Tuesday 6 December 2011

Φώτα, βιτρίνες, εκπτώσεις

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός των κεντρικών εμπορικών δρόμων του Λονδίνου είναι ένας από τους θεσμούς της εορταστικής περιόδου, τόσο που πολλοί πάνε στο κέντρο όχι για να ψωνίσουν αλλά για να "δουν τα φώτα". Ο διάκοσμος ανανεώνεται κάθε χρόνο χωρίς όμως να αλλάζει ολοκληρωτικά, αφού το κόστος είναι μεγάλο. Τα φώτα δεν πληρώνονται από το δήμο, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά από τα μαγαζιά του εκάστοτε δρόμου με σπόνσορες από το χώρο του θεάματος και όχι μόνο.


Στην Oxford Street, οι σκερτσόζικες ομπρελίτσες α λα Μαίρη Πόπινς κάνουν την εμφάνισή τους για τρίτη συνεχή χρονιά. Η μοναδική αλλαγή φέτος είναι τα μεγάλα αστέρια που έχουν τοποθετηθεί αντί για τα δώρα που είχαμε πρόπερσυ και πέρσυ. Λίγο άσχετος ο συνδιασμός ομπρέλα-δώρο-αστέρι, αλλά τέτοιες εποχές δεν είναι να έχεις πολλές απαιτήσεις.


Στη διπλανή Regent Street, τα φώτα είναι ένας αχταρμάς από αιωρούμενα αστέρια και κάτι άχαρα πράσινα πανώ που διαφημίζουν τον φετινό σπόνσορα, δηλαδή την κινηματογραφική ταινία Arthur Christmas. Να πω ότι ενθουσιάστηκα, θα πω ψέμματα.


Η Carnaby Street έχει ολοκαίνουριο στολισμό φέτος, όπως κάθε χρόνο. Προσωπικά είναι σταθερά ο αγαπημένος μου δρόμος γιατί τα φώτα της είναι πάντα τα πιο πρωτότυπα. Φέτος το ντεκόρ αποτελείται από γκυ με διαδραστικές μπάλλες που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το ρυθμό διάφορων τραγουδιών. Στη φωτογραφία δεν φαίνεται τόσο ωραία (έπεσα και σε κοιμισιάρικο άσμα) αλλά από κοντά ο στολισμός ήταν πολύ εντυπωσιακός.


Αυτή είναι η St Christopher's Place, ένας μικρός δρόμος κοντά στην Oxford Street. Βασικά έψαχνα την Bond Street, αλλά με τις παρακάμψεις και τα εμπόδια λόγω έργων (εξ αιτίας των Ολυμπιακών βεβαίως βεβαίως) βρέθηκα από την αντίθετη πλευρά. Αρκετά συμπαθής στολισμός χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Έβγαλα μια φωτογραφία για το καλό.


Εκτός από τον στολισμό των δρόμων, ο κόσμος πάει στο κέντρο για να δει τις βιτρίνες των μαγαζιών, που είναι αξιοθέατο από μόνες τους. Φέτος αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η πολυ-πολυχρωμία...


...ενώ το φημισμένο πολυκατάστημα Selfridges με τις 27 βιτρίνες πρωτοτυπεί επιλέγοντας τις αποχρώσεις του άσπρου και του κρεμ, με λίγο γκρι για να σπάει η μονοτονία. Απ' όσο θυμάμαι, είναι η πρώτη φορά που το Selfridges κάνει μονοχρωματικές χριστουγεννιάτικες βιτρίνες (τουλάχιστον) από το 2006 και μετά.


Οφείλω να ομολογήσω ότι κάποιες βιτρίνες με ρούχα τις βρήκα λίγο ανησυχητικές. Λέτε να έχουμε επιστρέψει στη δεκαετία του 80 και να μην το έχουμε καταλάβει;


Όπως κάθε χρόνο από το 2008 που άρχισε η γκαντέμα η κρίση, μαζί με τους στολισμούς έχουμε και τις προσφορές, οι οποίες παλιότερα ήταν ανήκουστες τέτοια εποχή. Βέβαια περισσότερο για εκπτωσούλες πρόκειται, και προσφορές του στυλ "αγοράζοντας τρία, παίρνετε το ένα δώρο" (το φθηνότερο εννοείται). Αρχικά χαίρεσαι βλέποντας τα βαρύγδουπα -50% και μετά προσγειώνεσαι όταν προσέχεις τη μαγική φράση "up to" γραμμένη με λιλιπούτεια γράμματα στη γωνία. Κάτι άλλο που πρόσεξα είναι ότι με εξαίρεση τα μεγάλα πολυκαταστήματα (Selfridges, Marks & Spencer, Debenhams κ.λπ.) τα περισσότερα μικρότερα μαγαζιά έχουν στολίσει από ελάχιστα ως καθόλου και με μεγάλη φειδώ ως προς λαμπάκια, φωτάκια και γενικότερα ό,τι γυαλίζει πολύ και καίει ρεύμα.


Σε γενικές γραμμές, ο φετινός στολισμός είναι λίγο πιο χύμα, λίγο πιο σκέτος, λίγο πιο οικονομικός από άλλες χρονιές. Ο ενθουσιασμός των μικρών παιδιών όμως είναι ακριβώς ο ίδιος. Και όπως λέει η φίλη μου η Sal, δεν είναι ανάγκη τα φώτα να φαίνονται από τη στρατόσφαιρα για να καταλάβουμε ότι έχουμε γιορτές.

17 comments:

kalo paidi alla... said...

νοσταλγία... :\

Κώστας Ανδρεόπουλος said...

London town! Θαυμάσιος μουσικός προορισμός για μένα που λατρεύω τη rock μουσική σκηνή. Όμως τα Χριστούγεννα προτιμώ παραδοσιακά την Ελλαδίτσα μας, παρόλο που αρκετοί γονείς φέτος θα αναγκαστούν να εκτελέσουν ή να εξαφανίσουν τον Αη Βασίλη εντέχνως πως από τα μάτια των μικρών, εξαιτίας της κρίσης μας, η οποία σαφώς διαφέρει κατά πολύ από αυτή της Αγγλίας.

Any way.... Όμορφο το ταξίδι σου, όμορφες οι φωτος σου, όπως όμορφη κι εσύ....

Σοφία said...

@ Kalo paidi alla: Σε νιώθω :-)

@ Κώστας Ανδρεόπουλος: Η κρίση νομίζω ότι είναι χειρότερη στην Αγγλία (σκέψου ότι μετράμε ήδη 3 χρόνια απολύσεων, μειώσεων, περικοπών και ακόμα φως δεν έχουμε δει στο τούνελ). Μην θαμπώνεσαι από τα λαμπάκια... κοίτα στις φωτογραφίες πόσοι είναι αυτοί που κουβαλάνε σακούλες με ψώνια και πόσοι περπατάνε κουνώντας τα χέρια. Και να σκεφτείς ότι οι περισσότεροι δεν είναι καν ντόπιοι (μάλιστα πάρα πολλοί ήταν Έλληνες).

Στο άβαταρ δεν είμαι εγώ, ευχαριστώ όμως για τα όμορφα σχόλια :-)

DaNaH said...

Αχ λατρεύω το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο! Έστω και με λιγότερη διακόσμηση όπως λες εσύ, έχει πάλι περισσότερη διακόσμηση απ'ό,τι έχουμε εμείς εδώ! Επίσης λατρεύω που κάθε χρόνο ο στολισμός αναφέρεται σε μια ταινία και έτσι δεν είναι μονότονος και έχεις αγωνία τι θα είναι τον επόμενο χρόνο και τι φώτα θα βάλουν! :)

Φιλιά πολλά!

magda said...

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου Σοφία μου, μας έβαλαν στο πνεύμα των Χριστουγέννων!
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν θα μείνει κανείς ανέγγιχτος από την κρίση.Κρίμα...
Ότι οι μαγαζάτορες είναι οι σπόνσορες του στολισμού, δεν θα το φανταζόμουν.Πίστευα πως είναι δουλειά του Δημάρχου.
Σ'ευχαριστώ που τόσο ωραία μας ταξιδεύεις στους δρόμους του Λονδίνου!
Καλό βράδυ

Σοφία said...

@ Δανάη: Ας είναι καλά το Χόλλυγουντ που ακόμα ρίχνει χρήμα χάριν διαφημίσεως... αλλιώς μπορεί να βλέπαμε τις βιτρίνες υπό το φως κεριών ;-)

@ Magda: Η αγορά εδώ είναι υποτονική από τότε που άρχισε η κρίση στα μέσα του 2008. Το στοίχημα είναι αν θα κρατηθεί ή θα κλατάρει (και μαζί της η χώρα). Δυστυχώς οι καιροί είναι χαλεποί. Όσο για τα φώτα, πολλοί νομίζουν ότι είναι του δημάρχου, αλλά καμία σχέση. Ο δήμος στήνει μόνο το δέντρο (το οποίο είναι χορηγία των Νορβηγών) και τη φάτνη στην Trafalgar Square.

Anastasios said...

Καλώς την!

Κάποτε παραπονιόμασταν ότι οι στολισμοί ονομάζονταν "χειμωνιάτικοι" κι όχι "χριστουγεννιάτικοι". Τώρα βλέπουμε πολύ λιγότερους, ιδιαίτερα στις συνοικίες!

Εμείς πάντως στολίσαμε σήμερα το δέντρο και τα παράθυρα!

Σοφία said...

Και του χρόνου σας εύχομαι!

Πλάκα-πλάκα, στις συνοικίες δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα από στολισμό φέτος. Μάλλον δεν περισσεύει χρήμα για τέτοιες πολυτέλειες :-(

fvasileiou said...

Σοφία, πολύ χαίρομαι που επέστρεψες. Οι Κόκκινες Νύχτες ήταν -είναι- πάντα ένα παράθυρο για μένα.
Θα τα λέμε!

Σοφία said...

Να 'σαι καλά Φώτη!

KitsosMitsos said...

Μπας και σπάσει λίγο η γκρίνια μας. Μακάρι να αλλάξει η διάθεση.

Σοφία said...

Ας μην ξεκινήσω να λέω πόσο άσκοπη και περιττή είναι η γκρίνια... και πόσο ψυχοφθόρα... γι' αυτό κι εγώ προσπαθώ να ασχολούμαι μόνο με πράγματα που με κάνουν να χαμογελώ :-)

koulpa said...

και του χρόνου σοφία μου.. καλά να είμαστε και τα άλλα τα βρίσκουμε.. :) :)
αχ.. κι εγώ σα παιδάκι τα βλέπω τα λαμπιόνια και τα στολίσματα.. έχω χρόνια να δώ εκ του φυσικού.. ας είστε καλά εσείς που ποστάρετε φωτογραφίες.. :) :)
την καληνύχτα μου :) :)

Crazy Tourists said...

Πόσο μ'αρέσουν οι φωτογραφίες σου και η περιγραφή! Με βάζεις σε γιορτινό κλίμα!

Μήπως τα Χριστούγεννα του 12 να έρθουμε μια βόλτα προς τα κει;

Τρελοτουρίστρια

Σοφία said...

@ Koulpa: Σωστό σε βρίσκω! Και του χρόνου καλύτερα!

@ Τρελοτουρίστρια: Τι το λέτε και δεν το κάνετε; Τόσες αναρτήσεις έχω κάνει για το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο... κρίμα είναι να πάνε χαμένες :-)

Penny (Pyksida) said...

Σοφία, μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι! Αλλά αυτό το ξέρεις ήδη! Χρόνια Πολλά με αγάπη και υγεία! Και φώτα στη ψυχή, όχι στους δρόμους!!

Σοφία said...

Επίσης Πέννυ! Και ευχαριστώ :-)