Tuesday, 5 June 2007
Μικρές πράξεις, μεγάλες αλλαγές
Η σημερινή μέρα είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Χωρίς να είμαι ειδική σε θέματα προστασίας της φύσης, σκέφτηκα να γράψω μερικές ιδέες για μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για να μειώσουμε όσο το δυνατόν τις αρνητικές συνέπειες που έχει ο τρόπος ζωής μας πάνω στον πλανήτη Γη, καθότι και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας εδώ θα ζήσουν (τα δισέγγονά μας μπορεί να πάνε και στον Άρη - ποτέ δεν ξέρεις).
Στο σπίτι και στο γραφείο
Ανακυκλώνουμε ό,τι και όσο μπορούμε. Γυαλιά, αλουμίνια, χαρτιά, πλαστικά, χαρτόνια κ.λπ. Αν δεν ξέρετε τι προοπτικές ανακύκλωσης υπάρχουν στην περιοχή σας, επικοινωνήστε με την σχετική υπηρεσία του δήμου σας για να ενημερωθείτε.
Χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αντί για αυτές της μιας χρήσης.
Δεν αφήνουμε συσκευές σε standby (με το φωτάκι αναμμένο).
Κλείνουμε *και* την οθόνη του υπολογιστή μας στο τέλος της ημέρας.
Για πρόχειρες εκτυπώσεις, χρησιμοποιούμε και τις δύο πλευρές του χαρτιού.
Αντικαθιστούμε τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυράκτωσης με συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, που χρησιμοποιούν 80% λιγότερη ενέργεια και κρατάνε πολύ περισσότερο.
Στο μπαλκόνι, αλλά και μέσα στο σπίτι, χρησιμοποιούμε κεριά αντί για ηλεκτρικό φως (έτσι κάνουμε και πιο ρομαντική ατμόσφαιρα, αλλά προσοχή αν έχετε παιδιά στο σπίτι).
Μειώνουμε τον θερμοστάτη κατά 1-2 βαθμούς και κλείνουμε τελείως την θέρμανση όταν κοιμόμαστε και όταν λείπουμε από το σπίτι.
Διορθώνουμε άμεσα τις βρύσες που στάζουν.
Στο σπίτι μόνο, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε καζανάκι κάθε φορά που πάμε τουαλέτα (όπως είπε ο Dustin Hoffman σε ένα έργο που ο τίτλος του μου διαφεύγει: if it's yellow, let it mellow, if it's brown, flush it down). Αν έχουμε καλεσμένους, κάνουμε μια εξαίρεση στον κανόνα αυτό ;-)
Δεν φουλάρουμε τον βραστήρα, αλλά ζεσταίνουμε μόνο την ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε για τον καφέ μας.
Μαγειρεύουμε με κλειστή κατσαρόλα.
Χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα απορρυπαντικού στο πλυντήριο (έως και τη μισή από την προτινόμενη δοσολογία) εφόσον τα ρούχα μας δεν είναι πολύ λερωμένα.
Δεν αφήνουμε τους φορτιστές των κινητών στην πρίζα περισσότερο απ' όσο χρειάζεται - δεν φορτίζουμε το κινητό μας ολονυχτίς.
Έξω από το σπίτι και γενικώς
Προτιμάμε όσο γίνεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς, περπατάμε ή χρησιμοποιούμε ποδήλατο.
Όταν πάμε για ψώνια παίρνουμε μαζί μας σακούλες από το σπίτι ή χρησιμοποιούμε την ίδια τσάντα σε περισσότερα από 1 μαγαζιά.
Νοικιάζουμε βίντεο και DVD αντί να τα αγοράζουμε, ειδικά αν πρόκειται να τα δούμε μια φορά και μετά να τα ξεχάσουμε σε κάποιο ράφι ή συρτάρι για μέρες, μήνες ή χρόνια.
Δανειζόμαστε βιβλία και περιοδικά από φίλους. Με τις φίλες μου έχουμε μοιράσει τα περιοδικά που αγοράζουμε - παίρνουμε η κάθε μία από ένα και τα ανταλλάσουμε. Στην δουλειά έχουμε book, magazine και DVD library, που σημαίνει ότι φέρνει ο καθένας από το σπίτι του τα βιβλία, τα περιοδικά και τα DVD που δεν θέλει και μπορούν να τα δανείζονται όλοι οι άλλοι.
Αν είμαστε συνδρομητές σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, συνδικαλιστική εφημερίδα, επαγγελματικό έντυπο κ.λπ. ρωτάμε αν υπάρχει συνάδελφος που θέλει να μοιραστεί τη συνδρομή μαζί μας, προκειμένου να μην έρχονται 2 ολόιδια περιοδικά/εφημερίδες/έντυπα στο γραφείο.
Προτιμάμε τα ταξίδια με τραίνο αντί του αεροπλάνου - ανακαλύπτουμε τη χαρά του Interrail.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
31 comments:
Είσαι και οικολόγα πουλάκι μου... Εγώ, στους Ελληνάρες, ένα έχω να πω: Ανακύκλωση και πάλι ανακύκλωση. Ας αρχίσουμε από τα βασικά δηλαδή (τα οποία αγνοούμε ως έθνος) και τα υπόλοιπα Σοφάκι μου, που πολύ σωστά αναφέρεις, ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν.
Όσο για τα ηχεία μου, αν τα δεις από κοντά θα σου αρέσουν και εικαστικά...
Φιλάκια στο Λονδίνο, που μου λείπει γιατί έχω καιρό να πάω.
Αυτό με την τουαλέτα… δύσκολο! Για τα άλλα με βρίσκεις 100% σύμφωνο (μπορεί και φωνήεν, μπουχαχα αστείο!)
Σοφία καλημέρα!
Όλα καλά και άγια, αλλά βρε παιδί μου αυτό με το καζανάκι, πρωί πρωί...
Παρατήρησις: Αν κάνεις το λάθος και μένεις γύρω στα 10χλμ (δεν ακούγονται και πολλά, ε;) από τη δουλειά σου και ο ποδηλατόδρομος δεν είναι επίπεδος (για να μη βαριέσαι μάλλον) και "πρέπει" να το κάνεις κάθε μέρα, έλα να ξαναμιλήσουμε για οικολογικές ανησυχίες. Το αυτοκίνητό μου είναι ξεχασμένο στο μηχανικό, αισίως κλείνει χρόνο εκεί και μάλλον θα πεθάνει εκεί. Το πρόγραμμα στη δουλειά και το δικό μου και της καλής μου είναι από τα πλέον ανώμαλα κι έτσι για να μπορεί να παίρνει τα παιδιά από το σταθμό έχει κατ' αποκλειστηκότητα το SUV. Έτσι οι επιλογές μου ήταν και είναι: Λεωφορείο - ποδήλατο...
Τί να σου λέω...
btw ήμουν τα Xmass 05-06 Λονδίνο και είχαμε πάει με το κορίτσι σε ένα party που έκανε ο LTJ Bukem στο Fabric (αν το θυμάμαι καλά)με Jazzie B και παρα πολλούς άλλους...
Μουσικάρες!
Καλοπερνάτε εσείς εκεί, αν θέλετε...
Απλά πράγματα πολλά από τα οποία ούτε που είχα σκεφτεί.
Thanks Σοφία! :)
πολύ ωραία. Σε ποια χώρα τα κάνουν αυτά?
:)
Πολλές καλημέρες!
Μαρία, δεν θα έλεγα ότι είμαι οικολόγα με την "μαχητική" έννοια, αλλά κάποια απλά πράγματα για το περιβάλλον τα κάνω ευχαρίστως. Συμφωνώ για την ανακύκλωση, είναι το πιο σημαντικό.
Για τα ηχεία επιφυλλάσομαι ;-)
Φιλιά από το Λονδίνο!
snikolas, όλα μια ιδέα είναι ;-)
Dimosthenis, πρωί-πρωί ούτε κι εγώ το κάνω, αλλά τα απογεύματα που είμαι σπίτι, δεν είναι τόσο δύσκολο. Το καταλαβαίνω αυτό που λες για τον ποδηλατόδρομο. Βλέπω άλλους που περνάνε το ανάλογο ζόρι, γιατί εγώ προσωπικά δεν θα πήγαινα ποτέ με ποδήλατο στη δουλειά. Αλλά δεν οδηγώ, δεν έχω αυτοκίνητο, και μετακινούμαι αποκλειστικά με ΜΜΕ. Στην Αθήνα όταν έμενα, είχα κάνει μέχρι και ωτό στοπ, τα δε λεωφορεία ήταν οι καλύτεροί μου φίλοι. Ένδοξες εποχές!
Είπε κανείς ότι είναι άσχημα στο Λονδίνο; Να πέσει φωτιά να τον κάψει!! Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.
GGK, ελπίζω να σου έδωσα μερικές ιδέες :-)
Σπύρο, εγώ τα κάνω όλα εδώ που είμαι, και τα περισσότερα τα έκανα και στην Ελλάδα. Δε νομίζω ότι έχει τόσο σχέση με τη χώρα. Περισσότερο εξαρτάται από τον άνθρωπο. Σπινιάρει η γάτα στο γιαούρτι;
σοφάκι μου, μέχρι και ποδήλατο έχω....τα πάντα μπορώ να κάνω εκτός από αυτό με το καζανάκι!!
θα με συγχωρέσεις, έτσι;
Ναι ρε σοφία! Από την τουαλέτα θα κάνουμε σκόντο? Ας κάνουμε αλλιώς οικονομία στο νερό. Πχ καθώς σαπουνίζουμε χέρια, δεν είναι ανάγκη να τρέχει η βρύση. Την κλείνουμε προσωρινά και την ξανανοίγουμε όταν θέλουμε να ξεβγάλουμε το σαπούνι!
Το καζανάκι το τραβάμε πάντα!
Αυτό με το αεροπλάνο δεν το έχω καταλάβει ακριβώς. Αν ταξιδέψουν λιγότεροι, θα καταναλώσει λιγώτερα καύσιμα; Δεν νομίζω. Ή θα πρέπει να ματαιώνονται οι πτήσεις; Μα αν γίνει αυτό θα απολύονται εργαζόμενοι κλπ κλπ
Από την σκέψη στην πράξη είναι τόσο κοντά μα και τόσο μακριά... Όπως και να έχει αυτά τα μικρά καθημερινά πράγματα είναι που πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν αν είναι να υπάρξει κάποια ουσιαστική βελτίωση στα σημερινά χάλια που συσσωρεύτηκαν και χτυπάν την πόρτα μας (σάμπως θα χαμπαριάζαμε αλλιώς γκρρ...).
Το κακό πάντως είναι ότι δεν έχεις να παλέψεις μόνο με την "ευαισθησία " την δικιά σου και να αλλάξεις μικρές συνήθειες ετών, αλλά κάθε μέρα έρχεσαι αντιμέτωπος και με την αναισθησία πολλών από τους γύρω σου.
Δε βαριέσαι, τι είναι η ζωή χωρίς λίγη πρόκληση...
Α, ναι , Πίκος Απίκος reporting for duty!
Καλημέρα σε όλους!
Δουλευω σε νυχτερινο μαγαζι στο κεντρο της Αθηνας και ειχαμε εδω και χρονια προβλημα με τους καδους απορριματων. Για την ακριβεια ειχαμε 3 καδους εξω απο το μαγαζι που δεν αρκουσαν για να καλυψουν τις αναγκες τις δικες μας και των γυρω κατοικων. Προσφατα λοιπον, και μετα απο συνεχεις παρακλησεις στο δημο, αφου αναγκαστικα περισσευαν σακουλες σκουπιδιων εξω απ'τους καδους με προφανη αποτελεσματα, ο δημος εφερε αλλους δυο καδους απορριματων. Θα μου πεις ωραια, σωστα επραξαν κλπ κλπ. Ε, λοιπον αυτοι οι δυο εξτρα καδοι ειναι απο αυτους τους καινουριους τους μπλε που ειναι για ανακυκλωση. Οσοι ζουν στην Αθηνα τους ξερουν σιγουρα. Το αστειο ειναι οτι ρωτησαμε ανθρωπο του δημου, τι να τους κανουμε αυτους τους καδους αφου δεν μπορουμε να ριξουμε σκουπιδια ολων των ειδων σε αυτους παρα μονο χαρτι γυαλι και αλουμινιο. Μας ειπε λοιπον να μη μας νοιαζει, να πεταμε ο,τι θελουμε και δεν θα υπαρχει προβλημα!
Ηθικο διδαγμα προς ολους τους αθηναιους: Οι νεοι καδοι ανακυκλωσης ειναι προφανως απατη, αφου οι υπευθυνοι αδιαφορουν για το τι πεταμε μεσα. Εκτος κι αν πιστευετε οτι κανουν διαλογη στις χωματερες...
ΥΓ Αυτο που εγραψα συμπληρωνει τροπον τινα αυτο που εγραψε ο Σπυρος Σεραφειμ, δηλαδη σε ποια χωρα γινονται ολα αυτα. Γιατι αν δεν υπαρχει και συλλογικη βουλησ, εκτος απο ατομικη, οι προσπαθειες σου/μου πανε στον βροντο.
καλό είναι το ελληνιστάν να γίνει χώρα πολιτισμένη. οι 'ξένοι΄δεν τα κάνουν για το image ούτε για να εξαγιαστεί η ψύχη τους. Τα σκουπίδια αυξάνονται, τα καύσιμα τελειώνουν και ο πληθυσμός της γης θα αυξηθεί κατά 50% τα επόμενα 40-50 χρόνια. το πρόβλημα ίσως και να είναι και μαθηματικό και θα γίνει και οικονομικό. ίσως μερικά από αυτά που γραφείς σοφία να είναι πρωτόγνωρα για μερικούς. πρέπει να γίνουν μάθημα όμως. όσο μεγαλώνει ο ιστός μια πόλης, η πόλη δεν μπορεί να τα θάβει όλα ή να τα αφήνει να χάνονται στο περιβάλλον.therapist σε περιοχές την νέας υόρκης έχουνε κάδους ανακυκλώσεις με οχτώ διαφορετικά χρώματα. στην αθηνα έμαθα τελευταία ότι τα πετάνε όλα μαζί επειδή 1) δεν υπάρχει σύμβαση ώστε κάποιος να τα ξεχωρίζει, 2) οι πολίτες τα μπερδεύουν έτσι και αλλιώς από μόνοι τους χωρίς σεβασμό για το όλο λειτούργημα. σοφία ενδιαφέρον αυτά που κάνετε στην δουλειά σας....
:]
Καλά τα λες Σοφία.
Κάτι που μου έκανε εντύπωση την πρώτη κι όλας βδομάδα εδώ, είναι πως εδώ (και αλλού δηλαδή) όλα (μα όλα όμως) τα σπίτια βγάζουν μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας κάτι μπλε σακούλες με ανακυκλώσιμα και περνάνε από το Δημό και τα μαζεύουν. Από αυτό το παράδειγμα υπάρχουν δυο points. Η οργάνωση του κρατικού φορέα και το ενδιαφέρον των πολιτών.
Στην Ελλάδα σίγουρα οι "πράσινες" πρωτοβουλίες του κράτους είναι ελάχιστες. Δε χρειάζεται όμως να βρίσκουμε αυτό ως δικαιολογία για την αδράνειά μας. Αν υπάρχει θέληση μπορούμε να κάνουμε πολλά και σημαντικά (όπως απέδειξες στο post).
Let's go Green!
Kat, αν είναι μόνο το καζανάκι, σε συγχωρώ ;-)
Nobody, για να γλιτώσεις τόσο νερό όσο χαλάει ένα καζανάκι, πρέπει να πλένεις τα χέρια σου όλη μέρα!
Manolis, καλά εσένα τώρα η ένστασή σου είναι ως προς το εργατικό δυναμικό; Μην το βλέπεις τόσο περιοριστικά το θέμα, εκείνο που μετράει κυρίως δεν είναι το πόσα άτομα ταξιδεύουν στο κάθε αεροπλάνο (που κι αυτό παίζει ρόλο, γιατί τα καύσιμα είναι ανάλογα του βάρους), αλλά το πόση ζήτηση υπάρχει γενικότερα για αεροπορικά ταξίδια, που με τη σειρά της σημαίνει περισσότερες αεροπορικές εταιρίες, περισσότερα αεροδρόμια, περισσότερα αεροπλάνα και εν τέλει περισσότερες πτήσεις.
Πίκο Απίκο, συμφωνώ απόλυτα. Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.
Therapist, γιατί δεν χωρίζετε τα σκουπίδια ώστε να έχετε σε άλλες σακούλες τα ανακυκλώσιμα και σε άλλες τα υπόλοιπα, και να χρησιμοποιείτε τους ανάλογους κάδους; Εμείς έτσι κάνουμε στο σπίτι, και ανακαλύψαμε ότι τα ανακυκλώσιμα είναι περισσότερα από τα μη!
Όσο για την συλλογική βούληση που λες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολλές ατομικές βουλήσεις μαζί. Αν ο καθένας αλλάξει την συμπεριφορά του κατά τι, θα αλλάξει και η συλλογική συμπεριφορά. Αν όλοι μας περιμένουμε να αλλάξει ο δίπλα μας, η κοινωνία, το κράτος, το σύστημα, δεν θα αλλάξει ποτέ τίποτα.
Bluelephant, όταν λες τα πετάνε όλα μαζί, εννοείς τα ανακυκλώσιμα μαζί με τα σκουπίδια, ή τα ανακυκλώσιμα χωρίς να τα ξεχωρίζουν; Γιατί κι εμείς εδώ όλα μαζί τα πετάμε (γυαλιά, χαρτιά, πλαστικά, χαρτόνια, αλουμίνια) επειδή ο διαχωρισμός γίνεται στο εργοστάσιο. Πάντως όσες φορές έχω κοιτάξει στον κάδο με τα ανακυκλώσιμα δεν έχω δει ποτέ άσχετα πράγματα μέσα, ενώ στην Ελλάδα έχω δει να πετάνε σκουπίδια σε κάδους ανακύκλωσης χαρτιού - τη στιγμή που υπάρχει κάδος σκουπιδιών λίγο πιο κάτω.
Γκρινιάρη, το περίμενα ότι θα συμφωνούσες ;-)
Eμείς εδώ δυστυχώς δεν έχουμε συγκομιδή κατ' οίκον, πρέπει να τα πάμε μόνοι μας στον κάδο ανακύκλωσης και είναι 20 λεπτά περπάτημα, αλλά εντάξει, κάνουμε την βόλτα μας και παράλληλα ασκούμαστε (περπάτημα και άρση βαρών 2-σε-1). 20 στο πήγαινε, 20 στο έλα, νάτη η γυμναστική της εβδομάδας!
Σοφία καλησπέρα!
Θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους. Έχω μια ένσταση ως προς το καζανάκι.. Για το λόγο αυτό μην ξεχνάμε οτι υπάρχουν τέτοια με τα οποία μπορείς να "διαθέσεις" ρυθμιζόμενη ποσότητα νερού και όχι την "πλήρη" δόση!
Τα πιο σημαντικά, πιστεύω, από τα υπόλοιπα είναι τα εξής:
1. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε μέχρι το περίπτερο με το αυτοκίνητο!! (Αυτό στην Ελλάδα μάλλον μας έχει μέινει από το δημώδες "..καβάλα παν' στην εκκλήσιά, καβάλα προσκυνάνε κτλ...).
2. Η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Θα εκπλαγεί κανείς αν διαβάσει μελέτες για το πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει μόνο αυτή η ενέργεια (και όχι μόνο στην τσέπη μας).
3. Πέρα από τη ρύθμιση του θερμοστάτη 1-2 βαθμούς χαμηλότερα το ίδιο ισχύει και για τα airconditions. Μην έχουμε απαίτηση να έχουμε στο σπίτι μας στη Ελλάδα 20 βαθμούς τον Αύγουστο! Έλεος! Και δεν το αφήνουμε φυσικά να λειτουργεί όσο λείπουμε ή κοιμόμαστε. Επενδύστε καλύτερα στη μόνωση του σπιτιού σας.
4. Για όσους δεν θέλουνε ποδήλατο ή οι μετακινήσεις με τα ΜΜΕ δεν τους... συναρπάζουν, πάρτε μηχανή! Καίει λιγότερο, έχουν καταλύτη και δεν ρυπαίνουν όσο τα αυτοκίνητα.
Ούτε η κόρη του Σταύρου Δήμα να ήσουν...
@ Dream_Rider: Καλός είναι όποιος τρόπος βρίσκει κανείς για να χαλάει λιγότερο νερό ;-)
Για το air-condition έχεις απόλυτο δίκιο. Το παρέλλειψα γιατί σκεφτόμουν ποια πράγματα κάνω εγώ προσωπικά, και φυσικά στην Αγγλία δεν έχουμε ανάγκη από κλιματισμό. Κλαψ.
@ Itelli: Ποιος είναι πάλι αυτός;
Η οικολογία πάνω από όλα είναι θ΄πεμα παιδείας και σεβασμού στο περιβάλλον.
Θυμάμαι πως όταν ήμουν μικρός και οι γονείς μου μας πήγαιναν εκδρομές στην εξοχή, ή για μπάνιο στη θάλασσα, πάντα η μητέρα μου έπαιρνε μια τσάντα και έβαζε μέσα τα σκουπίδια (μετά το πικ-νικ), τα οποία πετούσε στον κάδο του σπιτιού μας (μια που ακόμα και μέχρι σήμερα στις εξοχές και τις παραλίες οι κάδοι απορριμμάτων είναι ανύπαρκτοι...).
ποιός ο λόγος να αφήσουμε τη φύση βρώμικη; εμείς οι ίδιοι δεν θα ξαναπάμε; ασφαλώς! όμως κανείς δεν σκέφτεται ότι είναι πολύ απλό να πετάξει το πακέτο των τσιγάρων σπίτι του, παρά έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου του.
η ανακύκλωση είναι μια άλλη πληγή: θες να ανακυκλώσεις και δεν μπορείς, γιατί οι δημοτικές αρχές δεν ενδιαφέρονται.
Κι όμως, υπάρχουν λύσεις, που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό, κι εμείς στην Ελλάδα κοιμόμαστε...
στο Μόναχο π.χ., τα σκουπίδια δεν καταλήγουν σε χωματερές. υπάρχουν 3 εργοστάσια που τα καίνει και παράγουν ζεστό νερό που διοχετεύεται σε όλη την πόλη: με χαμηλό κόστος λοιπόν καλύπτεται η θέρμανση των σπιτιών.. επίσης, αν κανείς τολμήσει και δεν ξεχωρίσει τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, πληρώνει πρόστιμο. βλέπετε, εκεί η ανακύκλωση δεν είνα απλά θέμα οικολογίας αλλά και παράγων της οικονομίας του τόπου.
εμείς στην Ελλάδα κοιμόμαστε... σκάβουμε ολο και πιο μεγάλες χωματερές, γελάμε με τουσ γύφτους που μαζεύουν τα κουτάκια από αλουμίνιο, για να εξεσφαλίσουν κάποιο μικροποσό, και πετάμε και από κανένα σπίρτο στους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού-έτσι, για τον χαβαλέ... κατά τα άλλα, θέλουμε να αποκαλούμαστε 'ευρωπαίοι'...
Υ.Γ. δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, υπάρχουν καζανάκια, που έχουν δύο κουμπιά: για να διαλέγεις αν θέλεις να αδειάσει όλο το καζανάκι, ή περίπου το μισό. απλές λύσεις.
Μωρέ δίκιο έχεις ότι πρέπει να μοιραζόμαστε τα διάφορα πράγματα!
Αλλά αν εγώ πω στους φίλους μου να ανταλλάσσουμε εφημερίδες ή να κάνουμε μια κοινή συνδρομή, θα με πουν φτωχομπινέ!
εδώ
Icarus, δεν έχω πετάξει ποτέ σκουπίδι σε εξοχή ή παραλία. Δεν μου περνάει καν από το μυαλό. Μια φορά ο πατέρας μου οδηγώντας σε κάποια εξοχή είδε τον μπροστινό του να πετάει τσιγάρο έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου του. Τον πήρε από πίσω μέχρι που σταμάτησε, και τότε τον έπιασε και του έκανε παρατήρηση. Οπότε καταλαβαίνεις σε τι οικογένεια μεγάλωσα...
Τα καζανάκια αυτά τα ξέρω φυσικά, εδώ όμως δεν τα έχουμε.
Άσκαρ, προκειμένου να γίνεις ρεζίλι στους φίλους σου, άστο καλύτερα το συγκεκριμένο, και κάνε τα υπόλοιπα...
Itelli, καμία συγγένεια. Πρόκειται περί απλής συνωνυμίας :-p
Σοφάκι κι εγώ προσπαθώ στο μέτρο του δυνατού να λεχω οικολογική συνείδηση.
Ανακυκλώνω, έχω λάμπες φθορισμού, κλείνω όλες τις συσκευές από το κουμπάκι και γενικά προσέχω .. δεν τίθεται θέμα για το να πετάω σκουπίδια από εδώ και από εκεί και όταν το κάνουν οι μπροστινοί μου στο αυτοκίνητο μου τη δίνει απίστευτα.
ΑΛΛΑ δεν κατανοώ το θέμα με το καζανάκι. Είπαμε οικονομία, αλλά όχι εις βάρος της υγιεινής...
όπως είπαν και κάποιοι παραπάνω, η νοοτροπία είναι μεγάλη υπόθεση.
να προσθέσω δε ότι πολλές φορές οι μικρές πράξεις που μπορεί να κάνει κανείς είναι πολύ μικρότερες από αυτές που θα μπορούσε ίσως να κάνει ο δίπλα του αν κατανούσε την κατάσταση.
γι'αυτό και στις "μικρές πράξεις, μεγάλες αλλαγές" θα προσέθετα το αυτοαναφορικό "μίλα στον κόσμο για τις μικρές πράξεις, μεγάλες αλλαγές".
και μιας και αναφέρθηκαν και τα air conditions, να πω ότι εκνευρίζομαι τρελά με την πρακτική πολλών μαγαζιών να έχουν τον κλιματισμό στο φουλ και τις πόρτες του καταστήματος ανοιχτες. την ενέργεια που σπαταλιέται από αυτά τα κλιματιστικά για ένα μαγαζί, μία ώρα δε μπορείς να τη φτάσεις δεν πα να κλείνεις το λαμπάκι της οθόνης για όλη σου τη ζωή.
@ Seaina: Να σου πω, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο φοβερό να αφήσεις ούρα μέσα στην τουαλέτα για 1-2 ώρες μέχρι να ξαναπάς. Δηλαδή δεν βλέπω πού είναι ο κίνδυνος από πλευράς υγιεινής. Περισσότερο θα με ανησυχούσαν οι σωροί των σκουπιδιών που μένουν μέρες καταλιακού μες το κατακαλόκαιρο, όταν κάνουν απεργίες οι υπάλληλοι των δήμων. Παρόλα αυτά, οι Αθηναίοι δεν φαίνεται να ενοχλούνται ιδιαίτερα, γιατί φαντάζομαι ότι αν τους ένοιαζε τόσο πολύ η υγιεινή και η δημόσια υγεία θα κρατούσαν τα σκουπίδια στα σπίτια τους...
Τέσπα, δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας για το καζανάκι. Όποιος μπορεί ας το κάνει, όποιος δεν μπορεί, ας κάνει κάτι άλλο. Every little helps ;-)
@ Φακίρης: Συμφωνώ σε όλα, αλλά και πάλι δεν μπορώ να δικαιολογήσω την δική μου πιθανή απραξία επειδή ο διπλανός μου κάνει χειρότερα. Εγώ δεν έχω μαγαζί, ούτε κλιματιστικό, οπότε κάνω αυτά που περνάνε από το χέρι μου. Το ότι ο δίπλα μου καταστρέφει το περιβάλλον πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ό,τι θα μπορούσα να το καταστρέψω εγώ, δεν σημαίνει ότι εγώ δικαιολογούμαι να συνεχίσω αμέριμνη να το καταστρέφω. Έτσι δεν είναι;
@σοφία: ναι-ναι δε προσπαθώ να δικαιολογήσω την απραξία. το point μου είναι ότι είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) σημαντικό να μιλάς στον κόσμο γύρω σου για αυτά τα θέματα. γιατί θεωρώ πιο σημαντικό την αλλαγή νοοτροπίας παρά το βαθμό στον οποίο κάποιος κάνει μικρές ή μεγάλες πράξεις.
ίσως το παραπάνω ακούγεται αντιφατικό, αλλά για μένα τώρα είναι πιο σημαντικό να έχει συνείδηση όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος ότι κάτι δεν πάει καλά και θα μπορούσε να κάνει κάτι παρά οι πράξεις οι ίδιες. και οι πράξεις θα έρθουν με τον καιρό. αυτό, ιδίως για χώρες όπως η ελλάδα που για πολύ κόσμο είναι απλώς κουραφέξαλα ότι καθημερινά το περιβάλλον καταστρέφεται και παπαριές ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Δεν διαφωνώ. Όσο πιο πολύ το συζητάμε, τόσο καλύτερα.
Καλησπέρα , τυχαίνει και διαβάζω πρώτη φορά το blog σου και χαίρομαι πραγματικά που υπάρχει κατηγορία για το περιβάλλον ,στην οποία , στο μέλλον , ελπίζω να αναπτύξεις και άλλα θέματα γύρω απο αυτό.
Underworld, σε ευχαριστώ και σε καλωσορίζω στις Κόκκινες Νύχτες! Μόλις τώρα διάβασα το σχόλιό σου, γι' αυτό και η καθυστερημένη απάντηση.
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!
Όσον αφορά στην ταινία, πρέπει να είναι το "Meet the Fockers", όπου υποδυόταν τον πατέρα του Ben Stiller...
Στη σύντομη "έρευνα" που έκανα, βρήκα ότι το θέμα είχε απασχολήσει έντονα τη κοινοβούλιο της αυστραλίας πριν 2 χρόνια!
Σωστά, αυτή είναι η ταινία :-)
Για το κοινοβούλιο της Αυστραλίας δεν το ήξερα πάντως!
Post a Comment