Thursday 5 August 2010

Κιτρινίσαμε

Όχι από το κακό μας, αλλά από τη ζέστη και την ανυδρία. Καλά, μην φανταστείτε τώρα ζέστη μεσογειακή, αλλά με δεδομένο ότι τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως είμαστε μεταξύ του 14 και του 18 (βαθμοί Κελσίου είναι αυτοί) ενώ φέτος τον Ιούλιο χτυπήσαμε μέχρι και 30άρι, καταλαβαίνετε για τι διαφορά μιλάμε. Ο απρόσμενα ζεστός καιρός σε συνδιασμό με μια συνεχιζόμενη ανυδρία, έχει μετατρέψει τα πάρκα του Λονδίνου, που συνήθως είναι καταπράσινα, σε κιτρινισμένα χωράφια.

Δείτε το St James's Park υπό κανονικές συνθήκες (φωτογραφία του 2008)...


και ξαναδείτε το σε μια φετινή...


Η πρώτη φωτογραφία είναι τραβηγμένη Σάββατο, η δεύτερη καθημερινή απόγευμα μετά από βροχή, γι' αυτό δεν βλέπετε κόσμο στις καρέκλες και στο "γρασίδι".

΄
Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα πάρκα του Λονδίνου.




Τα μόνα σημεία που έχουν γλιτώσει είναι οι ανθόκηποι που ποτίζονται με μικροεκτοξευτήρες (το είδαμε κι αυτό!!).


Ακόμα και έξω από το παλάτι του Μπάκινγχαμ, που οπωσδήποτε πέφτει λίγο νερό παραπάνω, η κιτρινίλα είναι αρκετά έντονη - και σκεφτείτε ότι η φωτογραφία αυτή (όπως και οι όλες οι προηγούμενες) είναι τραβηγμένη μετά από 2-3 μέρες συννεφιάς και ελαφρών βροχών.


Στο μεταξύ, στην υπόλοιπη χώρα βρέχει κανονικά (μουχαχα) και στα βουναλάκια της Σκωτίας η θερμοκρασία έπεσε μισό βαθμό ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ στις 23 Ιουλίου (διπλό μουχαχα). Αν τυχόν ονειρεύεστε βροχές και γρασίδια, πάρτε τις μπότες, τα κασκώλ και τα παλτά σας και βουρ για Σκωτία. Εμείς εδώ στον αγγλικό νότο έχουμε καλοκαίρι. Αμέ!

18 comments:

VAD said...

Δεν ονειρεύομαι κατακαλόκαιρο με βροχές,ας κάνει λίγη ζεστούλα,τη θάλασσα την εχω δίπλα,μη με ζηλεύεις και μη με...ματιάσεις και πλακώσουν βροχές αυγουστιάτικες,καλα πάμε ως τώρα....

kiki said...

Πωωωω! Φοβερή η διαφορα!!!

(διάβαζα το ποστ με τον Κούρδο...:-))

Marina said...

Οαν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο, καθότι γούπατο είναι σαν θερμοκήπιο.. Τα ίδια και χειρότερα στα γραφεία, όπου δεν ανοίγουν συνήθως τα παράθυρα και αν υπάρχουν κλιματιστικά..δεν εχουν κρύο αέρα..

DaNaH said...

Πω πω μεγάλη διαφορά!

Εμείς προς το παρόν απολαμβάνουμε τις ωραίες θάλασσες. Δυστυχώς όμως μπήκε ο Αύγουστος πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίστηκαν και οι πρώτες μέδουσες και δεν μπορείς να κάνεις πια μπάνιο αμέριμνος, πρέπει να'χεις το νου σου!

Anonymous said...

ωραιο το London,αλλά θα πήγαινα μόνο για τουρισμό,δεν μπορώ να ζήσω στην Αγγλία.

αμα δεν βλέπεις και καθόλου ήλιο

αυτή η μουντάδα της Αγγλίας είναι καταθλιπτική.

Σοφία said...

@ VAD: Αφού δεν σε μάτιασα τα περασμένα τρία καλοκαίρια που μας είχε μουλιάσει, δεν έχεις κανένα φόβο φέτος :-)

@ Kiki: Είδες; Έχουμε γίνει Μεσόγειος, πάει και τελείωσε χαχα!!

@ Marina: Φέτος δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα. Ήταν λίγες οι μέρες που είχε μεγάλη υγρασία. Μόνο στο μετρό υποφέρεις λίγο, αλλά στο μετρό υποφέρεις γενικώς.

@ Δανάη: Νομίζω ότι οι μέδουσες είναι πρόβλημα περισσότερο στις ακτές της βόρειας Ελλάδας. Μήπως να κατεβαίνατε προς Πελοπόννησο;

@ Βασίλης: Να σου πω την αλήθεια η μουντάδα από μόνη της δεν είναι τόσο πρόβλημα. Περισσότερο ενοχλητική είναι η βροχή - και οι 14 βαθμοί μέσα στο καλοκαίρι. Φέτος που έχουμε μουντάδα συνδιασμένη με ξηρασία και ζέστη, είμαστε μια χαρά :-)

NdN said...

Με καποιες διακοπές για καταιγίδες όπως οι χτεσινές, αλλα μποροουμε να τα υποφερουμε και αυτα τα ξεσπασματα του καιρου! Το φετινο καλοκαιρι ειναι καλυτερο απο ολα τα προηγουμενα και ελπιζω να μην σταματησει συντομα!

fvasileiou said...

Φέτος δεν ζηλεύω τις αγγλικές δροσιές σας: Στα Γιάννενα που βρίσκομαι καύσωνα ακόμα δεν ζήσαμε, και τις μπόρες μας έχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και τις δροσιές μας και όλα καλά για μας που δεν αντέχουμε τις ζέστες.
Αντιθέτως στην Κύπρο, αν το ακούσατε, φέτος είχαν την υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 100 ετών...

Σοφία said...

@ NdN: Σιγά μην μας πτοήσει μια καταιγιδούλα!! Μια μέρα την εβδομάδα ας βρέχει, αρκεί να έχει ζέστη τις υπόλοιπες. Η ΕΜΥ πάντως λέει ότι στο νότιο τμήμα της χώρας ο καιρός θα εξακολουθήσει να είναι "mainly dry, bright and warm". Για να δούμε τι θα δούμε :-)

@ FVasileiou: Εμ εγώ στην Κύπρο έπρεπε να ζούσα, αλλά ας όψεται!! Όσο για τις δικές σας βροχές, σας εύχομαι εις ανώτερα και σύντομα χειμώνας. Δώστε το καλοκαίρι σε μας που το θέλουμε :-D

gnostosagnostos said...

τρελα βαρεσε και τον καιρο!!!
αφου η μοσχα εγινε αθηνα τοτε πολλα να περιμενουμε...
νομιζω οτι θα δεις και μεγαλυτερες διαφορες απο χειμωνα..

Σοφία said...

Δεν είναι τρέλα, αντιθέτως! Οι ντόπιοι λένε ότι παλιότερα είχαν συχνά τέτοια καλοκαίρια, ζεστά και άνυδρα. Οι υπερβολικές καλοκαιρινές βροχές από πολλούς θεωρούνται ένδειξη υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συνεπώς για τη Μόσχα δεν ξέρω, αλλά εμείς εδώ πάμε καλά :-)

koulpa said...

πωπω θληβερό το κίτρινο.. αυτό που μου άρεσε στην αγγλία ήταν η υγρασία που φούντωνε και παρσίνιζε τα πάντα.. έχασα πάσα ελπίδα πιά;.. :):)
καλησπερούδιαααα :):)

Anonymous said...

Όντως οι φωτογραφίες σου Σοφία, δείχνουν το κιτρίνσιμα του «κακού» που λες…δεν έτυχε να δω το γρασίδι σε τέτοιο χρωματάκι... στο χρώμα της άμμου θα έλεγα…

Καλό απόγευμα να έχεις και να περνάς όμορφα!

Σοφία said...

@ Koulpa: Γρουσούζη, ε γρουσούζη, βρέχει σχεδόν κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα - ευτυχώς βγαίνει και ήλιος πού και πού και δεν προλαβαίνει να πρασινίσει το γρασίδι. Τι σου φταίει το κιτρινάκι, μια χαρά χρώμα είναι, καλοκαιρινό. Αμάν πια με τη μούχλα του πράσινου!!!

@ Zοgia: Έτσι ακριβώς, της άμμου της καλοκαιρινής :-)

KitsosMitsos said...

Η αλήθεια είναι ότι το να βλέπεις κίτρινο στα βόρεια σε ξενίζει λιγάκι!
Αλλά μετά την άμμο στον Τάμεση από Ελλάδα, τώρα τσιμπήσατε και το αντίστοιχο χρωματάκι.Βρε τι σου κάνουν οι κλιματικές αλλαγές!

Σοφία said...

Εμένα δεν με ξενίζει καθόλου, μια χαρά μου φαίνεται! Κι ας μην τα ρίχνουμε όλα στις κλιματικές αλλαγές... τέτοια καλοκαίρια είχαν και παλιότερα στο νησί. Απλά τα τελευταία χρόνια μας είχε σαπίσει στη βροχή και είχαμε ξεχάσει πώς είναι να ζεσταίνεται το κοκαλάκι μας :-)

Πάντως μην λυπάσαι. Ήδη έχουν αρχίσει οι βροχούλες (σύντομο το καλοκαίρι εδώ στις βόρειες χώρες...) και το πράσινο χρώμα σιγά-σιγά ξανακάνει την εμφάνισή του.

konstantinos said...

Ελλάδα γίνατε! Σαν παρατημένο γήπεδο ποδοσφαίρου στην επαρχία φαίνεται το αγαπημένο μου παρκάκι!

Σοφία said...

Μην ανησυχείς... είμαι σίγουρη ότι μετά τις τελευταίες βροχές έχει επανέλθει στις παλιές του δόξες. Και αν όχι, σίγουρα θα επανέλθει σύντομα :-)