Sunday 25 March 2007

Free Ηugs κατά του AIDS


FREE HUGS A PARIS
Uploaded by Patapon

Το βιντεάκι αυτό παίζεται στη Γαλλική τηλεόραση, στα πλαίσια της προσπάθειας ενημέρωσης για το AIDS και καταπολέμησης των διακρίσεων απέναντι στους φορείς του υιού.

Δεν χρειάζεται να ξέρετε γαλλικά, γιατί οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Ένας νεαρός περιφέρεται στο Παρίσι κρατώντας μια πινακίδα που λέει FREE HUGS. Στην αρχή όλοι τον κοιτούν με στραβό μάτι, αλλά σιγά-σιγά κάποιοι ξεθαρρεύουν και τον πλησιάζουν.

Είναι ένα πολύ όμορφο, πολύ προσεγμένο βίντεο, που σε κάνει να χαμογελάς και μόνο στην ιδέα ότι θα μπορούσες να αγκαλιάσεις κάποιον άγνωστο έτσι, χωρίς λόγο και αιτία.

Στο τέλος λέει τα εξής:

To AIDS δεν μεταδίδεται έτσι.
Η αγάπη όμως ναι.
Μαζί, αγωνιζόμαστε κατά της προκατάληψης.

Μπορείτε να το δείτε σε καλύτερη ποιότητα και (οι γαλλομαθείς) να διαβάσετε για την εκστρατεία "Free Hugs κατά του AIDS" στην ιστοσελίδα του INPES, που είναι το ινστιτούτο για την πρόληψη και την ενημέρωση για θέματα υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Free Hugs θα βρείτε εδώ.

9 comments:

Anonymous said...

ολα τα λεφτα ειναι η σκηνη οπου η γιαγια του χτυπαει την πλατη για να τον αγκαλιασει!!Γαματη!

Ωραιο το concept...αν και αναρωτιομουν λιγο αργοτερα αν ειναι στημενο αν κρινω απο την ξαφνικη ριζικη αλλαγη στην συμπεριφορα του κοσμου. Κι ετσι να ειναι παντως η σκηνη με την γιαγια ειναι πολυ συγκινητικη και το μηνυμα που θελουν να περασουν παρα πολυ σημαντικο. Μπραβο που το ανεβασες και στο μπλογκ σου...

Σοφία said...

Ναι, ναι, στημένο είναι. Στην ουσία είναι διαφήμιση για την εκστρατεία "Free hugs" που περιλαμβάνει τηλεοπτικές εκπομπές για το AIDS και μια ιστοσελίδα για virtual free hugs.

Τα free hugs ξεκίνησαν σαν ιδέα το 2004 στην Αυστραλία (θα βάλω λεπτομέρειες στο ποστ) κι έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τον κόσμο με πολλούς τρόπους. Εδώ έχω δει free huggers τα Χριστούγεννα. Πάνε σε εμπορικά κέντρα και προσφέρουν "δωρεάν αγκαλιές" για να θυμήσουν στον κόσμο ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι (μόνο) για ψώνια...

Υ.Γ. Κι εμένα μου άρεσε πολύ η γιαγιά!

Anonymous said...

Ότι είναι στημένο είναι σίγουρο, γιατί λίγοι [έως ελάχιστοι] θα αγκάλιαζαν στον δρόμο έναν άγνωστο...

lazinio said...

τελικά οι γάλλοι εκτός από ωραία κρουασάν κάνουν και ωραία σποτάκια..

Σοφία said...

@ Redhathacker: Το βιντεάκι, παρότι στημένο, είναι αντιγραφή του πρωτότυπου Free Hugs (εξ Αυστραλίας) όπου τα πράγματα έγιναν έτσι ακριβώς - δηλαδή στην αρχή δεν πλησίαζε κανείς, αλλά σιγά-σιγά ο κόσμος ξεθάρρεψε κι άρχισαν να πέφτουν απανωτές αγκαλιές. Βέβαια και το πρωτότυπο είναι μονταρισμένο για να "χωρέσει" στα πλαίσια ενός μουσικού βιντεοκλίπ, αλλά το θέμα είναι ότι έγιναν όλα έτσι: η γριούλα που πλησιάζει πρώτη, η αγκαλιά μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου κ.λπ.

@ Lazinio: Ωραίες αντιγραφές κάνουν... αλλά εντάξει, τους το συγχωρούμε, γιατί το σποτάκι είναι όντως όμορφο ;-)

Anonymous said...

Το original σποτακι βραβευθηκε προχθες ως το πιο inspirational video στο YouTube για το 2006.
Δικαιως νομιζω γιατι ειναι καταπληκτικο, δεν νομιζω οτι πρεπει να το βλεπεις σαν αντιγραφη αλλα σαν κινημα που μεταδιδεται διεθνως.
ΥΣ Η γιαγια τα σπάει!! :D

Anonymous said...

Σε ανακάλυψα από το block του Μιχαηλίδη...Μπράβο σου για το block σου και για το σποτάκι αυτό.
θα σε έρχομαι συχνά στην παρεά σου από εδώ και πέρα νομίζω.
Αντώνης

CitizenMac said...

Πραγματικά, η γιαγιούλα είναι το highlight του spot! Το έκαναν να φαίνεται τόσο φυσικό που είναι απίστευτα συγκινητικό.

Πάντως είναι φοβερό το πόσα μπορείς να πεις όχι με μια αγκαλιά, αλλά και με ένα απλό χαμόγελο ή ένα χαιρετισμό στο δρόμο... Παραείμαστε κατσούφηδες όταν περπατάμε και δεν είναι ωραίο.

Σοφία said...

@ Giannis: Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες! Για το Free Hugs έχεις δίκιο, είναι μια πολύ όμορφη κίνηση που ξεκίνησε από το τίποτα και σιγά-σιγά διεθνοποιείται. Μακάρι να υπήρχαν κι άλλες κινήσεις σαν αυτή.

@ Αντώνη, καλώς ήρθες κι εσύ! Ελπίζω να ξαναπεράσεις (όταν βρω ευκαιρία να γράψω κάτι έστω κι ελάχιστα ενδιαφέρον ;-)

@ CitizenMac: Έχεις απόλυτο δίκιο. Ένα απλό χαμόγελο από έναν άγνωστο μπορεί να σου αλλάξει όλη τη διάθεση. Πόσο μάλλον μια αγκαλιά!