Wednesday 18 November 2009

Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο: μέρος δεύτερο

Στην ανάρτηση αυτή θα σας δώσω μερικές ιδέες για πράγματα που μπορείτε να κάνετε ή να δείτε στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, και ειδικά από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Χριστουγεννιάτικα φώτα


Το Λονδίνο φημίζεται για τον στολισμό των δρόμων του. Όλοι οι δήμοι στολίζουν, αλλά τα φώτα στο κέντρο είναι τα πιο εντυπωσιακά. Οι δρόμοι και οι περιοχές που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε είναι η Oxford Street, η Regent Street, η Carnaby Street, η Bond Street, η Marylebone, το Covent Garden και η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Οι στολισμοί στις περιοχές αυτές είναι πολύ πρωτότυποι και αλλάζουν κάθε χρόνο.

Σήμερα άναψαν τα φώτα στην Marylebone High Street και αύριο ανάβουν στην Bond Street. Οι τελετές για το άναμα των φώτων συνήθως περιλαμβάνουν συναυλίες, παραστάσεις, ενίοτε πυροτεχνήματα και επίσημους καλεσμένους. Φέτος τα φώτα στην Oxford Street άναψε ο Jim Carrey, ενώ στην τελετή της Bond Street επίσημη καλεσμένη είναι η ηθοποιός Anna Friel.

Στολισμένες βιτρίνες


Οι βιτρίνες των περισσότερων μαγαζιών στολίζονται όχι μόνο με λαμπιόνια και αγιοβασίληδες, αλλά και με ειδικό στήσιμο των προϊόντων. Οι βιτρίνες των πολυκαταστημάτων του κέντρου (Debenhams, John Lewis, House of Fraser, Marks & Spencer) είναι εντυπωσιακές, αλλά οι καλύτερες είναι οι 27 βιτρίνες του Selfridges, για τις οποίες ο μόνος χαρακτηρισμός που ταιριάζει είναι "υπερπαραγωγές". Άλλες βιτρίνες που αξίζει να δείτε είναι αυτές του παιχνιδάδικου Hamleys στην Regent Street, που τα Χριστούγεννα έχει την τιμητική του.

Η καλύτερη ώρα να δείτε τα φώτα και τις βιτρίνες, ειδικά αν θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες, είναι μετά τις 8-9 το βράδυ που κλείνουν τα μαγαζιά και κυκλοφορεί λιγότερος κόσμος.

Ψώνια, ψώνια, ψώνια


Φέτος η κίνηση στην αγορά είναι αυξημένη, οπότε δεν προβλέπεται να έχουμε πρόωρες εκπτώσεις (όπως πέρσυ που τα μαγαζιά μείωσαν τις τιμές πριν τα Χριστούγεννα για να προσελκύσουν αγοραστές). Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές προσφορές, όπως "3 for 2" σε είδη δώρων. Δεδομένου ότι αυτή την εποχή η λίρα και το ευρώ έχουν μια πολύ καλή (υπέρ του ευρώ) ισοτιμία, οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για όσους έρχονται από την ευρωζώνη.

Τα περισσότερα πολυκαταστήματα έχουν ειδικά Christmas shops, δηλαδή ολόκληρα τμήματα που πουλάνε μόνο χριστουγεννιάτικα στολίδια. Τα Christmas shops του Selfridges και του Harrods αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη. Αν έρθετε πριν τον Αύγουστο ή μετά τον Δεκέμβριο, μπορείτε να βρείτε χριστουγεννιάτικα σε ένα μικρό μαγαζί κοντά στον σταθμό του London Bridge που λέγεται (ναι, το βρήκατε) The Christmas Shop και είναι ανοιχτό όλο το χρόνο.

Αν είσαστε εδώ μετά τις 26 Δεκεμβρίου που θα αρχίσουν οι εκπτώσεις, δεν θα πιστεύετε πόσο φτηνά θα είναι όλα, ειδικά οι συσκευασίες δώρων, των οποίων οι τιμές μειώνονται στο μισό αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Γι' αυτό ελάτε προετοιμασμένοι και κυρίως με άδειες βαλίτσες.

Χριστουγεννιάτικα παζάρια


Τα χριστουγεννιάτικα παζάρια είναι μια παράδοση από την κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα από τη Γερμανία και την Αυστρία, που τα τελευταία χρόνια αρχίζει να εξαπλώνεται και στην Αγγλία. Τα αγγλικά παζάρια είναι κάπως σαν πανηγύρια, αλλά με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Περιλαμβάνουν υπαίθριες αγορές κυρίως με χριστουγεννιάτικα είδη, καντίνες που πουλάνε λουκάνικα, κρέπες και ζεστό αρωματισμένο κρασί, και ένα μικρό ή μεγαλύτερο λούνα παρκ.

Το μεγαλύτερο λονδρέζικο παζάρι γίνεται στο Hyde Park και λέγεται Winter Wonderland. Δεν μοιάζει και πολύ με τα γερμανικά παζάρια αλλά έχει ωραία ατμόσφαιρα, και το κυριότερο ξεκινάει από τις 21 Νοεμβρίου και λειτουργεί μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ. Κλείνει μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα.


Το πιο αυθεντικό χριστουγεννιάτικο παζάρι θεωρείται το Παζάρι της Κολωνίας στo Southbank Centre, το οποίο λειτουργεί με πιο γερμανικό ωράριο από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, από τις 20 Νοεμβρίου ως τις 23 Δεκεμβρίου. Δεν έχει τύχει να πάω, οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά πόσο αυθεντικό είναι ή αν μοιάζει με το πραγματικό παζάρι της Κολωνίας, πάντως μπορείτε να διαβάσετε εδώ την περιγραφή του Γκρινιάρη, που το επισκέφτηκε πέρσυ τέτοιο καιρό.

Για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσει Christmas Fair στον εκθεσιακό χώρο 02 (πρώην Millennium Dome) κοντά στο Greenwich. Από τις περιγραφές φαίνεται ενδιαφέρον για όσους λατρεύουν τα λούνα παρκ τύπου Allou. Το 02 βρίσκεται στις όχθες του Τάμεση και αν αποφασίσετε να πάτε, ο πιο εύκολος τρόπος είναι με καράβι της εταιρίας Thames Clippers, που μπορείτε να πάρετε από το κέντρο της πόλης (Westminster, Waterloo, Tower Bridge κ.λπ.). Στο 02 θα βρείτε επίσης εστιατόρια, μπαρ και σινεμά, όλα κάτω από την ίδια στέγη.

Εκτός από τα χριστουγεννιάτικα παζάρια, αξίζει να επισκευτείτε τουλάχιστον μία από τις 20 υπαίθριες αγορές που υπάρχουν στο κεντρικό Λονδίνο. Κάποιες που θεωρείται ότι αξίζουν ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών είναι το Portobello, το Spitalfields, το Camden και το Covent Garden. Πριν πάτε, ελέγξτε πότε λειτουργεί η κάθε μία, γιατί μερικές ανοίγουν μόνο συγκεκριμένες μέρες.

Υπάρχουν επίσης κάποια πιο παραδοσιακά Christmas fairs, τα οποία στήνονται μόνο για 1-2 μέρες και πουλάνε κυρίως εποχιακά είδη και χειροτεχνήματα. Αν είσαστε στο Λονδίνο στις 28 ή 29 Νοεμβρίου, αξίζει να επισκευτείτε το Christmas fair στο Chelsea Physic Garden και παράλληλα να δείτε έναν από τους πιο όμορφους κήπους του Λονδίνου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χριστουγεννιάτικες αγορές και τα διάφορα παζάρια σας παραπέμπω στα σχετικά άρθρα του London Town και του Time Out.

Πατινάζ


Μια άλλη χριστουγεννιάτικη συνήθεια είναι το πατινάζ, ειδικά τα βράδυα. Από τα μέσα Νοεμβρίου στήνονται διάφορες υπαίθριες πίστες σε όλο το Λονδίνο και λειτουργούν συνήθως μέχρι το τέλος του χειμώνα. Μια από τις πιο εντυπωσιακές είναι η πίστα στο Somerset House, μόλις 10 λεπτά περπάτημα από την Trafalgar Square, που μένει ανοιχτή ως τις 24 Ιανουαρίου. Αν δεν έχετε κάνει ποτέ πατινάζ, στις περισσότερες πίστες υπάρχουν ειδικοί δάσκαλοι που μπορούν να σας δείξουν τα βασικά.

Έχω την εντύπωση ότι φέτος λειτουργούν λιγότερες πίστες απ' ό,τι συνήθως, ίσως γιατί η ΕΜΥ έχει προβλέψει χειμώνα σχετικά ζεστό και βροχερό. Ας ελπίσουμε να έχουν κάνει λάθος ώστε τουλάχιστον οι πίστες που λειτουργούν να πάνε καλά και να μην κάνουμε πατινάζ κρατώντας ομπρέλα!

37 comments:

DaNaH said...

Αχ τι υπέροχα πράγματα είναι αυτά καλέ! Πόσες πολλές επιλογές έχει κανείς κατά τις εορτινές μέρες στο Λονδίνο! Σαν να ζεις σε ένα ονειρικό παραμύθι!

Γιατί δεν παίρνουν και οι "άρχοντες" εδώ παράδειγμα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες; Τι να πει κανείς! :-/

Anastasios said...

Το Σ/Κ θα έλθει εδώ η εκδότριά μου από Αθήνα. Με ρωτούσε τι θα μπορούσε να κάνει τις ημέρες που θα είναι εδώ για... (βλέπε σημερινή μου ανάρτηση).

θα της πω να διαβάσει τις τελευταίες δικές σου αναρτήσεις για να πάρει ιδέες.

Σοφία said...

@ Δανάη: Δεν ξέρω για τους άρχοντες, τα περισσότερα που γίνονται εδώ είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Π.χ. τα φώτα της Oxford Street είναι πρωτοβουλία του εμπορικού συλλόγου, όχι του δημάρχου.

Επιπλέον έχε υπόψην σου ότι και τα μεγέθη είναι διαφορετικά, δηλαδή με τόσους εμπορικούς δρόμους στο Λονδίνο είναι φυσικό να υπάρχουν 5-6 που αξίζει να τους δεις στολισμένους.

@ Anastasios: Θα ακολουθήσει και 3ο μέρος με μερικές ιδέες ακόμα ;-)

DaNaH said...

Δυστυχώς στην Ελλάδα ο καθένας για τον εαυτούλη του κοιτάζει και φροντίζει, επομένως από ιδιώτες το βλέπω απίθανο να γίνει μια τέτοια κίνηση ποτέ. Ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση που έχει γίνει αιτία-καραμέλα να μη γίνεται τίποτα!

Yannis Kapnidis said...

Ακόμη δεν αξιώθηκα να επισκεφτώ αυτή την πόλη. Τα Χριστούγεννα η Ρώμη δεν έχει ούτε τα μισά στολίδια. Μόνο το Βατικανό αξίζει εδώ.

Ελπίζω να τα καταφέρω πριν την Ολυμπιάδα!

Πολλά φιλιά Σοφία μου και καλές φωτογραφικές αποστολές!!!

Σοφία said...

@ Δανάη: Μα κι εδώ τον εαυτούλη τους κοιτάζουν (αλίμονο αν τα έκαναν αυτά από χριστιανική αγάπη) απλά κρίνουν πως ό,τι σπαταλήσουν θα το πάρουν πίσω εις διπλούν από την αυξημένη κίνηση της αγοράς. Δεν ξέρω αν θα γινόταν το ίδιο και στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, άλλωστε εδώ μιλάμε για πολυκαταστήματα με διεθνή παρουσία, όχι για ένα μικρό εμπορικό που πουλάει ρούχα, παπούτσια ή εσώρουχα.

@ Hellenic Potion: Νομίζω ότι καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν έχει τόσα χριστουγεννιάτικα στολίδια όσα το Λονδίνο. Σου εύχομαι να το δεις και σύντομα :-)

Anonymous said...

Giati mas kaneis etsi? Den tha mporesouma na pame kai fetos :'( Tora ta blepo toulaxiston ego ola kai klaio!

An eimai tuxeri tha mporeso na paro to traino kai na pao stin Kopegxagi, ekei exoun ena megalo xristougenniatiko pazari.

kat. said...

ουάου..


(αυτό έχω μόνο να πω!)..

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ.ΤΙ ΤΕΛΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ.

fvasileiou said...

Τι ωραία - τι ωραία - τι ωραία!!!

Ρούφηξα στην κυριολεξία και τις δυο αναρτήσεις σου, Σοφία, για το Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο.

Μακάρι να ακολουθήσει και τρίτο μέρος -εμείς δεν κουραστήκαμε, ελπίζω ούτε κι εσύ!

deninho said...

Πολύ ωραία πράγματα έχετε εκεί! Να δω πότε θα μπορέσω να ξαναέρθω Χριστούγεννα. Οι εκπτώσεις, κακά τα ψέματα, είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να επισκεφθείς το Λονδίνο τέτοια εποχή, και να συνδυάσεις και το τερπνόν [γιορτινή ατμόσφαιρα] με το οφέλιμο [καλές αγορές]

Φέτος, μπορώ να πω ότι, ζηλεύω όσους μένουν ή θα πάνε στην Ευρώπη για Χριστούγεννα :P

Σοφία said...

@ Νiki: Αν πας Κοπενγχάγη να μου πεις για το παζάρι! Δεν έχω πάει ποτέ σε σκανδιναβικό χριστουγεννιάτικο παζάρι και έχω περιέργεια για το πόσο μοιάζουν στα αντίστοιχα γερμανικά.

@ Kat: Μονοσύλλαβη και περιεκτικότατη :-)

@ JK: Ξανα-καλωσήρθες! Υπάρχουν κι άλλες επιλογές (τις έχω κρατήσει για την επόμενη ανάρτηση).

@ FVasileiou: Ελπίζω ότι θα αντέξω και για τρίτο μέρος, μιας που έχω έτοιμο το υλικό!

@ Deninho: To Λονδίνο δεν φεύγει... και του χρόνου τα Χριστούγεννα εδώ θα είναι ;-)

A.D said...

Με ταξιδιωτικους οδηγους δεν εχει σχεση. Με το timeout London επισης. Το επιθετό της δεν ειναι Λιβανη ή Μπαρμπουνακη. Τι διαολο..

Σοφία said...

Για ποιαν λέμε;;;

Vassilis said...

Πολύ όμορφη η ατμόσφαιρα που μας περιγράφεις Σοφία.
Είχαμε επισκεφθεί το Λονδίνο με την Άσπα πριν από χρόνια αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και ήταν απίθανα.
Αυτό με την ισοτιμία λίρας/ευρώ μας ...δελεάζει για ηλεκτρονικές αγορές από Αγγλία!
Α! πίστα πατινάζ υπάρχει και στο Golden Hall στο Μαρούσι φέτος, ίσως όχι τόσο μεγάλη όσο αυτές στο Λονδίνο, αλλά έχουμε, ...αμ πως :)

A.D said...

... ακόμα διαβάζω, είναι πολλά ...

αντιρρησιας συνειδησης said...

geia!sorry αλλα οπως σου προειπα δεν με ενθουσιαζουν πολυχρωμοι και πολυφωτοι δρομοι γεματοι απο μοναχικα πληθη.δεν λεω, ωραια ειναι κι αυτα και το καταναλωτικο οργιο στο οποιο μας οδηγουν αλλα θα με ενθουσιαζε εντονα αν προβαλλες photos με αχανη παρκα του λονδινου γεματα κοριτσια να λιαζονται ανεμελα.στην ελλαδα βλεπεις τα παρκα τα σνομπαρουν οι ελληνιδες. αυτοκινητο,τσιγαρο και φραπε στην καφετερια.μιζερια δηλαδη..... .
γεια......

Σοφία said...

@ Vassilis: Βιαστείτε όμως γιατί ποιος ξέρει πότε θα ξαναπάρει η λίρα τα πάνω της. Ήδη πάει καλύτερα απ' ό,τι το καλοκαίρι, αν και η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη για μικρά ποσά.

Κάτι φίλοι μου έκαναν πατινάζ στην Τρίπολη πέρσυ τα Χριστούγεννα, και μάλιστα σε υπαίθρια πίστα ;-)

@ A.D.: Να σου ευχηθώ καλή συνέχεια ή καλά ξεμπερδέματα;

@ Αντιρρησίας Συνείδησης: Πού να βρω μάτια μου κορίτσια να λιάζονται μες το καταχείμωνο;;;

A.D said...

Καλημερα. Thanks God its friday.

Anonymous said...

σ΄ευχαριστώ για το σχόλιό σου στο blog μου. Είσαι πάντα τόσο ευγενική!

Φιλιά!

Χάρης said...

Μη μου πεις ότι ήδη έχετε στολίσει τους δρόμους του Λονδίνου; Θα τρελαθούμε τελείως δηλαδή...

Σοφία said...

@ A.D.: Thank God indeed :-)

@ Νίκη: Να 'σαι καλά!

@ Χάρης: Οι κεντρικοί δρόμοι φωτίζονται στις αρχές Νοεμβρίου. Οι βιτρίνες στολίζονται το αργότερο μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών!

Διάβασε την προηγούμενη ανάρτηση και θα καταλάβεις ;-)

NdN said...

Τις λατρεύω αυτές τις αναρτήσεις σου για το Λονδινάκι! Θα πάω στο λούνα παρκ στο Ο2. Και φυσικά θα επισκεφτώ και πολλές αγορές. Μου αρέσουν πολύ οι στολισμοί εδω και φέτος θα τους χαρώ και με το παραπανω καθότι η επιστροφη στην πατρίδα είναι προγραμματισμένη για τις 24 Δεκέμβρη! Ψώνια μέχρι την τελευταία στιγμή!

underworld said...

καλά που υπάρχουν blog σαν το δικό σου(Αγγλία μεριά!) και της DaNaH(Ελλάδα μεριά!) και μας ταξιδεύετε λίγο!!

Penny said...

Ερώτησις: Το Ο2 είναι ο ίδιος χώρος με αυτόν που γίνονται οι συναυλίες???

Και στην ΑΘήνα, πάντως, έχουν ήδη ανοίξει τα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και ορισμένα μαγαζιά έχουν στολιστεί. Όχι όπως παλιά που περίμεναν τις παραμονές για να το κάνουν.

Me:Moir said...

Καλά λέω εγώ πως πρέπει να εκδόσουμε ταξιδιωτικό οδηγό με βάση τα ποστ σου! Καλημέρα (απο τα πάτρια εδάφη πλέον...)

Σοφία said...

@ NdN: Καλή διασκέδαση σου εύχομαι!

@ Underworld: Να 'σαι καλά :-)

@ Penny: Ναι, είναι ο ίδιος χώρος. Παλιότερα λεγόταν Millennium Dome.

@ Me:Moir: Ξέρεις κανέναν καλό εκδότη; Χαχα! Πώς πέρασες αλήθεια στο Λονδινάκι;

kiki said...

Uα μελετησω προσεκτικά τα 2 ποστ και εύχομαι μια μέρα να κάνω Χριστούγεννα εκεί ή σε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα!

moukelis said...

Αχ,Χριστουγεννα στο Λονδινο,θελωωωωωωωωωωωωωωω!
Μας ελειψες Σοφακι.

Σοφία said...

Αυξημένη η κίνηση φέτος; Δεν υπάρχει κρίση εκεί;
Λατρεύω τα Χριστουγεννιάτικα παζάρια! Πόσο θα ήθελα να ήμουν εκεί!!!
;-)
Καλησπέρα Σοφάκι!

fpboy said...

Όντως, εχω βρεθεί Λονδίνο αμέσως μετά τις γιορτές και είχα πάθει πλάκα με το πόσο φτηνά ήταν όλα!
Εϊναι ''ψαρωτικό'' την πρώτη φορά που το βλέπεις.

Estrella is little miss Greeky said...

Ρε Σοφάκι, εσύ με τις αναρτήσεις σου όλο μας κάνεις να ζηλεύουμε, τί θα γίνει? Θέλω να έρθω Λονδίνο σου λέω...

Natassa said...

ΖΗ-ΛΕΥ-Ω .-

Anonymous said...

τι όμορφο το blog σου!!! να σαι καλα που τα μοιραζεσαι ολα αυτα με μας!
παναγιωτα!

Ιάκωβος said...

οι εικόνες είναι υπέροχες -σχεδόν θέλω να έρθω Λονδίνο!
Αν θέλεις πέρνα και από www.alexiptoto.net - Αλεξήπτωτο, Διαδικτυακό Περιοδικό Λόγου και Τέχνης, να μας δεις.
Καλό απόγευμα...

Σοφία said...

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια!

@ Σοφία: Κρίση υπάρχει, αλλά η αγορά έχει αρχίσει να κινείται, πράγμα πολύ ενθαρρυντικό.

@ Ιάκωβος: Θα περάσω να σας επισκευτώ.

Crazy Tourists said...

Ο καιρός είναι ανάλογος του χριστουγεννιάτικου mood; Γιατί εμείς εδώ, καλοκαίρι έρχεται εμπρός βήμα ταχύ!!

Τρελοτουρίστρια