και πρέπει να προσέχεις που πατάς γιατί γλιστάνε.
Πάντως είναι Κυριακή πρωί και ακόμα δεν έχω αποφασίσει ποιόν να ψηφίσω..

Σοφία said...

Έχεις δίκιο για τα φυλλάδια... είναι πολύ ενοχλητικά (και το ίδιο ισχύει και για τα μυνήματα στα κινητά). Τουλάχιστον τα φυλλάδια μπορείς να πεις ότι προσφέρουν κάποια ενημέρωση σε σχέση με τις αφίσες, και στην τελική αφού τα διαβάσεις (ή και χωρίς να τα διαβάσεις) μπορείς να τα πας στους κάδους ανακύκλωσης. Πώς καταλήγουν τόσα φυλλάδια στα πεζοδρόμια δεν έχω καταλάβει, ειδικά όταν τα βλέπω πεταμένα δίπλα σε κάδους σκουπιδιών, συγχίζομαι πάρα πολύ.

Ελπίζω να αποφάσισες. Εγώ ψήφισα ήδη κι ο Θεός βοηθός!

Anonymous said...

Μακάρι να βρεθεί κάποιος κάποια στιγμή να μας απαλλάξει απ' όλου του είδους τις μουτζούρες

Χάρης said...

Εντάξει το αίτημα αυτό έχει χιλιοειπωθεί. Μερικά παιδιά όμως έχουν απίστευτο καλλιτεχνικό ταλέντο και χιούμορ - γιατί να τους το στερήσουμε;

Σοφία said...

@ Vaggelis: Μαζί σου!

@ Χάρης: Γιατί για κάθε παιδί με ταλέντο και χιούμορ υπάρχουν άλλα 9 που δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, και παρόλα αυτά επιμένουν να μουτζουρώνουν.

cinderella said...

Άργησα να έρθω αλλά έσκασα στα γέλια!! Έχω δει κι άλλες, τρομερά ευφάνταστες!! Νομίζω οτι ψηφίζω ναι σε αυτού του είδους τα γκράφιτι!!!
Φιλιά κορίτσι!!!

Υ.Γ. Γύρισες πάνω; Καλά να περνάς!!

konstantinos said...

Εμπνευσμένη αλληλουχία φωτογραφιών! Εκεί που αναρωτιέσαι τι έπαθε η κοπέλα, τσουπ!, ο κωστάκης ανεβαίνει και φορά τα γυαλιά, το μουστάκι και τα κέρατα!!